Nie da się nie zgodzić ze stwierdzeniem, że narzędzia dostarczane przez Leotów walnie przyczyniły się do postawienia mikroświata na tory innowacyjności. Czy jednak jest forum centralnym dla mikroświata? Wątpię.Anastasia Windsachen pisze: ↑14 lipca 2026, 20:45 Ja jedynie dorzucę swoje kilka groszy mówiąc, że istnieje Leocja, która chcąc nie chcąc stała się swego rodzaju międzynarodowym forum (głównie przez Stempla). Ustalenia względem MBP, ŚZF mają tam miejsce, wszelkie sprawy związane z działaniem ekosystemu Stempla również tylko i wyłącznie tam. Plus z racji na swoją naturę jest ona gruntem neutralnym, z nikim nieskonfliktowanym. Taka nasza Szwajcaria, a Nowy Brzeg naszym Davos.
Jak powinna wyglądać polityka zagraniczna?
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Jak powinna wyglądać polityka zagraniczna?

- Pavel van der Gibson • Stempel
- Ambasador Księstwa Sarmacji
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Może nie tyle centrum, co, przez właśnie te inicjatywy i systemy ogólnomikronacyjne, Leocja byłaby najbardziej naturalnym wyborem na miejsce dla tego typu mikrojacyjnej organizacji. Chyba byłaby najmniej kontrowersyjna.Joachim Cargalho pisze: ↑15 lipca 2026, 08:05Nie da się nie zgodzić ze stwierdzeniem, że narzędzia dostarczane przez Leotów walnie przyczyniły się do postawienia mikroświata na tory innowacyjności. Czy jednak jest forum centralnym dla mikroświata? Wątpię.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Myśle, że nie tyle miejsce, a osoby stojące za "mikroorganizacją" znaczą przynajmniej tyle samo. Leocja oczywiście byłaby jednym z faworytów, jako państwo i jako ludzie nią zarzadzający.
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ten przykład pokazuje, że nie potrzeba nam centralizacji i zawiązywania umów, by pełnić rolę ośrodka dla pewnych mikroświatowych kategorii.

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Niekoniecznie. Sama idea "mikroorganizacji" zawsze dodaje kilka dodatkowych aktywności, a to chyba chcemy rozbudzać, prawda. Oczywiscie nie będę się upierał, nie jestem alfą i omegą. Wszystko w końcu ma swój początek i kooniec, ale spróbować kiedyś, dlaczego nie...Joachim Cargalho pisze: ↑15 lipca 2026, 10:00 Ten przykład pokazuje, że nie potrzeba nam centralizacji i zawiązywania umów, by pełnić rolę ośrodka dla pewnych mikroświatowych kategorii.
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dla mnie to jest przepalanie energii. Zamiast przechodzić do celowych wydarzeń, pół roku debatujemy nad kształtem organizacji, która ostatecznie nie zrealizuje swoich zadań.
Jako argument mogę podać wszystkie organizacje, które powstały i padły - a większość nawet niczego nie zrobiła.
Czy mamy jakiś kontrargument? Jedyny mi znany to MUP, choć nie wiem czy to działa, czy jest ciągnięte za uszy przez Ciebie (a więc tak jak pisałem uzależnione jest od jednostki).
Jako argument mogę podać wszystkie organizacje, które powstały i padły - a większość nawet niczego nie zrobiła.
Czy mamy jakiś kontrargument? Jedyny mi znany to MUP, choć nie wiem czy to działa, czy jest ciągnięte za uszy przez Ciebie (a więc tak jak pisałem uzależnione jest od jednostki).

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Z przepalaniem energii to się zgadzam, bo gdzieś ją trzeba przepalić.Joachim Cargalho pisze: ↑15 lipca 2026, 11:10 Dla mnie to jest przepalanie energii. Zamiast przechodzić do celowych wydarzeń, pół roku debatujemy nad kształtem organizacji, która ostatecznie nie zrealizuje swoich zadań.
Czy debatujemy nad kształtem, chyba nie. Dziś, teraz to raczej nad powodami istnienia. Wydaje mi się, że gdyby tylko dobrze do tego podejść, z tymi jednostkami, o których piszesz, to mogłoby się udać. Na jak długo, nie mam pojęcia, ale samo działanie byłoby celem jakim możnaby się podjąć.
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dla mnie poklepanie się po plecach, ze udało się nam zawiązać stowarzyszenie nie jest żadnym działaniem. Jak mamy przepalać energię, to na coś co daje nam jakieś ciekawe wyniki.
Nie rozmawiamy o kształcie, bo żaden z dotychczasowych się nie sprawdził - nie przetrwał. Dlatego nadal w tej dyskusji nie widzę argumentów przemawiających za tworzeniem stowarzyszeń na wzór OPM itp.
Nie rozmawiamy o kształcie, bo żaden z dotychczasowych się nie sprawdził - nie przetrwał. Dlatego nadal w tej dyskusji nie widzę argumentów przemawiających za tworzeniem stowarzyszeń na wzór OPM itp.

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
A ja widzę.Joachim Cargalho pisze: ↑15 lipca 2026, 12:05 Dla mnie poklepanie się po plecach, ze udało się nam zawiązać stowarzyszenie nie jest żadnym działaniem. Jak mamy przepalać energię, to na coś co daje nam jakieś ciekawe wyniki.
Co do poklepywania, to tutaj się zgadzam, byłbym pierwszy, który opuści takie struktury jeśli na tym polegała by "praca" mikroorganizacji.
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL