Uporządkowanie Edelweisskich wojsk lądowych.

Siły Lądowe Edelweiss
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Uporządkowanie Edelweisskich wojsk lądowych.

Post autor: Ronon Dex »

Heinz-Werner Grüner pisze: 17 kwietnia 2024, 21:21 Podoba mi się ta możliwość łatwego dostosowania do wykorzystania. Taka mobilność w obronie i "ataku ekspedycyjnym" bardzo trafna.
No cóż... Siły Zbrojne Edelweiss to taka "armia w miniaturze"... w zasadzie ciężko o analogie realowe, no chyba, że weźmiemy pod uwagę różniste wojska "na emigracji". Takie PSZ w UK też tworzono jako miniaturową armię... nie dużo tego było, ale miało mieć wszystkie formacje - zasadzie, że w przyszłości (nie było jej) mogły stać się zalążkiem armii kilkusettysięcznej.

W przypadku mikro to w zasadzie każda armia tak wygląda... robimy kompleksowe siły zbrojne, ale w miniaturce. Nawet rozbudowane do 400-tysięcy Siły Zbrojne śp. Bialenii były w pewnym sensie miniaturą "wielkiej armii". Bo przecież ich wielkość w kraju 50/60-milionowym (narracyjnych mieszkańców) nie uzasadniała posiadania tak wielu, różnych formacji.

W zasadzie restrukturyzację ELak można uznać za zakończona (na obecny etap)...

Nasze obecne dywizje są w sumie małe - to jakieś 3/5 ewentualnie 2/3 realowych dywizji z okresu odtwarzanego. Ale w sumie chyba o to chodziło, bo Edelweiss też jest mały. Myślę, że tak jest w miarę dobrze...

Co do zauważonej wariantowości, to... jest ona nawet większa. Nie trzeba, w razie czego skupiać się na ścisłych organizacjach dywizyjnych, bo realu tez przenoszono w trakcie walk jednostki, tworzono "grupy bojowe" i w niczym to nie przeszkadzało, a wprost przeciwnie...

Dla przykładu 4. Pułk Kawalerii Motorowej, 9. Pułk Ekspedycyjny oraz 6 Pułk Artylerii są całkowicie kompatybilne - jednolite struktury i sprzęt.

W razie potrzeby można sformować w prosty sposób grupę bojową w sile 4 kompanii motocyklowych, 9 kompanii zmotoryzowanych, 3 kompanii czołgów lekkich, 9 baterii artylerii oraz 2 kompanii pionierów. Dało by to 6 batalionów z silnym wsparciem artyleryjskim. Biorąc pod uwagę pełną motoryzacje tych formacji to całkiem niezła siła zaczepna... i bardzo mobilna.

Opanowanie jakiegoś terenu OBPP na północ od Edelweiss nie powinno być problemem... tylko dla takiej operacji trzeba by najpierw przeprowadzić stosowne badania geograficzne i ustalić jak tam to wygląda np. przebieg tej wielkiej rzeki (do morza/oceanu na północy) czy ewentualne góry. Choć sadzę, że gór tam nie ma...

Bazując na ukształtowaniu Edelweiss oraz odrealowym kształcie MAW, to można założyć, że te 120 km dzielące nas od wybrzeża na północy to raczej niziny. W zasadzie nie byłoby to problemem dla ELak by zająć teren na północ od granic Edelweiss do wybrzeża i do zachodnich granic Slawonii. To w sumie nie tak dużo... może z 20/25 tys. km2. Zasadniczo to obszar wielkości współczesnego realowego województwa w "Bolandzie" (są większe i mniejsze)... takie "zachodniopomorskie" (23 tys. km2) na ten przykład, no maksymalnie "wielkopolskie" (29 tys. km2 - wiem, że pewnie to by Tobie pasowało).

