Wizyta Prezydenta Republiki Bialeńskiej - dalsza część

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wizyta Prezydenta Republiki Bialeńskiej - dalsza część

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Po zatrzymaniu pojazdów na Ohne Titel Platz, oberhaupt Heinz-Werner Grüner wysiadł jako pierwszy i odwrócił się w stronę swojego gościa.
- Herr Präsident, pozwoli Pan, że powitam Pana w miejscu szczególnym. To tutaj podejmowane są decyzje kształtujące przyszłość naszego państwa.

Obaj przywódcy ruszyli szerokimi schodami prowadzącymi do głównego wejścia. Mijali gwardzistów pełniących wartę w galowych mundurach oraz przedstawicieli korpusu dyplomatycznego oczekujących na rozpoczęcie rozmów.

Wnętrze Der Sitz utrzymane było w charakterystycznym stylu edelweisskim — niezbyt monumentalnym, lecz eleganckim. Wysokie sklepienia i spore okna wpuszczające światło z górskiej doliny tworzyły atmosferę powagi, ale również otwartości. Ściany zdobiły obrazy przedstawiające historię Kotliny Edelweiss, rozwój przemysłu, kolei i lotnictwa, a także sylwetki osób szczególnie zasłużonych dla państwa.

Obrazek

Przechodząc tuż obok galerii z otrzymanymi podarkami, Grüner zwolnił krok.
- Wielu ludzi widzi w Der Sitz jedynie siedzibę rządu - powiedział spokojnie - Dla nas jest to jednak coś więcej. To symbol ambicji naszego narodu, skromny, ale nasz.. Heinz próbował wyczuć czy przybyły gość docenia i rozumie wyjątkowość, taką zwyczajną, tego pomieszczenia...
Faktycznie samo Der Sitz nie było wyjątkowo pięknym tworem architektonicznym. Ot zwykły budynek, który wyglądał bardziej jak siedziba lokalnego burmistrza. Nie mniej własnie ten swojski klimat budował atmosferę i znaczenie wśród przybywajacych do Edelweiss.

Po krótkim spacerze delegacje dotarły do sali konferencyjnej przeznaczonej do spotkań najwyższej rangi. Na środku pomieszczenia czekał już długi stół przygotowany dla obu delegacji...
Za oknami rozciągał się widok na ośnieżone szczyty otaczające stolicę... Kontrast polityka-natura, jakże to pięknie wygląda...

Rozmowy między Republiką Bialeńską a Kotliną Edelweiss mogły się oficjalnie rozpocząć...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peter Grüner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Wizyta Prezydenta Republiki Bialeńskiej - dalsza część

Post autor: Peter Grüner »

Prezydent Piotr Suworow z uwagą i nieskrywanym szacunkiem przyglądał się wnętrzom Der Sitz, uważnie słuchając słów gospodarza. Gdy Grüner zwolnił krok przy galerii podarków, dzieląc się swoją refleksją o symbolu ambicji i swojskości tego miejsca, Suworow uśmiechnął się ciepło i pokiwał z uznaniem głową.

- Drogi Heinz-Wernerze - zaczął cicho, niemal poufale, dostosowując się do klimatu otoczenia. - Prawdziwa wielkość państwa nie kryje się w ociekających złotem marmurach ani w przytłaczających, monumentalnych gmachach. Kryje się właśnie w tym- w szacunku do własnej historii, w skromności i w bliskości z ludźmi, których się reprezentuje. Ten budynek ma duszę i bije z niego niesamowita autentyczność. Czuję się tu niezwykle komfortowo, zupełnie jak wśród dobrych przyjaciół.

Chwilę później, gdy obie delegacje zajęły już miejsca przy długim stole w sali konferencyjnej, Prezydent na moment zawiesił wzrok na rozciągającym się za oknem widoku górskich szczytów. Kontrast surowej natury z powagą czekającej ich dyplomacji był wręcz namacalny.
Suworow poprawił mankiety koszuli i spojrzał prosto na Oberhaupta, oficjalnie otwierając bialeńską część spotkania.

