Entwickulgsliste - Schmelzfest

Święto Roztopów to jedno z najważniejszych wydarzeń w roku każdego Edla. Zwieńczeniem dwutygodniowego imprezowania jest wspólna celebracja oficjalnego przekazania władzy na rzecz Oberhaupta Grünera.
Same uroczystości to niezliczone gry, zabawy, koncertowanie i ucztowanie bez końca. Kto jeszcze tego nie przezył, to musi koniecznie zrobić to w tym roku! 1924 roku w ramach konkursu krajowego wybrano Wolkenbad jako miejsce odbywania się wszelkich uroczystości.

Moderator: Isabella M. Neumann-Swann

Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Entwickulgsliste - Schmelzfest

Post autor: Femme Mystere »

Drodzy Edle oraz Goście Zagraniczni,

W związku ze zbliżającym się Schmelzfest, zdecydowaliśmy się na zmianę dotychczasowej konwencji. W tym roku chcemy stawiac na rozwój regionalny, dzięki czemu raz w roku jeden z regionów EDL dostanie zastrzyk rozwojowy. Nasza ankieta wskazała Wolkenbad, dlatego zebrałam wszystkie punkty, jakie widzę w potrzebach rozwojowych regionu.

Poniższa lista jest zbiorem moich pomysłów, ale możemy dodać również Wasze pomysły.

Lista ma służyć jako zbiór tematów, które każdy z Was może wziąć i opracować na Schmelzfest, jeśli macie na to ochotę. Im więcej uda nam się przygotować, tym lepiej skorzysta na tym miasto :)
Myślę, że z czasem uda się też zebrać na tę okazję sponsorów.

Entwicklungsliste Wolkenbad

Gospodarka
a. Landwirtschaftsagentur (Opis SLB, wybór racjonalizatorów, opis sadów, gatunków owoców produkowanych, co robimy z tymi owocami (mrożenie, przetwory, targi, transport krajowy i zagraniczny, ceny) - proces trwa. Realizacja @Femme Mystere
b. Dopracowanie transportu rzecznego, dodanie racjonalizatorów, proprowadzenie jakiegoś transportu produkcji sadowniczej? - proces trwa. Realizacja @Femme Mystere , @Albert Fryderyk de Espada @Heinz-Werner Grüner @Ronon Dex
d. Robimy coś z energetyką w tym regionie? - @Fabio Rhyner może ty? - temat odrzucony
e. Nadel: stworzenie strojów ludowych regionu - proces trwa. Realizacja @Femme Mystere , @Heinz-Werner Grüner
f. Mapa miasta aktualizacja? - zakończone, realizacja @Heinz-Werner Grüner[/color]

Sport
a. Stadnina Koni: Opracowanie mechaniki, opis dostępnych koni wraz ze statystykami oraz koszt ich wynajęcia/zakupu/hodowli ) , opis gry, zapisy do gry i przeprowadzenie rozgrywki. - @Heinz-Werner Grüner i @Joachim Cargalho może uda nam się to zrobić? - temat odrzucony
b. Biathlon -trwa, realizacja @Gaetano Kohlmeise
c. Zespół piłkarski dopracowanie -@Pavel van der Gibson -? czy tu się coś zadziało? Wybaczcie, ale nie śledzę sportu zbyt uważnie

Kultura
a. Budowa Opery im. Krzystzofa Windsachen i prośba o koncert na otwarcie, dodanie racjonalizatorów - proces trwa, realizacja @Krzysztof Windsor + koncert :D
b. Sanatorium: opisy zabiegów, dopracowanie miejsca, stworzenie Racjonalizatorów. - poces trwa, realizacja @Pavel van der Gibson + konkurs!
c. Chciałabym nagrać jakiś materiał opisujący Wolkenbad - to dla mnie :), może uda się coś w tygodniu nagrać
d. Kościół: Msza? - zlecone @Piwski Sroczyński :)

Zabawa fabularna
a. wycieczka po Wolkenbad? Przejście po trakcie rekreacyjnym? Przejście przez najważniejsze miejsca w Wolkenbad? - zapowiadziane i planowane na jutro start @Femme Mystere
b. Opowiadanie/Stworzenie legend dla regionu/ taki konkurs? Na najlepszą legendę? -trwa, realizacja @Femme Mystere
c. Kronika EDL? - @Joachim Cargalho tu się chyba nic nie zadzieje?

