Wikipedia mówi, że do dzisiaj w kosmos poleciało łącznie 110 kobietHeinz-Werner Grüner pisze: ↑17 kwietnia 2025, 20:55 A tak się zapytam seksistowsko, ile kobiet było, jest etc. (moze być procentowo) astro-kosmo-i-tak-dalej-nautami? Wiem, że jakaś była tu eksponowana, bodajże z Indii, ale poza nią nie kojarzę wcale. Coś mi świta, że kilkadziesiąt lat temu też się jakaś znalazła w przestrzeni kosmicznej, ale albo mam dziury w głowie (co bardzo prawdopodobne), albo nie było za wiele kobiet wyżej niż widzimy patrząc w górę.
Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ożesz! Całkowicie nie byłem tego świadom! Sporo, co nie?Damiano Robingren pisze: ↑17 kwietnia 2025, 20:57Wikipedia mówi, że do dzisiaj w kosmos poleciało łącznie 110 kobietHeinz-Werner Grüner pisze: ↑17 kwietnia 2025, 20:55 A tak się zapytam seksistowsko, ile kobiet było, jest etc. (moze być procentowo) astro-kosmo-i-tak-dalej-nautami? Wiem, że jakaś była tu eksponowana, bodajże z Indii, ale poza nią nie kojarzę wcale. Coś mi świta, że kilkadziesiąt lat temu też się jakaś znalazła w przestrzeni kosmicznej, ale albo mam dziury w głowie (co bardzo prawdopodobne), albo nie było za wiele kobiet wyżej niż widzimy patrząc w górę.
EDIT: Katy Perry jest wśród tych 110... Kosmos!
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
biorąc pod uwagę że FAI mówi że około 686 osób było kiedykolwiek w kosmosie, a 110 to 16,03 % z liczby 686 no to faktycznie całkiem sporoHeinz-Werner Grüner pisze: ↑17 kwietnia 2025, 21:01Ożesz! Całkowicie nie byłem tego świadom! Sporo, co nie?Damiano Robingren pisze: ↑17 kwietnia 2025, 20:57Wikipedia mówi, że do dzisiaj w kosmos poleciało łącznie 110 kobietHeinz-Werner Grüner pisze: ↑17 kwietnia 2025, 20:55 A tak się zapytam seksistowsko, ile kobiet było, jest etc. (moze być procentowo) astro-kosmo-i-tak-dalej-nautami? Wiem, że jakaś była tu eksponowana, bodajże z Indii, ale poza nią nie kojarzę wcale. Coś mi świta, że kilkadziesiąt lat temu też się jakaś znalazła w przestrzeni kosmicznej, ale albo mam dziury w głowie (co bardzo prawdopodobne), albo nie było za wiele kobiet wyżej niż widzimy patrząc w górę.
aha jeśli przyjmiemy amerykańską definicję granicy kosmosu no to mamy nagle 725 osób więc w sumie jest to 15,17 % więc w sumie nadal sporo
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
a setną kobietą została prezenterka telewizyjna (będąca inżynierką)Heinz-Werner Grüner pisze: ↑17 kwietnia 2025, 21:01EDIT: Katy Perry jest wśród tych 110... Kosmos!Damiano Robingren pisze: ↑17 kwietnia 2025, 20:57Wikipedia mówi, że do dzisiaj w kosmos poleciało łącznie 110 kobietHeinz-Werner Grüner pisze: ↑17 kwietnia 2025, 20:55 A tak się zapytam seksistowsko, ile kobiet było, jest etc. (moze być procentowo) astro-kosmo-i-tak-dalej-nautami? Wiem, że jakaś była tu eksponowana, bodajże z Indii, ale poza nią nie kojarzę wcale. Coś mi świta, że kilkadziesiąt lat temu też się jakaś znalazła w przestrzeni kosmicznej, ale albo mam dziury w głowie (co bardzo prawdopodobne), albo nie było za wiele kobiet wyżej niż widzimy patrząc w górę.![]()
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ok, ale serio... Katy Perry też się liczy???Damiano Robingren pisze: ↑17 kwietnia 2025, 21:08biorąc pod uwagę że FAI mówi że około 686 osób było kiedykolwiek w kosmosie, a 110 to 16,03 % z liczby 686 no to faktycznie całkiem sporoHeinz-Werner Grüner pisze: ↑17 kwietnia 2025, 21:01Ożesz! Całkowicie nie byłem tego świadom! Sporo, co nie?Damiano Robingren pisze: ↑17 kwietnia 2025, 20:57
Wikipedia mówi, że do dzisiaj w kosmos poleciało łącznie 110 kobiet
aha jeśli przyjmiemy amerykańską definicję granicy kosmosu no to mamy nagle 725 osób więc w sumie jest to 15,17 % więc w sumie nadal sporo
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
no a czemu nie?Heinz-Werner Grüner pisze: ↑17 kwietnia 2025, 21:10Ok, ale serio... Katy Perry też się liczy???Damiano Robingren pisze: ↑17 kwietnia 2025, 21:08biorąc pod uwagę że FAI mówi że około 686 osób było kiedykolwiek w kosmosie, a 110 to 16,03 % z liczby 686 no to faktycznie całkiem sporoHeinz-Werner Grüner pisze: ↑17 kwietnia 2025, 21:01
Ożesz! Całkowicie nie byłem tego świadom! Sporo, co nie?
