Błagam nie wysyłaj takich źródeł, a szczególnie tych z TVN, który jedyne co ma z astronautyką związane to że od 8 kwietnia 2022 Grupa TVN należy do koncernu Warner Bros. Discovery. Tak, a nazwa Discovery wzięła się oczywisćie od słynnego wahadłowca. a TVN zaczynało od programu informacyjnego na temat Discovery, a więc TVN to oczywiste rzetelne źródło informacji na temat inżynierii kosmicznej ....Jürgen Voller pisze: ↑02 lipca 2024, 09:51 Jaka piękna katastrofa![]()
Towarzysz Xi Jingpin już pewnie wysłał winnych na turnus do obozu reedukacyjnego![]()
![]()
![]()
Ciekawe, ile kasy się zmarnowało?![]()
Wyprzedziłeś mnie, bo miałem to właśnie opublikować po polsku żeby nasz Unser Liebe Herr Oberhaupt się nie męczył![]()
![]()
https://tvn24.pl/tvnmeteo/swiat/chiny-p ... -tuz-obok-
Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dlaczego miałbym się męczyć?Jürgen Voller pisze: ↑02 lipca 2024, 09:51 Jaka piękna katastrofa![]()
Towarzysz Xi Jingpin już pewnie wysłał winnych na turnus do obozu reedukacyjnego![]()
![]()
![]()
Ciekawe, ile kasy się zmarnowało?![]()
Wyprzedziłeś mnie, bo miałem to właśnie opublikować po polsku żeby nasz Unser Liebe Herr Oberhaupt się nie męczył![]()
![]()
https://tvn24.pl/tvnmeteo/swiat/chiny-p ... -tuz-obok-
- Jürgen Voller • Stempel
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wszystko było szybko napisane po polsku, Heinz
)
I tak nikt nie czytał, bo dopiero teraz zauważyłem, że link jest uszkodzony...
Damiano, spoko!
Czasem nawet zwykły serwis informacyjny coś ciekawego napisze
I tak nikt nie czytał, bo dopiero teraz zauważyłem, że link jest uszkodzony...
Damiano, spoko!
Czasem nawet zwykły serwis informacyjny coś ciekawego napisze
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Extra! Extra!
Herr Voller rusza z programem Książę Persji nadaje!
Jeśli chcecie się czegoś dowiedzieć o tym kraju, to będzie to odpowiednie miejsce
Herr Voller rusza z programem Książę Persji nadaje!
Jeśli chcecie się czegoś dowiedzieć o tym kraju, to będzie to odpowiednie miejsce
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Edelweisski Wątek Kosmiczny
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
Wracam z impetem! Polska rakieta ILR-33 Bursztyn, która została zbudowana przez Sieć Badawczą Łukasiewicz 3 lipca 2024 roku przekroczyła wysokość 100 kilometrów nad powierzchnią Ziemi docierając do przestrzeni kosmicznej. Super fajnie, ale szkoda że nie było dane nam tego oglądać ponieważ skończyło się na jednym ogłoszeniu tekstowym oczywiście bez żadnej transmisji ani czegokolwiek...

Anyways nie zmienia to faktu, że rakieta wystartowała z norweskiego centrum kosmicznego Andøya Spaceport i w zasadzie jest to pierwsza rakieta na świecie w której zastosowanym utleniaczem jest nadtlenek wodoru o stężeniu 98%. Co jeszcze bardziej niesamowite już niedługo Polska może powtórzyć swój rekord za sprawą przygotowań do startu największej polskiej rakiety Perun (dzięki której Leocja mogła polecieć w stratosferę...). W każdym razie jeśli start się uda i pójdzie zgodnie z planem w 2024 roku w kosmos nie tylko poleci drugi polak ale także dwie suborbitalne rakiety
Źródło informacji:
Space24pl na 𝕏
Szymon Janus na 𝕏
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ostatnio Sieci Badawczej Łukasiewicz zleciłem badanie składu tkanin. Proces dzialania mają strasznie długi. Cztery razy dłuższy niż w Azji, ale ludzie bardzo kompetentni i chętni do współpracy. Ciekaw jestem jaki mają budżet bo właśnie to jak piszesz, rzeczy doskonałe, a reklamy żadnej. To samo tyczyło się choćby i papierologii, która w moim przypadku wyglądała jak rodem z PRL'u. No, ale dobrze, że działają.
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Heinz, lecisz w kosmos?
Cóż to będzie za przedsięwzięcie,że współpraca z SBŁ jest,jeśli możemy zapytać?
Cóż to będzie za przedsięwzięcie,że współpraca z SBŁ jest,jeśli możemy zapytać?
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Napisałem w pierwszym zdaniu... Zleciłem im badanie składu procentowego tkaniny. Nic wiecej, w kosmos nie lecę.Jürgen Voller pisze: ↑05 lipca 2024, 09:49 Heinz, lecisz w kosmos?![]()
Cóż to będzie za przedsięwzięcie,że współpraca z SBŁ jest,jeśli możemy zapytać?![]()
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Teoretycznie możesz lecieć w kosmos ale musisz mieć wolne 55 milionów dolarów za tydzień pobytu na ISS dzięki Axiom Space i ich współpracy ze SpaceXHeinz-Werner Grüner pisze: ↑05 lipca 2024, 10:04Napisałem w pierwszym zdaniu... Zleciłem im badanie składu procentowego tkaniny. Nic wiecej, w kosmos nie lecę.Jürgen Voller pisze: ↑05 lipca 2024, 09:49 Heinz, lecisz w kosmos?![]()
Cóż to będzie za przedsięwzięcie,że współpraca z SBŁ jest,jeśli możemy zapytać?![]()
![]()
A jak nie masz takich pieniędzy to zawsze możesz jakoś uzbierać 450 000 dolarów za bilet na lot Virgin Galactic za kilkanaście minut nieważkości i pobytu w "amerykańskim kosmosie" (80km nad powierzchnią Ziemi)
W każdym razie jest to dosyć proste i jedynym ograniczeniem jest chyba czas bo gdybyś miał lecieć dzisiaj to najbliższy lot w 2026 :/
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jakoś się nie wybieramDamiano Windsachen pisze: ↑05 lipca 2024, 10:30Teoretycznie możesz lecieć w kosmos ale musisz mieć wolne 55 milionów dolarów za tydzień pobytu na ISS dzięki Axiom Space i ich współpracy ze SpaceXHeinz-Werner Grüner pisze: ↑05 lipca 2024, 10:04Napisałem w pierwszym zdaniu... Zleciłem im badanie składu procentowego tkaniny. Nic wiecej, w kosmos nie lecę.Jürgen Voller pisze: ↑05 lipca 2024, 09:49 Heinz, lecisz w kosmos?![]()
![]()
![]()
A jak nie masz takich pieniędzy to zawsze możesz jakoś uzbierać 450 000 dolarów za bilet na lot Virgin Galactic za kilkanaście minut nieważkości i pobytu w "amerykańskim kosmosie" (80km nad powierzchnią Ziemi)![]()
W każdym razie jest to dosyć proste i jedynym ograniczeniem jest chyba czas bo gdybyś miał lecieć dzisiaj to najbliższy lot w 2026 :/