- Vielen Dank, Herr Oberhaupt - zaczął donośniej. - Gościnność, z jaką nas tu przyjęto, w pełni dorównuje pięknu Waszych alpejskich szczytów. Zanim jednak przejdziemy do tematów stricte roboczych, analizy dokumentów i podpisania traktatu... chciałbym dokonać niezwykle ważnego, oficjalnego aktu, który przypieczętuje nasze dotychczasowe, braterskie relacje.

Prezydent powstał z miejsca, dając znak adiutantowi, który podszedł z eleganckim, wyścielanym aksamitem etui. Suworow otworzył je, prezentując lśniące, złote odznaczenie.

Obrazek

- W uznaniu dla Pana wybitnych zasług na rzecz budowania mostów między naszymi narodami oraz w dowód głębokiego szacunku, mam zaszczyt jako Prezydent Republiki nadać Panu Złotą Gwiazdę Orderu Bialeńskiej Gwiazdy Przyjaźni.

Prezydent przekazał etui ze złotą gwiazdą w dłonie Oberhaupta.
- Niech to bialeńskie odznaczenie przypomina Panu, że w Bialenii zawsze ma Pan oddanych przyjaciół, a partnerstwo między naszymi krajami ma fundament silny jak tutejszy alpejski granit. To dla mnie osobisty zaszczyt, że mogę wręczyć tę złotą gwiazdę właśnie tutaj, w sercu Szarotkowej Krainy.

Po uroczystym uścisku dłoni i chwili dla fotografów, Prezydent skinął na kolejne podarunki, które asystenci ustawili na stole konferencyjnym, przechodząc do nieco luźniejszej części powitania.

- A jako że dyplomacja potrzebuje nie tylko orderów, ale i bialeńskiego ducha, przywieźliśmy ze sobą coś jeszcze na przyszłe okazje. Proszę przyjąć tę kryształową karafkę z motywem szarotki alpejskiej, wypełnioną tradycyjną bialeńską miodonką – naszą mocną, miodowo-ziołową manufakturową wódką. Uznałem, że ten rozgrzewający trunek będzie najlepszym symbolem naszej gorącej przyjaźni. Proszę jednak dozować ją ostrożnie, bo bialeńska moc potrafi zaskoczyć nawet najbardziej zahartowanych mieszkańców gór!

Suworow wskazał na drugie, charakterystyczne pudełko.

- Obok karafki, jako dla Sekretarza MUP, spoczywa oficjalna piłka nadchodzących XXVIII Mistrzostw Mikroświata w Piłce Nożnej, których Bialenia ma zaszczyt być współgospodarzem. Niech ten prezent będzie wyrazem uznania dla Pana pracy na rzecz mikronacyjnego futbolu oraz oficjalnym, osobistym zaproszeniem na mundial. Mam głęboką nadzieję, że nasze reprezentacje nie zawiodą oczekiwań kibiców i dadzą nam mnóstwo powodów do radości, a ta miodonka posłuży nam do wznoszenia hucznych toastów na cześć pięknych bramek i sukcesów naszych zawodników!

Obrazek

Prezydent oparł się wygodnie na krześle, z ciekawością obserwując reakcję gospodarza.

- A teraz, gdy bialeńskie ordery i argumenty dyplomatyczne leżą już na stole, możemy śmiało przejść do otwarcia pierwszej rundy naszych rozmów. Oddaję Panu głos, Herr Oberhaupt. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Na sali przez moment panowała niemal uroczysta cisza. Heinz-Werner Grüner z widocznym wzruszeniem przyjął etui ze Złotą Gwiazdą Orderu Bialeńskiej Gwiazdy Przyjaźni. Przez kilka sekund przyglądał się odznaczeniu, po czym uniósł wzrok ku Prezydentowi Suworowowi.
– Herr Präsident... jestem głęboko poruszony. W polityce często mówi się o interesach, strategiach i traktatach, lecz najtrwalsze relacje buduje się na wzajemnym szacunku. Przyjmuję to odznaczenie nie tylko jako osobiste wyróżnienie, ale przede wszystkim jako wyraz przyjaźni między naszymi narodami.

