Wygląd forum

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wygląd forum

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jak w temacie. Tutaj podejmiemy uwagi co do dalszego rozwoju forum.
Co potrzebujemy w pierwszej kolejności, co na później...

To co mnie najbardziej trapi to sposób prezentacji tego co mam w głowie. Chciałbym wam oddać moją wizję Edelweiss, ale jak na razie wychodzi mi "biurokrata" z serca. :D
Mało widowiskowo, ale za to przepełnione wzorcami. No, ale od czegoś musiałem zacząć. :)
Do sedna...
Pierwsze nad czym chciałbym się głębiej pochylić to wygląd bannerku. Jak łatwo sobie dedukuje nie wszędzie one są potrzebne, ale by zbudować pewien klimat jestem w stanie pokombinować. Do czego zmierzam:

Jaką wizualizację wybrać dla miasteczek?
OPCJA A:
Obrazek
viewforum.php?f=11

OPCJA B:
Obrazek
Obrazek
Poniżejw wersji brzydszej na forum
viewforum.php?f=12

OPCJA C:
połączenie obu wariantów.
Obrazek

Po pierwsze, czy bannerek nie jest za wysoki? Czy napis nie jest za duży?
Po drugie, która opcja najlpesza?
Po trzecie, przyjmę każdą uwagę, łacznie z taką by zrobić od nowa, ale proszę projekt. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Wygląd forum

Post autor: Joachim Cargalho »

A co jest najbardziej skomplikowane w moim pomyśle? I dlaczego? Jest to dla nas nieosiągalne technologicznie, czy nie chce nam się liczyć lajków?
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 01 lutego 2022, 09:09 A co jest najbardziej skomplikowane w moim pomyśle? I dlaczego? Jest to dla nas nieosiągalne technologicznie, czy nie chce nam się liczyć lajków?
Sytuacja wygląda następująco. Sam nie potrafię tego wykonać, a jedyne co mogę zrobić to prosić kogoś z zewnątrz. Nie mniej dzisiaj zostałem "zaskoczony" z rana informacją, że udało się zaimplementować obecny system, który już działa. Natomiast pod wieczór nastapią kolejne zmiany, czyli pojawi się szarotka zamiast łapki i już to będzie dla mnie miłym akcentem wprowadzającym naszą "unikatowość".

Odpowiadając na pytanie drugie. Tak jest to dla mnie nieosiągalne technologicznie, a nie chciałbym nadwyrężać cichego pomocnika by specjalnie dla nas robił coś na co będzie musiał poświęcić dluższą chwilę.

Drugą części pytania nie do końca rozumiem. Nie chce? Nam się wszystko chce. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Joachim Cargalho pisze: 01 lutego 2022, 08:11 Szarotka zdecydowanie musi być symbolem lajka. Jeśli chodzi o system, to byłbym za wprowadzenia rankingu zdobytych lajków i systemu dzielenia się nimi. Jeśli daje szarotkę komuś, z mojego konta mi ubywa.

Po pierwsze, każdy lajk będzie bardziej przemyślany i nie będzie klikania wszystkiego jak leci.
Po drugie, można wykorzystać ten ranking i nagradzać najbardziej aktywnych, a sama nagroda mogą też być szarotki, do wykorzystania później.

Oczywiście to już jest nieco bardziej zaawansowany technologicznie pomysł i pytanie na ile możemy sobie pozwolić.
Jeśli ranking będzie możliwy do implementacji, to jestem za. Można wymyślić taki system, że każdemu co miesiąc wpada pula kwiatuszków, które można maksymalnie wydać.

@Heinz-Werner Grüner jeśli chodzi o bannery, najlepsza jest wersja B - estetyczna i nieprzekombinowana. Wersja 1 jst zbyt uboga, a 3 nieczytelna.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Zgadzam się z Szanowną Panią. Banery w wersji drugiej są najbardziej estetyczne i korespondują z szatą graficzną całego forum.

Edit://
A jeśli chodzi o możliwości proponowanego przeze mnie systemu lakowania. To w przyszłości szarotki mogłyby być nasza walutą. A ilość dawanych laków mogłaby by być zależna od intencji. Tzn. Można dać kilka lajków pod jednym postem. W ten sposób można byłoby robić zakupy w Gracie np...

Oczywiście to wszystko rozważania teoretyczne i zrozumiałe jest, że pewnych ograniczenie nie przeskoczymy teraz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

No właśnie nie przeskoczymy. W gruncie rzeczy sam pomysł nie jest zły, żeby nie było, ale może zostawmy to na inny czas, ok. Nie jestem w stanie sobie tego dobrze zaplanować, a co dopiero przekazać by kogoś zmobilizowac do pomocy. :D

A propos bannerków, to ok-wybieramy wersję B - czyli tło w obrazie z photochromem i biały napis. Moje pytanie brzmi czy nie jest ono za "wysokie"?

Ten wymiar to 200x878, czy nie lepiej zrobić 100x878 czy 150x878? Bo mam wrażenie, że to trochę wielkie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wrzuć to, Szefie, na swoje miejsce, to będzie można ocenić.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Proszę o sprawdzenie:
viewforum.php?f=11

viewforum.php?f=12
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jak dla mnie jest idealnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Też wydaje mi się ok, nie mam zastrzeżeń.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA