V-mundial we Freiwaldzie?

Niewielkie miasteczko zlokalizowane u brzegów Jeziora Edelschel. Żyje w nim całkiem spora grupa slawońskich emigrantów. Jednym z pierwszych osadników był Ludwig Tomović, który uważany jest za pierwszego władykę miejskiego.
Regulamin forum
Obrazek

- LICZBA MIESZKAŃCÓW: 4 311
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

V-mundial we Freiwaldzie?

Post autor: Ludwig Tomović »

Wszystkie ewentualne inwestycje wymienione poniżej mogłyby zostać zrealizowane w przypadku gdy Freiwald zostanie miastem-gospodarzem v-mundialu, jednak potrzebują one uszczegółowień, stąd też liczę na Wasze wsparcie:

1. Stadion

O stadionie we Freiwaldzie wiadomo tyle że jest.

Na pewno trzeba dla nie go wybrać nową, klimatyczną nazwę (podoba mi się realna Stadion An der Alten Försterei - może coś na ten wzór?)
Pytanie jaką miałby mieć pojemność, tak żeby zgadzało się z klimatem i założeniami miejscowości?
Plus jakie wyposażenie stadionu (ławki/krzesełka?)
Można by ewentualnie pomyśleć o jakichś drobnych "lekkoatletycznych dodatkach" wokół stadionu, skoro to ostatnio w Edelweiss popularne, ale nie wiem czy to nie będzie przekombinowanie.

2. Obiekty treningowe
Tymczasowe na polanach wokół miasta, może jakieś tymczasowe przearanżowanie trasy biathlonowej w Elfenwald?
Ewentualnie w ramach urozmaicenia można reprezentantom krajów zaproponować w ramach ćwiczeń siłowych pomoc mieszkańcom Freiwaldu w np. pracach rolniczych, przerzucaniu dostaw w mleczarniach, piekarniach itp.

3. Baza noclegowa
Dla reprezentacji najlepiej jakiś "alpejski" hotel, może jakieś mini osiedle domków wokół stadionu.
Dla kibiców kwatery agroturystyczne, kilkanaście/kilkadziesiąt miejsc w pokojach na piętrze dworca plus ogrody parafialne jako miejsce do rozbicia namiotu za ofiarę na rzecz odbudowy świątyni.

4. Transport

Nie mogę teraz znaleźć dokładnej mapy Freiwaldu i okolic, ale na pewno mamy transport kolejowy, chyba dałoby radę ogarnąć też coś w ramach transportu wodnego.

5. Atrakcje poboczne
Stoiska z lokalnymi producentami wody i piwa, kurczaki z rożna.
Może opcja na przejechanie trasy biathlonowej na nartorolkach i możliwość strzelania laserowego (nie wiem czy to będzie już w klimacie xD więc może pozostać zwykłe strzelanie)
W dni meczowe jeździłbym po mieście jako taksówka swoim automobilem w którym wygrywałem wiele rajdów w ramach RMAW
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: V-mundial we Freiwaldzie?

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

@Ludwig Tomović

1. Stadion- tak, wiemy, że istnieje i nic więcej. W X11 nazwałeś obiekt Freiwald Arena i taką zakładałem. Brzmi jednak, jak brzmi. "Stadion An der Alten Försterei" brzmi pięknie. Nawet "Stadion An der Försterei" by się nadało, ale fakt musi stać się fatem i gdzieś ten domek czy leśniczówka musi powstać i być opisana.
Odpowiednik realny byłby wskazany - powiedzmy pojemność fabularna na poziomie 5-6 tysięcy (na mundial można dokoptować z 1-2k więcej, ale chyba nie będzie to koniecze) - Albo inaczej! Na mundial, żeby więcej weszło ławeczki(oczywiście nie muszą być wszędzie), a docelowo krzesełka.
Kwestia bieżni to już poważna sprawa. :) Natomiast w EDL mamy "olimpijskie" Freiheitslichtung Arena, Olympiastadion Grünerwald i (wg zdjęć) Stadion im Flusspark (Wolkenbad). Nie wiem jak będzie wyglądać projekt @Albert Fryderyk de Espada stadionu w Glanzbergu.
Pozostawiam wolne pole do tego jak macie to rozwiązać.

2. Obiekty treningowe. Wykorzystanie Elfenwald - fajny pomysł. Zawsze to jakieś wykorzystanie przestrzeni. Może przecież tam znajdować się obszar boiska do gry.

3. Baza noclegowa - Agro to świetny pomysł, ale mnie interesują głównie miejsca noclegowe dla drużyn. Nie wiem czy uda się znaleźć dal każdej ekipy, ale hotelik we Freiwaldzie i tak by się przydał.

4.Transport
Obrazek

Doskonały pomysł by ten odcinek Hirschfluss (rzeka pod którą robiliśmy w zasadzie transport rzeczny, świetnie rozwinięty na linii Stadt-Glanzberg,) miał również transport rzeczny po Edelschel. W ogóle nie pamiętam czy jezioro przy Freiwaldzie miało jakąś nazwę. Kojarzycie?
Co do kolei, to pewnie będzie coś tworzone specjalnie pod mundialowy rozwój, to i tak na pewno się połączy Freiwald z mikroświatem. :)

5. W sumie zawody biathlonowe można by zorganizować w trybie letnim podczas tego mundialu. Dobra myśl. Piwo, woda i kurczaki to spoko, ale nie wiem jak to ując poza stworzeniem tematu o markecie, czy słynnym ryneczku.
A Taxi Driver brzmi cudownie, jeśli faktycznie pisałbyś takie relacje, to wspaniała insporacja!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

@Heinz-Werner Grüner

1. Nad nazwą pracuję, dzisiaj @Femme Mystere mi pomogła na Discordzie, muszę to sobie tylko dopieścić.

Co do odpowiednika realnego - jeszcze szukam, na razie znalazłem dwa pasujące odpowiedniki, jeśli nie znajdę nic lepszego to wybiorę któryś z tych dwóch:
a) Stadion Donawitz [KLIK]
b)Hohe Warte [KLIK]

Obydwa o pojemności ok. 6 000.
Dwie trybuny na przeciwko siebie, a na czas mundialu może jakieś tymczasowe za bramkami.
Co do dodatków lekkoatletycznych, może jakieś małe elementy za bramkami, typu miejsce na skok w dal, krótka bieżnia na 100 m itp.
Zdecydowanie bardziej do treningu niż do zawodów (chyba że jakieś szkolne zawody albo parafialne xD)

2. Tak jak obaj powiedzieliśmy :D

3. Dla drużyny może jakiś hotel w stylu alpejskim, właśnie w okolice Elfenwald?

4. Jezioro chyba nie ma nazwy, ostatnio przyszło mi do głowy Ditisee (z dorobieniem legendy, że na cześć jakiegoś dawnego zasłużonego dla okolicy Dietmara) ale nie wiem czy to nie za głupie xD
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 11 sierpnia 2025, 22:26 @Heinz-Werner Grüner

1. Nad nazwą pracuję, dzisiaj @Femme Mystere mi pomogła na Discordzie, muszę to sobie tylko dopieścić.

Co do odpowiednika realnego - jeszcze szukam, na razie znalazłem dwa pasujące odpowiedniki, jeśli nie znajdę nic lepszego to wybiorę któryś z tych dwóch:
a) Stadion Donawitz [KLIK]
b)Hohe Warte [KLIK]

Obydwa o pojemności ok. 6 000.
Dwie trybuny na przeciwko siebie, a na czas mundialu może jakieś tymczasowe za bramkami.
Co do dodatków lekkoatletycznych, może jakieś małe elementy za bramkami, typu miejsce na skok w dal, krótka bieżnia na 100 m itp.
Zdecydowanie bardziej do treningu niż do zawodów (chyba że jakieś szkolne zawody albo parafialne xD)

2. Tak jak obaj powiedzieliśmy :D

3. Dla drużyny może jakiś hotel w stylu alpejskim, właśnie w okolice Elfenwald?

4. Jezioro chyba nie ma nazwy, ostatnio przyszło mi do głowy Ditisee (z dorobieniem legendy, że na cześć jakiegoś dawnego zasłużonego dla okolicy Dietmara) ale nie wiem czy to nie za głupie xD
Ok. To zróbmy tak by obie główne trybuny były na stałe, a na czas mundialu dodamy po 500-100 za bramkami? Nada się? Wybór zostawiam włodarzowi miasteczka. Wszak też pomyśleć o rozwoju samej miejscowości. Ludności nigdy za wiele. :)

Co do LA, to ja bardzo chętnie, nawet wybiórczo. Można wtedy rozgrywać zawody chociażby na samej rzutni czy skoczni. To też ma swój urok.

Z Elfenwald swietnie, że się zgadzamy!

