Kwestia dotycząca Nowej Kurlandii...

Jak każde szanujace się państwo, także i Edelweiss posiada oddziały zbrojne, by bronić swojego terytorium. To właśnie poniżej znajdziesz wszelkie informacje w sferze wojskowości.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Kwestia dotycząca Nowej Kurlandii...

Post autor: Ronon Dex »

W dniu dzisiejszym wydano rozkaz dotyczący manewrów dotyczących Nowej Kurlandii.

Jako Szef Uzbrojenia i Logistyki oraz Dowódca 2. Pułku Lotniczego nie bardzo rozumiem jakie oczekiwania ma wydająca rozkaz?

Nowa Kurlandia (dawniej La Palma) znajduje się w odległości około 6500 km od Edelweiss, a więc:

1. Żaden samolot będący w posiadaniu lotnictwa Edelweiss nie jest w stanie tam dolecieć... o powrocie to nawet nie wspominam.

Samoloty KB2TE (myśliwsko-bombowe) z 2. Jagdbomberstaffel mają duży zasięg... tylko, że o ile w idealnych warunkach mogą się przebazować na 3500-4000 km (ale to ekstremum, lecą bez uzbrojenia i zabierają maksymalny ładunek paliwa + 3 zbiorniki dodatkowe) to ich promień bojowy wynosi nieco ponad 500 km.

Samoloty K4HZ (myśliwce dalekiego zasięgu) z 4. Jagdstaffel mają jeszcze większy zasięg... ale do przebazowania to 5300 km, ale promień bojowy "tylko" niecałe 1000 km (zasięg bojowy 2100 km).

2. Do jakichkolwiek działań operacyjnych nad rzeczoną wyspą (w zasadzie wyspami) byłaby konieczność posiadania jakieś bazy na tamtym kontynencie (nic nie wyczytałem by jakieś zabiegi dyplomatyczne to umożliwiły). Inaczej jakiekolwiek działania lotnicze nad sugerowanym terenem są po prostu niemożliwe.

Oczywiście wyjściem byłoby posiadanie okrętu lotniczego (KB2TE są do takich działań przystosowane, podobnie jak rezerwowe K1TE (są w eskadrze fabrycznej RAT) - tylko, że Edelweiss w ogóle nie ma floty, a nawet dostępu do morza.

3. Jednymi jednostkami morskimi, z których możemy skorzystać (mieszczą się w czasach Edelweiss) są moje prywatne jednostki ewakuowane swego czasu z mojego lenna w Bialenii... czyli jeden statek transportowy (fakt nadaje się do zadań desantowych) i jeden niszczyciel.

Jednak nie są to jednostki Edelwiess... co prawda udostępniam je do wykorzystania, ale nie wchodzą w skład Sił Zbrojnych Edelweiss. Mogą być wykorzystane na zasadzie PMC.

4. Jako Szef Uzbrojenia i Logistyki mogę oczywiście wybudować nam jakąś flotę... od dawna jestem na to przygotowany. Jednak co najwyżej można by takie jednostki zamówić gdzieś, bo własnych stoczni nie mamy. Nie mamy nawet portu, w którym mogłyby bazować, bo nawet dostępu do morza nie mamy.

Obawiam się, że jakiekolwiek działania wojskowe na rzeczonych wyspach są poza zasięgiem naszych Sił Zbrojnych. Co najwyżej można przewieźć tam grupę żołnierzy piechoty za pomocą użyczonego statku transportowego i wesprzeć lądowanie za pomocą jednego niszczyciela.

W sumie gdybym udostępnił te jednostki wraz z załogami jako PMC to jest to wykonalne... biorąc pod uwagę, że RON, który zajmuje wyspy jest jakoś tak w okolicach XVII wieku. Gładkolufowe karabiny i takież XVII-wieczne armaty nie wytrzymają konkurencji z bronią z połowy XX wieku. Ale to by niezły cyrk z tego wyszedł... :lol:

@Heinz-Werner Grüner @Femme Mystere @Piotr Romanow @Albert Fryderyk de Espada @Joachim Cargalho
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Kwestia dotycząca Nowej Kurlandii...

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Joahim von Ribertrop pisze: 10 lipca 2023, 21:03
Albert Fryderyk de Espada pisze: 10 lipca 2023, 19:27 No fundamentalnym problemem jest konieczność przeprrowadzenia desantu morskiego bez fizycznego dostępu do morza.
Pragnę zauważyć, że wbrew twierdzeniom Nołfejka AD 2020, przejście przez OBPP jest możliwe...
Fakt ale chodzenie po wodzie to już domena Jezusa a nie wojska Edelweiss.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Benjamin »

A piechota morska to co, lata?