Militarnie to jeżeli nie ma tam państwa to ewentualny opór nie byłby duży... a gdyby udało się zjednać sobie miejscową ludność, która pewnie żyje na poziomie wiejskim lat 20/30-tych - to można by utworzyć jakąś miejscową "milicję". Wszak starych karabinów z czasów początków Edelweiss nam nie brakuje... przynajmniej te starocie (były przestarzałe w chwili wprowadzenia) by się do czegoś przydały :lol:

To co ruszamy "na północ"? ;) ;) :lol: :lol:

PS. Ja wiem, że "niektóre" to by od razu chciały podbojów dawnej La Palmy, ale ani to politycznie sensowne i właściwe (w zasadzie moi zdaniem niewłaściwe), ani bez floty (a flota dopiero wtedy gdy będzie port morski) po prostu niewykonalne.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Wielkie dzięki za cały nowy rozrys piechoty. Dla mnie jest w miarę czytelny, co daje mi tylko większe pole do manewru i przede wszystkim cieszy. :)
Nie mniej idąc za ciosem, choć pewnie siądę do tego na spokojnie w przyszłym tygodniu, gdyż real mnie pożera to mam pewny fajny koncept na to...

Jakby to w moim zamyśle wyglądało.

Każdy chętny żółnierz edelweisski (zmuszać nie będziemy) i najemnicy z państw zaprzyjaźnionych dostaną wytyczne do działania. Zaczynamy wszyscy w jednym miejscu i zależności od tego jak dowództwo (Ronon, Piotr i Albert) rozdzieli zadania będziemy zdobywać teren lub nie. Będziecie podejmować decyzje czy walczyć z Dzikimi Ordami, czy omijać dany obszar, czy robicie zwiad z powietrza etc.
Na każdym szczeblu (dowodzenia, podoficer, szeregowy) każdy dostaje, niezależnie od polożenia kilka opcji wyboru jakie podejmuje działania, to wpłynie na dalsze losy, jego, jego kompanów etc.
Przy sytuacjach gdzie potrzebna jest losowość skorzystamy z rzutu kością. Wszysko jednak będzie się też wiązało z fabułą i wydawanie odpowiednich rozkazów.
Teraz tylko kwestia ustalenia czy idziemy w rzeczywistą liczbę żołnierzy, czy przeliczamy to np. na jego "siłę ognia". Dla przykładu mamy np. obszar Alfa, gdzie "stacjonuje", a raczej broni go np. 1000 dzikich (w założeniu tyle ma mieć również oddział dowódcy - my mamy trzech, inni oficerowie np. 500, podoficer dajmy na to ma 300, a szeregowy 100=gdy znajdują się na jednym obszarze wartości się sumują)). |Dowódca ze swoim oddziałem bezproblemowo wejdzie w kontakt i z racji naszej przewagi technologicznej poradzi sobie, będzie w razie czego mógł wzywać wsparcie. Natomiast podoficer ze swoją "siłą ognia" już nie. Jednak kiedy dostałby rozkaz ataku takiej jednostki na wrogim obszarze, to będzie zmuszony, stąd właśnie decyzyjna byłaby rola dowodców. Tutaj oczywiście kłaniają się mozliwości czasowe i chęci naszych kompanów do zabawy. Przykład jest z tzw"czapy", stąd zbieram dopiero różne rodzaje "misji" i wydarzeń jakie mogą spotkać oddziały.

Celem będzie oczywiście zdobycie północnych rubieży. Mapa jest w zasadzie przygotowana, ale chciałbym ją przedstawić w najbardziej efektywny sposób. Pokazać cele, możliwości ataku, gdzie bardziej strategiczne, a początkowo ukryte (bez zwiadu się nie da) zasoby były by trudniejsze do zdobycia. Stąd też założenie, że w linii prostej to ten dostęp, jak tylko ktoś wykaże się aktywnoscią, zdobędziemy, ale jakieś ciekawsze złoża, uwarunkowania terytorialne to już będą zależne od współpracy i zarządzania. Strategia pewnie nie będzie kluczowa, bo raczej zrobię to "na czuja", ale jakaś forma przemyslenia czy i kiedy coś warto zaatakować, zdobyć będzie miala znaczenie. No i oczywiście zaplecze logistyczne, czas graniczny, gdzie powiedzmy nie mozemy już prowadzić misji ze względu na brak dalszego wsparcia zaplecza logistycznego, ze względu na pogodę, odległości, czy zasoby w naszym regionie. Chodzi tylko o to, żeby mieć czas deadline, niezależnie ile się uda zdobyć. Ja bym szedł w maks.30-31 dni. I wtedy określimy czy misja jest sukcesem czy nie. Coś na pewno osiągniemy, ale ile? Właśnie czas pokaże. :)