Co do hotelu, owszem w okolicach lasku elfiego- nada się. Oby nie był za mały. ;)

Dietmar (Diti) Tomović to wschodząca gwiazda Potężnych Szarotek, już prędzej inny członek rodziny Benedikt, ale rozumiem, że to nie o tego chodziło. ;)
Może ich ojciec? ;) Jak dodasz historię Dietmara seniora do Racjonalizatorów (może być legendą - nie koniecznie żywy) czy nawet dziadka, to idziemy w to! :)
Sama nazwa dla mnie nie ma znaczenia. Ma być legenda, to robi klimat. Moze zwać się i Seesee. ;)
Swoją drogą zapis "seesee" brzmi jak "Sisi", a to już postać bliska @Franz Joseph von Habsburg. Gdyby i on nam coś podsunął byłoby miło! ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

@Heinz-Werner Grüner

Ditisee oczywiście nie od obecnego młodego piłkarza kadry, a od jakiegoś dawnego zasłużonego Dietmara (może jednego z założycieli miasta który przybył od strony jeziora?)
W planie narracyjnym było to że Diti Tomović ma imię właśnie na jego cześć (do dziś to imię jest bardzo popularne we Freiwaldzie, a był taki czas że było tak powszechne, że wszędzie używano dwóch imion dla łatwiejszego rozróżnienia)
A nazwa mi przyszła po prostu od realnego Titisee-Neustadt, ale można pomyśleć nad czymś innym przecież.
Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinz-Werner Grüner pisze: 10 sierpnia 2025, 20:55 Kwestia bieżni to już poważna sprawa. :) Natomiast w EDL mamy "olimpijskie" Freiheitslichtung Arena, Olympiastadion Grünerwald i (wg zdjęć) Stadion im Flusspark (Wolkenbad). Nie wiem jak będzie wyglądać projekt @Albert Fryderyk de Espada stadionu w Glanzbergu.
W teorii będzie mieć on 18-19 tysięcy mieść więc rozmiarowo zaliczać się będzie do większych stadionów ale nie największych, no i warto dodać do tego te bieżnie i inne lekkoatletyczne dodatki.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 12 sierpnia 2025, 22:39
Heinz-Werner Grüner pisze: 10 sierpnia 2025, 20:55 Kwestia bieżni to już poważna sprawa. :) Natomiast w EDL mamy "olimpijskie" Freiheitslichtung Arena, Olympiastadion Grünerwald i (wg zdjęć) Stadion im Flusspark (Wolkenbad). Nie wiem jak będzie wyglądać projekt @Albert Fryderyk de Espada stadionu w Glanzbergu.
W teorii będzie mieć on 18-19 tysięcy mieść więc rozmiarowo zaliczać się będzie do większych stadionów ale nie największych, no i warto dodać do tego te bieżnie i inne lekkoatletyczne dodatki.
Ok. To warto wiedzieć. Dzięki za info.
Ludwig Tomović pisze: 12 sierpnia 2025, 22:14 @Heinz-Werner Grüner

Ditisee oczywiście nie od obecnego młodego piłkarza kadry, a od jakiegoś dawnego zasłużonego Dietmara (może jednego z założycieli miasta który przybył od strony jeziora?)
W planie narracyjnym było to że Diti Tomović ma imię właśnie na jego cześć (do dziś to imię jest bardzo popularne we Freiwaldzie, a był taki czas że było tak powszechne, że wszędzie używano dwóch imion dla łatwiejszego rozróżnienia)
A nazwa mi przyszła po prostu od realnego Titisee-Neustadt, ale można pomyśleć nad czymś innym przecież.
A to ja już nie wnikam w nazewnictwo. Może być i Ditisee, jakkolwiek, byle to miało jakieś "korzenie". No, ale na ten moment już ma. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

A dałoby radę przygotować plan Freiwaldu? :D

Oczywiście w warstwie merytorycznej pomogę bardzo
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 13 sierpnia 2025, 18:23 A dałoby radę przygotować plan Freiwaldu? :D

Chyba będę do tego zmuszony. Jeśli masz coś "na wzór" będzie łatwiej. Choćby kilka ulic, albo szerszy plan, cokolwiek. Nie mam weny ostatnio za wielkiej, a już na plan miasta w ogóle. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 13 sierpnia 2025, 20:41
Ludwig Tomović pisze: 13 sierpnia 2025, 18:23 A dałoby radę przygotować plan Freiwaldu? :D

Chyba będę do tego zmuszony. Jeśli masz coś "na wzór" będzie łatwiej. Choćby kilka ulic, albo szerszy plan, cokolwiek. Nie mam weny ostatnio za wielkiej, a już na plan miasta w ogóle. :)
Wzór w sensie jakiegoś realnego miasta, czy np szkic na kartce w paincie może też być?
Obrazek
ODPOWIEDZ