Akademia Narodowa

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Akademia Narodowa

Post autor: Joachim Cargalho »

Szanowni Państwo!

Pragnę rozpocząć dyskusję nad budową Akademii Narodowej, która funkcjonowała by pod patronatem Fundacji Narodowej.

Głównym zamierzeniem jej działalności byłoby zachowanie cykliczności wykładów. Miałby one być nakierowane na panele dyskusyjne dotyczące działalności mikroświata i zbierać "ekspertów" z danych dziedzin.
Np. Wojskowość w mikroświecie - siła armii. I wtedy taki panel prowadzony byłby przez kilka zaproszonych osób, które się zajmują tą tematyką. Gdybyśmy zbierali tematy na bieżąco, wtedy można byłoby ustalić, że raz w miesiącu odbywa się taki tygodniowy panel, co zapewniłoby nam regularną aktywność.

Dodatkowo, byłoby to miejsce wszelkich dodatkowych dyskusji, które miałyby być nakierowane na naszą działalność mikronacyjną. W kuluarach i na forum pojawiały się już pomysły Akademii Wojskowej i Akademii Medycznej. Na to wszystko znalazłoby się miejsce właśnie w tym jednym miejscu.

Na ten moment można byłoby wyróżnić następujące Akademie:
Akademia Wojskowa
Akademia Medyczna
Akademia Wychowania Fizycznego
Akademia Nauk Społecznych

Dalej moglibyśmy rozszerzać to o ekonomię, geografię, technologię - wszystko w zależności od zapotrzebowania.

Docelowym zamierzeniem byłyby panele oparte na rozważaniach teoretycznych dotyczących funkcjonowania mikroświata. Zdaję sobie jednak sprawę, że czerpanie z realnych nauk będzie dawało nam możliwości kreowania dodatkowych, wartościowych dyskusji.

Ponieważ wiem, że zbyt długie teksty nie cieszą się zbyt dużą popularnością, zostawiam Was na razie z tym krótkim zarysem i zachęcam do zadawania pytań oraz rzucania swoimi pomysłami.

Jeśli zdecydujemy się otworzyć tę instytucję, wtedy zaczniemy zbierać pomysły (możemy już to robić) na panele dyskusyjne, które będziemy wprowadzać w życie!
Obrazek
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel

ODZNACZENIA

Re: Akademia Narodowa

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Sarmacka Akademia Nauk chętna na przyszłą współpracę, jeśli będziecie chętni. :D
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Windsor Stempel
Ambasador Królestwa Voxlandu

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Krzysztof Windsor »

Fatima Marcjan-Chojnacka pisze: 30 czerwca 2022, 18:32 Sarmacka Akademia Nauk chętna na przyszłą współpracę, jeśli będziecie chętni. :D
Dokładnie ! Wydział kulturoznawstwa również !
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Herr Joachim, plany co do Akademii Wojskowej aktualnie umarły, ponieważ mało kto działa aktywnie w armii, a robić wykłady samemu, dla siebie to trochę mija się z celem. Nie mniej projekt miał być skierowany do każdego korpusu żołnierzy, no może nie dla szeregowych, bo na ich stanowisku nie potrzeba takowego wykształcenie.

Ritterakademie - to miała być sama nazwa. (Tak już przy okazji wrzucam)

Panele naukowe miały się dzielić na;
- Kurs Podoficerski
- Kurs Oficerski
a także panele specjalistyczny;
- Wojska Lądowe
- Siły Powietrzne

Już nie mówiąc o dalszym rozszerzaniu, które by wyszło, gdybym miał zgraję żołnierzy chcących się rozwijać. :D
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

