No liczmy na to, że przez przynajmniej 15 lat będzie tam stał samotny
Ale raczej nie odnajdziemy go tak łatwo bo przez taki czas marsjański wiatr z łatwością przykryje go piaskiem :/
No to teraz jeszcze brakuje kwoty jaką wtopiono i mogę zamykać wątek.Damiano Windsachen pisze: ↑26 lutego 2024, 22:47No liczmy na to, że przez przynajmniej 15 lat będzie tam stał samotny
Ale raczej nie odnajdziemy go tak łatwo bo przez taki czas marsjański wiatr z łatwością przykryje go piaskiem :/
Źle myślisz. W kosmos kasy się nie wtapia. To inwestycja w przyszłość ludzkości, no ale jeśli faktycznie nazywasz utratę Ingenuity, który z planowanych 5 lotów na Marsie wykonał ich 72 to zdecydowanie nie jest to porażka! Ale odpowiadając na pytanie to NASA zainwestowała około 80 milionów dolarów w samą budowę Ingenuity, a 5 milionów dolarów poszło w obsługę wiropłatuHeinz-Werner Grüner pisze: ↑26 lutego 2024, 23:41No to teraz jeszcze brakuje kwoty jaką wtopiono i mogę zamykać wątek.Damiano Windsachen pisze: ↑26 lutego 2024, 22:47No liczmy na to, że przez przynajmniej 15 lat będzie tam stał samotny
Ale raczej nie odnajdziemy go tak łatwo bo przez taki czas marsjański wiatr z łatwością przykryje go piaskiem :/![]()
Myślę, że sama NASA raczej wyciaga wnioski z każdej nieprzewidzianej akcji, ale również zdaje sobie sprawę, że każda nieudana (czy raczej nieplanowana akcja) moooże odwlec w czasie "zapomogę" od państwa. Z resztą nie znam się, tak tylko gdybam.Damiano Windsachen pisze: ↑27 lutego 2024, 17:34Źle myślisz. W kosmos kasy się nie wtapia. To inwestycja w przyszłość ludzkości, no ale jeśli faktycznie nazywasz utratę Ingenuity, który z planowanych 5 lotów na Marsie wykonał ich 72 to zdecydowanie nie jest to porażka! Ale odpowiadając na pytanie to NASA zainwestowała około 80 milionów dolarów w samą budowę Ingenuity, a 5 milionów dolarów poszło w obsługę wiropłatuHeinz-Werner Grüner pisze: ↑26 lutego 2024, 23:41No to teraz jeszcze brakuje kwoty jaką wtopiono i mogę zamykać wątek.Damiano Windsachen pisze: ↑26 lutego 2024, 22:47
Ale raczej nie odnajdziemy go tak łatwo bo przez taki czas marsjański wiatr z łatwością przykryje go piaskiem :/![]()

Herr Windsachen, ja chciałbym żeby to sprawiało frajdę przed wszystkim autorowi. Ja chętnie czytam to, na co mam czas. Nie będę ściemniał, że każdy post wnikliwie analizuje, ale jak sam widzisz pytam o szczegóły, ciekawostki, bo o wielu rzeczach nie miałem pojęcia.Damiano Windsachen pisze: ↑28 lutego 2024, 21:51 Swoją drogą... chcecie powrotu cotygodniowego podsumowania rzeczy, które wydarzyły się w Starbase, czy jest to zdecydowanie za dużo informacji w jednym poście?
A mnie za to bardzo mnie cieszy jakiekolwiek zainteresowanie tak niszowym tematem w naszym kraju, jakim niewątpliwie jest astronautykaHeinz-Werner Grüner pisze: ↑28 lutego 2024, 21:59Herr Windsachen, ja chciałbym żeby to sprawiało frajdę przed wszystkim autorowi. Ja chętnie czytam to, na co mam czas. Nie będę ściemniał, że każdy post wnikliwie analizuje, ale jak sam widzisz pytam o szczegóły, ciekawostki, bo o wielu rzeczach nie miałem pojęcia.Damiano Windsachen pisze: ↑28 lutego 2024, 21:51 Swoją drogą... chcecie powrotu cotygodniowego podsumowania rzeczy, które wydarzyły się w Starbase, czy jest to zdecydowanie za dużo informacji w jednym poście?
Chyba takHeinz-Werner Grüner pisze: ↑28 lutego 2024, 21:59 Nam daleko do kosmosu, ale możemy próbować w pionie jak najwyżej, prawda?![]()
Żeby nie było! Mam już pewien koncept, ale ja mam tak długą listę konceptów, ze nie wiem czy mi starczy realnego żywota.Damiano Windsachen pisze: ↑28 lutego 2024, 22:03
Chyba takHeinz-Werner Grüner pisze: ↑28 lutego 2024, 21:59 Nam daleko do kosmosu, ale możemy próbować w pionie jak najwyżej, prawda?![]()
![]()