Grünes Herrenhaus - Zielony Dworek

Aleja Willowa - Życie w Dolinie toczy się swoim spokojnym rytmem, ale czasem człowiek tak się zafrasuje, albo zwyczajnie przemęczy, że należy się mu długo wyczekiwany odpoczynek. A gdzie jak nie we własnych czterech ścianach... Herrenhausgasse to strefa mieszkalna, gdzie można ze spokojem zasiąść na przydomowej ławeczce i bez pośpiechu wypić przepyszną herbatkę z szarotki.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Grünes Herrenhaus - Zielony Dworek

Post autor: Femme Mystere »

Już tydzień wcześniej do zaproszonych gości dotarły poniższe zaproszenia:
Stadt Edelweiss, 9 sierpnia 1922 r.

Serdecznie zapraszamy na wieczorny bankiet dnia 16 sierpnia 1922 roku w Grünes Herrenhaus z okazji adopcji Fräulein @Isabella Swann oraz odnowienia adopcji Fräulein @Sophie . Zapewniamy niezapomniane przeżycia oraz obecność śmietanki towarzyskiej Edelweiss.

Z wyrazami szacunku,
Faktotum Augentrost im Namen Herrn Cargalho
Zaproszenia zostały rozesłane do najznamienitszych osobistości mikroświata.

Wyjątkowo uroczyste zaproszenie na perfumowanym papierze kredowym otrzymali @Heinz-Werner Grüner oraz @Leszek Ebe-Grüner .

Do koszar dotarły również listy dla @Albert Fryderyk de Espada oraz @Piotr Romanow , którzy byli przełożonymi Lieselotte i oczywiście należało ich godnie powitać, bez względu na to, czy wcześniej mieli jakieś związki z panienkami.

Nie mogło oczywiście zabraknąć @Fatima Marcjan-Chojnacka wraz z narzeczonym @Arkadiusz Maksymilian , którzy przyjaźnili się z gospodarzami domu.

Lieselotte nie wyobrażała sobie, by miało zabraknąć Herr @Horace Richelieu , który nigdy jej nie zawodził i doskonale brylował w towarzystwie.

Z nadzieją na odnowienie kontaktów, Lieselotte nadała również zaproszenie do Herr @Robin von Eisenhut oraz Herr @Erwin von Beckendorff , którzy, jak plotka głosiła, udali się na wyprawę w góry i do tej pory nie powrócili. Czy są tam razem?

Istotnym gościem miał być Król Dreamlandu @Andrzej , którego należało zapoznać (po odpowiedniej dawce napojów wyskokowych) z @Sophie .

Czy jakaś impreza w mikroświecie mogłaby odbyć się bez szanownego @Alfred Fabian ? Oczywiście nie. Dlatego i do jego zamku dotarł list z zaproszeniem.

Jednocześnie zaproszenie otrzymała również @Anastasia Windsachen , którą Lieselotte zamierzała podpytać o stosunki z @Alfred Fabian – po ostatnim turnieju rycerskim miała bowiem pewne podejrzenia…

Listonosz przybył również do @Ronon Dex , który w tym czasie właśnie szperał przy którymś z nowych samolotów produkcji cywilnej.

Szczególne zaproszenie powędrowało do @Robert Drenin , który zyskał sobie szczególną sympatię Lieselotte w czasie ostatniej wycieczki krajoznawczej po Edelweiss.

@Sorcha Raven Lieselotte znała z nieodległej przeszłości. Wiedziała, że jeśli jej nie zaprosi, ta mogłaby rzucić na jej dom złowrogą klątwę, więc… oczywiście zaprosiła ją z najwyższą uprzejmością.

Zapewne mocno zaskoczony, kopertę otworzył również @Bolesław domu Kirianóo . Lieselotte chciała naprawić nadszarpnięte w Winkulii stosunki z tym panem. Jednocześnie licząc na to, że przyjedzie z food truckiem, żeby dodać imprezie atrakcji.

@Krzysztof Windsor , @Bazyli Izaak , @Joahim von Ribertrop i @Benji Rockwell również otrzymali swoje imienne zaproszenia. Należało bowiem dbać o dobre kontakty z panami na wydaniu, jakich Lieselotte mogłaby zaproznawać z córkami!

