Entwickulgsliste - Schmelzfest

Święto Roztopów to jedno z najważniejszych wydarzeń w roku każdego Edla. Zwieńczeniem dwutygodniowego imprezowania jest wspólna celebracja oficjalnego przekazania władzy na rzecz Oberhaupta Grünera.
Same uroczystości to niezliczone gry, zabawy, koncertowanie i ucztowanie bez końca. Kto jeszcze tego nie przezył, to musi koniecznie zrobić to w tym roku! 1924 roku w ramach konkursu krajowego wybrano Wolkenbad jako miejsce odbywania się wszelkich uroczystości.

Moderator: Isabella M. Neumann-Swann

Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Entwickulgsliste - Schmelzfest

Post autor: Femme Mystere »

Drodzy Edle oraz Goście Zagraniczni,

W związku ze zbliżającym się Schmelzfest, zdecydowaliśmy się na zmianę dotychczasowej konwencji. W tym roku chcemy stawiac na rozwój regionalny, dzięki czemu raz w roku jeden z regionów EDL dostanie zastrzyk rozwojowy. Nasza ankieta wskazała Wolkenbad, dlatego zebrałam wszystkie punkty, jakie widzę w potrzebach rozwojowych regionu.

Poniższa lista jest zbiorem moich pomysłów, ale możemy dodać również Wasze pomysły.

Lista ma służyć jako zbiór tematów, które każdy z Was może wziąć i opracować na Schmelzfest, jeśli macie na to ochotę. Im więcej uda nam się przygotować, tym lepiej skorzysta na tym miasto :)
Myślę, że z czasem uda się też zebrać na tę okazję sponsorów.

Entwicklungsliste Wolkenbad

Gospodarka
a. Landwirtschaftsagentur (Opis SLB, wybór racjonalizatorów, opis sadów, gatunków owoców produkowanych, co robimy z tymi owocami (mrożenie, przetwory, targi, transport krajowy i zagraniczny, ceny) - proces trwa. Realizacja @Femme Mystere
b. Dopracowanie transportu rzecznego, dodanie racjonalizatorów, proprowadzenie jakiegoś transportu produkcji sadowniczej? - proces trwa. Realizacja @Femme Mystere , @Albert Fryderyk de Espada @Heinz-Werner Grüner @Ronon Dex
d. Robimy coś z energetyką w tym regionie? - @Fabio Rhyner może ty? - temat odrzucony
e. Nadel: stworzenie strojów ludowych regionu - proces trwa. Realizacja @Femme Mystere , @Heinz-Werner Grüner
f. Mapa miasta aktualizacja? - zakończone, realizacja @Heinz-Werner Grüner[/color]

Sport
a. Stadnina Koni: Opracowanie mechaniki, opis dostępnych koni wraz ze statystykami oraz koszt ich wynajęcia/zakupu/hodowli ) , opis gry, zapisy do gry i przeprowadzenie rozgrywki. - @Heinz-Werner Grüner i @Joachim Cargalho może uda nam się to zrobić? - temat odrzucony
b. Biathlon -trwa, realizacja @Gaetano Kohlmeise
c. Zespół piłkarski dopracowanie -@Pavel van der Gibson -? czy tu się coś zadziało? Wybaczcie, ale nie śledzę sportu zbyt uważnie

Kultura
a. Budowa Opery im. Krzystzofa Windsachen i prośba o koncert na otwarcie, dodanie racjonalizatorów - proces trwa, realizacja @Krzysztof Windsor + koncert :D
b. Sanatorium: opisy zabiegów, dopracowanie miejsca, stworzenie Racjonalizatorów. - poces trwa, realizacja @Pavel van der Gibson + konkurs!
c. Chciałabym nagrać jakiś materiał opisujący Wolkenbad - to dla mnie :), może uda się coś w tygodniu nagrać
d. Kościół: Msza? - zlecone @Piwski Sroczyński :)

Zabawa fabularna
a. wycieczka po Wolkenbad? Przejście po trakcie rekreacyjnym? Przejście przez najważniejsze miejsca w Wolkenbad? - zapowiadziane i planowane na jutro start @Femme Mystere
b. Opowiadanie/Stworzenie legend dla regionu/ taki konkurs? Na najlepszą legendę? -trwa, realizacja @Femme Mystere
c. Kronika EDL? - @Joachim Cargalho tu się chyba nic nie zadzieje?

