Rozważania o sprzęcie
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Rozważania o sprzęcie
Dobrze Herr @Heinz-Werner Grüner znajduje się jeszcze jakiś punkt na pańskiej liście ?
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jeśli chodzi o uzbrojenie to nie ma potrzeby na nic więcej. Unormuje w weekend (być może) struktury armii.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑06 kwietnia 2022, 23:16 Dobrze Herr @Heinz-Werner Grüner znajduje się jeszcze jakiś punkt na pańskiej liście ?
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Cóż, zrobiłem co o co zostałem poproszony i cieszę się że mogłem pomóc, w razie potrzeby służę dalszą radą.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑06 kwietnia 2022, 23:22Jeśli chodzi o uzbrojenie to nie ma potrzeby na nic więcej. Unormuje w weekend (być może) struktury armii.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑06 kwietnia 2022, 23:16 Dobrze Herr @Heinz-Werner Grüner znajduje się jeszcze jakiś punkt na pańskiej liście ?
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ależ oczywiście każda porada się przyda. Ja natomiast liczę, że uda nam się dalej współpracować tak jak do tej pory.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑06 kwietnia 2022, 23:49Cóż, zrobiłem co o co zostałem poproszony i cieszę się że mogłem pomóc, w razie potrzeby służę dalszą radą.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑06 kwietnia 2022, 23:22Jeśli chodzi o uzbrojenie to nie ma potrzeby na nic więcej. Unormuje w weekend (być może) struktury armii.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑06 kwietnia 2022, 23:16 Dobrze Herr @Heinz-Werner Grüner znajduje się jeszcze jakiś punkt na pańskiej liście ?
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Skoro mamy już taki ładny sprzęt dla wojska muszę trochę namieszać aby nie było zbyt prosto.
Skoro posiadamy artylerię to wypadałoby dać im również jakąś broń poboczną. Ale co karabin, na co im taki wielki karabin, ciężki, nieporęczny a i tak rzadko go użyją. Pistolet maszynowy, no w zasadzie dobry wybór, ale co gdy trzeba jednak strzelać ogniem precyzyjnym na nieco większe odległości.
Podobnie ma się to w przypadku piechoty górskiej lub innych formacji pomocniczych czy lotnictwa. Nasz karabin czterotaktowy jest dobry dla piechoty liniowej a nie dla piechoty górskiej gdzie dodatkowy ciężar raczej nie pomaga a w przypadku lotnictwa i artylerii przeszkadza rozmiar karabinu.
Dlatego można by go skrócić i poskładać jakiś karabinek, coś co strzela podobnie jak karabin ale jest mniejszy, lżejszy i bardziej poręczny.
Też się zastanawiam czy nie moglibyśmy dołożyć do naszego wykazu jakiejś strzelby. W końcu takich też się używało a my sobie o nich wcześniej zapomnieliśmy.
Skoro posiadamy artylerię to wypadałoby dać im również jakąś broń poboczną. Ale co karabin, na co im taki wielki karabin, ciężki, nieporęczny a i tak rzadko go użyją. Pistolet maszynowy, no w zasadzie dobry wybór, ale co gdy trzeba jednak strzelać ogniem precyzyjnym na nieco większe odległości.
Podobnie ma się to w przypadku piechoty górskiej lub innych formacji pomocniczych czy lotnictwa. Nasz karabin czterotaktowy jest dobry dla piechoty liniowej a nie dla piechoty górskiej gdzie dodatkowy ciężar raczej nie pomaga a w przypadku lotnictwa i artylerii przeszkadza rozmiar karabinu.
Dlatego można by go skrócić i poskładać jakiś karabinek, coś co strzela podobnie jak karabin ale jest mniejszy, lżejszy i bardziej poręczny.
Też się zastanawiam czy nie moglibyśmy dołożyć do naszego wykazu jakiejś strzelby. W końcu takich też się używało a my sobie o nich wcześniej zapomnieliśmy.
- Peetri Romanaav • Stempel
- Gesicht der Garnison
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tutaj się nie zgodzę, bo do końca nieistniejącej Drugiej Wojny Światowej, zarówno bateria plot, ppanc i ogólnie baterie artylerii i inne rodzaje wojsk korzystały z broni długiej czterotaktowej. Ja bym raczej postawił na skrócone egzemplarze, w artylerii, a u górali zostawiłbym to co mają, aby zachować immersję piechoty.
Tymczasem lotnictwo powinno być wyposażone tylko i wyłącznie w broń krótką, bowiem bardzo drogim będzie zakup broni długiej czy maszynowej dla tego rodzaju wojsk. Tym bardziej, że w wyżej wspomnianym Weltkriegu w samolotach obsługa wykorzystywała głównie broń krótką.
Tymczasem lotnictwo powinno być wyposażone tylko i wyłącznie w broń krótką, bowiem bardzo drogim będzie zakup broni długiej czy maszynowej dla tego rodzaju wojsk. Tym bardziej, że w wyżej wspomnianym Weltkriegu w samolotach obsługa wykorzystywała głównie broń krótką.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nie twierdzę że takie formacje nie wykorzystywały broni długiej właśnie jak karabiny czterotaktowe ale jako że nie nie walczą one zazwyczaj na pierwszej linii rozważam wprowadzenie dla nich broni pośredniej właśnie jakiegoś karabinku, bardziej poręcznego i lżejszego niż karabin czterotakowy ale dalej zapewniający akceptowalną siłę ognia.Piotr Romanow pisze: ↑02 czerwca 2022, 16:08 Tutaj się nie zgodzę, bo do końca nieistniejącej Drugiej Wojny Światowej, zarówno bateria plot, ppanc i ogólnie baterie artylerii i inne rodzaje wojsk korzystały z broni długiej czterotaktowej. Ja bym raczej postawił na skrócone egzemplarze, w artylerii, a u górali zostawiłbym to co mają, aby zachować immersję piechoty.
Ewentualnie zainteresować się można modularną bronią krótką, jak np. Luger w wersji z przedłużaną lufą oraz drewnianą kolbą.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wersja broni krótkiej z możliwością jej rozbudowy trafia do mnie jak strzała w jabłko postawione na głowie.
Prosiłbym o prezentacje (może być opisowa) jakie możliwości "rozrostu" ma pospolity luger. Byłbym bardzo wdzięczny.
O tym mowa?
Prosiłbym o prezentacje (może być opisowa) jakie możliwości "rozrostu" ma pospolity luger. Byłbym bardzo wdzięczny.
O tym mowa?

- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dokładnie o tym mowa, a co do szczegółów to tak się przypadkiem składa że właśnie kilka wersji tego pistoletu posiada w swojej ofercie koncern zbrojeniowy Malorian.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑02 czerwca 2022, 20:35 Wersja broni krótkiej z możliwością jej rozbudowy trafia do mnie jak strzała w jabłko postawione na głowie.
O tym mowa?
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA