Parafrazując słowa śp.JFK dziś każdy przyzwoity człowiek czuje się Irańczykiem.No cóż, mówi się w normalnych warunkach, że nie kopie się leżącego, ale w tej sytuacji, to trzeba jeszcze bardziej polować na tych komendantów w ich domu
Książę Persji nadaje!
- Targersdorf Borisz • Stempel
-
ODZNACZENIA
Re: Książę Persji nadaje!
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
Na szybko bo z telefonu podczas przerwy w remoncie kuchni... brrrrrr.Jürgen Voller pisze: ↑29 maja 2025, 22:01 Wątek perski w Cesarstwie Nan Di dobiegł końca, więc myślę o wątku jednostki wojskowej w rodzaju irańsko-afgańskim w ramach armii Edelweiss.
Podoba mi się pomysł "formacji najemnych" w Edelweiss. Może to dodać kolorytu oraz spowodować jakiś ruch w ELak bo było ciekawie gdy się tworzyło nowe struktury, ale potem przygasło bo... zostało zrobione, co miało być zrobione.
Nie ma planów zdobyczy terytorialnych, bo to może faktycznie jakieś formacje najemne. Sam bym coś dorzucił np. emigrantów z Nam Di, bo przecież nie wszystkim nandyjczykom się w Waksmanlandzie podoba, zawsze znajdą się tacy co było wierni bardziej dawnemu przywódcy Protektoratu niż Cesarzowi (z całym szacunkiem dla Cesarza, którego lubię i szanuję... w mikro i w realu).
Nie byłyby to wielkie formacje, ale takie najemne bataliony by chyba przeszły.
Jak Oberhaupt zatwierdzi to i perski najemny batalion, w porozumieniu z Tobą ogarnę.
- Targersdorf Borisz • Stempel
-
ODZNACZENIA
O! Jak miło spisać kolegę w nieszczęściu remontowym.
Wczoraj kułem pod instalację elektryczną, a w czwartek mają mi montować nowa kuchni.
Sam remont trwa od marca
brrrrrt do kwadratu
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Panowie remonty, remontami, a my najemników potrzebujemy! Oczywiście zielone światło!
- Jürgen Voller • Stempel
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
@Ronon Dex Pozdrawiam serdecznie i uważam, że pomysł jest przedni, a najemnicy oczywiście byli w okresie, do którego się odwołuje Edelweiß
Do Cesarstwa zwerbowałem jakieś dwa miesiące temu dwóch Azjatów z Mandżurii np., ale z czasem u nich krucho, a i język polski okazał się nawet z tłumaczeniem online przez sztuczną inteligencję barierą nie do przeskoczenia. Jeśli Herr Oberhaupt będzie przychylny, to mogę spróbować stworzyć jakiś Legion Wschodnich Ochotników. Okres historyczny by im pasował, a gdyby były odniesienia do Mandżukuo i do Cesarstwa Japonii, to już w ogóle by było pięknie. Pomoc się zawsze przyda przy takich sprawach, a i mnie oderwanie od spraw związanych z rzeczywistością geopolityczną będzie pożyteczne. Ostatnio w kółko słucham rano i wieczorem rozmów dotyczących współczesnego Iranu w pokojach na X, dawniej Twitterze i tylko się stresuję z powodu mojej drugiej połówki.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tutaj również wyrażam zgodę. Niech każdy z panów @Jürgen Voller i @Ronon Dex ma "swój" legion. Ustalmy może tylko, żeby to nie było coś bardzo dużego. Sami wiecie.Jürgen Voller pisze: ↑22 czerwca 2025, 21:31 @Ronon Dex Pozdrawiam serdecznie i uważam, że pomysł jest przedni, a najemnicy oczywiście byli w okresie, do którego się odwołuje EdelweißDo Cesarstwa zwerbowałem jakieś dwa miesiące temu dwóch Azjatów z Mandżurii np., ale z czasem u nich krucho, a i język polski okazał się nawet z tłumaczeniem online przez sztuczną inteligencję barierą nie do przeskoczenia. Jeśli Herr Oberhaupt będzie przychylny, to mogę spróbować stworzyć jakiś Legion Wschodnich Ochotników. Okres historyczny by im pasował, a gdyby były odniesienia do Mandżukuo i do Cesarstwa Japonii, to już w ogóle by było pięknie. Pomoc się zawsze przyda przy takich sprawach, a i mnie oderwanie od spraw związanych z rzeczywistością geopolityczną będzie pożyteczne. Ostatnio w kółko słucham rano i wieczorem rozmów dotyczących współczesnego Iranu w pokojach na X, dawniej Twitterze i tylko się stresuję z powodu mojej drugiej połówki.