Ostatnie (ale nie najgorsze!) zaproszenie powędrowało do @Helwetyk oraz Karoliny , który byli najbliższymi członkami rodziny Lieselotte i oczywiście zasługiwali na najwyższe zaszczyty w Grünes Herrenhaus. Poza tym musieli przecież wiedzieć, jak rozwija się ród.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Bella szykowała się wedle zamysłu swojej przyszłej matki. I chociaż cierpiała niesamowite męki, czego się nie robi dla mamy. Wyczekiwała tez pokojówki z informacją kiedy przybędzie Babinka z Dziadkiem. Wysłała po nich powóz do Wolkenbad, obiecali się pojawić na tym bankiecie.
- Proszę trochę delikatniej, nie jestem koniem pociągowym - powiedziała Bella do fryzjera, który zajmował się jej włosami. Była lekko zirytowana, nie wiedziała co się wydarzy wieczorem. Zastanawiała się, jak powinna pokierować towarzystwem, by nie zawstydzić swoich skromnych gości, ale też by czuli się dobrze w towarzystwie jakim Bella się otacza na codzień. Babinka zna już większość z nich, a dziadek jest bardzo otwartym człowiekiem. Największe obawy miała o doktora Neumanna, że wystraszy się tego i ucieknie od niej jak najdalej się da. Lubiła go bardzo, ba nawet chyba była nim zauroczona. I nie chciałaby stracić go z swojego towarzystwa.
- Gotowe, panienko! Prawdziwa piękność z panienki. Mama będzie dumna. - powiedział fryzjer.
- Oby tylko była... - powiedziała lekko zamyślona Bella, spoglądając niewidzącym wzrokiem w lustro na wyczyny fryzjera. - Dziękuję, niech zajmie się Pan teraz mamą. Ona będzie potrzebować o wiele więcej efektu łał niż ja. - powiedziała z lekkim uśmiechem i poszła szukać kreacji na wieczór.
:E :E :E
- Panienko Swann, Babinka Edburga wraz z Dziadkiem właśnie przyjechali! - powiedziała pokojówka lekko uchylając drzwi by powiedzieć to Belli.
- Dziękuję, już do nich schodzę, wprowadź ich proszę do Salonu.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Cały dzień minął @Joachim Cargalho , @Isabella Swann oraz Lieselotte na przygotowaniach do wieczornego wydarzenia, którego kulminacyjnym momentem miała być adopcja @Isabella Swann i odnowienie adopcji @Sophie . Dopiero w okolicach godziny dwudziestej wszystko było już gotowe.

Główni uczestnicy mieli dołączyć dopiero, gdy większość gości już pojawi się na uroczystości. Na podjeździe czekał służący chłopiec, ubrany w nieco za duży garnitur i elegancką czapkę. Miał zajmować się autami i powozami. Przed wejściem natomiast stał przystojny lokaj, który sprawdzał, czy pojawiająca się osoba znajduje się na liście gości. Przed domem prezentowała się majestatyczna fontanna, oświetlona uroczymi latarniami.
Obrazek
Tymczasem wnętrze dworku zostało na tę okazję przearanżowane. W saloniku pozostał tylko obraz Oberhaupta, ozdobiony kwietnymi wazonami oraz fortepian, na którym grał jakiś czarnoskóry mężczyzna ubrany w biały garnitur. W rogu stał stół do ruletki oraz pokera, gdyby goście mieli ochotę rozerwać się przy hazardzie. Na środku pozostawiono trochę miejsca do tańca, a pod ścianami stały stoły bankietowe, które @Joachim Cargalho pomagał wnosić. Wokół gości kręcili się natomiast lokaje, podający alkohole z barku. Ten stał na tarasie, gdzie również można było częstować się z szwedzkiego stołu.
Obrazek
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Jako że ja byłem po operacji, która uratowała mój żołądek, to z przyjemnością wpadnę na bankiet. Ponadto uznałem, bo czemu nie, jako że Doktor @Isabella Swann i doktor Neumann byli tymi, co mnie uratowali, to zwracam się do mojego ojca @Heinz-Werner Grüner o to, by dać im podwyżkę! Oczywiście gratulacje też idą dla @Sophie , że też zostanie Córką Lieselotte. Mianowicie również na to zasługuje, bo niegdyś rządziła szlachetnie Xorphią i podziwiałem ten projekt. I muszę zdecydowanie przyznać, że pani @Sophie zdecydowanie bardziej się nadaję w zarządzanie kraju, niż ja. Ja sobie co najwyżej po-burmistrzuje jak będzie potrzeba jakieś miasto. No i na koniec, co mogę dodać? Czekam na bankiet z niecierpliwością!
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Przy wolnych taktach muzyki powodu do salonu weszła Bella. Rozglądała się kto już przybył, a kogo jeszcze nie było. Lieselotte bardzo się postarała, w końcu jak sama mówiła miała to być impreza roku.