Konkursy - konkursy przejęte przez @Heinz-Werner Grüner
a. Plastyczny? Stwórz obraz pokazujący klimat w Wolkenbad - @Heinz-Werner Grüner mógłbyś ogarnąć taki konkurs?
b. Konkurs na wiersz o Wolkenbad - @Heinz-Werner Grüner mógłbyś ogarnąć taki konkurs?
c. Konkurs na znaczek? - @Heinz-Werner Grüner mógłbyś ogarnąć taki konkurs?

Akademia
a. Wykłady dla Medi Akademie @Isabella Swann liczę na Ciebie - temat odrzucony
b. Wybór dyskusji, temat kontrowersyjny, np. operacje plastyczne, czy warto? - realizacja trwa

Promocja w social mediach - w sumie robię to ja
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Entwickulgsliste - Schmelzfest

Post autor: Femme Mystere »

@Gaetano Kohlmeise niestety tutaj musze pomóc koledzy, bo ja nie jestem zbyt dobra w tych sportowych rywalizacjach.

@Anastasia Windsachen świetnie :) Dziękujemy z góry.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Gaetano Kohlmeise pisze: 16 lutego 2024, 22:37 Ze swojej strony, jako organizatora zawodów biathlonowych, proponuję przeprowadzenie kilku konkurencji. Mam na myśli dokładnie 4, w tym 3 asynchroniczne (sprint, bieg indywidualny, mass start) i 1 synchroniczny (mass start). Konkurencje asynchroniczne miałyby się odbyć na zasadzie podobnej do zjazdów organizowanych przez Herr Oberhaupta - zawodnik ma określony czas np. 24 godziny, na wysłanie screena ze swoim najlepszym wynikiem. Jeśli chodzi o mass start synchroniczny, chciałbym spróbować przeprowadzić tę konkurencję online, żeby poczuć rywalizację ramię w ramię z innymi w czasie rzeczywistym. Jest to oczywista zaleta, choć wadą jest konieczność ustalenia daty i godziny, kiedy wszyscy zainteresowani będą mogli wziąć w tym udział.

Tu pytanie, czy 24 godziny wystarczą, jeśli chodzi o konkurencje asynchroniczne? Może trzeb by ten czas wydłużyć? A może zrezygnować z jakiejś konkurencji? Nie chciałbym przytłoczyć intensywnością tych zawodów, choć również nie chcę, powołując się się na klauzulę sumienia miłośnika biathlonu, podejmować decyzji o wyrzuceniu którejś z konkurencji z programu, no chyba że Góra zadecyduje inaczej.
Liczyłem na jeden "startowy" wyścig. Gra nie znajduje się w sferze wiedzy mikronautów, ale w takim razie pierwsze co trzeba wykonać to wybrać trasę wolkanbadzką na bazie tej z gry. Które miasto będzie najlepsze by odgrywać nasz Wolkenbad. Proszę tego dokonać czym prędzej i powiadomić. Może warto od razu zaklepać i Grunerwald, o którym mowa w historii biathlonu mikronacyjnego (w Kotlinie)
Szczerze to liczyłem, że zagramy jeden bieg ind. odgrywajacy pewnie 20km. Sprint to 10km o ile dobrze pamiętam (męska wersja). No, ale wersja z biegiem masowym to mi się podoba tylko w wersji online. Zwyklą bym w tej wersji totalnie odpuścił.
To jednak trzeba by przetestować, kontakty na discordzie, linki i można spróbować. Jak wypali próba, umówimy się w tym tygodniu to można próbować.
Co do samych zawodów to może być to np. w jakiś czwartek ok.21 - 21:30. Wtedy (byle nie w weekend, bo ja nie dam rady chyba) zbierzemy z 6-8 osób. Weżmy tylko pod uwagę, że w grę zagrało na razie raptem kilka osób, dlatego zastanawia mnie cały profil.
Mamy 2 opcje:
a) podczas Roztopów testujemy jeden biathlonowy wyścig - tydzień po zaczynamy rozgrywać Mistrzostwa Kotliny w wersji zaproponowanej przez @Gaetano Kohlmeise w miastach Wolkenbad, Grunerwald i jeszcze jednym(lub też nie :D)
b) podczas Roztopow jedziemy 10km (sprint), 20km (b.i.) + masowy (online) i dopiero badamy czy to się przyjmie.
Anastasia Windsachen pisze: 17 lutego 2024, 01:12
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 c. Zbudowanie oddziału banku? dodanie racjonalizatorów - TEMAT WOLNY (JEST KTOŚ CHĘTNY?)
Jeżeli temat aktualny to jestem chętna. Nie wymaga to wielkiego nakładu pracy, a bardziej przyjemności
Super! Proszę tylko o maleńkie rozpisanie jak to Szanowna widzi. Ilu pracowników, jak zbudować oddział etc. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