Tak jak napisałem wcześniej:Heinz-Werner Grüner pisze: ↑22 czerwca 2025, 21:36 Tutaj również wyrażam zgodę. Niech każdy z panów @Jürgen Voller i @Ronon Dex ma "swój" legion. Ustalmy może tylko, żeby to nie było coś bardzo dużego. Sami wiecie.![]()
Bataliony "cudzoziemskie", z których możemy sobie utworzyć pułk "legii cudzoziemskiej".
Biorąc pod uwagę, że w ELak mamy trzy dywizje, w składzie trzech pułków (w tym jeden artylerii), a nasze pułki piechoty, pancerne i kawalerii pancernej są 3-batalionowe.
To takie cudzoziemskie formacje (gdyby nawet sformować cały pułk) będą stanowiły jakieś maksymalnie 1/10 liczebności ELak, a nawet mniej bo przecież trzeba doliczyć pododdziały dywizyjne (pozapułkowe) czyli pewnie maksymalnie 1/12.
Najemnicy byli "od zawsze", są i będą dopóki wojny trwać będą.Jürgen Voller pisze: ↑22 czerwca 2025, 21:31 ...a najemnicy oczywiście byli w okresie, do którego się odwołuje Edelweiß![]()
Obecnie na skutek pewnego zabiegu prawnego w zasadzie formalnie ich nie ma... To po prostu efekt czasów zimnej wojny, gdzie "wschód" (i zachodnie "lewactwo" w sumie też) naciskał na zakazanie i penalizowanie najemników. Druga strona zatem faktycznie zgodziła się na dopisanie do konwencji międzynarodowych wyłączenie najemników ze statusu walczących pod ochroną konwencji, ale jednocześnie wykombinowała do tego taką definicję najemnika, że formalnie żadnych najemników niby nie ma. Ale to tylko formalność... praktyka pokazuje, że oczywiście byli, są i będą.
- Jürgen Voller • Stempel
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dokładnie tak @Ronon Dex Znam opowieści mojego dziadka z okresu międzywojennego i niby służba w obcych armiach była zakazana, ale jednak można było służyć w Legii Cudzoziemskiej przykładowo, jeśli się miało drugie obywatelstwo, bo jednak WP rozumiało, że każdy musi odsłużyć swoje, zależnie od obywatelstwa. Dziadek wielokrotnie widział w naszym mieście przyjeżdżającego przed '39 rokiem na urlopy Polaka służącego we francuskich koloniach w LC, prawdopodobnie w Afryce Północnej lub Afryce Subsaharyjskiej (może Indochiny Francuskie). P.S Żałuj, że nie widziałeś, jakie lewactwo tu założyło antyimperialistyczną i propalestyńską agendę u mnie w dziale, ganiące Izrael za niczym nieuzasadnioną agresję, a ja mam krótki lont do propali
A co z językiem komendy @Heinz-Werner Grüner bo z polskim to się skończy jak w Nan Di?
Mieli zapał, ale Cesarz nie chciał pozwolić na inny język, a z kolei pozwolić im na chiński to otwarcie puszki Pandory, chyba, że w kontrolowanych warunkach. Sami zainteresowani, najpierw pytali, czy Nan Di jest mikronacją na X w pierwszej kolejności, a nie oszukujmy się, Waksmanland zbyt przejrzystej formy nie ma i do tego jeszcze ich dorwała realioza. Moi irańscy znajomi odpadają z oczywistych względów, ale znam kogoś z Afganistanu i jeśli będzie mogła pisać po angielsku, to będzie w porządku. Inna sprawa, że muszę się zastanowić, czy to jest dla niej bezpieczne i czy jej za to nie dorwą? W jej przypadku, by mogła robić to, co w realu, czyli projektować suknie, z dostosowaniem epoki. Może działalność artystyczną.
A co z językiem komendy @Heinz-Werner Grüner bo z polskim to się skończy jak w Nan Di?
Zdarza się... nader często. Przy czym u większości to nie wynika z lewactwa czy antysemityzmu, ale po prostu ze zwyczajnej niewiedzy.Jürgen Voller pisze: ↑23 czerwca 2025, 01:32 Żałuj, że nie widziałeś, jakie lewactwo tu założyło antyimperialistyczną i propalestyńską agendę u mnie w dziale, ganiące Izrael za niczym nieuzasadnioną agresję, a ja mam krótki lont do propali![]()
Zauważyłem, że u nas większość nie ma kompletnie pojęcia na temat historii tamtych ziem, tego co tam się działo "za Brytyjczyków" (kto tam mieszkał, kiedy i gdzie, co tam się działo wcześniej i też tego jaki to miało związek z sytuacją w Europie i jak na pewne sprawy wpływało), tego jak to wyglądało w czasie DWS i gdy zbankrutowana Wielka Brytania po wojnie te ziemie opuszczała.
Kulisy powstawania Izraela dla większości są nieznane, bo ani tego nie nauczyli się w szkole (bo temat chyba pomijany... "taktycznie"), ani za poważne książki się w życiu nie zabrali. Stąd masa stereotypów, braki wiedzy i postrzeganie świata wg tego jaką TV oglądają lub na jakim "medium społecznościowym" (czy innym szansie) siedzą.
Zresztą to nie jest jedna kwestia, którą ukształtowała "polityka historyczna" czy jak to ja nazywam po imieniu "propaganda historyczna".
Obecna i przeszła bo do dzisiaj pokutują (nie tylko w tej sprawie) naleciałości propagandy czasów PRL (wszak to był "imperialistyczny wróg"), która ku uciesze (bo to zabawne jak zdeklarowani antykomuniści walą bezkrytycznie hasłami rodem z propagandy PRL, choć pewnie o tym nie wiedzą, bo mają za "małe rozumki") jest pełnymi garściami czerpana przez prawaków. Zresztą nie tylko w tej kwestii...
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Czy ja dobrze pamiętam, że temat "legionów" był już poruszany? 

Ode mnie macie zielone światło. Proszę tylko o stworzenie struktury dla takiego batalionu.
j
Od strony "mikronacyjnej" (nie wiem jak w realu) rozumiem, że to wyglądać ma tak, że, dajmy na to, Herr Voller tworzy sobie batalion perski (ilu tam ma być chłopa 300, 500, 700?), Herr @Ronon Dex - nandyjski, a całość tworzy Legiony Ochotnicze.
A co jeśli za chwilę ktoś powie, że chciałby dodać batalion koribijski? (@Albert Fryderyk de Espada ). To chyba nie przeszkadza prawda, jakby to się miało tak rozrastać?
@Jürgen Voller - rozumiem, że chodzi o język angielski, tak? Nobo jeśli to będzie angielski (przynajmniej ten zrozumiemy
) i będziemy unikać propagowania przemocy etc, to ja nie widzę problemu.

Ode mnie macie zielone światło. Proszę tylko o stworzenie struktury dla takiego batalionu.
Od strony "mikronacyjnej" (nie wiem jak w realu) rozumiem, że to wyglądać ma tak, że, dajmy na to, Herr Voller tworzy sobie batalion perski (ilu tam ma być chłopa 300, 500, 700?), Herr @Ronon Dex - nandyjski, a całość tworzy Legiony Ochotnicze.
A co jeśli za chwilę ktoś powie, że chciałby dodać batalion koribijski? (@Albert Fryderyk de Espada ). To chyba nie przeszkadza prawda, jakby to się miało tak rozrastać?
@Jürgen Voller - rozumiem, że chodzi o język angielski, tak? Nobo jeśli to będzie angielski (przynajmniej ten zrozumiemy