Oberhaupt delikatnie zamknął etui i położył je przed sobą.
– Zapewniam Pana, że zajmie ono szczególne miejsce w moim gabinecie. Będzie przypominać mi zarówno o dzisiejszym dniu, jak i o odpowiedzialności za dalsze rozwijanie naszych relacji.
W imieniu Kotliny Edelweiss nie mogę pozostać obojętny na takie wyróżnienie. Czuję naprawdę ogromną dumę, że nasze narody bratają się na dłuższy czas. Chciałbym również coś przekazać członkom delegacji bialeńskiej.
Jako piąta osoba w historii Kotliny Edelweiss - Jego Ekscelencji Panu Prezydentowi @Piotrowi Suworowowi - wręczam Order Przyjaciół Edelweiss I Klasy
oraz...
Jego Ekscelencji Panu Ministrowi Spraw Zagranicznych @Markusowi Wettinowi - wręczam Order Przyjaciół Edelweiss II Klasy

Część oficjalna nabierała rumieńców...

Na twarzy Grünera pojawił się następnie szerszy, bardziej swobodny uśmiech, gdy jego wzrok padł na karafkę oraz okolicznościową piłkę.
– Muszę przyznać, Panie Prezydencie, że doskonale wyważył Pan proporcje pomiędzy powagą urzędu a radością życia. Najpierw order, potem miodonka i futbol. To bardzo bialeńska kolejność.

W sali rozległy się ciche śmiechy członków obu delegacji.
– Karafka jest prawdziwym dziełem sztuki. A jeśli chodzi o zawartość... cóż, słyszałem już wiele legend o bialeńskiej miodonce. Mam nadzieję, że pewnego dnia będziemy mogli wspólnie zweryfikować ich prawdziwość przy okazji świętowania kolejnych sukcesów naszych państw.

Następnie sięgnął po pudełko z piłką mundialową.
– Jako Sekretarz MUP przyjmuję ten prezent ze szczególną wdzięcznością. To dla mnie ogromny zaszczyt otrzymać oficjalną piłkę XXVIII Mistrzostw Mikroświata. Proszę również przyjąć moje podziękowanie za osobiste zaproszenie. Oczywiście z wielką przyjemnością pojawię się na mundialu. Mam też nadzieję, że futbol pozostanie tym, czym powinien być – świętem rywalizacji, przyjaźni i dobrej zabawy.

- wersja humorystyczna (Kto wie, ten wie, prawda Herr Präsident? :P :
Obrazek

Po tych słowach odłożył prezent i przez chwilę spoglądał na zgromadzonych.

– Panie Prezydencie, szanowni członkowie delegacji. Dzisiejsza ceremonia doskonale pokazuje, dlaczego nasze relacje są tak wyjątkowe. Nie spotykają się tutaj dwa odległe gabinety polityczne. Spotykają się przyjaciele, którzy przez lata nauczyli się ufać sobie nawzajem.

Grüner wyprostował się lekko w fotelu i otworzył przygotowaną wcześniej teczkę z dokumentami.
– Skoro jednak nasze serca zostały już odpowiednio rozgrzane przez przyjaźń, a w przyszłości być może również przez bialeńską miodonkę, proponuję przejść do spraw państwowych.

Kilkadziesiąt minut później, po szczegółowym omówieniu wszystkich punktów i wniesieniu ostatnich uwag redakcyjnych, obaj przywódcy złożyli podpisy pod Traktat o nawiązaniu stosunków dyplomatycznych
pomiędzy Kotliną Edelweiss a Republiką Bialeńską. W sali konferencyjnej rozległy się brawa członków obu delegacji, a fotografowie uwiecznili moment, który miał przejść do historii relacji między oboma państwami.