Warto także się zastanowić, czy nie wykorzystać paktów przyjaźni i współpracy militarnych (patrz Leocja, Voxland ew. Sarmacja i oczywiście Pakt Bundżadarski) i może w późniejszej fazie (gdyby spadalo zainteresowanie) prosić o wsparcie "militarne". Takie oddziały dodatkowe, zarządzane przez osoby spoza Edelweiss na pewno by się przydały. Sądzę, że zainteresowanie ze strony Any Windsachen czy członków PB będzie.
Tyle tytułem wstępu odnośnie aktywizacji i działania na północ... Misja "Kreissäge" (krajzega) i jej cel czyli zdobycie szturmem dostępu do morza, niczym wspomniana piła tarczowa, w końcu może się zrealizuje. Nie mniej nic nie obeicuje, że to będzie na już. Raczej stawiam, że fajnym czasem byłby maj.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 19 kwietnia 2024, 10:29 Nie mniej idąc za ciosem, choć pewnie siądę do tego na spokojnie w przyszłym tygodniu, gdyż real mnie pożera to mam pewny fajny koncept na to...
No to poczekamy na Twój czas realowy... na razie wojsko musi się po prostu szkolić. Będę miał w przyszłym tygodniu trochę czasu to może jakieś narracyjne ćwiczenia przeprowadzę.

A ponadto warto przeprowadzić jakiś rekonesans na północ... bo warto mieć rozpoznanie topograficzne, rozpoznanie kto tam mieszka i jaka jest możliwa reakcja (siły i środki, ale tez nastawienie do Edelweiss). To mi nasunęło pomysł by stworzyć jakieś niewielkie "siły specjalne" na szczeblu centralnym (i tak muszę zrobić takie elementy centralne jak żandarmeria itp.) i wysłać takie niewielkie grupy "na zwiady".
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Siły specjalne, o tak! :D
Wiesz, jako wychowany na Commando ze Schwarzeneggerem i Delta Force z Norrisem - nie wspomnę o legendarnym Johnie Rambo - to wręcz nalegam. :D

Rekonesans, rekonesansem, ale tak oczywiście jakieś śladowe informacje o ilości oddziałów oporu, nastawieniu ludności cywilnej, czy choćby i występujących zasobach na pewno będą. Docelwowo zależeć to miało od zwiadu właśnie w czasie owej misji, ale fakt, coś wcześniej trzeba mieć podane "na tacy".
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 19 kwietnia 2024, 10:47 Siły specjalne, o tak! :D
Wiesz, jako wychowany na Commando ze Schwarzeneggerem i Delta Force z Norrisem - nie wspomnę o legendarnym Johnie Rambo - to wręcz nalegam. :D
No OK. Teraz więc pytanie o konkrety... Sądzę, że Edelweiss jest zbyt małe (na razie) by tworzyć siły specjalne jako odrębny rodzaj wojsk. Tak mi się pewien pomysł nasunął... zasadniczo nie zauważyłem by były tworzone jakieś scentralizowane siły policyjne. To może pewne służby zorganizować pod egidą żandarmerii właśnie?

Może coś (tylko ogólnie i w koncepcji) wzorowane na hiszpańskiej Guardia Civil - siły policyjne państwowe podległe dowództwu wojskowemu (co nijak nie wyklucza policji lokalnych, niezależnych - np. miejskich czy wiejskich policji/straży) - mogłyby też mieć komórkę "sił specjalnych" (wywiad, "black ops" itp.).

W sumie to przecież dla nich mamy nawet te żółte patki na mundurach...

Można by sformować oddział żandarmerii mający w swoim składzie:
- typową żandarmerię (polową - do spraw wojskowych),
- formacje "gwardii pałacowej" (też jakieś specjalne formacje pod bezpośrednią kontrola Oberhaupta),
- formacje wywiadu i kontrwywiadu (i tutaj również nasze, niewielkie z konieczności siły specjalne - do działań poza terenem Edelwiess).

W końcu przy tak niewielkiej armii to te siły specjalne raczej w sile góra 200 ludzi... na samodzielne się nie nadają. Jednak moim zdaniem z żandarmerii i dziale wywiadowczym pasują.
Heinz-Werner Grüner pisze: 19 kwietnia 2024, 10:47 Rekonesans, rekonesansem, ale tak oczywiście jakieś śladowe informacje o ilości oddziałów oporu, nastawieniu ludności cywilnej, czy choćby i występujących zasobach na pewno będą. Docelowo zależeć to miało od zwiadu właśnie w czasie owej misji, ale fakt, coś wcześniej trzeba mieć podane "na tacy".
No właśnie dobre siły specjalne (wywiad fizyczny) mogą spowodować, że te informacje nie będą śladowe.
Heinz-Werner Grüner pisze: 19 kwietnia 2024, 10:47 ... nie wspomnę o legendarnym Johnie Rambo - to wręcz nalegam. :D
Pytanie czy czytałeś oryginalną powieść Morrella? Bo to ma niewiele wspólnego z filmową adaptacją... nie ma dupowatego szeryfa, a sam "pojedynek" to walka dwóch weteranów: jednego z Korei, a drugiego z Wietnamu i na końcu giną obaj. Polecam...

Ale jeżeli chodzi o kwestie "zielonych beretów" to faktycznie układ organizacyjny można z powodzeniem zaadoptować. Team A, B, C i D... w wydaniu lat 30-tych wyglądałby ciekawie. I do tego świetnie się to nadaje do sformowania sił lokalnych na terenie OBPP - bo do tego przecież ten układ służył w realu. Pozwalał formować coraz to większe (wyższego szczebla) elementy sił lokalnych - pod dowództwem (formalnie doradztwem) sił specjalnych.

Tylko teraz potrzebuję "zielonego światła" (lub innego pomysłu - jeśli to nie pasuje) na formowanie żandarmerii w powyższej postaci czyli też pełniącej role policji krajowej (lokalna może być niezależna - takie systemy też się sprawdzają w realu), wywiadu/kontrwywiadu i sił specjalnych.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 19 kwietnia 2024, 13:55 Sądzę, że Edelweiss jest zbyt małe (na razie) by tworzyć siły specjalne jako odrębny rodzaj wojsk
Absolutnie nie chcę by to był odrębny rodzaj wojsk. Raczej zdecydowanie mała, ale taka bardzo elitarna jednostka.
Ile to by było z 4 drużyny po 10-12 ludzi, ewentualnie ze dwa plutony? Strzelam...

Ronon Dex pisze: 19 kwietnia 2024, 13:55 Można by sformować oddział żandarmerii mający w swoim składzie:
- typową żandarmerię (polową - do spraw wojskowych),
- formacje "gwardii pałacowej" (też jakieś specjalne formacje pod bezpośrednią kontrola Oberhaupta),
- formacje wywiadu i kontrwywiadu (i tutaj również nasze, niewielkie z konieczności siły specjalne - do działań poza terenem Edelwiess).
Idealnie to się wpasuje w nasz klimat. Celowo unikałem żandarmerii, bo nie miałem w ogóle pomyślunku jak to ogarnąć. Takie połączenie bardzo mi odowiada. Tylko pytanie, co masz na myśli "gwardia pałacowa"? Takie oddziały reprezentacyjne, czy raczej osobista ochrona-niejako oddział specjalsów, ale wyodrębniony do obrony oberhaupta? Na ten moment ochroną Der Sitz zajmował się zdecydowanie niezorganizowany oddział. Czas to zminić. :)

No i trzecia komórka, jak najbardziej do zaakceptowania. Az się podpaliłem do tego, jak to będzie wyglądać! :D

