Gibson napisał to, co ja bym proponował. Można pominąć real i zostać w latach 20, a nikt nam nie zabroni wynaleźć czegoś wcześniej, wszystko w granicach rozsądku.Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑04 września 2025, 12:57Tesla nie powstała w latach 40'. Ale dałem ankietę, większość jest za tym by jednak unowocześnić państwo do lat 40, a nie na siłę niczym Rzeczpospolita Obojga Narodów, nie rozwijać timeline'u do przodu i tkwić wiecznie w tej samej dacie.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑04 września 2025, 09:19Wreszcie ktoś kroczący moją myślą.Pavel van der Gibson pisze: ↑04 września 2025, 09:15 A czy to się aż tak wyklucza, żeby pozostać przy latach 20, a jednocześnie wprowadzać jakieś pojedyncze elementy delikatnie nowocześniejsze? Jak ktoś wyprodukuje winyla na 20 min, to absolutnie nikogo nie będzie to obchodzić, że to nie te lata. Przypominam, że to mikro, tu wcale się nie musi wszystko zgadzać. Nawet stadiony na mundial będą nowsze i to czasami o wiele lat, ale nikomu to nie przeszkadza.
Lata 20 > lata 40
Co innego automobile, bo tutaj raczej nie chcemy widzieć Tesli, a co innego uzywanie płyt winylowych. Nota bene płyty gramofonowe były już dostępne, to czy my je nazwiemy winylami czy gramofonowymi to mnie już nie ziębi. I tak samo jest z filmikami, czy telewizja była już tak rozwinięta jak nasze produkcje? Nie.
Ankieta na temat Edelweiss lata 40'
Regulamin forum
- Sheldon Anszlus Robingren • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Ankieta na temat Edelweiss lata 40'
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Kto podlajkował trafia na czarną listę...
Co do "koniec i kropka". Dziś już wiem ile się poświęciłeś dla Edelweiss. Tamto pytanie było niemalze zaraz po powrocie. Ciężko robić zmiany dla jednego człowieka, prawda? tym bardziej, że nie wiedziałem jak długo zostaniesz. Sam wiesz jak było, co było w miedzy czasie, ale to zostawiamy za sobą. Lecimy.
Teraz widzę, że wiecej osób chciałoby iść naprzód, choć na razie upierałbym się, że tylko w niektórych materiach. Po co tak lecieć do przodu?
W każdym razie jak mi wyjaśnisz:
Dlaczego nie płyty gramofonowe, tylko winylowe? Pytanie z serii tych poważnych.
To w tej technologii, która to umozliwia możemy dokonać przełomu i wykonać skok o tyle lat ile chcesz.
To samo tyczy się z armią, ALE... wybierzcie jeden rodzaj broni. Nie trzy naraz.
Z drugiej strony sam widzisz, że do promocji RMAW używam aut z lat 80-tych, ale z serii WRC, własnie dlatego, że to już siódmy sezon.
I od razu piszę, że nie mam problemu z rozwojem. Problem mam z własciwym tego przejściem. Logika, nie realna, a mikronacyjna, ok?
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
1.No i się chowamy z Femme, Anszlusem i Fryderykiem OriańskimHeinz-Werner Grüner pisze: ↑04 września 2025, 20:15Kto podlajkował trafia na czarną listę...![]()
![]()
![]()
Co do "koniec i kropka". Dziś już wiem ile się poświęciłeś dla Edelweiss. Tamto pytanie było niemalze zaraz po powrocie. Ciężko robić zmiany dla jednego człowieka, prawda? tym bardziej, że nie wiedziałem jak długo zostaniesz. Sam wiesz jak było, co było w miedzy czasie, ale to zostawiamy za sobą. Lecimy.
Teraz widzę, że wiecej osób chciałoby iść naprzód, choć na razie upierałbym się, że tylko w niektórych materiach. Po co tak lecieć do przodu?
To w tej technologii, która to umozliwia możemy dokonać przełomu i wykonać skok o tyle lat ile chcesz.
To samo tyczy się z armią, ALE... wybierzcie jeden rodzaj broni. Nie trzy naraz.
Z drugiej strony sam widzisz, że do promocji RMAW używam aut z lat 80-tych, ale z serii WRC, własnie dlatego, że to już siódmy sezon.
I od razu piszę, że nie mam problemu z rozwojem. Problem mam z własciwym tego przejściem. Logika, nie realna, a mikronacyjna, ok?![]()
2.Dziękuje. Co prawda ciebie, Joachima i Femme nigdy nie dogonię, ale staram się być aktywny. I tak zostawiamy to za sobą.
3.Winylowe no jak przedstawiłem umożliwiają nagrywanie płyty aż 20-minutowej, a nie tylko singli, co tam opisałem wcześniej. Znaczy ja super mocno jak chodzi o same płyty się nie interesuje, ale bardziej ma to być ułatwienie dla @Mandaryna . Mnie bardziej instrumenty muzyczne
4.No to przecież wybrałem jedną technologię-Ciężkie Czołgi i więcej z oręża nie wybieram. Znaczy może nie tyle wybrałem bo to mocne słowo, ale to moja propozycja, ewentualnie jak nie czołg, to lotnictwo czyli ,,pierwsze odrzutowce".
5.No prawda trochę zaskoczyło mnie RMAW aut z lat 80-tych. Ale wiadomo wspierane jest, nawet Norberta de Catalana pytałem czy będzie brał udział w RMAW.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Mogę w sumie zrobic jakis filmik w stylu filmu niemego!!!! @Heinz-Werner Grüner zainspirowałeś mnie!
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Teraz to już chyba "niemy" nie ma sensu. Bardziej idźmy w kolor i efekty sci-fi, skoro przemy do przodu.Femme Mystere pisze: ↑04 września 2025, 21:49 Mogę w sumie zrobic jakis filmik w stylu filmu niemego!!!! @Heinz-Werner Grüner zainspirowałeś mnie!
Leszek, ale czy nasze gramofonowe nie mogą ogarniać nawet i godziny nagrań? Ja na to zezwalam. Niech to będzie niczym Edith Piaf, ale po edelweissku.Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑04 września 2025, 20:341.No i się chowamy z Femme, Anszlusem i Fryderykiem OriańskimHeinz-Werner Grüner pisze: ↑04 września 2025, 20:15Kto podlajkował trafia na czarną listę...![]()
![]()
![]()
I od razu piszę, że nie mam problemu z rozwojem. Problem mam z własciwym tego przejściem. Logika, nie realna, a mikronacyjna, ok?![]()
![]()
2.Dziękuje. Co prawda ciebie, Joachima i Femme nigdy nie dogonię, ale staram się być aktywny. I tak zostawiamy to za sobą.
3.Winylowe no jak przedstawiłem umożliwiają nagrywanie płyty aż 20-minutowej, a nie tylko singli, co tam opisałem wcześniej. Znaczy ja super mocno jak chodzi o same płyty się nie interesuje, ale bardziej ma to być ułatwienie dla @Mandaryna . Mnie bardziej instrumenty muzyczne
4.No to przecież wybrałem jedną technologię-Ciężkie Czołgi i więcej z oręża nie wybieram. Znaczy może nie tyle wybrałem bo to mocne słowo, ale to moja propozycja, ewentualnie jak nie czołg, to lotnictwo czyli ,,pierwsze odrzutowce".
5.No prawda trochę zaskoczyło mnie RMAW aut z lat 80-tych. Ale wiadomo wspierane jest, nawet Norberta de Catalana pytałem czy będzie brał udział w RMAW.
I ok. Czołgi, w sensie czołgi ciężkie czyli pewnie gdzieś na poziomie 40-50 ton, no, ok. Możemy w to iść, ale to umówmy się, że zaczniemy tutaj od prototypów, ok?
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ale czemu nie? Wiesz, pianinie w tle, postaci takie wymalowanie jak w filmach niemych, efekty dźwiękowe, efekty animacyjne ... według mnie to mogłaby być zabawa konwencją.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
A to dawaj, jednak skoro sama jesteś za tym by przeć naprzód to się zdziwiłem.Femme Mystere pisze: ↑04 września 2025, 22:05 Ale czemu nie? Wiesz, pianinie w tle, postaci takie wymalowanie jak w filmach niemych, efekty dźwiękowe, efekty animacyjne ... według mnie to mogłaby być zabawa konwencją.
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja się zastanawiam tylko czy to może są moje doświadczenia ale nigdy nie odczułem aby nasze ramy czasowe jakoś mnie ograniczały. Trzymam się ich w mniejszym lub większym stopniu ale zawsze staram się aby wszystko wyglądało zgodnie z czasem kotliny.
Legendarny już Constelation jest chyba moją największą wpadką która uszła mi na sucho gdyż realnie samolot ten był produkowany od lat 40. do 60. to jednak przez to że samolot posiada silniki gwiazdowe i ogólnie nie wygląda nowocześnie jakoś to przeszło.
Ale na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć iż zdecydowałem się na taki odpowiednik gdyż ciężko było znaleźć realny samolot pasażerskich takich rozmiarów w latach 20. i 30.
Wszystko w sumie realnie sprowadza się do prezentacji gdyż jak człowiek się uprze to uda się zapakować nawet coś "nowoczesnego" w naszych realiach aby pasowało do klimatu.
Legendarny już Constelation jest chyba moją największą wpadką która uszła mi na sucho gdyż realnie samolot ten był produkowany od lat 40. do 60. to jednak przez to że samolot posiada silniki gwiazdowe i ogólnie nie wygląda nowocześnie jakoś to przeszło.
Ale na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć iż zdecydowałem się na taki odpowiednik gdyż ciężko było znaleźć realny samolot pasażerskich takich rozmiarów w latach 20. i 30.
Wszystko w sumie realnie sprowadza się do prezentacji gdyż jak człowiek się uprze to uda się zapakować nawet coś "nowoczesnego" w naszych realiach aby pasowało do klimatu.
- Isabella M. Neumann-Swann • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Można zrobić przeskok czasowy w tych elementach, w których potrzeba - jak podkreśla @Heinz-Werner Grüner a w reszcie dalej się trzymać lat 20/30. Poza tym choćby nawet nasze szpitale za bardzo się nie trzymają schematu - czy właśnie samochody, czy grafiki rajdów. Kwestia prezentacji.
To jest właśnie magia mikroświata po części, że da się go nagiąć do naszych wymogów. Ale tak jak też Heinz pisał, w rozsądnych granicach. Może w ten sposób będzie każdy zadowolony.
To jest właśnie magia mikroświata po części, że da się go nagiąć do naszych wymogów. Ale tak jak też Heinz pisał, w rozsądnych granicach. Może w ten sposób będzie każdy zadowolony.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]

- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jestem zdania mniejszości - nie potrzebujemy jakiegoś przeskoku, żeby dostosowywać swoją narrację do obecnego roku. Już od początku jesteśmy w tym elastyczni.