Grüner odłożył pióro i z satysfakcją spojrzał na Prezydenta Suworowa.

– Panie Prezydencie, przed chwilą uczyniliśmy coś więcej niż tylko podpisanie kolejnego dokumentu. Potwierdziliśmy wzajemne zaufanie i wolę współpracy na kolejne lata. Traktaty bywają różne, ale tylko niektóre stają się fundamentem prawdziwego partnerstwa. Jestem przekonany, że właśnie taki dokument podpisaliśmy.

Oberhaupt wyciągnął dłoń w stronę swojego gościa.

– Dziękuję za Pańską wizytę, za wszystkie słowa życzliwości i za dzisiejsze prezenty. Mam nadzieję, że kiedy spotkamy się ponownie, będziemy mogli powiedzieć, że postanowienia tego traktatu przyniosły naszym obywatelom realne korzyści, a przyjaźń między naszymi narodami jest jeszcze silniejsza niż dziś.

Może uda się Szanownemu Panu zagospodarować jeszcze jeden dzień żebyśmy mogli spędzić go w sposób nieoczywisty? Oczywiscie serdecznie zapraszam równiez Pana Ministra Wettina, wszak doborowe towarzystwo musi trzymać się razem
- zażartował...
- Mam przygotowaną małą niespodziankę, która zostanie uwieczniona małymi podarkami. Co Panowie na to?

Tymczasem oficjalne przekazanie opinii publicznej z ratyfikowania Traktatu zostawiam w rękach mojego Honorowego Gościa Herr @Piotrowi Suworowowi
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peter Grüner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Prezydent Piotr Suworow z dumnym uśmiechem i głębokim szacunkiem przyjął lśniące etui z Orderem Przyjaciół Edelweiss I Klasy. Spojrzał na stojącego obok Ministra Markusa Wettina, który z równie wielką estymą odbierał odznaczenie II Klasy.

- Herzlichen Dank, Herr Oberhaupt - zwrócił się Suworow bezpośrednio do Grünera, kładąc dłoń na sercu. - To dla mnie oraz dla całej bialeńskiej delegacji niezwykle wzruszający moment. Te ordery to nie tylko piękny symbol, ale przede wszystkim zobowiązanie, które z dumą poniesiemy w przyszłość. Nasze narody udowodniły dziś, że prawdziwa przyjaźń buduje najtrwalsze fundamenty pod międzynarodowe partnerstwo.

Gdy oficjalne podpisy pod Traktatem o nawiązaniu stosunków dyplomatycznych zostały ostatecznie złożone, a w sali konferencyjnej przebrzmiały gromkie brawa obu delegacji, Prezydent z satysfakcją odłożył pióro.

- Drogi Heinz-Wernerze, z wielką radością i dumą biorę na siebie zaszczyt ogłoszenia opinii publicznej faktu ratyfikacji naszego Traktatu. Niech cały mikroświat usłyszy, że od dziś Republika Bialeńska i Kotlina Edelweiss idą ramię w ramię, połączeni nicią głębokiego zaufania i wspólnych ambicji.

Obrazek

Prezydent zaśmiał się szczerze, gdy Oberhaupt wspomniał o bialeńskiej kolejności dawkowania powagi i radości życia, a na koniec z błyskiem w oku odniósł się do propozycji na kolejny dzień.

- Co do Pana propozycji, Herr Oberhaupt... bialeńska delegacja z ogromną przyjemnością przedłuży swój pobyt o kolejny dzień! Skoro na stole pojawił się temat niespodzianek i "nieoczywistego" spędzania czasu w tych pięknych okolicznościach przyrody, po prostu nie możemy odmówić. Z wielką chęcią przekonamy się, co dla nas przygotowaliście. Markus i ja meldujemy pełną gotowość!

