Wygląd forum

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wygląd forum

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jak w temacie. Tutaj podejmiemy uwagi co do dalszego rozwoju forum.
Co potrzebujemy w pierwszej kolejności, co na później...

To co mnie najbardziej trapi to sposób prezentacji tego co mam w głowie. Chciałbym wam oddać moją wizję Edelweiss, ale jak na razie wychodzi mi "biurokrata" z serca. :D
Mało widowiskowo, ale za to przepełnione wzorcami. No, ale od czegoś musiałem zacząć. :)
Do sedna...
Pierwsze nad czym chciałbym się głębiej pochylić to wygląd bannerku. Jak łatwo sobie dedukuje nie wszędzie one są potrzebne, ale by zbudować pewien klimat jestem w stanie pokombinować. Do czego zmierzam:

Jaką wizualizację wybrać dla miasteczek?
OPCJA A:
Obrazek
viewforum.php?f=11

OPCJA B:
Obrazek
Obrazek
Poniżejw wersji brzydszej na forum
viewforum.php?f=12

OPCJA C:
połączenie obu wariantów.
Obrazek

Po pierwsze, czy bannerek nie jest za wysoki? Czy napis nie jest za duży?
Po drugie, która opcja najlpesza?
Po trzecie, przyjmę każdą uwagę, łacznie z taką by zrobić od nowa, ale proszę projekt. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Wygląd forum

Post autor: Joachim Cargalho »

Chciałbym zobaczyć te wszystkie Twoje notatki, by nie musieć zadawać tylu pytań. A widzę, że masz już wiele rzeczy poukładanych, Herr Gruner.

Jestem ciekawy jak będą się rozwijały te region y pod względem przemysłowym i gospodarczym. Szkic przewiduje, że każde miejsce czymś się wyróżnia i w sumie jest to naturalne zamierzenie. Ciężko na razie opiniować jakie to będzie miało przełożenie na praktyczną stronę funkcjonowania Edelweiss, ale wydaje się mieć to ręce i nogi. Tym bardziej, biorąc pod uwagę misje tworzone przez Frau Augentrost.

Zaciekawił mnie natomiast system punktowy. Jak to miałoby funkcjonować w praktyce?
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Początkowo zakładałem, przy poprawnym działaniu gospodarki, że na wyznaczony okres czasu (bez sprecyzowania, np. 1 albo 3 mce) zarządca dostawał by budżet z centrali i mógł działać w tym zakresie. Dodawałoby to jednak sporo pracy, ustawianie kosztów, wyliczanie dochodów itd.
Ostatnio pochyliłem się przy tym raz jeszcze i wymyśliłem coś jak system punktowy.
Wydaje mi się, że byłby on zależny głównie od ilości osób w regionie i standardowo dla jednej osoby dawałby małe możliwosci rozwoju, ale nie tragiczne. Załóżmy, że np. 10 taki punktów, gdzie tak jak podawałem stadion byłby piątką. Czyli nie ma co sie spinać, będzie rozwój. :)
W dodatku, przy organizacji jakiegoś fajnego "czegoś" taką pule można by zwiększyć jednorazowo. Oberhaupt też człowiek i wie, że raz jest lepiej, raz jest gorzej, więc i może iść w "pożyczkę " takich punktów.
Natomiast z góry założyłbym, szczególnie w pierwszym oku działalności, że Stadt Edelweiss będzie miało to naliczane bazowo pewnie x2.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nieskromnie mogę podpowiedzieć, że mój system lakowy idealnie sprawdziłby się w tej wizji. Przyjmując nawet, że zarządca danego regionu trzyma w sakwie majątek tego obszaru, jesteśmy w stanie dysponować punktami, a nawet wprowadzać jakieś podatki itp.
Jeśli dany zarządca chciałby wspomagać rozwój obszarów, to może dorzucać swoje punkty, co z kolei mogłoby determinować go do większego zaangażowania w życie społeczne, by punkty pozyskiwać.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Natomiast nie mam mocy na wykonanie takie sysyemy lajkowego, jaki sobie Szanowny wymyślił. Jak to podejść, nie mam pojęcia...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Takie to jest życie wizjonerskie...uprą się a zrobić nie ma jak :(
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Pierwszy szkic systemu punktowego dla rozwoju miast wydaje mi się bardzo fajny. Jak będziemy tak daleko, by przysiąść do tego tematu, chętnie włączę się w dyskusję.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

A co takiego Szanowna Frau Augentrost wybudowałaby w pierwszej kolejności w Edelweiss? :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Może Schronisko Górskie?

A Pan @Joachim Cargalho ?
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ach, widzę ogromne zainteresowanie tematyką wypraw górskich u Frau Augentrost. Czy to tylko tak na potrzeby naszej fabularnej historii, czy i realioza daje takie objawy? :)

A co ja bym wybudował?
Myślę, że mógłby to być teatr, w którym tworzylibyśmy spektakle, a później może wspólnymi siłami tworzyli z nich słuchowiska? Temat ten chodzi za mną od jakiegoś czasu i przyznam, ze nie widzę powodów, dla których prędzej czy później nie można byłoby tego zrealizować.

Co Szanowna Pani na to?
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA