Propozycja P.O. Szefa Sztabu
- Peetri Romanaav • Stempel
- Gesicht der Garnison
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Propozycja P.O. Szefa Sztabu
Sehr geehrte Herren,
Przyszedł dzień sądu, a więc dzień w którym będę opowiadał swoje plany na siły zbrojne, ale teraz pozostaje tylko oczekiwanie na wasze zdanie w tej sprawie. Zwracam się głównie do Herr Oberhaputa @Heinz-Werner Grüner, a także Herr Feldwebla @Albert Fryderyk de Espada, którzy są najstarsi szarżą w naszej armii. Nie mniej oczekuję że reszta żołnierzy włączy się w tę dyskusję.
Problem na który natknąłem się na starcie, jest bardzo prosty, a mianowicie struktura Brygady jest za duża na dwa Pułki, a dowodzenie na szczeblu Pułku jako dowództwa Heer jest zbyt mała. Dlatego ciekawym pomysłem, który mi się nasunął to trochę słabiej uzbrojone Pułki regionalne, które pełniłyby służbę na trochę innych zasadach, niż standardowe wojska, bowiem byłyby to Wojska Obrony Krajowej, Terytorialnej, czy jak zwał tak zwał. Pomysł zapożyczony jest z niemieckojęzycznych realowych państw, w których funkcjonowało to pod postacią Landwehry, nie była to jakaś super bojowa organizacja, ale zabezpieczała kraj w w każdym regionie, gdzie pokazywali się chętni.
Nie mniej przedstawiam propozycję Pułku Piechoty Górskiej;
1. Batalion piechoty górskiej
3 x kompanie piechoty;
bateria moździerzy;
pluton ppanc;
pluton łączności;
2. Batalion piechoty górskiej
3 x kompanie piechoty;
bateria moździerzy;
pluton ppanc;
pluton łączności;
1. Batalion wsparcia;
3 kompanie wsparcia;
pluton łączności
kompania rozpoznawcza;
bateria artylerii górskiej;
bateria ppanc;
kompania saperów;
bateria OPL;
kompania dowodzenia;
kompania zaopatrzenia;
pluton medyczny;
pluton chemiczny;
pluton remontowy;
Nie przygotowałem jeszcze schematu, ale prosiłbym się zapoznać i odnieść do tego. Szacowana ilość żołnierzy w Pułku wynosiłaby około 1200.
Przyszedł dzień sądu, a więc dzień w którym będę opowiadał swoje plany na siły zbrojne, ale teraz pozostaje tylko oczekiwanie na wasze zdanie w tej sprawie. Zwracam się głównie do Herr Oberhaputa @Heinz-Werner Grüner, a także Herr Feldwebla @Albert Fryderyk de Espada, którzy są najstarsi szarżą w naszej armii. Nie mniej oczekuję że reszta żołnierzy włączy się w tę dyskusję.
Problem na który natknąłem się na starcie, jest bardzo prosty, a mianowicie struktura Brygady jest za duża na dwa Pułki, a dowodzenie na szczeblu Pułku jako dowództwa Heer jest zbyt mała. Dlatego ciekawym pomysłem, który mi się nasunął to trochę słabiej uzbrojone Pułki regionalne, które pełniłyby służbę na trochę innych zasadach, niż standardowe wojska, bowiem byłyby to Wojska Obrony Krajowej, Terytorialnej, czy jak zwał tak zwał. Pomysł zapożyczony jest z niemieckojęzycznych realowych państw, w których funkcjonowało to pod postacią Landwehry, nie była to jakaś super bojowa organizacja, ale zabezpieczała kraj w w każdym regionie, gdzie pokazywali się chętni.
