Książę Persji nadaje!

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Książę Persji nadaje!

Post autor: Femme Mystere »

Czy ten konflikt w Iranie posuwa się w pozytywnym kierunku? Niestety nie miałam czasu tego śledzić, ale może Herr @Jürgen Voller jest na topie w temacie?
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

@Femme Mystere Szczerze mówiąc, siedzę w tej tematyce od dobrej dekady i są plusy jak i minusy sytuacji :lol: Jak pastor związany z Trumpem wychodzi i mówi, że wkrótce skończy się naszym zwycięstwem konflikt trwający 2000 lat, to ja się zastanawiam, czy my czytaliśmy tą samą Biblię, bo obraz Persów i Cyrusa II Wielkiego jest bardzo pozytywny, jako człowieka, który zwyciężył Babilończyków w VI wieku p.n.e i uwolnił Żydów z niewoli, pozwalając im wrócić do Jerozolimy, jeśli chcą (część została) i jeszcze im pomógł finansowo przy rozpoczęciu odbudowy świątyni jerozolimskiej :karo Później też było ciekawie, bo po podbojach Aleksandra Wielkiego, Żydzi żyli sobie spokojnie w państwach hellenistycznych dynastii Ptolemeuszy, Seleukidów etc. Cyrk zaczął się ok 80 roku p.n.e, gdy przybyli Rzymianie. Warto wspomnieć, że zostali wpuszczeni do miasta przez walki frakcyjne i się zaczęło! Komu się nie podobało rzymskie panowanie, uciekał na Wschód do Imperium Partów. Bardzo możliwe, że Partowie wspomagali pieniędzmi żydowskich przeciwników rzymskiej obecności i panowania, zwłaszcza, że za pomoc finansową, Partowie otrzymywali informacje natury wywiadowczej o ruchach jednostek rzymskich we wschodniej części Morza Śródziemnego i o liczebności tychże. Nie muszę mówić, co sobie myślę, gdy słyszę o wybombardowaniu Iranu do poziomu epoki kamienia łupanego... Zwykli ludzie nie popierają reżimu, ale nie są uzbrojeni, a ajatollachowie nadal mają broni po zęby, choć nieźle obrywają w ostatnich dniach. Ostatnio został zbombardowany uniwersytet, oczywiście zbudowany jeszcze przez szacha oraz bardzo ważny most, którego budowa była oczkiem w głowie propagandy reżimowej. Dla mnie najlepszy staje się wariant portugalski, czyli jak Portugalczycy pojawili się w Indiach na początku XVI wieku, to szybko przykleili się do terenów wokół Cieśniny Ormuz i utworzyli państewka marionetkowe oraz zbudowali forty, obsadzone wojskiem i kontrolujące żeglugę. Zostali wyrzuceni dopiero po 1622 roku i to przy angielskiej pomocy, a i tak trwało to kilka lat. Oczywiście, taki wariant spowoduje, że zaczną na południe uciekać Irańczycy chcący walczyć z reżimem i oby wtedy znalazła się dla nich zachodnia broń oraz instruktorzy wojskowi, prowadzący szkolenia dla ochotników. Dobra wiadomość jest taka, że reżimowcy zaczynają się żreć między sobą, bo jedni chcą rozmawiać, a inni absolutnie to wykluczają. Wariant, gdy ktoś ocalały z ataków powietrznych zostaje przy władzy i rozmawia z Trumpem, jest oczywiście najgorszy z możliwych, bo to się za jakiś czas skończy kolejnymi bombardowaniami, gdy wyjdzie na jaw, że nadal wzbogacają uran...
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Tak rozwiąże ten konflikt, jak i ten na Ukrainie ;)
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jeszcze trochę i będziemy wyznaczać czas od nowego proroka. Były czasy przed Jezusem, były i czasy po Jezusie. Teraz będą czasy po Trumpie...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Amen @Heinz-Werner Grüner
@Femme Mystere :lol:
No cóż, niechcący, Donald pokrzyżował szyki swojemu kremlowskiemu kumplowi, bo te drony były szykowane do wysyłki do Rosji Putina pewnie, a tak spadają znacznie bliżej, nieźle wkurzając arabskich sąsiadów ;) Jak już pisałem, to jest najlepszy święty miesiąc muzułmański Ramadan mojego życia :karo :karo :karo Gdy szyici walą w sunnitów i vice versa, to ja lecę po popcorn i jakieś piwo ;) Nawet, jeśli Donald zawrze jakiś układ, to kwasy w regionie zostaną na lata i w sumie tylko Szach Pahlavi może zagwarantować, że będzie spokój w regionie (bezpieczny i stabilny Wolny Iran bez ajatollachów, pomagający jeszcze w Afganistanie, żeby sprzątnąć kochanych talibów i zamiast "Śmierć Ameryce!" będzie "Boże błogosław Ameryce!") :D
Oczywiście, za dużo czarownic miesza w tym kotle, bo jest jeszcze próbująca mediować kochana Turcja tego tyrana, Erdogana (niektórzy w tureckim internecie śnią na jawie o "zabezpieczeniu" tureckojezycznych Kaszkajów w rejonie Szirazu, ale to na szczęście, marzenia nie do ziszczenia, bo Kaszkajowie są całkowicie lojalni wobec państwa zamieszkania i w ogóle nie myślą o niepodległości, czy o tureckim protektoracie!), czy Pakistan, też pomagający w mediacji... ChRL i Rosja Putina, to są wkurzone, bo stały dostawca taniej ropy i półkolonia im się wybija na niepodległość, więc pewnie będzie jakaś proxy war.
Z dobrych wiadomości, wyspa Kharg i tamtejsze instalacje nieźle dostały z powietrza, więc zostanie zajęta bez większych problemów pewnie. Dobrze, że zdołałem poradzić Setareh i jej rodzinie, żeby trzymali oszczędności w euro oraz że podróże na wyspy w regionie, typu Larak są zbyt niebezpieczne, bo też są tam cele wojskowe do zniszczenia (była zrozpaczona zresztą, że z jej ukochanej turystycznej destynacji zostaną pewnie gruzy, ale mam nadzieję, że nie rozwalą przy okazji dawnej portugalskiej fortalezzy z XVI/XVII wieku!).
P(rezydent) Kataru Makaron w Paryżu mnie wkurzył ostatnio, bo dogadał się z Putinem i Xi, że będzie głosował tak jak oni odnośnie odblokowania Cieśniny Ormuz przez Amerykanów i chyba wszyscy płacą po cichu "cło" za bezpieczny rejs przez Cieśninę Ormuz (nie dziwię się, że Setareh wiesza na nim psy, że zawsze stoi w gotowości z kroplówką, gdy Islamska Republika Iranu stoi nad grobem!).
Załączniki
20260407_150846.jpg
20260407_150846.jpg (2.75 MiB) Przejrzano 349 razy
Awatar użytkownika
Targersdorf Borisz Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Targersdorf Borisz »

P(rezydent) Kataru Makaron w Paryżu mnie wkurzył ostatnio, bo dogadał się z Putinem i Xi, że będzie głosował tak jak oni odnośnie odblokowania Cieśni