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Chodziło mi bardziej o osoby, które nie tyle, że były w kosmosie, ale przeprowadzały jakieś badania, ale fakt, liczyć trzeba wszystkich.Damiano Robingren pisze: ↑17 kwietnia 2025, 21:11no a czemu nie?Heinz-Werner Grüner pisze: ↑17 kwietnia 2025, 21:10Ok, ale serio... Katy Perry też się liczy???Damiano Robingren pisze: ↑17 kwietnia 2025, 21:08
biorąc pod uwagę że FAI mówi że około 686 osób było kiedykolwiek w kosmosie, a 110 to 16,03 % z liczby 686 no to faktycznie całkiem sporo
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Badań nie prowadzą turyści kosmiczni. Pytanie powinno być inaczej skonstruowane bo czymś innym jest astronauta, a komercyjny astronauta. Komercyjną astronautką jest bez wątpienia Katy Perry. W sumie to jak się zastanawiam to pamiętam że przy misji NS-26 był taki jeden komercyjny astronauta który badał zmiany ekspresji genów roślinnych więc w sumie dochodzę do wniosku że bazując tylko na tej podstawie nie da się tego rozróżnić.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑17 kwietnia 2025, 21:20Chodziło mi bardziej o osoby, które nie tyle, że były w kosmosie, ale przeprowadzały jakieś badania, ale fakt, liczyć trzeba wszystkich.
Krótko mówiąc jak poleciał to poleciał, jak przekroczył wysokość 100 kilometrów to jest przez FAI uznany za astronautę, jak przekroczył tylko 80,5 kilometra no to jest uznany tylko w USA. No na moje jest to proste jak budowa cepa
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Poleciał to poleciał, nie ma co drążyć tematu.Damiano Robingren pisze: ↑17 kwietnia 2025, 21:25Badań nie prowadzą turyści kosmiczni. Pytanie powinno być inaczej skonstruowane bo czymś innym jest astronauta, a komercyjny astronauta. Komercyjną astronautką jest bez wątpienia Katy Perry. W sumie to jak się zastanawiam to pamiętam że przy misji NS-26 był taki jeden komercyjny astronauta który badał zmiany ekspresji genów roślinnych więc w sumie dochodzę do wniosku że bazując tylko na tej podstawie nie da się tego rozróżnić.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑17 kwietnia 2025, 21:20Chodziło mi bardziej o osoby, które nie tyle, że były w kosmosie, ale przeprowadzały jakieś badania, ale fakt, liczyć trzeba wszystkich.
Krótko mówiąc jak poleciał to poleciał, jak przekroczył wysokość 100 kilometrów to jest przez FAI uznany za astronautę, jak przekroczył tylko 80,5 kilometra no to jest uznany tylko w USA. No na moje jest to proste jak budowa cepa
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No dokładnie jak wrócił to jest git XDDHeinz-Werner Grüner pisze: ↑17 kwietnia 2025, 22:01Poleciał to poleciał, nie ma co drążyć tematu.Damiano Robingren pisze: ↑17 kwietnia 2025, 21:25Badań nie prowadzą turyści kosmiczni. Pytanie powinno być inaczej skonstruowane bo czymś innym jest astronauta, a komercyjny astronauta. Komercyjną astronautką jest bez wątpienia Katy Perry. W sumie to jak się zastanawiam to pamiętam że przy misji NS-26 był taki jeden komercyjny astronauta który badał zmiany ekspresji genów roślinnych więc w sumie dochodzę do wniosku że bazując tylko na tej podstawie nie da się tego rozróżnić.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑17 kwietnia 2025, 21:20
Chodziło mi bardziej o osoby, które nie tyle, że były w kosmosie, ale przeprowadzały jakieś badania, ale fakt, liczyć trzeba wszystkich.
Krótko mówiąc jak poleciał to poleciał, jak przekroczył wysokość 100 kilometrów to jest przez FAI uznany za astronautę, jak przekroczył tylko 80,5 kilometra no to jest uznany tylko w USA. No na moje jest to proste jak budowa cepa![]()