Suworow mocno i serdecznie uścisnął dłoń Grünera, pieczętując udany dzień rozmów.
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

W tym czasie ku ich zdziwieniu, przyszedł Leszek. Widział jak ojciec, Piotr Suworow i Markus Wettin rozmawiają o dyplomacji. Podszedł do nich.

-Leszek Ebe-Grüner: Witaj tato. Witam też Prezydenta Bialenii Piotra Suworowa i Ministra Spraw Zagranicznych Markusa Wettina. Bardzo się cieszę że udało się podpisać kontrakt. Jeśli mój tata nie ma nic przeciwko, to dodatkowy dzień polecam spędzić w moim dworku skromnym. Ale dla każdego będzie miejsce! Co prawda mój kochany mrówkojad Stefan chodzi tam, ale chyba to nie byłby problem?

@Heinz-Werner Grüner @Piotr Suworow @Markus Wettin

(PS. tu link do mojego dworka viewtopic.php?f=39&t=1728&start=50 , jak oczywiście Heinz nie ma nic przeciwko)
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

- Synek, jak miło Cię widzieć! Miałem co prawda w planach zabrać naszych gości w unikatowe punkty widokowe w kilku miejscach w okolicach Stadt, ale skoro uważasz, że Twój mrówkojad i Twoje włości są równie zjawiskowe to polemizować nie będę... - uradował się Heinz widząc syna, mina mu lekko zrzedła kiedy usłyszał propozycję Leszka, ale wiedział, że ten ma tylko dobre intencje.
-Niech więc nasi goście zdecydują, czy wolą zwiedzanie Kotliny czy podziw nad gościnnością Dziedzica. Zmęczenie formą fizyczną czy formą do...picia? Co wolicie? ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Markus Wettin Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Markus Wettin »

Heinz-Werner Grüner pisze: 24 czerwca 2026, 21:12 Jego Ekscelencji Panu Ministrowi Spraw Zagranicznych @Markusowi Wettinowi - wręczam Order Przyjaciół Edelweiss II Klasy

Przez chwilę przyglądał się wręczonemu Orderowi, po czym z uznaniem skinął głową i zwrócił się do Oberhaupta w uroczystym tonie.

Herr Oberhaupt!

Przyjmuję to odznaczenie z ogromną wdzięcznością. To zaszczyt, ale przede wszystkim traktuję je jako symbol przyjaźni między naszymi państwami. Zobowiązuje mnie ono, aby dalej pracować na rzecz umacniania wzajemnych relacji między Edelweiss a Bialenią. Dzisiejszy dzień niech stanie się fundamentem, który pokaże, że współpraca między naszymi krajami ma przyszłość i może przynieść wiele korzyści. Raz jeszcze dziękuję za to wyróżnienie i zapewniam o moim pełnym zaangażowaniu w budowaniu relacji edelsko-bialeńskich.
(-) Markus Wettin vel Felix Spirkinsky
Awatar użytkownika
Peter Grüner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Prezydent Piotr Suworow uniósł lekko brwi z miłym zaskoczeniem, gdy w sali konferencyjnej pojawił się młody Dziedzic Edelweiss, Leszek Ebe-Grüner. Wysłuchawszy jego niezwykle uprzejmej propozycji, a następnie pełnej humoru riposty Oberhaupta, Prezydent zaśmiał się głośno i serdecznie.

- Witaj, Leszku! Bardzo dziękuję za zaproszenie do Twoich włości - Suworow skinął głową młodemu człowiekowi z autentyczną sympatią. - To niezwykle miły gest z Twojej strony.

​Następnie Prezydent odwrócił się w stronę Heinza-Wernera, mrugając okiem w odpowiedzi na jego zaczepkę dotyczącą formy "do picia".