@Joachim Cargalho
Jak wspominałem już kiedyś taka forma wykładów naukowych najbardziej pasuje, w mojej wizji "nauki" w mikronacje, a nie żadne studia. Przecież każdy z nas może być ekspertem. ;)
Doskonale chyba trafił Szanowny z czasem ponieważ wiem, że są czynione pewne plany odnośnie rozbudowy niektórych gałęzi wiedzy.
Prosiłbym by te szczegóły były dopięte z Frau Swann. Ona edukacyjnie jest doskonale przygotowana. Ja mam akurat sporo rzeczy na głowie, ale postaram się co nieco "pilnować".
Proszę zatem o wytyczenie jak to ma wyglądać. Jeśli Szanowny uzna za stosowne, nadam Szanownemu uprawnienia moderatorskie w dziale Fundacji. Ktoś przynajmniej będzie trzymał nad tym piecze, a dyrektor wydaje się być do tego idealnym osobnikiem. ;)

Co do współpracy to jest ona chyba nieunikniona dla tego serdecznie dziękujemy Frau @Fatima Marcjan-Chojnacka i Herr @Krzysztof Windsor za szybką reakcję.

Herr @Piotr Romanow pamiętajmy, że jesteśmy tu przede wszystkim dla siebie. Co do wojskowych, to z osób bezpośrednio zainteresowanych faktycznie 3 czy nawet 4 troszkę przygasły(by nie powiedzieć, że obecnie ich obencość kręci się koło zera), ale wierzę, ba wiem, że to niedługo się zmieni.
Co do samej Akademii to musi być Feldwebel świadom, że tu chodzi tylko o wykłady, (chyba :D) jesli dobrze zrozumiałem. A Akademia Wojskowa, jak najbardziej może zwać się Ritterakademie.

W sumie przynależność do miast może być również zróżnicowana. Najwazniejsze tylko by to dobrze podlinkować i dać mi czas na przygotowanie. Proszę zatem Szanownego Joachima by mi to wszystko narysował jak to widzi, a ja już się zajmę tym od strony technicznej.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Nawiązywanie współpracy z innymi uczelniami jest jednym z kluczy do utrzymywania aktywności w Akademii.
Piotr Romanow pisze:Ritterakademie - to miała być sama nazwa. (Tak już przy okazji wrzucam)

Panele naukowe miały się dzielić na;
- Kurs Podoficerski
- Kurs Oficerski
a także panele specjalistyczny;
- Wojska Lądowe
- Siły Powietrzne

Już nie mówiąc o dalszym rozszerzaniu, które by wyszło, gdybym miał zgraję żołnierzy chcących się rozwijać. :D
Niemieckojęzyczne nazwy Akademii są jak najbardziej wskazane. Ritter tutaj też pasuje! Chciałbym również dowiedzieć się jak sobie wyobrażałeś prowadzenie takich kursów - jaki miałby być tego format i również metody uzyskania dyplomu.

Jak mniemam, odbiegałoby to od sugerowanego przeze mnie formatu paneli dyskusyjnych, a przyjęłoby raczej sztywną formułę. Na pewno da się to wszystko jakoś połączyć.

Dodatkowo, czy byłbyś zainteresowany prowadzeniem potencjalnych paneli dyskusyjnych?
Heinz-Werner Grüner pisze: 30 czerwca 2022, 20:15
Doskonale chyba trafił Szanowny z czasem ponieważ wiem, że są czynione pewne plany odnośnie rozbudowy niektórych gałęzi wiedzy.
Prosiłbym by te szczegóły były dopięte z Frau Swann. Ona edukacyjnie jest doskonale przygotowana. Ja mam akurat sporo rzeczy na głowie, ale postaram się co nieco "pilnować".
@Isabella Swann na pewno będzie miała dużo do powiedzenia w formatowaniu działań Akademii. W końcu, wyskakuje tutaj trochę jak Filip z konopi, jakiś czas po pierwszych wskazaniach na potrzeby utworzenia Akademii Wojskowej i Medycznej. Tutaj na pewno pozostanie to w pełnej autonomii.
Heinz-Werner Grüner pisze: 30 czerwca 2022, 20:15 W sumie przynależność do miast może być również zróżnicowana. Najwazniejsze tylko by to dobrze podlinkować i dać mi czas na przygotowanie. Proszę zatem Szanownego Joachima by mi to wszystko narysował jak to widzi, a ja już się zajmę tym od strony technicznej.
Tak to prawda! Nie chciałbym psuć planów dotyczących projektów przestrzennych naszych Komitatów, dlatego jak najbardziej Akademia Medyczna mogłaby się znajdować w Wolkenbadzie, natomiast Akademia Narodowa kierowałaby do niej!