Nie mniej przedstawiam propozycję Pułku Piechoty Górskiej;
1. Batalion piechoty górskiej
3 x kompanie piechoty;
bateria moździerzy;
pluton ppanc;
pluton łączności;
2. Batalion piechoty górskiej
3 x kompanie piechoty;
bateria moździerzy;
pluton ppanc;
pluton łączności;
1. Batalion wsparcia;
3 kompanie wsparcia;
pluton łączności
kompania rozpoznawcza;
bateria artylerii górskiej;
bateria ppanc;
kompania saperów;
bateria OPL;
kompania dowodzenia;
kompania zaopatrzenia;
pluton medyczny;
pluton chemiczny;
pluton remontowy;
Nie przygotowałem jeszcze schematu, ale prosiłbym się zapoznać i odnieść do tego. Szacowana ilość żołnierzy w Pułku wynosiłaby około 1200.
- Gesicht der Garnison
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Propozycja P.O. Szefa Sztabu
Ogólnie to cały nowy ład sił zbrojnych widzę tak, jesteśmy państwem autorytarnym dlatego pomyślałem, żeby Oberhaupt posiadał jakiś zakres władzy w siłach zbrojnych. Pokazuje jak to widzę, na zasadzie rozpisania, a następnie tłumaczę;
- Oberhaupt
- Dowództwo ESZ
- Wojska Lądowe
- 1. Pułk Piechoty
- 1. Pułk Piechoty Górskiej
- Siły Powietrzne
- (Tu mam dziurę, bo czekam na oficjalne zdanie Espady)
Teraz przejdźmy do tłumaczenia, całość spaja nasz Herr Oberhaupt, który jest zarówno zwierzchnikiem jak i dowódcą ESZ. Następnie po nim mamy dowództwo, będzie to jakaś kompania stołeczna, która będzie zajmowała się dowodzeniem w obu rodzajach wojsk. Następnie podział wojsk tak już "gotowy", z mojej strony 2 Pułki wojsk regularnych, a także z czasem werbować landwehre, która pozwoli mi na większe manewrowanie naszymi siłami. Od strony @Albert Fryderyk de Espada czekam na zarys Sił Powietrznych.
Powoli także będę skłaniał się ku zamówieniu broni i etc., bo warto by było zrobić już rozpiskę szpeju jaki używają nasi żołdacy.
- Oberhaupt
- Dowództwo ESZ
- Wojska Lądowe
- 1. Pułk Piechoty
- 1. Pułk Piechoty Górskiej
- Siły Powietrzne
- (Tu mam dziurę, bo czekam na oficjalne zdanie Espady)
Teraz przejdźmy do tłumaczenia, całość spaja nasz Herr Oberhaupt, który jest zarówno zwierzchnikiem jak i dowódcą ESZ. Następnie po nim mamy dowództwo, będzie to jakaś kompania stołeczna, która będzie zajmowała się dowodzeniem w obu rodzajach wojsk. Następnie podział wojsk tak już "gotowy", z mojej strony 2 Pułki wojsk regularnych, a także z czasem werbować landwehre, która pozwoli mi na większe manewrowanie naszymi siłami. Od strony @Albert Fryderyk de Espada czekam na zarys Sił Powietrznych.
Powoli także będę skłaniał się ku zamówieniu broni i etc., bo warto by było zrobić już rozpiskę szpeju jaki używają nasi żołdacy.
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jeszcze dziś się postaram określić co do finalnego podziału.Piotr Romanow pisze: ↑11 czerwca 2022, 14:38 Od strony @Albert Fryderyk de Espada czekam na zarys Sił Powietrznych.
Powoli także będę skłaniał się ku zamówieniu broni i etc., bo warto by było zrobić już rozpiskę szpeju jaki używają nasi żołdacy.![]()
A co do sprzętu dla wojsk lądowych to państwowa wytwórnia uzbrojenia ma na stanie większość uzbrojenia jakie jest nam potrzebne.
