Grünes Herrenhaus - Zielony Dworek

Aleja Willowa - Życie w Dolinie toczy się swoim spokojnym rytmem, ale czasem człowiek tak się zafrasuje, albo zwyczajnie przemęczy, że należy się mu długo wyczekiwany odpoczynek. A gdzie jak nie we własnych czterech ścianach... Herrenhausgasse to strefa mieszkalna, gdzie można ze spokojem zasiąść na przydomowej ławeczce i bez pośpiechu wypić przepyszną herbatkę z szarotki.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Re: Grünes Herrenhaus - Zielony Dworek

Post autor: Anastasia Windsachen »

Femme Mystere pisze: 16 sierpnia 2022, 23:16 Frau @Anastasia Windsachen rozgościła się w dworku, co bardzo Lieselotte cieszyło. Podarek przyjęła z wdzięcznością i rzeczywiście przypadł jej do gustu, choć teraz będzie się musiała odwdzięczyć. Zastanawiała się więc, co ze swoich skarbów mogłaby oddać. Od dawna chodziło jej też po głowie, że chciałaby odwiedzić Zamek Windsachen, dlatego nie szczędziła wobec Anastazji pochlebnych komplementów. Liczyła na jakiś rychły rewanż i imprezę w jej włościach.
Anastasia, wyczuwając biznes i pamiętając, że jest winna @Femme Mystere koszyk pocieszenia, wpadła na pewien pomysł...
- A może Frau Augentrost przyjedzie z rodziną do Everrun? Mogę obiecać, że to będzie niezapomniana przygoda. Widzi Szanowna... - Anastasia wzięła na bok seniorkę Augentrostów. - Akurat uruchomimy kolej historyczną z Angemontu do Friedensberg, to lenno Krzysztofa, akurat przejeżdża przez Everrun. Parowóz, widoki, pierwsza klasa. Co prawda podróż trwa z 5 godzin zamiast 2,5, ale warto. Dla tych widoków i pociągu... Może tak w tą niedzielę? O 19 bankiet, a wcześniej zwiedzanie?
Königinmutter des Voxland-Königreiches

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Gdy wybić miała północ, nadszedł czas na moment kulminacyjny imprezy. Służba poprosiła gości, aby udali się do gabinetu, gdzie miało dobyć się uroczyste podpisanie aktów adopcyjnych.
Obrazek

Wtedy przy dębowym biurku, które przybyło do tego miejsca z samej Bazylei, zasiadła Lieselotte oraz @Joachim Cargalho . Gdy podpisali specjalnie przygotowane dokumenty, wręczyli je swoim córkom.
Obrazek
Obrazek
- Szanowni Państwo, w dniu dzisiejszym @Isabella Swann oraz @Sophie dołączają do naszego rodu. Dziękujemy i gratulujemy! - ogłosiła wszem i wobec Lieselotte, a w tym momencie za ognami pałacyku zaczęły strzelać fajerwerki, mające upamiętnić tę ważną dla wszystkich chwilę.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Horace Richelieu Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Horace Richelieu »

Horace Richelieu, jak zawsze zabiegany

Horace Richelieu będąc osobą zabieganą z natury i starając się uczestniczyć w życiu społecznym międzynarodowym, gdyż jest globalistą od serca, nie ma możliwości być wszędzie na czas. Ale nigdy nie odrzuca zaproszenia ani nie przyjeżdża, dlatego postanowił chociaż zjawić się na after-party z małym upominkiem.

Na parking przed rezydencją wjeżdża piękny samochód...

Dacia Vanilla
Dacia Vanilla
904.jpg (295.88 KiB) Przejrzano 1581 razy
Służba Zielonego Dworku przywitała mości Barona-Królewskiego Prezydenta Horace Richelieu, który jest ubrany raczej nietypowo...drelichowe koszula, spodnie, kamizelka i brązowy kaszkiecik. Na nogach modne wśród klasy roboczej skórzane buty pracownicze, ale są bardzo mocno wypolerowane i trochę przerobione, aby ładnie się prezentowały. W prawej dłoni trzyma laskę, a w prawej duże opakowanie z Królestwa Lumerii, tak zwany "zestaw ścieżki otrzeźwienia". Uśmiechnął się szeroko, widząc cierpiących za dobrą zabawy przyjaciół, ale stara się mówić spokojnie i bez swego lumerskiego krzyku, aby bardziej głowy nie bolały.
-Witajcie, przyjaciele. Może nie było mnie na przyjęciu, ale teraz z wami będę. A mam coś, co wam pomoże się przejść z stanu prokrastynacji do produktywności, specjalny zestaw z ścieżki otrzeźwienia.-
Horace Richelieu wyjmuje zestaw do herbaty i duże pudełko herbaty Mana, która jest w proszku. Wsypuje do każdej szklanki trochę many, po czym ją zalewa gorącą, nie wrzącą wodą. Zanim herbata uzyska swoje naturalne zdolności, wyciska do małych szklaneczek sok z pomarańczy i cytryny. Podaje każdemu, gdy służba powoli podaje śniadanie. Gdy Horace Richelieu musiał siąść do stołu, widać było, że go raczej mocno boli kolano, a czasami nawet utykał.
Sa Chevalerie Horace de la Maison de La Rocque; Hauptarchitekt EdelBau.
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

- Trochę trzęsą mi się ręce - zażartował dla rozładowania emocji, podczas gdy oboje siedzieli przy ogromnym drewnianym biurku i podpisywali akty adopcyjne. Ona podpisała pierwszy z nich i podała mu dokument, by złożył tam swoją sygnaturę. Chwilę później, to samo zrobili z kolejnym dokumentem.
Położył je oba obok siebie, przed sobą i przez chwilę patrzył na nie w zastanowieniu, a później podniósł wzrok w kierunku Lieselotte i szczerze się uśmiechnął. Podeszli do @Isabella Swann oraz @Sophie i wręczyli im poświadczenia adopcyjne.

- To naprawdę wielka przyjemność - powiedział, gdy stanęli w swoim kręgu. Nie był pewien, czy powinien coś w tej sytuacji dodawać. W jego głowie kołatało wiele pozytywnych myśli, które gdyby tylko wszystkie się uzewnętrzniły, stanowiłyby zdecydowany chaos. - Ogromnie się cieszę - powiedział raz jeszcze. A później zdecydował się obi czule przytulić. Po wszystkim położył dłoń na plecach @Femme Mystere i tylko wymienili się spojrzeniami. Nie przyzwyczajał raczej do zbytniego emanowania emocjami. To wszystko i tak było dla niego poza normę.

Zgromadzeni wokół ludzie zostali zaproszeni do oglądania pokazu fajerwerków. - Są one tak wielobarwne, jak nasz ród, który właśnie się zawiązuje! Nie przegapcie ani jednego rozbłysku - skwitował w swoim stylu.

Pod dworek podjechał @Horace Richelieu wraz z zestawem swojej herbaty. - Ach, ten napój znamy już z ostatniej wycieczki! - rzucił na przywitanie i dodał - Edelweisskie przyjęcia tak szybko się nie kończą, dla nas to ciągle ten sam wieczór. Jesteś więc na czas. A później razem z Horacym przeszedł do centrum wydarzeń wypytując go o jego zdrowie. - Jak się miewasz Horacy? Czyżby dopadła Cię jakaś kontuzja?
Obrazek
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Bella zaskoczona faktem, iż w tym samym dniu zyskała, nie tylko mamę, ale i ojca - nie wiedziała co czuje w środku. Przyglądała się fajerwerkom i nagle poczuła się zbytnio przytłoczona tym wszystkim. Chciała na chwile pobyć sama.
- Przepraszam Państwa na chwilkę. - i skierowała się w stronę ogrodu, by usiąść na ławeczce gdzieś z boku i podziwiać fajerwerki.
Nagle za pleców usłyszała kroki, odwróciła się i zobaczyła, że to doktor Neumann. Lekko się uśmiechnęła.
- To ty! - powiedziała.
- A kogo się spodziewałaś, królewicza na białym koniu? - zaśmiał się wesoło. - Miałem okazję porozmawiać z Babinką i Dziadkiem. Przemili ludzie, choć dziadek dał mi do zrozumienia, że nie mogę ci krzywdy zrobić bo inaczej spotkam się jego pięścią. - po czym wybuchnął śmiechem
- Przepraszam za nich. Po prostu się cieszą, że z kimś rozmawiam i martwią się. Choć na chwilę obecną bardziej martwi mnie ta piękność na balkonie obok herr @Joachim Cargalho. Przepraszam Cię, za zachowanie mojej mamy. To było bardzo niegrzeczne z jej strony. - zaczęła tłumaczyć się Bella.
- Niczym się nie martw. Tak to bywa z osobami z wyższych sfer. Choć poczekaj, Ty teraz też do nich należysz! - uśmiechnął się i dał jej kuksańca w bok.
- Wiesz, chciałam mieć rodzinę. Mam nadzieję, że nie pożałuję tej decyzji i mama również. Auguście - Bella spojrzała mu w oczy - Dziękuję, że byłeś tutaj dzisiaj dla mnie. To wiele dla mnie znaczyło, ja wiem, że jutro znowu wyjadę do Wolkenbad, a ty zostaniesz tutaj. Ale wiele znaczy dla mnie Twoja obecność w moim życiu. - powiedziała oblewając się rumieńcem na twarzy.
- Dzisiaj, jutro i na zawsze. To mogę Ci obiecać Bello. - powiedział doktor z błyskiem w oku i pocałował Bellę w dłoń. Po czym zamilkł i tak jak ona skupił się na oglądaniu fajerwerków z miejsca gdzie się znajdowali. Spodobało mu się również to, iż nie puściła jego dłoni, tylko splotła swoje palce z jego. Jakby było to czymś najzupełniej oczywistym w ich relacji.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Horace Richelieu Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Horace Richelieu »

Horace Richelieu patrzy na fajerwerki, które wystrzeliły w niebo robiąc wielką smugę artystyczną i oparł laskę o stół, uśmiechnął się do Joachima
-Tak, strasznie boli od czasu do czasu, ale tak się wspomagam laską i mogę w miarę chodzić. Tylko nie wiem, czy nie będę uziemiony w swoim domu przez kilka tygodni, aby wyleczyć kolano całkowicie.-
wziął łyka swego soku z pomarańczy i cytryny, aby złagodzić ból czymś przyjemnym
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Grüner, co chyba wiedział już każdy w Edelweiss ubóstwiał tańczyć. Dziś "zaszczytu" tanecznego, jako pierwsza doznała @Fatima Marcjan-Chojnacka-przyszła księżna sarmackiej społeczności. Termin jej zamążpójścia zbliżał się nieubłaganie. Oberhaupt wiedział, że zarówno ona, jak i wybranek jej serca, nie będą mieli mu za złe, że spędzi przemiłe chwile na parkiecie z Frau Chojnacką.
Gdy tylko skończył się pierwszy utwór, majordomus niespodziewanie przerwał orkiestrze i zakomunikował, że lada moment najważniejszy punkt dzisiejszego programu zostanie zrealizowany. Panny @Isabella Swann ale i @Sophie Susanne miały podpisać papiery adopcyjne.
Oberhaupt podziękował więc grzecznie za taniec i odprowadził partnerkę do stolika, skąd ją porwał. Sam zważywszyna charakter rodzinny imprezy stanął z boku, nie bacząc jaką funkcję pełni i, że wypadałoby dostąpić i pogratulować wszysktim jako pierwszy.
Jakież było zaskoczenie jak się okazało, że obie damy zyskają personalia swojej matki @Femme Mystere , ale i ojca @Joachim Cargalho .
Grüner nie skomentował nic a nic całego "zajścia", trzymał się nadal w "cieniu" i czekał, aż wszyscy goście pogratulują rodzicom i ich dzieciom utworzenia "nowej elity" w edelwajskim, ale i mikronacyjnym światku. Sam, jako człowiek z ludu, pomimo iż znał się co nieco na savoir-vivre wolał nie przeszkadzać w tak doniosłej chwili, a wszystkim zebranym wskazywał by składali życzenia jako pierwsi. Sobie "zaklepał" miejsce na końcu. Zapewne miał coś przygotowane na taką konieczność.

OFFTOP: Jak oficjalnie nazywa się teraz ród? Bo chyba się pogubiłem. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Bella wróciła w towarzystwie Doktora do reszty osób bawiących się w salonie domu swojej matki. Po drodze spotkali oni herr Oberhaupta @Heinz-Werner Grüner
- Witam herr Oberhaupt! I jak się panu wieczór podoba? Mam nadzieję, że znajduje pan wszystko co trzeba? - powiedziała Bella zaczepnie - Nie wiem czy mieli panowie okazję się poznać, herr Oberhaupt chciałabym przedstawić doktora Augusta Neumanna. Pracuje on w szpitalu w Edelweiss. To chyba ty operowałeś @Leszek Ebe-Grüner ? Prawda?
- Miło mi, herr Oberhaupt, że poznajemy się w innych okolicznościach. Tak Bello, to ja operowałem herr Leszka. Mam nadzieję, że syn miewa się lepiej? Chyba nawet gdzieś go tutaj widziałeś wśród towarzystwa?Czy może się mylę? - zagaił doktor Neumann, lekko zaskoczony faktem, że Bella przedstawiła go głowie państwa z którego pochodził. Wiele słyszał o @Heinz-Werner Grüner ale nie miał okazji go poznać, poza tym przelotnym epizodem w szpitalu.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Serdecznie gratuluję! I to jaki zwrot akcji! :D
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

-A dziękuję, w miarę dobrze Frauleinn Isabello! Mnie również miło poznać Herr Doktor! Jeszcze raz dziękuję za pomoc udzieloną mojemu synowi. Zapewne Leszek jest równie wdzięczny co i ja.
Po chwili kurtuazyjnej rozmowy Grüner dopytywał o szczegóły:
-A wy młodzi, to tak oficjalnie? Czyżbym o czymś nie wiedział? No, ale nie musicie udzielać odpowiedzi. Wiem, że nie wszystko wydaje się takie łatwe i proste. W każdym razie ja będę miał jeszcze, wybaczy mi Herr Doktor, małe podarki dla córek Frau Faktorum i o dziwo Herr Faktotum! - uśmiechnął się, mrugnął prawym okiem - Wybaczcie, ale muszę do toalety.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