- Drogi Oberhauptcie, jako Bialeńczycy wyznajemy zasadę, że z pięknych darów życia trzeba korzystać w pełni. Dlaczego mielibyśmy wybierać, skoro możemy mieć jedno i drugie? Proponuję kompromis. Najpierw chętnie damy się zabrać Tobie na te unikatowe punkty widokowe, aby zachwycić się majestatem edelweisskich gór i zaczerpnąć alpejskiego powietrza... a gdy już zmęczymy się formą fizyczną, z ogromną rozkoszą udamy się do dworku Leszka na zasłużony odpoczynek. Tam zresztą, znając bialeńską fantazję, przywieziona miodonka na pewno pomoże nam przetestować tę drugą formę zmęczenia, o której wspomniałeś!
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Po zakończeniu oficjalnej części wizyty atmosfera wyraźnie się rozluźniła. Dokumenty zostały podpisane, fotografie wykonane, a uściski dłoni ustąpiły miejsca zwykłym rozmowom, których nie ograniczały już protokoły dyplomatyczne.

Grüner spojrzał kolejno na Prezydenta Piotra Suworowa, Ministra Markusa Wettina oraz swojego syna Leszka, po czym z charakterystycznym uśmiechem odłożył teczkę z dokumentami. Tego dnia nie było już potrzeby omawiać kolejnych artykułów traktatu. Przyszedł czas, by pokazać gościom Edelweiss takim, jakim znali je jego mieszkańcy.

Przed wejściem do Der Sitz czekał już reprezentacyjny automobil marki EBE. Niewielka kolumna ruszyła spokojnym tempem ulicami Stadt Edelweiss. Wszystkim "członkom wycieczki" towarzyszyła miodonka od Bialeńczyków i edelweisski Doppelschwanz...

Pierwszym przystankiem nie były żadne urzędy ani kolejne gmachy administracyjne. Oberhaupt celowo skierował delegację do najstarszej części miasta, gdzie brukowane uliczki, kamienne kamienice i drewniane balkony tonęły w kwiatach. Spacerując wśród mieszkańców, goście mogli przekonać się, że Edelweiss żyje swoim własnym rytmem. Co chwilę ktoś zdejmował kapelusz na widok Oberhaupta, dzieci machały przejeżdżającej kolumnie, a właściciele sklepików z dumą prezentowali lokalne wyroby. Takie własnie było Stadt, przyjazne i zadbane...przynajmniej w tej części miasta.

Kolejnym punktem był Browar Peterhoff w Grünerwald. Powietrze przesycał aromat słodu i chmielu, a mistrz piwowarski z dumą oprowadził gości pomiędzy miedzianymi kadziami. Delegacja mogła spróbować kilku gatunków piwa warzonych według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Rozmowy stawały się coraz swobodniejsze, a gospodarze i goście coraz częściej wybuchali śmiechem.
Oberhaupt nie śmiał wychwalać swojego browaru, który znajdował się tuż pod Der Sitz, ani tego w Prahburgu, gdyż ten był jeszcze w remoncie...

Obrazek

Nieco później zatrzymali się w Edelweiss Kaffee, dla tych co chcieli odetchnąć od górskich widoków, a także mieli już dość napojów wysokowych. Przy filiżance mocnej kawy oraz świeżych alpejskich wypiekach rozmowy zeszły już niemal całkowicie z polityki. Wspominano dawne wydarzenia mikroświata, żartowano z futbolowych rywalizacji, a także snuto plany dotyczące kolejnych wspólnych inicjatyw.

Zbliżał się ostatni punkt spontanicznego programu. Kolumna skierowała się na północ w stronę Freiheitslichtung – Polany Wolności. To właśnie tutaj od lat mieszkańcy Kotliny Edelweiss gromadzili się podczas najważniejszych świąt państwowych, festiwali i wydarzeń, które jednoczyły całe społeczeństwo. Nieprzypadkowo mówiło się, że każdy mieszkaniec choć raz w życiu stawał na tej trawie.

