Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.
Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Lądownik Nova-C zakończył swój zaplanowany manewr, który umiejscowił go poprawnej orbicie księżycowej. Manewr został wykonany przez uruchomienie silnika głównego na 408-sekund co wystarczyło do umieszczenia go na orbicie, której wysokość to 92 kilometry nad powierzchnią Księżyca. Zaprezentowane przez Intuitive Machines dane wskazują, że cały manewr wyhamował prędkość lądownika o 800 m/s, a cały manewr zostało zakończony z dokładnością co do 2 m/s!
Po przebyciu ponad 1 000 000 kilometrów, lądownik Nova-C nadal jest w doskonałej kondycji, a cały zespół oczekuje, że lądownik będzie w stanie dostarczać aktualizacje swojej misji co najmniej raz dziennie. Już jutro zaplanowane jest przeanalizowanie przez kontrolerów lotu pełnych danych pochodzących z lotu, gdzie po raz pierwszy lądownik prześle bardzo bliskie zdjęcia powierzchni Księżyca!
Lądownik Nova-C przelatuje aktualnie nad jasną stroną Księżyca tuż po jego wczorajszym zaparkowaniu na orbicie księżycowej. Lądownik nadal pozostaje w doskonałej kondycji, a kontrolerzy lotu zarządzili manewr korekcji owej orbity, który podniesie orbitę lądownika!
Zaktualizowano także przewidywany czas lądowania na godzinę 22:24 czasu polskiego. więc to się właśnie dzieje! USA wraca na Księżyc i coś mi sugeruje, że akurat tym razem się uda wylądować, chociaż nie chcę chwalić dnia przed zachodem Słońca... Jestem po prostu optymistą
To ja tu wtrące od siebie maleńkie trzy grosze z zapytaniem.
Wczoraj natknąłem się na reklamy filmów/seriali SF o szerokopojętym kosmosie. Chciałbym zapytać czy widzieliście, ew. czy są warte polecenia poniższe tytuły.
- Halo - to chyba oparte jest na grze komputerowej, ale nie wnikałem jeszcze za bardzo. Trailer wyglądał mega obiecująco, a wiecie, że nie jestem jakimś znawcą sf, ale ten mnie urzekł.
- Infinity - serial, który proponuje Canal+, historia, będąca zapowiedzią tego serialu brzmi godnie. Tyle wiem.
Haha! Cóż to był za wczorajszy wieczór! Tak czy owak, Nova-C wylądował pomyślnie na powierzchni Księżyca, jednocześnie sprawiając, że po raz pierwszy od 50 lat Ameryka ponownie wróciła na Księżyc! Lądownik wylądował o 23:23, transportując instrumenty naukowe NASA na powierzchnię Księżyca, co ma przygotować całą agencję do przyszłej eksploracji Księżyca przez człowieka w ramach programu Artemis!
Na streamie panowała nutka niepewności, oraz były różne obawy, że Nova-C mógł się przewrócić lub rozbić jednak na całe szczęście Nova-C wylądował bezbłędnie na powierzchni Księżyca! Nie pozostaje zatem nic innego jak tylko czekać na pierwsze zdjęcia z tego niesamowitego lądownika
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑23 lutego 2024, 09:59
- Halo - to chyba oparte jest na grze komputerowej, ale nie wnikałem jeszcze za bardzo. Trailer wyglądał mega obiecująco, a wiecie, że nie jestem jakimś znawcą sf, ale ten mnie urzekł.
Całkiem niezła strzelanka, chociaż to zależy która część
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑23 lutego 2024, 09:59
- Infinity - serial, który proponuje Canal+, historia, będąca zapowiedzią tego serialu brzmi godnie. Tyle wiem.
Oglądałem wczorajszą konferencję NASA na temat lądowania tego lądownika z nadzieją, że pokażą nam jakieś fajne zdjęcia... No cóż przeliczyłem się XD Zdjęcia może i są, ale nadal trwają prace nad uzyskaniem zdjęć powierzchni. W każdym bądź razie udostępniono nam poniższe zdjęcie, które zostało wykonane, gdy lądownik przelatywał około 10 kilometrów nad powierzchnią Księżyca.
Wszystko fajnie, nie? No jakby w tym momencie konferencja się zakończyła to by było całkiem nieźle, no ale się nie skończyła w tym miejscu. Korzystając z modelu lądownika pokazano nam, że według wstępnych obliczeń cały lądownik znajduje się praktycznie przechylony całkowicie na boku, wzmacniany przez pobliską skałę. Co najciekawsze panele słoneczne są zasilane prawidłowo, a większość ładunków może nadal zbierać dane naukowe.
Na podstawie przesyłanych aktualnie przez łazik danych NASA postara się zrekonstruować przewrócenie lądownika i spróbować zrozumieć dlaczego do tego doszło. Na ten moment wiemy, że Nova-C opadał szybciej niż 1 metr na sekundę... Zdjęcie powierzchni Księżyca jest wykonalne ale pamiętajmy, że w tym momencie lądownik leży na boku, a anteny są skierowane w powierzchnię Księżyca, co czyni je po prostu bezużyteczne... Ehh