Oczywiście masz ZIELONE ŚWIATŁO.
Ronon Dex pisze: 19 kwietnia 2024, 13:55 W sumie to przecież dla nich mamy nawet te żółte patki na mundurach...
Ktoś tu chyba coś przewidział. ;) I znow idealnie się wpasowuje...
Kiedyś - jeszcze w La Palmie - moje oddziały specjalne miały w swoim symbolu pszczoły czy coś podobnego. Kolorystyka patek zatem i tu idealnie się wpasowuje. :D
Ronon Dex pisze: 19 kwietnia 2024, 13:55 W końcu przy tak niewielkiej armii to te siły specjalne raczej w sile góra 200 ludzi... na samodzielne się nie nadają. Jednak moim zdaniem z żandarmerii i dziale wywiadowczym pasują.
No to nawet jak będzie i 300 to się da przeżyć.
Ronon Dex pisze: 19 kwietnia 2024, 13:55 Pytanie czy czytałeś oryginalną powieść Morrella? Bo to ma niewiele wspólnego z filmową adaptacją... nie ma dupowatego szeryfa, a sam "pojedynek" to walka dwóch weteranów: jednego z Korei, a drugiego z Wietnamu i na końcu giną obaj. Polecam...
Wierzysz albo nie, ale dziś planowałem własnie rozeznać się w "empikach tego świata" czy jest gdzieś dostępna. Mam w planach zakup na majówkę czegoś.
Ronon Dex pisze: 19 kwietnia 2024, 13:55 Ale jeżeli chodzi o kwestie "zielonych beretów" to faktycznie układ organizacyjny można z powodzeniem zaadoptować. Team A, B, C i D... w wydaniu lat 30-tych wyglądałby ciekawie. I do tego świetnie się to nadaje do sformowania sił lokalnych na terenie OBPP - bo do tego przecież ten układ służył w realu. Pozwalał formować coraz to większe (wyższego szczebla) elementy sił lokalnych - pod dowództwem (formalnie doradztwem) sił specjalnych.
To już pozostawiam Tobie, Herr Dex, ale pomysł absolutnie trafia do mnie.

Ronon Dex pisze: 19 kwietnia 2024, 13:55 Tylko teraz potrzebuję "zielonego światła" (lub innego pomysłu - jeśli to nie pasuje) na formowanie żandarmerii w powyższej postaci czyli też pełniącej role policji krajowej (lokalna może być niezależna - takie systemy też się sprawdzają w realu), wywiadu/kontrwywiadu i sił specjalnych.
Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 19 kwietnia 2024, 15:41
Ronon Dex pisze: 19 kwietnia 2024, 13:55 Pytanie czy czytałeś oryginalną powieść Morrella? Bo to ma niewiele wspólnego z filmową adaptacją... nie ma dupowatego szeryfa, a sam "pojedynek" to walka dwóch weteranów: jednego z Korei, a drugiego z Wietnamu i na końcu giną obaj. Polecam...
Wierzysz albo nie, ale dziś planowałem własnie rozeznać się w "empikach tego świata" czy jest gdzieś dostępna. Mam w planach zakup na majówkę czegoś
Jak nie znajdziesz daj cynę... zawszę można kurierem podesłać... :lol:
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Lux idzie ta reforma. Tylko trzeba jeszcze ogarnąć kto będzie produkować ten nowy sprzęt bo widzę że doszło trochę nowości.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 19 kwietnia 2024, 20:04 Lux idzie ta reforma. Tylko trzeba jeszcze ogarnąć kto będzie produkować ten nowy sprzęt bo widzę że doszło trochę nowości.
A masz ochotę na produkcję czegoś nowego? Czyli czegoś co doszło? Byłeś zwolennikiem tankietek, ale zamieniłem to na lekkie czołgi - realowy wzorzec to PzKpfw I Ausf B... chcesz się podjąć produkcji? Przy okazji oczywiście dział samobieżnych na tym podwoziu...

Haubice 105 mm HZK-7 też do wzięcia... realowy wzorzec to leFH 18 (choć bardziej to bliższe leFH 18/40).

Jak nie chcesz to ogarnę w RDW... ale chętnie się podzielę produkcją.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Znaczy jak trzeba to chwycę się czegokolwiek ale Pz.I prędzej pasowałby do twoich firm podobnie jak wszelka artylerią, ja zajmuje się raczej bronią ręczną no i samolotami. W ramach państwowych przedsiębiorstw myślałem że mógłbym produkować te nowe kutry i barki.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Edelweiss Landstreitkräfte”