Konkursy - konkursy przejęte przez @Heinz-Werner Grüner
a. Plastyczny? Stwórz obraz pokazujący klimat w Wolkenbad - @Heinz-Werner Grüner mógłbyś ogarnąć taki konkurs?
b. Konkurs na wiersz o Wolkenbad - @Heinz-Werner Grüner mógłbyś ogarnąć taki konkurs?
c. Konkurs na znaczek? - @Heinz-Werner Grüner mógłbyś ogarnąć taki konkurs?

Akademia
a. Wykłady dla Medi Akademie @Isabella Swann liczę na Ciebie - temat odrzucony
b. Wybór dyskusji, temat kontrowersyjny, np. operacje plastyczne, czy warto? - realizacja trwa

Promocja w social mediach - w sumie robię to ja
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Entwickulgsliste - Schmelzfest

Post autor: Pavel van der Gibson »

Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 14:17
Pavel van der Gibson pisze: 05 lutego 2024, 11:52 Absolutnie się nie upieram przy nowym stadionie. Pomyślałem, że skoro jest pomysł rozwoju w zakresie futbolu, to może właśnie stadion wybuduję. Ale w jakąkolwiek inną formę rozwoju piłkarskiego/sportowego w Wolkenbadzie również się zaangażuje.

Jeśli będziecie poszukiwać firm do różnych budów, którym chcecie zlecić jakieś projekty to również się polecam. Przedsiębiorstwo jest w fazie tworzenia i będzie częścią czegoś dużo większego, więc wszelkie kontrakty są mile widziane ;)
To może umiałbyś dopracować to, co mamy?

Tylko w sumie co? Są dwa kluby, działają, mają swoje miejsca na forum. Jest stadion w mieście, a liga ma się dobrze. Pytanie więc, gdzie widzielibyście jakąś przestrzeń na dorzucenie czegoś piłkarskiego/sportowego?
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55
b. Dopracowanie transportu rzecznego, dodanie racjonalizatorów, proprowadzenie jakiegoś transportu produkcji sadowniczej? - @Albert Fryderyk de Espada czy zechciałbyś przeprowadzić ten temat ze mną?
Jasna sprawa szefowo, tylko najpierw ten przemysł sadowniczy musiałby powstać w jakimś realnym formacie.
b. Opowiadanie/Stworzenie legend dla regionu/ taki konkurs? Na najlepszą legendę? - konkurs też mogę opracować

Jak będziemy robić konkurs to chyba nawet mam pewien pomysł.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

Heinz-Werner Grüner pisze: 05 lutego 2024, 11:35 Narty, tutaj też jest już pomysł - albo rozegramy dodatkowe zawody w narciarstwie alpejskim albo zawody biathlonowe. Nie sądzę, że damy radę (choć kto wie!) ogarnąć oba konkursy sportowe. Tutaj pomoc @Gaetano Kohlmeise jest konieczna.
Jak najbardziej, mogę się zająć przygotowaniem zawodów biathlonowych. Pytanie tylko, co z infrastrukturą. Potrzebny jest do tego stadion ze strzelnicą. Oczywiście, nie jest to taki stadion jak np. piłkarski - ten biathlonowy to po prostu miejsca dla kibiców, strzelnica i jakieś budynki dla organizatorów/zawodników. Nie wymaga więc dużgo nakładu pracy/czasu/pieniędzy. Czy EdelBau zajmie się budową, czy przyjmujemy, że taki stadion już istnieje, najlepiej gdzieś na obrzeżach miasteczka?
Heinz-Werner Grüner pisze: 05 lutego 2024, 11:35 No i jeszcze a propos sociali to chyba @Gaetano Kohlmeise wczoraj wspominał, że byłby chętny do podjęcia się części social mediów.

Podtrzymuję. :)

PS. Na kiedy planowany jest Schmelzfest?
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Od końca pisząc - Schmelzfest obchodzimy od 1 do 15 marca.

Wiem jak wygląda stadion biathlonowy, ale nie wiem czy tu jest sens się w takie rzeczy bawić. Możemy do tego wykorzystać inne obiekty, bo to w sumie inne czasy, prawda? :D
Jest tor wyścigów dla...koni. Jest owal, jest trybuna i to całkiem spora. :) Najpierw do lasu, potem rundka dookoła, gdzieś postawić tarcze i gra. ;)
Wiem, ze to brzmi absurdalnie, ale ja w sumie nie widze w tym nic zdrożnego. Z drugiej strony budowa takiego obiektu to chyba nic drogiego, ale nie wiem czy po prostu nie za bardzo wpłynie na wielkość miasteczka. Może się mylę, możemy polemizować.

