Ciekawa sprawa! Nie ma co ukrywać. Myślę, że przestrzeń do ekumenizmu jest całkiem spora. Bardzo zainteresowało mnie użycie tych przenikających się pierwiastków tego co można byłoby nazwać low i high church, pod względem zróżnicowania form liturgicznych. Ogólnie w realu płaszczyzną, która byłaby potencjalnie konfliktogenna mogłaby być sprawa transsubstancjacji jak mniemam... ale to w vchrześcijaństwie z oczywistych względów jest chyba temat znajdujący się poza granicą naszego postrzegania.Ludwig Tomović pisze: ↑26 lutego 2024, 17:33 Nawiązując do wcześniejszych informacji o odbudowującej się wspólnocie przy zborze San Damiano, obiecałem że postaram się napisać coś więcej.
Jeśli należałoby już gdzieś przypisać to wyznanie to byłoby chyba czymś pomiędzy realnym katolicyzmem a protestantyzmem.
Wynika to z wielowiekowego mieszania się rodzin różnych kultur i wyznań.
Uznaje się Trójcę Świętą.
Kult maryjny jest znacznie mniejszy niż w katolicyźmie.
Uznaje się świętych i relikwie (nie są one jednak przedmiotem dużego kultu)
Dopuszczalne są obrazy i figury, nie są one jednak zazwyczaj przedmiotem kultu.
Liturgia jest zróżnicowana, zależy od danej wspólnoty.
Nabożeństwa w tygodniu są znacznie krótsze i mniej uroczyste, przypominają raczej nabożeństwa protestanckie, natomiast obrzędy niedzielne, a zwłaszcza świąteczne mogą nawet przypominać ryt trydencki w języku narodowym.
Nie uznaje się zwierzchnictwa Patriarchy.
Nie ma obowiązkowego celibatu, kapłan który chciałby pozostać bezżenny najczęściej funkcjonuje w zborach podobnych do zakonu albo eremu.
Uznaje się sakramenty.
Kobiety nie mogą być kapłanami.
Spowiedź uszna nie jest obowiązkowa, choć jest wskazana w niektórych, ważnych momentach życia.
Jest także pewna współpraca z innymi mikronacyjnymi wyznaniami protestanckimi (np. Narodowym Kościołem Trizondalu).
Ciekawostką jest także dosyć duże zróżnicowanie strojów kapłańskich i liturgicznych, np. we Freiwaldzie są stosowane stroje, które raczej nie są stosowane w innych wspólnotach.
Freiwald
Regulamin forum

- LICZBA MIESZKAŃCÓW: 4 311

- LICZBA MIESZKAŃCÓW: 4 311
- Piwski Sroczyński • Stempel
-
ODZNACZENIA
Re: Freiwald
(-) abp Piwski Żmij-Sroczyński, Wikariusz Generalny Jego Świątobliwości
- Ludwig Tomović • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Owszem, mikronacje pozwalają nam być bardziej elastycznymiPiwski Sroczyński pisze: ↑26 lutego 2024, 17:41 Ogólnie w realu płaszczyzną, która byłaby potencjalnie konfliktogenna mogłaby być sprawa transsubstancjacji jak mniemam... ale to w vchrześcijaństwie z oczywistych względów jest chyba temat znajdujący się poza granicą naszego postrzegania.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zakładałem, że we Freiwaldzie to będie sporo Slawończyków, z racji bliskości i sąsiedztwa, a tu się okazuje, że i Trizondalczycy swoje wnieśli. 
-
ODZNACZENIA
@Ludwig Tomović co do Waszej wspólnoty religijnej, jeśli istnieje u Was na marginesie gdzieś kult świętych, to aż mnie ciekawi czy macie jakiegoś patrona dla Kotliny
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No to taka luźna współpraca z NKT raczej.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑26 lutego 2024, 20:30 Zakładałem, że we Freiwaldzie to będie sporo Slawończyków, z racji bliskości i sąsiedztwa, a tu się okazuje, że i Trizondalczycy swoje wnieśli.![]()
Ale oczywiście to prawda, że tutaj bardzo dużo Slawończyków i Slawonek
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Może Święty Wawrzyniec jako realny patron ratowników górskich?Piwski Sroczyński pisze: ↑27 lutego 2024, 15:12 @Ludwig Tomović co do Waszej wspólnoty religijnej, jeśli istnieje u Was na marginesie gdzieś kult świętych, to aż mnie ciekawi czy macie jakiegoś patrona dla Kotliny
-
ODZNACZENIA
No to inny niż u nas, czyli 2x więcej festynów dla freiwaldczyków - bazaLudwig Tomović pisze: ↑27 lutego 2024, 20:02Może Święty Wawrzyniec jako realny patron ratowników górskich?Piwski Sroczyński pisze: ↑27 lutego 2024, 15:12 @Ludwig Tomović co do Waszej wspólnoty religijnej, jeśli istnieje u Was na marginesie gdzieś kult świętych, to aż mnie ciekawi czy macie jakiegoś patrona dla Kotliny
-
ODZNACZENIA
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dobra, bo to wątek główny Freiwaldu. Co tam się jeszcze znajduje? Tak z ciekawości. Skoro ma to robić za miasteczko liczone w kilku tysiącach to dwa kościoły to troszkę mało.