Obrazek

Miała nadzieję, że nie doprowadzi matki do płaczu swoim strojem. ale w czerni czuła się najlepiej. A wyglądała zdawało się jej przyzwoicie w tym stroju. Zauważyła w rogu Salonu - Babinkę Edburge z Dziadkiem Jorgusiem. Podeszła do nich i spytała się:
- Wszystko dobrze Babinko? Macie dobry pokój, wystarczająco duży?
- Kochanieńka przecież ten pokój to jak całe twoje domostwo w Wolkenbad. Ty mi lepiej powiedz jak sprawa z doktorkiem? - powiedziała wesoła Babinka.
- Babinko! Proszę cię ciszej. Mama jeszcze nic nie wie. Chciałam jej dzisiaj doktora przedstawić, ale boję się, że się nie pojawi. Nie odpisał nawet na moje zaproszenie. - powiedziała Bella lekko przybitym głosem. Babinka ujęła jej rękę w dłonie i powiedziała - Jeśli kocha to przyjdzie, a jeśli nie to pozjadał wszystkie rozumy, by taka dziecinkę piękną wystawić. - po czym poklepała delikatnie Belle pocieszająco po policzku. - Będzie dobrze, Belluś! A jak nie to Dziadek mu nogi z 4 liter powyrywa! Ma to się rozumieć! - powiedział na wesoło i zaczepnie Dziadek Jurgen.

Bella powoli zaczynała się obawiać tego wieczoru, ale wiedziała z drugiej strony, że jest wśród osób które ją szanują i kochają. Więc nic złego nie powinno się wydarzyć
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Fatima była za wcześnie i czekała tradycyjnie z kieliszkiem wina.

Obrazek
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Bazyli Izaak

Post autor: Bazyli Izaak »

Bazyli w pore zauważył zaproszenie w swojej skrzynce pocztowej i także przybył na bankiet. Usiadł nie daleko matki po czym oczekiwał na rozpoczęcie.
Prince+Aristidis+Stavros+Philippos+Greece+yyVD_kGT0xel.jpg
Prince+Aristidis+Stavros+Philippos+Greece+yyVD_kGT0xel.jpg (44.34 KiB) Przejrzano 1207 razy
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

– Synuś, dzień dobry!
Uśmiechnęła się szeroko na widok syna i lekko go przytuliła ale bez przesady by nie narobić mu wstydu.
– Nie spodziewałam się tutaj Ciebie ale dobrze, że jesteś! A gdzie twoja wybranka?
Zadała pytanie zdziwiona, szukając wzrokiem damy.
@Bazyli Izaak
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Bolesław Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Bolesław »

Kirianóo specjalnie zamknął wcześniej foodtrucka i załapał się na szybki kurs samolotem, a gdy przybył do Krainy Szarotek, zorientował się, że jest nie po tej stronie miasta co trzeba. Zobaczył jakiegoś chłopca z rowerem i szybko podbiegł.
- Ile? - Spytał bez ogródek.
- Co ile? - chłopiec był zbity z tropu.
- Za rower - odpowiedział zniecierpliwiony Kiriańczyk.
- Nie dam, dostałem na urodziny! - zapewnił.
- Słuchaj, dam ci 200K, a potem odbierzesz go po drugiej stronie miasta, pasi?
- Jasn-... - Zastanowił się chwilę - 500.
- Osz ty mały naciągaczu! - Zaczął Bolek ale pomyślał że co tam - Stoi.
I tak BdK pędził an rowerze przez miasto, aż dotarł. Zaczepił na blokadę rower i się otrzepał.
- Jak to dobrze, że tata mu kupił rower jak dla dorosłego... - Powiedział do siebie.
Odchrząknął i zapukał.
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Sorcha tradycyjnie w zgodzie z naturą oczekiwała w cieniu pobliskich krzaczków, a przy okazji miała wgląd na okolicę i gości :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Herrenhausgasse - willowa strefa mieszkalna”