Heinz-Werner Grüner pisze: 17 lutego 2024, 08:41 Liczyłem na jeden "startowy" wyścig. Gra nie znajduje się w sferze wiedzy mikronautów, ale w takim razie pierwsze co trzeba wykonać to wybrać trasę wolkanbadzką na bazie tej z gry. Które miasto będzie najlepsze by odgrywać nasz Wolkenbad.
Najlepszą areną dla Wolkanbad będzie Östersund - miasto położone w środkowej Szwecji na wschodnim brzegu jeziora Storsjön. Czyż to nie jest dokładnie przypadek miasta Wolkenbad położonego na wschodnim brzegu jeziora Wolkensee? :D Proszę tylko zobaczyć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szkoda tylko, że tego jeziorka nie widać w grze.
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Potrenowałem w tym östersundzkim Wolkenbadzie i może być. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

Heinz-Werner Grüner pisze: 17 lutego 2024, 08:41 Mamy 2 opcje:
a) podczas Roztopów testujemy jeden biathlonowy wyścig - tydzień po zaczynamy rozgrywać Mistrzostwa Kotliny w wersji zaproponowanej przez @Gaetano Kohlmeise w miastach Wolkenbad, Grunerwald i jeszcze jednym(lub też nie )
b) podczas Roztopow jedziemy 10km (sprint), 20km (b.i.) + masowy (online) i dopiero badamy czy to się przyjmie.
Jestem za opcją b). Zróbmy pełne zawody złożone z trzech konkurencji w czasie Roztopów i zobaczymy, jak to wyjdzie. Jeśli będzie sukces, to pomyślimy nad Mistrzostwami Kotliny. Założę zaraz wątek, w którym dopracujemy szczegóły zawodów.
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Gaetano Kohlmeise pisze: 17 lutego 2024, 19:19
Heinz-Werner Grüner pisze: 17 lutego 2024, 08:41 Mamy 2 opcje:
a) podczas Roztopów testujemy jeden biathlonowy wyścig - tydzień po zaczynamy rozgrywać Mistrzostwa Kotliny w wersji zaproponowanej przez @Gaetano Kohlmeise w miastach Wolkenbad, Grunerwald i jeszcze jednym(lub też nie )
Jestem za opcją b). Zróbmy pełne zawody złożone z trzech konkurencji w czasie Roztopów i zobaczymy, jak to wyjdzie. Jeśli będzie sukces, to pomyślimy nad Mistrzostwami Kotliny. Założę zaraz wątek, w którym dopracujemy szczegóły zawodów.
Twój pomysł, Twoja zabawa. Nie wiem czy to nie będzie za dużo, ale spróbujmy.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Heinz-Werner Grüner pisze: 17 lutego 2024, 08:41
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 c. Zbudowanie oddziału banku? dodanie racjonalizatorów - TEMAT WOLNY (JEST KTOŚ CHĘTNY?)
Jeżeli temat aktualny to jestem chętna. Nie wymaga to wielkiego nakładu pracy, a bardziej przyjemności
Super! Proszę tylko o maleńkie rozpisanie jak to Szanowna widzi. Ilu pracowników, jak zbudować oddział etc. :)
Zacznę od końca tak naprawdę, gdy mowa o banku - czy Stadt Edelweiß posiada główny oddział banku, który widnieje na pieczątkach w MBP? Bo jeżeli nie to rozumiem, że w Wolkenbad miałby znajdować się główny edelweißski oddział, a tu by trzeba uderzać do @Helwetyk (co mogłabym zrobić jako osoba odpowiedzialna za stworzenie takowego + podpisik spersonalizowany pod kraj).

Zaś wracając na początek z krańca, w którym zaczęłam.

A. Plan budynku oraz styl architektoniczny

Budynek byłby dwupiętrowy z piwnicą, w której znajdowałby się główny skarbiec (magazynowanie złota, kamieni szlachetnych, skrytki prywatne możliwe do wykupienia - cena byłaby różna w zależności od rozmiaru) oraz pomieszczenia do użytku żołnierzy pełniących wartę w banku np. szatnia, zbrojownia, pomieszczenie dowódcy warty. Na pierwszym piętrze oczywiście hall, w którym mamy elegancką strefę dla czekających, rząd stanowisk kasjerskich, za nimi zejście do piwnicy, po prawej stronie schody na piętro, po lewej indywidualna obsługa klienta. Góra przeznaczona na biura.
Styl - nie szłabym w wyniosłe i monumentalne akcenty, bardziej poszłabym w stronę czegoś, co będzie pasowało do miasta mniejszego od stolicy. Mur pruski, kamień, tak by za bardzo się nie wyróżniał.