Jeśli chodzi o ułożenie forum i tak dalej. Na razie na spokojnie się nad tym zastanówmy.
Po pierwsze, chcemy to jako osobną kategorię forum, czy też podkategorię Fundacji Narodowej?
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 30 czerwca 2022, 20:40
Jeśli chodzi o ułożenie forum i tak dalej. Na razie na spokojnie się nad tym zastanówmy.
Po pierwsze, chcemy to jako osobną kategorię forum, czy też podkategorię Fundacji Narodowej?
Bardzo dziękuję za tak szczegółowe opisanie istoty. Cieszę się, że się rozumiemy, bo z tym u mnie ostatnio bywa różnie. Szczególnie w realu są jakieś odchyły co mnie nie rozumieją, albo ja ich. ;)

W każdym razie rozrzeszenie forum o dział naukowy czy też nawet przemianowanie Fundacji Narodowej by odpowiadała realiom obecnym mi nie wadzi. Jak się zdecyduej większość tak zrobimy.
Co prawda akademie mogą być skupione razem pod jakimś nowym hasłem, ale mogą być i zebrane razem w ENS. To zależy już od Was. Ja sie dostosuje.
Możemy również zlikwidować ENS i stworzyć zupełnie co innego, byle to wszystko o czym piszemy byłozebrane "do kupy". Jestem otwarty na propozycję.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Koncepcja ogólna wydaje mi się realizowalna. Rola wykładowców jasna. A co ze studentami? Mają być tylko wolnymi słuchaczami? Czy przewidujemy jakiś rodzaj nagrody za ich zaangażowanie w dyskusje? Może jakieś odznaczenia za odbyte kursy?
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 30 czerwca 2022, 22:21 Koncepcja ogólna wydaje mi się realizowalna. Rola wykładowców jasna. A co ze studentami? Mają być tylko wolnymi słuchaczami? Czy przewidujemy jakiś rodzaj nagrody za ich zaangażowanie w dyskusje? Może jakieś odznaczenia za odbyte kursy?
Jeśli dobrze zrozumiałem koncept Herr Joachima to własnie wykłady mają być tym clu. Żadne studia, jak masz coś do powiedzenia to robisz wykład. Oczywiście wszystko pięknie edelwajsko zrealizowane.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Joachim Cargalho pisze: 30 czerwca 2022, 20:40
Niemieckojęzyczne nazwy Akademii są jak najbardziej wskazane. Ritter tutaj też pasuje! Chciałbym również dowiedzieć się jak sobie wyobrażałeś prowadzenie takich kursów - jaki miałby być tego format i również metody uzyskania dyplomu.

Jak mniemam, odbiegałoby to od sugerowanego przeze mnie formatu paneli dyskusyjnych, a przyjęłoby raczej sztywną formułę. Na pewno da się to wszystko jakoś połączyć.

Dodatkowo, czy byłbyś zainteresowany prowadzeniem potencjalnych paneli dyskusyjnych?
Oczywiście!

Co do samego prowadzenia w formacie panelu dyskusyjnego nie ma sensu robić tego na niższych szczeblach, bo de facto te unteroffiziry tak nie bardzo panimajut o co chodzi, ale na szczeblu oficerów, sztabu, czy rodzajów sił zbrojnych to jak najbardziej. Tutaj zależy mi na silnej kadrze oficerskiej, która mam nadzieję z czasem się wyklaruje. ;)
ODPOWIEDZ