Noc Kupały 2022

Jednostki administracji terytorialnej, na które dzieli się kraina to komitaty. Pochodzenie nazewnictwa nie jest zbytnio wyszukane, ale osobliwe. Wywodzi się z tradycji węgierskiej jaką zasiał wśród obywateli przywódca narodu-pierwszy Oberhaupt Edelweiss
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Noc Kupały 2022

Post autor: Peetri Romanaav »

Moi drodzy,
Wpadłem ostatnio na pomysł, że fajnie by było gdybyśmy poszerzyli zakres naszych tradycji. Jako, że jesteśmy narracyjnym państwem wydaje mi się, że miło by było jak zaczerpniemy trochę wymierających zwyczajów w realu.

Przechodząc do meritum, chciałbym w tym roku zorganizować w czerwcu 21-22 w nocy, słynną Nocą Kupały, która był niczym innym jak naszymi słowiańskimi walentynkami. Zrobilibyśmy całą naszą społecznością jakieś wróżenie z wosku i inne ciekawe atrakcje, zaprosilibyśmy gości spoza Edelweiss, aby wzięli w tym udział. Może wyłonimy jakieś nasze v-pary, które w tym dniu się zbliżą? A może wzmocnimy już dotychczasowe v-uczucia, czy v-małżeństwa?

Czekam na wasze propozycje i odpowiedź jak się na to zapatrujecie! :D
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Noc Kupały 2022

Post autor: Sophie »

Uważam, że to dobry pomysł, tylko czy w czerwcu ktoś będzie aktywny?
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tak niestety wypada data. Chciałbym się jednak terminów trzymać. ;)

Jeżeli się uda do będziemy powtarzać w tym terminie, a jeżeli nie to spróbujemy w innym. Bo przecież nikogo jedna noc do roku nie zbawi, prawda? ;)
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Termin jest ważny, ale nie najważniejszy. Jeśli to będzie przygotowane solidnie to nawet dla mniejszej grupy da się zrealizować w odpowiednim tonie. Mnie tam pomysł bardzo sie podoba i jestem tylko ciekaw co będzie prawdziwym "clu" całej zabawy!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Bardzo się cieszę, że jest zainteresowanie! ;)
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Wspaniały pomysł! Oczywiście chętnie pomogę w organizacji. Oczywiście oczekuję, że Herr @Piotr Romanow przejmie rolę osoby decyzyjnej.

Z wolnych myśli, jakie mi teraz przychodzą do głowy, to zaprosiłabym do organizacji znaną w mikroświecie wiedźmę Sorchę Raven. Jeśli jest w ogóle szansa na jej złapanie.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Widzę, że myślimy podobnie Frau @Femme Mystere. Ja już powoli układam sobie plany w głowie i postaram się przedstawić na dniach. :)
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Zostawiłem sobie ten temat na później, żeby się rozpisać, ale oczywiście ciągle robię coś innego, dlatego może uda mi się wszystko w skrócie.

1. Każdy pomysł na jakąś imprezkę jest godny poparcia!
2. Poszukamy jakiejś niemieckiej nazwy na to?
3. Jeśli ma to być zgodne z kalendarzem, dla mnie nie ma znaczenia jaki będzie to dzień tygodnia i czy wszyscy będą dostępni. Już chyba wiemy jak działamy i wydłużenie imprez na kilka dni nie jest jakimś problemem. Jeśli więc "finał" będzie ustalony na 21 czerwca, to zaczniemy się zbierać 19, a skończymy 26 :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Joachim Cargalho pisze: 11 maja 2022, 08:06 Zostawiłem sobie ten temat na później, żeby się rozpisać, ale oczywiście ciągle robię coś innego, dlatego może uda mi się wszystko w skrócie.

1. Każdy pomysł na jakąś imprezkę jest godny poparcia!
2. Poszukamy jakiejś niemieckiej nazwy na to?
3. Jeśli ma to być zgodne z kalendarzem, dla mnie nie ma znaczenia jaki będzie to dzień tygodnia i czy wszyscy będą dostępni. Już chyba wiemy jak działamy i wydłużenie imprez na kilka dni nie jest jakimś problemem. Jeśli więc "finał" będzie ustalony na 21 czerwca, to zaczniemy się zbierać 19, a skończymy 26 :)
Ad.1 Edelweiss powinno imprezami stać. Jawohl!
Ad.2 Wiki mówi, że to słaba nazwa...
Ad.3 I to jest właśnie poprawne rozumowanie. To jest luźne święto, gdzie zbieramy się przed, a kończymy jak nam się zechce. Co prawda są czasem takie imprezki, że nie ma szans i musi być danego dnia, na "tip top", ale taneczne, czy też zabawowe nie ma sensu się spinać i walczyć z czasem.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Jak nic się nie zmieni to wezmę udział ;p
I może pomogę.
( – ) Fatima Popow-Chojnacka