@Femme Mystere - Gaetano jest chętny pisać dla sociali.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 05 lutego 2024, 16:46 Jasna sprawa szefowo, tylko najpierw ten przemysł sadowniczy musiałby powstać w jakimś realnym formacie.
Jak wszystko w Edelweiss. Skupiłbym się jednak najpierw na powstaniu możliwych owoców/warzyw do sadzenia. A później odmiany i tak dalej, ale dalej to transportować rzekami, super pomysł. Jakieś łódki mamy już wyprodukowane co by dały takie coś transportować? W sensie projekty "cywilne"?

Pavel van der Gibson pisze: 05 lutego 2024, 15:12 Tylko w sumie co? Są dwa kluby, działają, mają swoje miejsca na forum. Jest stadion w mieście, a liga ma się dobrze. Pytanie więc, gdzie widzielibyście jakąś przestrzeń na dorzucenie czegoś piłkarskiego/sportowego?
Kluby są oficjalnie, miejsca na forum również. Obiekt nazwany "Wolkenstadion" istenieje tylko jako nazwa w X11. Przyjmijmy zatem, że jest wydzielone "klepowisko", gdzie odbywają się takie mecze. Potrzebujemy projektu, jak to ma wyglądać. Tutaj był króciutki temat propozycji. viewtopic.php?f=101&t=77&p=22146#p22146
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 14:17 Dom Towarowy - super pomysł. Jak najbardziej.
Jeśli chodzi o wykorzystanie dotychczasowych produktów - mam nadzieję, że uda mi się wszystkie wyłapać. Nie wiem, gdzie mogą być na forum.
Nie ma wiele, ale na pewno są w LNA. Co do DT, to jest w planach od dawien dawna a teraz mamw końcu do niego narzędzia.
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 14:17 W sumie myślałam np. o pożyczkach. Gdyby ktoś potrzebował.
To nie głupie! W sumie dlaczego nie! Tutaj nawet można stworzyć coś w rodzaju Żydowskiego Banku. Jakiś prywatny, ale zdecydowanie monopolistyczny. Jak ktoś chce mieć także to w innym mieście. :D

NADEL - szycie - to zróbmy tak, że @Femme Mystere i @Sophie to kolekcja dla pań, a ja przy wsparciu @Joachim Cargalho zrobimy dla panów.

Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 14:17 A. Gdyby Krzysztofowi chciało się stworzyć aktorów/śpiewaków, obsługę i cały skład osobowy, byłoby świetnie!!!
Tak, tak! Jeśli ogarnie opisy, to ja mogę wesprzeć AI, chyba, że woli sam. Na pewno chciałbym Krzysztofa Ibisza. :D :D :D (żart)

Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 14:17 Heinz-Werner Grüner pisze: ↑2024-02-05 11:35:32
Femme Mystere pisze: ↑2024-02-05 08:55:20
Konkursy
a. Plastyczny? Stwórz obraz pokazujący klimat w Wolkenbad - @Heinz-Werner Grüner mógłbyś ogarnąć taki konkurs?
b. Konkurs na wiersz o Wolkenbad - @Heinz-Werner Grüner mógłbyś ogarnąć taki konkurs?
c. Konkurs na znaczek? - @Heinz-Werner Grüner mógłbyś ogarnąć taki konkurs?
To wszystko się da. Nawet nie problem, ale czy nie za dużo? Pytam, nie sugeruje.
a i troszkę mi się pokrywają. Ja bym to zrobił może tak, że zwycięzca plastycznego trafia na znaczek, bo jak pokazuje mirkoświat nie każdy umie w znaczki. Niby nie ma przy tym wiele pracy, ale ktoś musi ogarniać program graficzny na tyle by ząbki zrobić.
b - wiersz super. Pewnie jak będzemy mieli wszystko ustawione, to będę rozgłaszał wszem i wobec, że są takie, a takie zabawy.
Widzę, że przemawia przez Ciebie doświadczenie. W takim razie możemy tak skonsendować, jak proponujesz. Tak samo możemy dać napisz wiersz lub legendę.
Po prostu za duże rozdrobnienie może być problemem. A niechęć do robienia znaczków również. Natomiast jeśli to będzie nagroda...to już inna opcja. Tak myślę. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Pavel van der Gibson pisze: 05 lutego 2024, 15:12
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 14:17
Pavel van der Gibson pisze: 05 lutego 2024, 11:52 Absolutnie się nie upieram przy nowym stadionie. Pomyślałem, że skoro jest pomysł rozwoju w zakresie futbolu, to może właśnie stadion wybuduję. Ale w jakąkolwiek inną formę rozwoju piłkarskiego/sportowego w Wolkenbadzie również się zaangażuje.

Jeśli będziecie poszukiwać firm do różnych budów, którym chcecie zlecić jakieś projekty to również się polecam. Przedsiębiorstwo jest w fazie tworzenia i będzie częścią czegoś dużo większego, więc wszelkie kontrakty są mile widziane ;)
To może umiałbyś dopracować to, co mamy?

Tylko w sumie co? Są dwa kluby, działają, mają swoje miejsca na forum. Jest stadion w mieście, a liga ma się dobrze. Pytanie więc, gdzie widzielibyście jakąś przestrzeń na dorzucenie czegoś piłkarskiego/sportowego?
A co powiedziałbyś na sporty zimowe? Mamy Kaputte Ski, można by iść w tym kierunku.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 05 lutego 2024, 16:46
b. Dopracowanie transportu rzecznego, dodanie racjonalizatorów, proprowadzenie jakiegoś transportu produkcji sadowniczej? - @Albert Fryderyk de Espada czy zechciałbyś przeprowadzić ten temat ze mną?
Jasna sprawa szefowo, tylko najpierw ten przemysł sadowniczy musiałby powstać w jakimś realnym formacie.
b. Opowiadanie/Stworzenie legend dla regionu/ taki konkurs? Na najlepszą legendę? - konkurs też mogę opracować

Jak będziemy robić konkurs to chyba nawet mam pewien pomysł.
Zamierzam zacząć właśnie od tego sadownictwa. :) Jak zbierzamy plony to zgłoszę się do Ciebie. :)

Tak, legendy brzmią super i sama też chętnie bym coś napisała. Wszystkie zbierzemy i wydamy w wydawnictwie i wattpadzie.
Heinz-Werner Grüner pisze: 05 lutego 2024, 20:45 Wiem jak wygląda stadion biathlonowy, ale nie wiem czy tu jest sens się w takie rzeczy bawić. Możemy do tego wykorzystać inne obiekty, bo to w sumie inne czasy, prawda? :D
@Gaetano Kohlmeise mamy Kaputte ski. Można by to rozbudować?

A jeśli chodzi o socjale, to napisz do mnie na discord, dobrze? Omówimy sprawy :)
Heinz-Werner Grüner pisze: 05 lutego 2024, 20:45 To nie głupie! W sumie dlaczego nie! Tutaj nawet można stworzyć coś w rodzaju Żydowskiego Banku. Jakiś prywatny, ale zdecydowanie monopolistyczny. Jak ktoś chce mieć także to w innym mieście. :D
To mamy jakiś pomysł. Ale to nie jest najwyższy priorytet na ten moment.
Heinz-Werner Grüner pisze: 05 lutego 2024, 20:45 NADEL - szycie - to zróbmy tak, że @Femme Mystere i @Sophie to kolekcja dla pań, a ja przy wsparciu @Joachim Cargalho zrobimy dla panów.
OK :) @Sophie szykuj kiece :D
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Może by skocznię wybudować w Wolkenbadzie?

Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Pavel van der Gibson pisze: 07 lutego 2024, 13:41 Może by skocznię wybudować w Wolkenbadzie?
W zasadzie przy Kaputte można by zrobić cały kompleks, który ciągnąłby się mniej więcej w granicach jak poniżej na obrazku.
Obrazek
Cały kompleks przylegałby do obiektów stadniny i toru wyścigowego koni, gdzieś tam jeszcze można też dodać stadion piłkarski, by mieć pełen zakres (w koncu piłkarze już grają do dawna na Wolkenstadion).
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Zimowa olimpiada w Edelweiss brzmi jak plan... Narciarstwo, skoki, biathlon, może znalazło by się coś jeszcze :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise Stempel

ODZNACZENIA