Serio, nie mikronauci?Damiano á-la-Triste pisze: ↑30 stycznia 2024, 20:32To nie mikronauci, ale faktycznie możemy kiedyś podjechać pod Berlin szukać asteroid![]()
Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
Chińska rakieta Long March 2C wystrzeliła dzisiaj o godzinie 12:37 drugą grupę satelitów konstelacji Geely ze stanowiska LC-3 prosto z Xichang Launch Centre. Wszystkie satelity trafiły na niską orbitę okołoziemską i wszystkie mają służyć chińskiemu producentowi samochodów "Zhejiang Geely Holding Group".
Celem tych satelitów jest testowanie autonomicznej jazdy w najnowszych samochodach produkowanych przez ową firmę, a także przenoszenie własnych ładunków, które będą służyć do obserwacji oceanów (dość nietypowe połączenie nawet jak na chińską firmę). W każdym razie cały start zakończył się sukcesem, a ja mogę podzielić się z Wami nagraniem z tego niesamowitego testu!
Źródło informacji:
CNSpaceflight na 𝕏
Cosmic_Penguin na 𝕏
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
A tak swoją drogą jak wolicie żebym pisał o chińskich rakietach z rodziny Long March?
Widzę tutaj trzy opcje wyboru:
1. Long March (nic się nie zmienia)
2. Długi Marsz
3. Chang Zheng
2. Długi Marsz
3. Chang Zheng
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wysatrczy, że mamy taką informacje co to oznacza, a sposób prezentacji nazwy zostawiamy ekspertowi. Jak wolisz w wersji "hamerykańskiej" to ja nie mam problemu.Damiano á-la-Triste pisze: ↑03 lutego 2024, 15:02 A tak swoją drogą jak wolicie żebym pisał o chińskich rakietach z rodziny Long March?
2. Długi Marsz
3. Chang Zheng
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tu bardziej chodzi o to co Wam bardziej się podobaHeinz-Werner Grüner pisze: ↑03 lutego 2024, 21:10Wysatrczy, że mamy taką informacje co to oznacza, a sposób prezentacji nazwy zostawiamy ekspertowi. Jak wolisz w wersji "hamerykańskiej" to ja nie mam problemu.Damiano á-la-Triste pisze: ↑03 lutego 2024, 15:02 A tak swoją drogą jak wolicie żebym pisał o chińskich rakietach z rodziny Long March?
2. Długi Marsz
3. Chang Zheng
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Mnie tam pasuje, Long March. Czasem w nawiasie przypomnij tylko, że to Chang Zheng, ok?Damiano á-la-Triste pisze: ↑03 lutego 2024, 21:28Tu bardziej chodzi o to co Wam bardziej się podobaHeinz-Werner Grüner pisze: ↑03 lutego 2024, 21:10Wysatrczy, że mamy taką informacje co to oznacza, a sposób prezentacji nazwy zostawiamy ekspertowi. Jak wolisz w wersji "hamerykańskiej" to ja nie mam problemu.Damiano á-la-Triste pisze: ↑03 lutego 2024, 15:02 A tak swoją drogą jak wolicie żebym pisał o chińskich rakietach z rodziny Long March?
2. Długi Marsz
3. Chang Zheng![]()
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tak jest!Heinz-Werner Grüner pisze: ↑03 lutego 2024, 21:36Mnie tam pasuje, Long March. Czasem w nawiasie przypomnij tylko, że to Chang Zheng, ok?Damiano á-la-Triste pisze: ↑03 lutego 2024, 21:28Tu bardziej chodzi o to co Wam bardziej się podobaHeinz-Werner Grüner pisze: ↑03 lutego 2024, 21:10
Wysatrczy, że mamy taką informacje co to oznacza, a sposób prezentacji nazwy zostawiamy ekspertowi. Jak wolisz w wersji "hamerykańskiej" to ja nie mam problemu.![]()
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Kapsuła Dragon Freedom i przebywająca na niej załoga misji Ax-3 zamierza oddokować się od Międzynarodowej Stacji Kosmicznej najszybciej we wtorek, 6 lutego, ponieważ SpaceX nadal ma wątpliwości co do warunków pogodowych, w których to miałoby nastąpić wodowanie...

Swoją drogą astronauci misji Ax-3 muszą czuć się, jakby wygrali na loterii, ponieważ mają do dyspozycji kilka dodatkowych dni życia w mikrograwitacji, które prawdopodobnie wykorzystają do prowadzenia badań! Musicie powiedzieć, że jest to niesamowity zwrot akcji XD
Źródło informacji:
SpaceX na 𝕏
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Według użytkownika mars_stu, NASA wykonała (prawdopodobnie) ostatnie zdjęcie marsjańskiego wiropłata Ingenuity [*], który został sfotografowany przez łazik Persevere w Solu 1052 całej misji Mars2020. Jest to marsjański krater Jezero, który zostanie ostatnim miejscem spoczynku Ingenuity tuż po fatalnym 72. locie przez ten właśnie krater. To było naprawdę niesamowite osiągnięcie! Dziękuję Ingenuity! 🫡

Źródło informacji:
mars_stu na 𝕏
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL