Wieści z Księstwa Sarmacji
- Isabella M. Neumann-Swann • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Wieści z Księstwa Sarmacji
Jesteś naszym „Papą Smerfem” @Heinz-Werner Grüner
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ale się uśmiałem... 
Natomiast ja bym poprosił wszystkich by śledzili wątek, gdzie nasz "Mąż Stanu", mój Faktorum, lewy (!) i trochę prawy, walczą o cały mikroświat!
A własciwie o ich pieniądze.
https://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?p=371802#p371802
Natomiast ja bym poprosił wszystkich by śledzili wątek, gdzie nasz "Mąż Stanu", mój Faktorum, lewy (!) i trochę prawy, walczą o cały mikroświat!
- Fryderyk Orański • Stempel
-
ODZNACZENIA
Piękna i szlachetna walka, jednak jak na razie chyba nikt nie wspomniał o traktatach i ambasadorach lub innych przedstawicielach dyplomatycznych. Wszak chyba oni są zwolnieni z wszelkich opłat, podatków, a także mają immunitet. Jeśli jest taki zapis w traktacie to powinien pojawić się ten temat.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑22 sierpnia 2022, 23:19 Ale się uśmiałem...
Choć z drugiej strony owa ustawa zostawia chyba możliwość wnioskowania do władz o uchylenie obowiązku płacenia podatku. A to zostawia możliwość, że ambasador, czy poseł nadzwyczajny, nuncjusz, chargé d'affaires, radca, sekretarz, attaché zgłosi się do władz i zostanie zwolniony z obowiązku płacenia.
Wtedy proponuję kogoś uczynić Ambasadorem, kogoś posłem, radcą, sekretarzem i będzie formalna podstawa do uzyskania przez te osoby zwolnienia z podatku.
Pozdrawiam.
/-/ Fryderyk Orański
Król Polski, Wielki Książe Litewski
Patriarcha Rotrii
Król Polski, Wielki Książe Litewski
Patriarcha Rotrii
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dziękujemy za docenienie naszych starań! Niestety system KS nie przewiduje innych ról w społeczeństwie niż mieszkaniec i obywatel, dlatego też nikt nie jest zwolniony z podatków i opłat (poza jakimiś wewnętrznymi wyjątkami).
Naturalnym jest, że będąc w Sarmacji jedynie gościem nie powinniśmy płacić podatków związanych z przynależnością do społeczeństwa. Podatek książęcy jest jałmużną oddawaną przez Sarmatów dla Księcia. My nie jesteśmy poddani jemu, a Umiłowanemu Oberhauptowi.
Zauważenie tego problemu jest dowodem na naszą obecność w systemie społecznym KS, jednak nie wiedzieć czemu, najwyżej postawione osoby marginalizują naszą rolę aktywnego uczestnictwa w ich inicjatywach...
Naturalnym jest, że będąc w Sarmacji jedynie gościem nie powinniśmy płacić podatków związanych z przynależnością do społeczeństwa. Podatek książęcy jest jałmużną oddawaną przez Sarmatów dla Księcia. My nie jesteśmy poddani jemu, a Umiłowanemu Oberhauptowi.
Zauważenie tego problemu jest dowodem na naszą obecność w systemie społecznym KS, jednak nie wiedzieć czemu, najwyżej postawione osoby marginalizują naszą rolę aktywnego uczestnictwa w ich inicjatywach...

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Serdecznie dziękuję Waszej Wysokości @Friedrich von Baden za odezwę, to oczywiście buduje, że czynimy to niejako w imieniu wszystkich nie będących obywatelami sarmackimi.
@Joachim Cargalho wydaje mi się, że walka z "systemem podatkowym" chyba i tak jest na straconej pozycji, gdyż zapewne największą przeszkodą będą "technikalia". Oczywiście nadal problem jest dla mnie zauważalny, ale to i tak wygląda jak walka z wiatrakami. Kwestia tego czy Sarmacja sama będzie chciała zauważyć, że wiatraki to my, które czasem chętniej, czasem mniej ale uczestniczą w życiu ich społeczeństwa.
@Joachim Cargalho wydaje mi się, że walka z "systemem podatkowym" chyba i tak jest na straconej pozycji, gdyż zapewne największą przeszkodą będą "technikalia". Oczywiście nadal problem jest dla mnie zauważalny, ale to i tak wygląda jak walka z wiatrakami. Kwestia tego czy Sarmacja sama będzie chciała zauważyć, że wiatraki to my, które czasem chętniej, czasem mniej ale uczestniczą w życiu ich społeczeństwa.
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja przyznam się szczerzę, że prawie 20k Libertów zjadł mi sam podatek podczas moich ostatnich 2mc rzadkich odwiedzin w KS. No ale cóż zmusili mnie do kupna czegoś czego nie chce i po prostu trzeba będzie tracić pieniądze na pierdoły, byleby tylko unikać płacenia podatku. Co dla mnie jest takim niuansem nie zachęcającym czy do publikacji w KS czy nawet zaglądania tam sporadycznie jak na dyplomatę przystało

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
20tysięcy??? A nie 2?Isabella Swann pisze: ↑23 sierpnia 2022, 11:36 Ja przyznam się szczerzę, że prawie 20k Libertów zjadł mi sam podatek podczas moich ostatnich 2mc rzadkich odwiedzin w KS. No ale cóż zmusili mnie do kupna czegoś czego nie chce i po prostu trzeba będzie tracić pieniądze na pierdoły, byleby tylko unikać płacenia podatku. Co dla mnie jest takim niuansem nie zachęcającym czy do publikacji w KS czy nawet zaglądania tam sporadycznie jak na dyplomatę przystało
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wątpię, by tak potężny system nie był w stanie przyjąć nowej roli gościa zagranicznego. Skoro ich podatki potrafią się automatycznie naliczać ze względu na aktywność (w przypadku podatku dziennego), to tym bardziej wprowadzenie kolejnego czynnika nie powinno stanowić przeszkody nie do przejścia.
Absurdalne są jednak argumenty, które się pojawiają - szczególnie te deprecjonujące rolę gości zagranicznych w aktywnym życiu społeczeństwa. Wygląda na to, że Sarmacja woli zamknąć się w swoich murach "dla swojego dobra", a goście zagraniczni nie są im do niczego potrzebni.
Trzeba bronić interesu sarmackiego. Z tym, ze jaki odsetek stanowimy tych pieniędzy w systemie? Pieniędzy, które i tak tam wydajemy...
Nasze sugestie spotkały się z tak wielkim oporem, jakbyśmy chcieli wywrócić życie polityczne do góry nogami. Zamyka nam się możliwość jakichkolwiek propozycji - nie zamyka się, ale ignoruje - bo czas minął(!). Czyżby wcześniej to cokolwiek zmieniło? Szczerze wątpię.
To co napisał Marszałek Surma... no nawet ciężko mi to komentować... Chyba pozycja jaką aktualnie ma w sejmie zaburzyła jego zdroworozsądkowe podejście do tematu. Chęć ukazania lojalności wobec Sarmacji wyłącznie odsłoniła prawdziwe odczucia względem naszych propozycji... Wróg nr 1...wolne żarty, są ciekawsze osobistości, które zasługują na to miano
Szkoda, że faktycznie żartem to nie było...
No i olbrzymia szkoda, że ważne osoby w kraju nie chcą podejmować polemiki. Kanclerz zamknął się w gabinecie i liczy, ze ktoś przyjdzie na prywatną audiencję, Marszałek czekał na głos Księcia, aby poznać linię poglądową, którą ma wyrażać... Wyobrażacie sobie, by w Edelweiss ktokolwiek spotkał się z takim lekceważeniem? Myślę, że wszyscy tłumnie wzięlibyśmy udział w dyskusji.
Absurdalne są jednak argumenty, które się pojawiają - szczególnie te deprecjonujące rolę gości zagranicznych w aktywnym życiu społeczeństwa. Wygląda na to, że Sarmacja woli zamknąć się w swoich murach "dla swojego dobra", a goście zagraniczni nie są im do niczego potrzebni.
Trzeba bronić interesu sarmackiego. Z tym, ze jaki odsetek stanowimy tych pieniędzy w systemie? Pieniędzy, które i tak tam wydajemy...
Nasze sugestie spotkały się z tak wielkim oporem, jakbyśmy chcieli wywrócić życie polityczne do góry nogami. Zamyka nam się możliwość jakichkolwiek propozycji - nie zamyka się, ale ignoruje - bo czas minął(!). Czyżby wcześniej to cokolwiek zmieniło? Szczerze wątpię.
To co napisał Marszałek Surma... no nawet ciężko mi to komentować... Chyba pozycja jaką aktualnie ma w sejmie zaburzyła jego zdroworozsądkowe podejście do tematu. Chęć ukazania lojalności wobec Sarmacji wyłącznie odsłoniła prawdziwe odczucia względem naszych propozycji... Wróg nr 1...wolne żarty, są ciekawsze osobistości, które zasługują na to miano
No i olbrzymia szkoda, że ważne osoby w kraju nie chcą podejmować polemiki. Kanclerz zamknął się w gabinecie i liczy, ze ktoś przyjdzie na prywatną audiencję, Marszałek czekał na głos Księcia, aby poznać linię poglądową, którą ma wyrażać... Wyobrażacie sobie, by w Edelweiss ktokolwiek spotkał się z takim lekceważeniem? Myślę, że wszyscy tłumnie wzięlibyśmy udział w dyskusji.

-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
@Heinz-Werner Grüner spadłam z 48/50k do okolo 33k więc prawie 20 tys

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Aż musiałem wejść i przeczytać raz jeszcze wszystko od początku...
Najbardziej boli mnie w tej całej rozmowie, że jesteśmy stawiani w roli "agresora", zamiast "doradcy".
Miałem się tutaj nawet ochotę rozpisać, ale stwierdziłem, że nie będę. Zostawię to i zobaczę jak sytuacja będzie się rozwijać.
Dziwi mnie tylko brak uwagi ze strony innych nacji, które też są przecież raczej skłonni być "gośćmi zagranicznymi".
Najbardziej boli mnie w tej całej rozmowie, że jesteśmy stawiani w roli "agresora", zamiast "doradcy".
Miałem się tutaj nawet ochotę rozpisać, ale stwierdziłem, że nie będę. Zostawię to i zobaczę jak sytuacja będzie się rozwijać.
Dziwi mnie tylko brak uwagi ze strony innych nacji, które też są przecież raczej skłonni być "gośćmi zagranicznymi".