/jk
Benjamin Robingren
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Pływa na statkach, do których budowy potrzeba wpierw mieć stocznie a stocznie z kolei zazwyczaj powstają nad morzem.

Mam nadzieję że nadążacie. Cały problem polega na tym że Edelweiss w kwestii transportu morskiego jest zmuszona polegać na innych. Przynajmniej na razie
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Benjamin I Romanow pisze: 10 lipca 2023, 22:48 A piechota morska to co, lata?
Ależ oczywiście, że lata i desantuje się z powietrza. Zaryzykowałbym twierdzenie, że współcześnie to już częściej lata niż desantuje się wodą... poza ciężkim sprzętem. Taki MV-22 to niby do czego służy? Wcześniej zwykle robiły to CH-53. Tylko trzeba ta piechotę morską najpierw morzem dowieźć do rejonu desantowania odpowiednim okrętem lotniczo-desantowym. Dzisiaj to jednostki dedykowane, ale wcześnie przebudowywano przestarzałe lotniskowce.

A jak jesteśmy w czasach Edelweiss to faktycznie desantowała się z morza... ale z dowiezieniem w rejon załadunku na statki to bywało różnie.

Tylko, że w Edelweiss trudno w ogóle o piechotę morską, bo nie mamy dostępu do morza.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 10 lipca 2023, 22:52 Pływa na statkach, do których budowy potrzeba wpierw mieć stocznie a stocznie z kolei zazwyczaj powstają nad morzem.
Co więcej nawet jak kupimy statki/okręty z zewnątrz (to w sumie nie problem) to muszą gdzieś bazować... porty z zasady są nad morzami, a nie w górach.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 10 lipca 2023, 22:52 Mam nadzieję że nadążacie. Cały problem polega na tym że Edelweiss w kwestii transportu morskiego jest zmuszona polegać na innych. Przynajmniej na razie
Generalnie sytuacja Edlelweiss i Nowej Kurlandii wygląda tak, jakby dowództwo armii szwajcarskiej otrzymało rozkaz zaatakowania np. Kuby. :lol:
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Też nie do końca rozumiem pierwotnego zamysłu Oberhaupta z kształtem i rozmieszczeniem Edelweiss, ale najwidoczniej jest to po prostu myśl na tyle wzniosła, że nie pomieści się w mózgu zwykłej śmiertelniczki. Brak dostępu do morza jest istotnym problemem. Teraz musimy sobie radzić.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 11 lipca 2023, 08:33 Też nie do końca rozumiem pierwotnego zamysłu Oberhaupta z kształtem i rozmieszczeniem Edelweiss, ale najwidoczniej jest to po prostu myśl na tyle wzniosła, że nie pomieści się w mózgu zwykłej śmiertelniczki. Brak dostępu do morza jest istotnym problemem. Teraz musimy sobie radzić.
W sumie to wszystko jest dość zabawne... najpierw tworzy się kraj bez dostępu do morza... choć obok OBPP nad wodą sporo, a potem zaczyna się kombinować z ekspansją na morzach i oceanach.

Generalnie wg mnie wyjścia są dwa (pomijam fakt, że RON to XVII/XVIII wiek, bo jak napisałem nie są przeciwnikiem w Nowej Kurlandii nawet dla naszego wzmocnionego batalionu przewiezionego jednym transportowcem):

1/ Zająć OBPP wzdłuż rzeki na północ i wybudować tam port (stocznię itd.) i wtedy myśleć o morskiej ekspansji.

2/ Zająć jakąś ładną wyspę na naszym kontynencie i tam sobie wybudować "część morską" naszego kraju. Wszystkie one są w promieniu poniżej 2000 km (większość około 1000 km), a więc odpowiednie samoloty transportowe i komunikacyjne zapewnią połączenie z "macierzą".
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Benjamin »

Kochani państwo, wiem czym jest piechota morska, dlatego na końcu mieściłem skrót "/jk" oznaczający "just joking" ;)
Benjamin Robingren
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

@Ronon Dex z mojej strony jak najbardziej OK. Moglibyśmy zająć. Nie znam tylko obecnego stanowiska Oberhaupta w tej kwestii. Czy miał coś przeciw?
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Na ten moment powinniśmy zastanowić się jak przetransportować wojska do najbliższego portu, gdzie otrzymamy pozwolenie na zmobilizowanie naszych zaprzyjaźnionych jednostek. Oczywiście nie mamy również kolei...

Nie pamiętam jak wygląda mapa. Może Slawonia pozwoliłaby nam na taki manewr?
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

MAW zawsze było przychylne, ale mówiąc szczerze nigdy nie mam pod reką tej aktualnej mapy Pollinu.
Prawa Faktotum
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siły Zbrojne”