B. Budowa

Budowa podzielona na kilka etapów. Najpierw znalezienie dogodniej działki, następnie zwrócenie się o zgodę na prace budowlane, rozpoczęcie przygotowań, wykopanie piwnicy, postawienie fundamentów, stopniowa budowa reszty na powierzchni, wykończenie.

C. Stan osobowy

1. Dyrektor,
  2. Zast. Dyrektora,
  3. 4 pracowników na stanowiska,
  4. pracownik dla klienta indywidualnej obsługi,
  5. 10 pracowników biurowych (sekretariat, etc.),
  6. 7 żołnierzy:
    • Dowódca warty,
    • 6 wartowników
To daje dokładnie 24 osoby mające zatrudnienie, z czego wojsko ma stałą rotację w postaci wartowników oraz 2-3 wymiennych dowódców warty. Racjonalizatorzy - dyrektor, jego zastępca, sekretarka, dowódcy wart = 5-6 racjonalizatorów.
Königinmutter des Voxland-Königreiches

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Anastasia Windsachen pisze: 17 lutego 2024, 22:51
Heinz-Werner Grüner pisze: 17 lutego 2024, 08:41
Zacznę od końca tak naprawdę, gdy mowa o banku - czy Stadt Edelweiß posiada główny oddział banku, który widnieje na pieczątkach w MBP? Bo jeżeli nie to rozumiem, że w Wolkenbad miałby znajdować się główny edelweißski oddział, a tu by trzeba uderzać do @Helwetyk (co mogłabym zrobić jako osoba odpowiedzialna za stworzenie takowego + podpisik spersonalizowany pod kraj).

Zaś wracając na początek z krańca, w którym zaczęłam.

A. Plan budynku oraz styl architektoniczny

Budynek byłby dwupiętrowy z piwnicą, w której znajdowałby się główny skarbiec (magazynowanie złota, kamieni szlachetnych, skrytki prywatne możliwe do wykupienia - cena byłaby różna w zależności od rozmiaru) oraz pomieszczenia do użytku żołnierzy pełniących wartę w banku np. szatnia, zbrojownia, pomieszczenie dowódcy warty. Na pierwszym piętrze oczywiście hall, w którym mamy elegancką strefę dla czekających, rząd stanowisk kasjerskich, za nimi zejście do piwnicy, po prawej stronie schody na piętro, po lewej indywidualna obsługa klienta. Góra przeznaczona na biura.
Styl - nie szłabym w wyniosłe i monumentalne akcenty, bardziej poszłabym w stronę czegoś, co będzie pasowało do miasta mniejszego od stolicy. Mur pruski, kamień, tak by za bardzo się nie wyróżniał.

B. Budowa

Budowa podzielona na kilka etapów. Najpierw znalezienie dogodniej działki, następnie zwrócenie się o zgodę na prace budowlane, rozpoczęcie przygotowań, wykopanie piwnicy, postawienie fundamentów, stopniowa budowa reszty na powierzchni, wykończenie.

C. Stan osobowy

1. Dyrektor,
  2. Zast. Dyrektora,
  3. 4 pracowników na stanowiska,
  4. pracownik dla klienta indywidualnej obsługi,
  5. 10 pracowników biurowych (sekretariat, etc.),
  6. 7 żołnierzy:
    • Dowódca warty,
    • 6 wartowników
To daje dokładnie 24 osoby mające zatrudnienie, z czego wojsko ma stałą rotację w postaci wartowników oraz 2-3 wymiennych dowódców warty. Racjonalizatorzy - dyrektor, jego zastępca, sekretarka, dowódcy wart = 5-6 racjonalizatorów.
Ło Pani! Piękna i szczegółowa "operacja przygotowawcza"! Siedziba główna Edelweiss NationalBank znajduje się w Stadt, a w Wolkenbad miał powstać oddział lub coś mniejszego. Nie było jasnego konceptu.
Nie mamy ani pieczątki, ani nie widnieje na nim siedziba NB...A w sumie nie wiedziałem, że są możliwe takie opcje w MBP. :D

Budowa... Uwiniemy się w lutym, skoro plan był przygotować go na Roztopy? :)

Plany na bank miała @Femme Mystere - prosiłbym by to Panie kontrolowały proces ustalania co i jak. Ja się chyba zgodzę na każde fabularyzowane miejsce w EDL.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA