Eingeborener 1922

Jak każde szanujace się państwo, także i Edelweiss posiada oddziały zbrojne, by bronić swojego terytorium. To właśnie poniżej znajdziesz wszelkie informacje w sferze wojskowości.
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Eingeborener 1922

Post autor: Peetri Romanaav »

Stało sie, 17 czerwca o godzine 8 rano wyznaczone siły tj. 1. Kompania Piechoty oraz 3. Kompania Piechoty górskiej wyruszyły z miejsc swojej dyslokacji do stolicy, aby przygotować się do pełnienia zadań w operacji Eingeborener 1922. Żołnierze Sił Zbrojnych Edelweiss nie wiedzieli jeszcze co ich czekaj, oraz jakie będą zadania w ramach tejże operacji.

Około godziny 16 żołnierze przybyli do Stadt Edelweiss, a o godzinie 16;10 przemaszerowali paradnym krokiem przez przedmieścia stolicy, aby pokazać wszystkim mieszkańcom miasta ich obecność. Ludzie rzucali w żołnierzy kwiatami, witali ich, dochodziło także do spontanicznych akcji, gdy mieszkanki miasta podbiegały do żołnierzy i całowały wojaków. Rzadkim widokiem było to, że wojsko pojawiało się w miastach poza Grünerwaldem.

Obrazek

Gdy 3.Kompania Piechoty zaczęła maszerować miasto ucichło po to, aby posłuchać jak równym krokiem maszerują żołnierze tejże jednostki. Elitarna jednostka piechoty górskiej, która nigdy nie wychodziła poza swój rejon dyslokacji, czyli góry graniczne z Monarchią Austro-Węgierską. Spotkać żołnierza tej formacji jest równie wielkie co zostać Królem, a tymczasem cała kompania maszeruje przez miasto. Budzili oni respekt i podziw żołnierzy, a także prostych obywateli, a ich naszywka z czaszką wzbudzała strach przeciwników Edelweiss.
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Eingeborener 1922

Piechota na widok lotnictwa spojrzała się wysoko w niebo. Żołnierze zaczęli im machać z radością, że w końcu dotarło wsparcie lotnicze, które będzie w miarę możliwości przekazywało informację co znajduje się przed nimi. Mimo, że operacja dobiegała końca, żołnierze postanowili zrobić jeszcze parę okolicznych patroli, a także jeden z kartografów przygotował mapę, na której znajdowało się położenie "Sandżaku".

Obrazek

Romanow, gdy dostał informację o osadzie pierwsze co zrobił to wybrał się do Oberhaupta w celu poinformowania go o Boszniakach żyjących w tej części Edelweiss. Najważniejsze pytanie, było czy wioska będzie dalej istniała, czy zostanie zrównana z ziemią, a ludzie wysiedleni. Kolejną ważną kwestią było to, czy muzułmanie także będą objęci poborem w Kotlinie, czy wystarczy tam Batalion Landsturmu? Na wszystkie pytania musiał jednak wypowiedzieć się sam Oberhaupt.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Piotr Romanow pisze: 25 czerwca 2022, 22:23 Romanow, gdy dostał informację o osadzie pierwsze co zrobił to wybrał się do Oberhaupta w celu poinformowania go o Boszniakach żyjących w tej części Edelweiss. Najważniejsze pytanie, było czy wioska będzie dalej istniała, czy zostanie zrównana z ziemią, a ludzie wysiedleni. Kolejną ważną kwestią było to, czy muzułmanie także będą objęci poborem w Kotlinie, czy wystarczy tam Batalion Landsturmu? Na wszystkie pytania musiał jednak wypowiedzieć się sam Oberhaupt.
Żyją? To chyba za dużo powiedziane. Przebywają nielegalnie zagrażajac życiu naszych obywateli.
Pierwsze zadanie dla Szanownwgo, to ustalić jak przedarli się przez "nieprzekraczalne" góry. To wręcz niemożliwe!
Drugie ustalić jak wielka to jest grupa społeczna.

Co poczynimy z Boszniakami? Co za pytanie. Oczywiście nakarmimy, ale odprowadzimy do granicy. Wątpię, że będą chcieli nagle służyć pod komanderą oberhaupta. Wszystko zależy od ich przywódców. Zakładam,że ktoś tam dowodzi. Co do poboru to zdecydowanie za wcześnie na jakiekolwiek rozmowy w tej sprawie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

BRIEF
Herr Oberhaupt, zadanie zrozumiałem i przyjąłem do realizacji. Wraz z chłopakami z trzeciej Kompanii Piechoty Górskiej ruszymy po północy do Sandżaku, żeby rozmówić się z wodzem tej wioski. W razie chęci współpracy mamy ich relokować do miast, czy pozwolić im żyć w tej malutkiej wspólnocie? Z tego co nam się wydaje są oni wyznania mahometańskiego, więc jeżeli mogę wyrazić swoje zdanie Herr Oberhaupt pozwoliłbym im tutaj żyć, w końcu to malutka wioseczka, a żołnierze ostatnimi czasy podrzucają im swoje racje żywnościowe by Ci mieli lżejsze życie na tej pustyni...

Swoją drogą, klimat tej części kotliny jest bardzo dziwny, prosiłbym przekazać informację do geologów, że w rejonie Sandżaku znajduje się bardzo ciepły obszar w naszym państwie. W razie ich wycieczki w te rejony sugerujemy szorty, kapelusze korkowe i inne białe ciuchy, które mogą ich ochronić przed upałami.
Z wyrazami szacunku,
Feldwebel Romanow
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

OFF TOP.

Odpowiem nieco pokrętnie, ale troszkę mnie zaskoczyłeś takim obrotem sprawy.
To po kolei:
Piotr Romanow pisze: 27 czerwca 2022, 21:29 W razie chęci współpracy mamy ich relokować do miast, czy pozwolić im żyć w tej malutkiej wspólnocie?
Jak napisałem, jeśli będą współpracować i zgodzą się na warunki bytowe w Edelweiss to ja nie widzę problemu by mieszkańcy "Sandżaku" (skąd w ogóle ta nazwa, skoro jeszcze z nimi fabularnie nie rozmawiałeś?) zyli sobie w naszej społeczności, choćby i tam gdzie zaznaczyłeś na mapie.
Warunek - pełna asymilacja i zobowiązania, także w służbie wojskowej.
Piotr Romanow pisze: 27 czerwca 2022, 21:29 Z tego co nam się wydaje są oni wyznania mahometańskiego, więc jeżeli mogę wyrazić swoje zdanie Herr Oberhaupt pozwoliłbym im tutaj żyć, w końcu to malutka wioseczka, a żołnierze ostatnimi czasy podrzucają im swoje racje żywnościowe by Ci mieli lżejsze życie na tej pustyni...
Wyznanie nie ma znaczenia. Edelweiss nie ma uprzedzeń religijnych. Ustal liczbę Boszniaków o jakiej mówimy...
I teraz tak... Skoro żyją akurat w tym miejscu, to znaczy, że akurat tam mają co jeść. Wiadomym jest, że się ukrywali, ale coś jeść musieli. Ok, rozumiem "akcje humanitarną" z jedzeniem, to w sumie dla mnie rzecz całkowicie oczywista. Pomagamy przede wszystkim... Jedyne co mi nie pasuje to...pustynia.
Może ja serio jestem jakiś dziwny, ale wytłumacz mi jak w kotlinie otoczonej górami, gdzie panuje alpejski klimat ma być pustynia? :) Zdaje się, że mówimy o takiej piaskowej, nie żadnej lodowej czy jakiejkolwiek innej. Zgodzę się, że może tam być obszar jakiś cieplejszy o niewielkich rozmiarach(gdzie latem temperatury są zupełnie inne niż w reszcie kotliny), powiedzmy idealny do sadzenia winorośli, ale pustynia? Kurde nie wiem jak mam połączyć te "trzy kropki". Raczej zakładałem, że im bardziej na północ tym więcej śniegu, ale to już kwestia do przegadania.
Miej jednak na uwadze, że to ma mieć jakiś sens. Przekonaj mnie zatem, że w tym miejscu Boszniacy będą mieli zajecie. Co oni mogą prowadzić za przemysł? Pisząc ten post wdapadłem na pomysł, że mogliby być "tańszą" siłą roboczą dla ciezkich prac np. przy kopalni (węgla powstanie niedaleko elektrowni), o której jeszcze za wiele nie pisałem. Chodzi o to by właśnie gdzieś daleko na północy znaleźć mozliwość ekspansji ludzi w jakimś konkretnym celu. Kopalnie wydają się ok. Boszniacy wydają się ok.
Teraz pozostaje ustalić, czy chcesz ich tylko do armii, czy chcesz by zajęcli się winoroślami i produkcją z tego wynikającą czy po prostu mają być tańszym wariantem robotnika.
Dodajmy, że cały czas piszemy o "niewielkiej" grupce. To ile ona może liczyć? 200, 500, 1000 czy 10000 ludzi?
Piotr Romanow pisze: 27 czerwca 2022, 21:29 Swoją drogą, klimat tej części kotliny jest bardzo dziwny, prosiłbym przekazać informację do geologów, że w rejonie Sandżaku znajduje się bardzo ciepły obszar w naszym państwie. W razie ich wycieczki w te rejony sugerujemy szorty, kapelusze korkowe i inne białe ciuchy, które mogą ich ochronić przed upałami.
Tutaj tylko poruszę jeszcze raz kwestie pogodowe. Ja myślałem, że na północy idziemy w to:
Obrazek
a nie w to:
Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

OFF TOP

Raczej miałem na myśli nie tyle co pustynię, a właśnie taki cieplejszy region tak jak ma to miejsce w bodajże Nadrenii w Niemczech. Powiedziałem piaskownica, gdyż obywatele Edelweiss przyzwyczajeni są raczej do niskich temperatur, a nie do upalnych miejsc i według nich to wręcz pustynia.

Co do samego Sandżaku (taki przypływ nazwy, nie wiem skąd), planowałem, żeby to była malutka wioseczka złożona z Boszniaków na ternie Kotliny, gdzie będą się mieściły kompleksy wojskowe. Dlaczego? Bo warto by było, żeby nasza armia mogła być szkolona w różnych warunkach i różnych miejscach, a mając gotowe osady pod bazy wojskowe ucieka nam połowa roboty z robieniem "na szybko". Ja wiem, że potem pojawią się nazwy geograficzne miejsc etc. ale jednak osada, która jest toćka w toćkę w danym punkcie będzie lepszym punktem odniesienia dla żołnierzy, niż drzewo w Edelwaldzie. :D

Sandżak, ma być osadą Boszniaków, w której żołnierze będą stacjonowali jakiś czas, później planuje kolejne osady, ale to takie niewpływające na sam kraj czy też narrację poza armią. Myślałem jeszcze nad czymś Czeskim, Polski, Rusińskim i Węgierskim, bo czemu nie? Na spotkanie z Polakami to już mam wizję i jakieś tam Janusze z wąsem. XD
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

OFF TOP - ciąg dalszy
Piotr Romanow pisze: 28 czerwca 2022, 16:22 Raczej miałem na myśli nie tyle co pustynię, a właśnie taki cieplejszy region tak jak ma to miejsce w bodajże Nadrenii w Niemczech. Powiedziałem piaskownica, gdyż obywatele Edelweiss przyzwyczajeni są raczej do niskich temperatur, a nie do upalnych miejsc i według nich to wręcz pustynia.
No to zmienia nieco postaąć rzeczy! A ja wczoraj (nawet nie sam!) gorączkowo poszukiwałem takich miejsc :D
https://www.atlasobscura.com/places/carcross-desert
A tutaj przykładzik pustyni ze śniegiem z tego miejsca . :D
Obrazek

Piotr Romanow pisze: 28 czerwca 2022, 16:22 Co do samego Sandżaku (taki przypływ nazwy, nie wiem skąd), planowałem, żeby to była malutka wioseczka złożona z Boszniaków na ternie Kotliny, gdzie będą się mieściły kompleksy wojskowe. Dlaczego? Bo warto by było, żeby nasza armia mogła być szkolona w różnych warunkach i różnych miejscach, a mając gotowe osady pod bazy wojskowe ucieka nam połowa roboty z robieniem "na szybko". Ja wiem, że potem pojawią się nazwy geograficzne miejsc etc. ale jednak osada, która jest toćka w toćkę w danym punkcie będzie lepszym punktem odniesienia dla żołnierzy, niż drzewo w Edelwaldzie.
Sama nazwa Sandžak mi nie przeszkadza - wersja edelwajskojęzyczna mówi, że to winno być Sandschak i w sumie położenie gdzieś niedaleko sławońskich stron również mogłoby się spinać, choć to nieco inny region to i tam raczej nie byli chętni (Slawonia to mi kojarzy się raczej z prawosławną częścią Bałkanów). Nie mniej może to nie jest jednak takie głupie rozwiązanie .
Piotr Romanow pisze: 28 czerwca 2022, 16:22 Sandżak, ma być osadą Boszniaków, w której żołnierze będą stacjonowali jakiś czas, później planuje kolejne osady, ale to takie niewpływające na sam kraj czy też narrację poza armią. Myślałem jeszcze nad czymś Czeskim, Polski, Rusińskim i Węgierskim, bo czemu nie? Na spotkanie z Polakami to już mam wizję i jakieś tam Janusze z wąsem. XD
To mi średnio leży. Ogólnie społeczność napływowa Edelweiss pochodzi przecież właśnie z tych krain. Po drugie czym ci Boszniacy będą się zajmować? Będą mięsem armatnim? :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 czerwca 2022, 20:05 To mi średnio leży. Ogólnie społeczność napływowa Edelweiss pochodzi przecież właśnie z tych krain. Po drugie czym ci Boszniacy będą się zajmować? Będą mięsem armatnim?
Boszniacy? Oni będą sobie żyli w swoich wioseczkach i będzie można robić narrację w armii typu Operacja "dokarm Boszniaka", bo nie przewiduję wykorzystania ich w jakiś inny sposób, a jakby nie patrzeć będzie tutaj jakoś Edlojakaś tam wymieszana kultura się tworzyć, a i w armii z czasem pojawią się jakieś dziwne elementy wyposażenia np. proszę sobie wyobrazić Herr Oberhaupt żołnierze Edelweiss biegający w Fezie, czyż nie brzmi to ciekawie? :D

Ja widzę tutaj wykorzystanie od strony armii, a może jak pojawi się więcej obywateli i nie będzie kim zagospodarować miast przyjdzie kolej właśnie na wioski? Tutaj Sandżak do przejęcia, jakaś węgierska Buda czy coś w tym stylu i będzie to ułatwiało pracę nowym mieszkańcom kotliny, gdyż wioski będą miały jakieś swoje założone kultury, które będą w pewnym sensie zgermanizowane. :)
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ostatni OFF TOP...

Nie powiem, że jestem tego pewien na 100% ale coś we nie zaiskrzyło. Może to ma sens. Zostańmy przy tym, że są ci Boszniacy. Jak ich zagospodarujemy to też fez będziesz nosił. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Romanow nie długo myśląc po otrzymaniu rozkazu przez Oberhaupta wyruszył do wioski Boszniaków w trakcie nocy. Nie prosił o żadną obstawę wojsk, a jedynie o konia, aby mieć sposób na dojazd do niej. Tylko, gdy dojechał do wioski przywiązał konia przy chacie ich przywódcy i skierował się do wewnątrz, aby porozmawiać z nim.

Obrazek

- Witajcie, przybywam tutaj z rozkazu miłościwie rządzącego nam Oberhaupta. - Romanow
- Witaj nieznajomy, kim jest ten cały Oberhaupt? Kolejna Austro-Węgierska marionetka wyznaczona do zarządzania naszymi ziemiami? - Gospodarz
- Ot tu się zdziwicie... - Romanow

Rozmowa trwała prawie dwie godziny, w której Romanow dowiedział się najważniejszych informacji, a także dał rozkaz piechocie, aby ta wmaszerowała do Sandżaku. Bojówki Boszniackie zostały natychmiastowo rozbrojone, a ich sprzęt miał trafić do magazynów w celu przygotowania go do ponownego użycia, czy to przez ESK czy inne formacje pomocnicze. Sprzęt na którym opierali się Boszniacy okazał się tym co zdołali zabrać ze sobą z Monarchii Naddunajskiej, a także własnej roboty karabiny.

Obrazek

Romanow zdążył zebrać potrzebne informacje i skierować je do Herr Oberhaupta.

Informacje:
Sandżak
Populacja; 500 uchodźców Boszniacy, muzułmanie z jednej prowincji MAW.
Bojówki; rozbrojone
Nastawienie; pokojowe, ludzie są nieufni ale przyjmują oferowane im dobra.
Znajomość języków; Niemiecki, Bośniacki (pochodna Serbsko-Chorwackiego), mierna znajomość innych języków słowiańskich, a także brak znajomości Węgierskiego i Rumuńskiego.
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Po zakończeniu operacji Eingeborener 1922 żołnierze dostali rozkaz powrotu do swoich garnizonów. Mimo, że to pierwsza taka operacja Szef Sztabu postanowił wyróżnić cały stan osobowy, który pełnił tę misję urlopami nagrodowymi, nagrodami pieniężnymi, a także różnymi innymi wyróżnieniami.

Ps. Nie martwcie się jeszcze wrócimy w okolice Sandżaku, mam nadzieję, że tym razem większą ilością Edli. ;)

Obrazek
ODPOWIEDZ