Jodeln Zeitung - w telegraficznym skrócie

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jodeln Zeitung - w telegraficznym skrócie

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Obrazek
TELEGRAM INFORMACYJNY
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Jodeln Zeitung - w telegraficznym skrócie

Post autor: Femme Mystere »

Herr Oberhaupt, chyba wypadałoby zaprosić nowego papieża na wizytę. Btw, ciekawe kto będzie królem Dreamlandu.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 29 czerwca 2022, 13:07 Herr Oberhaupt, chyba wypadałoby zaprosić nowego papieża na wizytę. Btw, ciekawe kto będzie królem Dreamlandu.
A w jakim celu? Czy my tu mamy Kościół Rotryjski w planach hodować? Jesli tak, w sensie znajdą się wierni to dlaczego nie.

Co do króla Dreamlandu, to na razie regencję "ma" JKW Karolina. Może więc i ona się skusi, choć szczerze wątpię.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Też jestem za tym, by zaprosić papieża. No bo czemu by nie? Nawet jakby miał tutaj odprawić mszę w intencji nasz wszystkich. Zawsze jakiś ciekawy element fabuły. Wyświęci der Sitz, na przykład...
Nie musimy zawierać jakiś umów międzynarodowych, ale zaproszenie na wizytę można złożyć... nawet jeśli miałoby to być zrobione w lakoniczny sposób.

Wiadomo już coś kiedy orędzie nowego kanclerza Sarmacji?
Obrazek
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Joachim Cargalho pisze: 29 czerwca 2022, 14:54 Też jestem za tym, by zaprosić papieża. No bo czemu by nie? Nawet jakby miał tutaj odprawić mszę w intencji nasz wszystkich. Zawsze jakiś ciekawy element fabuły. Wyświęci der Sitz, na przykład...
Nie musimy zawierać jakiś umów międzynarodowych, ale zaproszenie na wizytę można złożyć... nawet jeśli miałoby to być zrobione w lakoniczny sposób.

Wiadomo już coś kiedy orędzie nowego kanclerza Sarmacji?
Myślę, że podczas zaprzysiężenia powie parę słów oraz dodatkowo jak będzie musiał przedstawić sprawozdanie ze stanu państwa przed Sejmem.
https://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?f ... 24#p369824
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Jeśli chcecie się bawić w imprezę z papieżem to dajcie znać kiedy - nie pojawię się na forum.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Szanowni Obywatele, troszkę mnie zaczyna irytować gadanie dla samego gadania o Herr Tymoteuszu vel JŚ Klemensie V.
Po pierwsze ustaliliśmy lub może bardziej precyzyjnie, nigdzie nie zostało poruszone, że Kościół Rotryjski ma prowadzić jakąkolwiek misję w Kotlinie. Żaden, dosłownie obywatel przez cały czas nie zapytał o to czy mozemy zaprosić jakiegoś biskupa etc. Nie znam się na tych fachowych pojęciach.
Zdaje się też, że jednym z największych orędowników by do Edelweiss nie wpuszczać religii był...Herr Cargalho.
I dalej...
Joachim Cargalho pisze: 29 czerwca 2022, 14:54 No bo czemu by nie? Nawet jakby miał tutaj odprawić mszę w intencji nasz wszystkich. Zawsze jakiś ciekawy element fabuły. Wyświęci der Sitz, na przykład..
No a dlaczego tak? Dla kogo, skoro żaden z obywateli nie przyznaje się do "wyznawania wiary w rotryjskich warunkach". Dlaczego uważa Szanowny, że Der Sitz powinno być wyświęcone? Wszelkie działania były prowadzone do tej pory by omijać sprawy religijne, bo nie było zainteresowania.

Tutaj usunąłem spory część posta bo mi się rozjechało... :P

W każdym razie podajcie mi jakikolwiek argument inny niż to, że "święcenia" mogłyby oznaczać w przyszłości jedynie przyjęcie monarchii i mozliwość nałożenia korony przez "reprezentanta mikroświatowego bóstwa".

Joachim Cargalho pisze: 29 czerwca 2022, 14:54 Nie musimy zawierać jakiś umów międzynarodowych, ale zaproszenie na wizytę można złożyć... nawet jeśli miałoby to być zrobione w lakoniczny sposób.
Jedno nie wyklucza drugiego. Mogę równie dobrze wysłać jednego z faktotum by reprezentował mnie i Kotlinę Edelweiss i podpisać stosowne dokumenty.

Isabella Swann pisze: 29 czerwca 2022, 15:39 Jeśli chcecie się bawić w imprezę z papieżem to dajcie znać kiedy - nie pojawię się na forum.
I tutaj również mała dygresja. Realne poglądy na niektóre tematy są oczywiście drażniące i rozumiem, że mogą negatywnie wpływać na nasze zachowanie czy też obecność.
Stawianie sprawy w ten sposób "albo-albo" jest w moim odczuciu nieuczciwe. I nie chodzi mi o to, że porusza sprawy religijne, które są mi w mikronacjach bardzo dalekie, ale stawianie na szali swojej obecności i publiczne deklarowanie tego jest nieco nieuprzejme. Wystarczyłoby, a zakładam, że JEŚLI doszłoby do zaproszenia JŚ Klemensa V do Edelweiss, to by się o tym Szanowna dowiedziała, nie wejść tego dnia na forum lub zapytać poprzez prywatne kontakty czy już sobie poszedł...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Aha i uprzejmie proszę o nie obrażanie się za wypowiedź ponad @Isabella Swann @Joachim Cargalho. Ja po prostu oczekuje, że będziemy się wszyscy razem dobrze ze sobą czuć.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Ale to właśnie miałam w zamyśle pisząc swoją wypowiedź - by podczas tego wydarzenia się nie pojawiać :) i nie obrażam się - po prostu źle sformułowałam swoją wypowiedź

Chodziło mi tylko o to, by oznajmić, że coś takiego planowane ma być :) a ja resztę już ładnie i zgrabnie i powabnie - jak na damę przystało zrobię :D
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA