Mapa Polityczna Mikroświata

Akademia Narodowa - edelweisskie źródło wiedzy, ujście nauki, morze wymiany doświadczeń...
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Mapa Polityczna Mikroświata

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ronon Dex pisze: 01 maja 2025, 21:19
Leszek Ebe-Grüner pisze: 01 maja 2025, 14:03 Zainteresował mnie Gamelland.
W tej materii nie pomogę... Gemelland naniósł Joahim von Ribertrop w połowie lutego czyli w czasie gdy cierpiałem na ciężką realiozę.

Forum, strona... ponoć mają jeszcze jakiegoś discorda, ale tym, to się akurat brzydzę... :twisted:
Leszek Ebe-Grüner pisze: 01 maja 2025, 14:03 Czy obywatele tamtego kraju grają często na konsolach? o_O
Nie wiem... nie mam nawet mglistego pojęcia o "konsolach". Graczem jestem, ale "od zawsze" (czyli od początku komputeryzacji w tym kraju czyli jakoś na początku lat 90-tych) używałem do tego komputerów... ;) :P :lol:
Gamelland odnosi się do "szerokopojętej" krainy nawiązującej do czasów wikingów. Za całą otoczką stoi Prokrustes vel Prokrustir. Z tego co się orientuje to grają w to i tamto. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Aktualizacja mapy na 3.06.2025...

Uwzględnia:

1/ Odrodzenie się Arcadii
- w nieco zmienionych granicach, bo w między czasie na części jej dawnych terenów powstała Bolivaria.

2/ Odrodzenie się Rotrii

3/ Awara Południowa na mocy podpisanej umowy pomiędzy Dreamlandem, a Sarmacją nie jest już pod zarządem UNP, a stała się terytorium Dreamlandu.

Obrazek

Link do Kustosza

Link do Bastionu (tam są starsze wersje mapy i można śledzić zmiany).
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Herr @Ronon Dex wielkie dzięki za aktualizację. Arcadia powróciła? Ciekawostka! O Rotrii to słyszałem, gdyż sam wybór głowy ich kościoła rozszedł się dość szybko.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

@Ronon Dex ja mam pytanie. Mianowicie jak często aktualizujesz mapę? Oraz drugie pytanie-jakie kryterium bierzesz pod uwagę, by uznać że faktyczne dane państwo przestaje istnieć? Jakie musi spełnić kryteria, by można je uznać, że już nie istnieje?
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Leszek Ebe-Grüner pisze: 14 czerwca 2025, 21:14 @Ronon Dex ja mam pytanie. Mianowicie jak często aktualizujesz mapę? Oraz drugie pytanie-jakie kryterium bierzesz pod uwagę, by uznać że faktyczne dane państwo przestaje istnieć? Jakie musi spełnić kryteria, by można je uznać, że już nie istnieje?
Nie będę się wypowiadał za Herr Ronona, ale trzeba przyznać, że uczciwie ocenia co jest dobre dla mikromapy, a co nie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Heinz-Werner Grüner pisze: 14 czerwca 2025, 23:27
Leszek Ebe-Grüner pisze: 14 czerwca 2025, 21:14 @Ronon Dex ja mam pytanie. Mianowicie jak często aktualizujesz mapę? Oraz drugie pytanie-jakie kryterium bierzesz pod uwagę, by uznać że faktyczne dane państwo przestaje istnieć? Jakie musi spełnić kryteria, by można je uznać, że już nie istnieje?
Nie będę się wypowiadał za Herr Ronona, ale trzeba przyznać, że uczciwie ocenia co jest dobre dla mikromapy, a co nie.
No mi tylko chodziło jakie bierze kryteria i najzwyczajniej w świecie no ciekawskie pytanie. Ale tak Ronon jest jednym z tych osób co ogarnia te mapy.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Leszek Ebe-Grüner pisze: 14 czerwca 2025, 23:29
No mi tylko chodziło jakie bierze kryteria i najzwyczajniej w świecie no ciekawskie pytanie. Ale tak Ronon jest jednym z tych osób co ogarnia te mapy.
Znam niby odpowiedź, ale pozwolę mu samemu odpowiedzieć, bo nieco wpieprzyłem się w odpowiedź. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Leszek Ebe-Grüner pisze: 14 czerwca 2025, 23:29
Wydaje mi sie, że te kryteria są płynne, bo każda mikronacja ma swoją specyfikę działania i branie wszystkich na sztywno w tej samej formule byłoby co najmniej niesprawiedliwe. Ronon ma też swoich informatorów, dzięki którym ma obeznanie w całym mikroświecie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Leszek Ebe-Grüner pisze: 14 czerwca 2025, 21:14 @Ronon Dex ja mam pytanie. Mianowicie jak często aktualizujesz mapę?
Nie mam ustalonych dat czy okresów... jak dowiem się o zmianach na tyle ważnych, że trzeba je ująć. Jak dotyczy to mniejszych zmian, o niewielkim znaczeniu to czekam aż się zbiorą 3-4 i wtedy aktualizuję.

Leszek Ebe-Grüner pisze: 14 czerwca 2025, 21:14 Oraz drugie pytanie-jakie kryterium bierzesz pod uwagę, by uznać że faktyczne dane państwo przestaje istnieć? Jakie musi spełnić kryteria, by można je uznać, że już nie istnieje?
Sheldon Anszlus Lovelace pisze: 15 czerwca 2025, 18:49 Wydaje mi sie, że te kryteria są płynne, bo każda mikronacja ma swoją specyfikę działania i branie wszystkich na sztywno w tej samej formule byłoby co najmniej niesprawiedliwe.
Dokładnie tak... wiele kryteriów jest płynnych. Zasadniczo państwo likwiduję na mapie jak znika jego miejsce informatyczne lub dany kraj ogłasza zakończenie działalności.

Co do "uznania" to nie mam ścisłych kryteriów... jak powstaje państwo i otwiera swoje forum, to nawet jak ma tylko jednego obywatela uznaję, że istnieje ("wygumkować" zawsze można jak nie wypali). Warunkiem jest to, że utworzone zostaje na istniejącym OBPP, ale nawet tutaj bywa to płynne, bo np. na Vaarlandzie mają system zatwierdzania nowego kraju na ich kontynencie.

Natomiast jeżeli ktoś sobie coś "usypie" to samo forum i info o "usypaniu" nie wystarczy... czekam na szerszą reakcję. Jak usypany ląd "się przyjmie", zacznie być traktowany jak istniejący to trafia na mapę... po prostu zależy to od reakcji naszego mikronacyjnego społeczeństwa.
Sheldon Anszlus Lovelace pisze: 15 czerwca 2025, 18:49 Ronon ma też swoich informatorów, dzięki którym ma obeznanie w całym mikroświecie.
W zasadzie aktualizacje są głównie zasługą właśnie informatorów... bo ja tylko robię poprawki w grafice.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Aktualizacja na dzień 28.07.2025

Uwzględniono zmiany:
- Utworzenie Imperium Królestwa Brytaniki i Zjednoczonych Wysp Południowych,
- Utworzenie Wysp Szczęścia i Nadziei,
- Objęcie części OBPP po dawnej Samundzie "protektoratem" Voixlandu - chodzi o to, że jest to czasowe ograniczenie osadnictwa ze względu na prowadzoną narrację przez Królestwo Voxlandu.

Obrazek

Link do Kustosza

Link do Bastionu
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akademia Narodowa”