Siedziba Władz

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Siedziba Władz

Post autor: Joachim Cargalho »

Obrazek

W związku z realnym zamachem stanu i odebraniem władzy Oberhauptowi przez juntę wojskową kierowaną przez @Leszek Ebe-Grüner, przesłałem dzisiaj w trybie natychmiastowym trzy depesze do naszych sojuszników.

Informacja o juncie została opublikowana w Księstwie Sarmacji, Monarchii Austro-Węgierskiej oraz na forum Przymierza Narodów.
Czekamy na reakcję naszych przyjaciół i pozostajemy niezłomni w trosce o przywrócenie dotychczasowego porządku!

https://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?p=409351#p409351
https://forum.austro-wegry.org/viewtopic.php?t=1257
https://forum.voxland.org.pl/viewtopic.php?p=9454#p9454

Z oberhauptowskim błogosławieństwem
(-) Joachim Cargalho
Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Szanowni Państwo,

ponieważ w ostatnim czasie pojawiło się wiele wątpliwości dotyczących ustanawianych praw, pragnę uporządkować wszystkie informacje, gdyż - jak widzę - nie wszystkie elementy są dla wszystkich jasne.
Dla przypomnienia, Oberhaupt powołał trzyosobowy Rząd Tymczasowy, który miał władzę w dniach 8 lipca - 15 lipca.
Niezmienną zasadą była jedność wśród członków rządów i wspólna zgoda na ustanawiane prawa.

Tym samym przekazuję informację o stanie prawnym wydawanych decyzji: Obie decyzje dotyczą powoływania na stanowiska wojskowe, co należy do zadań Oberhaupta. Tym samym, z racji na brak wymaganej zgody wszystkich członków Rządu Tymczasowego, decyzje te należy uznać za nieważne.
Rozporządzenie zostało wydane w uzgodnieniu wszystkich członków Rządu Tymczasowego. Zgodnie z prawem zwyczajowym, aby było ono ważne po ustaniu władzy Rządu, wymagane jest parafowanie dokumentu przez Oberhaupta @Heinz-Werner Grüner.

Pozostaje kwestia ostatniej decyzji... Otrzymałem zarzut, że nakaz pojawił się bez żadnego sądu. Tutaj za przykład wziąłem prawo precedensu, które podobnie jak prawa zwyczajowe Edelweiss mają uzasadnienie w naszym ustroju. W 2023 roku wydany został również nakaz, który nie był poparty żadnym sądem. Decyzje podejmuje Zarządca Zuchthaus. Materiał fabularny na forum nie wykazuje żadnego sprzeciwu wobec tej decyzji. Nie mniej, w obliczu dzisiejszych wydarzeń, nakaz został siłą rzeczy uchylony. Mimo to, jeśli zajdzie taka potrzeba, chciałbym poznać interpretację @Heinz-Werner Grüner.
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Obrazek

Stadt Edelweiss, dnia 24 lipca 1925r.

Chwilowo wycofano uprawnienia wszystkim moderatorom. Proszę o cierpliwość. Ten stan rzeczy może chwilę potrwać.

ObrazekObrazek
[/pismo]
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Popieram! :E
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 24 lipca 2025, 12:25 Popieram! :E
W czym? :P
Problem już kiedyś występował. Potrzebowałem pomocy Helwetyka wtedy, tym razem sam sobie poradziłem, znajdując "usterkę". Nie mniej muszę potestować warianty moderatorskie by nie świeciły w sposób jak wcześniej.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 24 lipca 2025, 12:31
Problem już kiedyś występował. Potrzebowałem pomocy Helwetyka wtedy, tym razem sam sobie poradziłem, znajdując "usterkę". Nie mniej muszę potestować warianty moderatorskie by nie świeciły w sposób jak wcześniej.
We wszystkim!
Chwała Oberhauptowi!
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 24 lipca 2025, 12:34
Heinz-Werner Grüner pisze: 24 lipca 2025, 12:31
We wszystkim!
Chwała Oberhauptowi!
A wtedy nastała cisza. Z ziemi powstały potwory, z nieba wyłoniły się anielskie postaci. Nadchodził edelweisski ragnarok! :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Vivat Oberhaupt! :E :E :E :E :E :E