Zapewne słyszeliście, że Herr
@Ronon Dex zrezygnował z działalności w mikronacjach, to jednak dzięki swojemu wrodzonemu "talentowi negocjacyjnemu"* udało mi się go przekonać do wykonania dla nas kilku jeszcze bardzo istotnych kwestii.
*- Tak naprawdę to prosiłem, i prosiłem, i prosiłem, aż miło.
Przejdźmy do pierwszej sprawy, którą chciałbym byśmy tutaj mogli ustalić, a następnie rozpocząć szczegóły w Państwowej Wytwórni Uzbrojenia (SR).
Poniższy tekst jest w całości napisany przez Herr Dexa(na czerwono moje uwagi).
"Uzbrojenie – nie proponuję typów, sami sobie wykombinujecie, podaje tylko cechy i wzorce.
1/ Pistolet – bez znaczenia, dowolny bo pistoletami się wojen nie wygrywa.
Tutaj nie ma co dyskutować, w naszej armii również nie będzie to miało żadnego znaczenia, dlatego poszedł bym po prostu w ładny wizualnie projekt. Nie chcę dzisiaj proponować żadnego modelu, ale w tym przypadku skupiłbym się wyłącznie na walorach estetycznych. Nie musi to być nowoczesna broń dla nas. Zakładam, że ten pistolet będzie prosty w budowie i procesie produkcji.
2/ Pistolet maszynowy – coś wzorowane na MP.18, ale w wersji produkowanej po PWS w Szwajcarii (Bergmann tam się przeniósł i tłukł na eksport) czyli z prostym magazynkiem pudełkowym (zamiast tego idiotyzmu ze stosowaniem magazynka od długiego P.08).
Cechy:
- zasada działania: odrzut zamka swobodnego,
- broń strzela z zamka otwartego.
- magazynek pudełkowy, poziomy na 32 nb dołączany z lewej strony,
- łoże i kolba drewniana.
- długośc lufy ok. 200-210 mm
- szybkostrzelność teoretyczna ok. 600 strz/min.
Jako, że znam się na nazewnictwie broni średnio od razu wklejam o czym mowa:
Jak dla mnie spełnia to "wymogi" wizualne w pełni. W naszym wariancie nawet bym tutaj nie kombinował. Parametry uzupełnię tylko o kaliber- oczywiście 9mm, a nabój to najpopularniejszy 9 x 19 mm Parabellum
3/ Karabin – bez podziału na karabin i karabinek czyli tzw. „krótki karabin” , broń zunifikowana dla wszystkich rodzajów wojsk i służb. Coś na wzów Mausera 98K czy czeskiego vz.24.
Cechy:
- broń powtarzalna,
- zamek czterotaktowy,
- magazynek w łożu, 5-nabojowy, ładowany z łódki,
- długość broni ok. 1100 mm, lufy ok. 600 mm.
Tutaj przykłady proponowane przez Ronona:

Oba są tak zbliżone wizualnie, że dla mnie -laika- prawie niezauważalne. Co do ich zapotrzebowania to oczywiście to jeden z podstawowych rodzajów broni. Ronon wysłal mi także pierwszy zarys struktury, także jak tylko znajdę czas to wszyskto podliczę ile każdego rodzaju broni będziemy potrzebować.
Gdy uporamy się z tymi podstawami, to przejdziemy dalej do omówienia rkm, ckm i granatnika