Samochody zatrzymały się na skraju rozległej łąki. Delikatny wiatr poruszał wysokimi trawami, a nad polaną unosił się zapach górskich kwiatów i żywicy. W oddali majaczyły ośnieżone szczyty, tworząc krajobraz, którego nie sposób było pomylić z żadnym innym miejscem mikroświata.
Heinz-Werner Grüner nie wygłosił tu żadnego przemówienia. Uznał, że są miejsca, które najlepiej przemawiają własną historią. Pozwolił swoim gościom przez chwilę po prostu chłonąć atmosferę tego miejsca – symbolu wolności, wspólnoty i przywiązania mieszkańców do swojej małej ojczyzny.

Po kilku minutach delegacja ponownie zajęła miejsca w automobilach. Droga prowadziła już z powrotem w stronę Stadt Edelweiss.

Gdy słońce zaczynało powoli chować się za alpejskimi grzbietami, automobil dotarł do skrzyżowania...

Po lewej stronie szeroka aleja prowadziła wprost do majestatycznego Grand Hotel von Edelweiss, gdzie na delegację bialeńską czekały przygotowane apartamenty oraz uroczysta kolacja.

Po prawej natomiast asfaltowa droga wspinała się łagodnie ku centrum miasta, gdzie mieszkał Leszek Grüner. Tam Leszek przejmował "rolę gospodarza" – wieczór z dala od oficjalnego ceremoniału, którego pamiątką miały stać się drobne upominki wykonane specjalnie na tę okazję.

Heinz-Werner Grüner polecił kierowcy zatrzymać samochód i odwrócił się do swoich gości z uśmiechem.
Przed nimi pozostawał już tylko jeden wybór.

(prezenty zostaną wręczone nico później) ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peter Grüner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Prezydent Piotr Suworow opierał ramię o drzwi luksusowego automobilu marki EBE, z nieskrywaną przyjemnością chłonąc rześkie, wieczorne powietrze Kotliny. Cały dzień - od urokliwych, brukowanych uliczek Stadt, przez tradycyjne, głębokie smaki w Browarze Peterhoff, aż po pełną nostalgii i szacunku ciszę na Polanie Wolności - utwierdził go w przekonaniu, że Edelweiss to miejsce absolutnie wyjątkowe. A miks bialeńskiej miodonki z lokalnym Doppelschwanzem tylko podkręcił i tak już wyborne nastroje delegacji.

Gdy automobil wyhamował na skrzyżowaniu, a Oberhaupt odwrócił się z pytającym, pełnym humoru błyskiem w oku, Suworow nie potrzebował nawet sekundy na zastanowienie. Spojrzał na Markusa Wettina, który tylko potakująco skinął głową, a potem przeniósł wzrok na Heinza-Wernera i młodego Leszka.

- Drogi Heinz-Wernerze, czy Ty naprawdę sądzisz, że bialeńska delegacja, po tak genialnym dniu, ucieknie przedwcześnie do hotelowych apartamentów? Prezydent zaśmiał się głośno i serdecznie, wskazując dłonią drogę pnącą się w prawą stronę. - Grand Hotel brzmi niezwykle dystyngowanie, ale protokołów dyplomatycznych i oficjalnych kolacji mamy pod dostatkiem na co dzień. Prawdziwego ducha Edelweiss szuka się tam, gdzie bije serce gospodarzy!

Suworow klepnął lekko w ramię siedzącego z przodu Leszka.

- Kierowco, skręcamy w prawo! Jedziemy prosto do dworku Dziedzica. Leszku, prowadź do swoich włości. Jesteśmy ogromnie ciekawi tych zapowiedzianych upominków, a i miodonka w podróżnych piersiówkach na pewno nie powiedziała jeszcze dzisiaj ostatniego słowa.
Obrazek
ODPOWIEDZ