- Gesicht der Garnison
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Potrzebuje też ciężarówek i wozów bojowych, a to będzie największy problem. Broń ręczna nie jest problemem dla naszych regularnych wojsk, chociaż przydałyby się się karabiny wyborowe, a także trochę innej broni, której nie mamy na stanie. Nie mniej wieczorem przedstawię nasze zapotrzebowanie.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Już próbowałem forsować zmechanizowanie naszego transportu ale ostatecznie wyszło na to że będziemy używać koni.Piotr Romanow pisze: ↑11 czerwca 2022, 16:01 Potrzebuje też ciężarówek i wozów bojowych, a to będzie największy problem. Broń ręczna nie jest problemem dla naszych regularnych wojsk, chociaż przydałyby się się karabiny wyborowe, a także trochę innej broni, której nie mamy na stanie. Nie mniej wieczorem przedstawię nasze zapotrzebowanie.
- Gesicht der Garnison
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wczoraj Herr Heinz nie miał przeciwskazań na to. Dlatego ja niedługo przygotuję całą armię, potem wykaz uzbrojenia i wozów, a na końcu wrócę do mundurów, bo próbuję przygotować SVG. 
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Gesicht der Garnison
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Bardzo się cieszę, że zyskuje przemiany zyskują poparcie. W przeciągu dzisiejszego dnia powinienem jeszcze przedstawić moje plany.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑11 czerwca 2022, 17:52 No to w razie potrzeby ze sprzętem to służę pomocą.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No dobrze eskadry lotnicze prezentują się następująco:
- Eskadra Bombowa 4 Klucze po 3 maszyny plus 2 w zapasie
- Eskadra Myśliwska 3 klucze po 4 maszyny plus 2 w zapasie
- Eskadra Rozpoznawcza 3 klucze po 4 maszyny plus 2 w zapasie
- Eskadra Transportowa 4 klucze po 3 maszyny bez zapasu
Zdecydowaliśmy wcześniej że eskadry bobowa, rozpoznawcza i transportowa będzie po jednej, myśliwskie zaś będą3 z czego 1 rezerwowa z przestarzałym sprzętem.
Czyli:
1.Eskadra Myśliwska
2.Eskadra Myśliwska
3. Rezerwowa Eskadra Myśliwska
1.Eskadra Bombowa
1.Eskdra Rozpoznawcza
1.Eskadra Transportowa
Nazwy własne jeszcze wymyśle przy oficjalnym dodawaniu. Łączna liczba maszyn to z kolei 78 maszyn.
- Eskadra Bombowa 4 Klucze po 3 maszyny plus 2 w zapasie
- Eskadra Myśliwska 3 klucze po 4 maszyny plus 2 w zapasie
- Eskadra Rozpoznawcza 3 klucze po 4 maszyny plus 2 w zapasie
- Eskadra Transportowa 4 klucze po 3 maszyny bez zapasuZdecydowaliśmy wcześniej że eskadry bobowa, rozpoznawcza i transportowa będzie po jednej, myśliwskie zaś będą3 z czego 1 rezerwowa z przestarzałym sprzętem.
Czyli:
1.Eskadra Myśliwska
2.Eskadra Myśliwska
3. Rezerwowa Eskadra Myśliwska
1.Eskadra Bombowa
1.Eskdra Rozpoznawcza
1.Eskadra Transportowa
Nazwy własne jeszcze wymyśle przy oficjalnym dodawaniu. Łączna liczba maszyn to z kolei 78 maszyn.
- Gesicht der Garnison
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dziękuję za sprawne wykonanie rozkazu. Herr Feldwebel, proszę o umieszczenie w Sztabie ELuK postów odnośnie pododdziałów na takiej zasadzie jak wygląda to w ELaK.
(W ogłoszeniach każdy oddział)
viewforum.php?f=28
viewtopic.php?f=28&t=292
Będę wnioskował przy następnych awansach o wyróżnienie Pana.
(W ogłoszeniach każdy oddział)
viewforum.php?f=28
viewtopic.php?f=28&t=292
Będę wnioskował przy następnych awansach o wyróżnienie Pana.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL