Link do aktualizowanej mapy Kompasu mi udostępniono i jest on umieszczony na stronie Bastionu w formie przycisku pod aktualną mapą.Ronon Dex pisze: ↑13 marca 2025, 19:25 6/ Zgodnie z propozycją Joahima von Ribertrop - Kompas został oznaczony jako całość. Nie sposób w przypadku "mikroświata z klocków" na bieżąco to korygować, a do tego informacje są tylko na jakiś discordach. Podobno maja własną mapę, którą na bieżąco korygują. Jeżeli gdzieś to jest umieszczane i dostępne ogółowi to chętnie podam link w legendzie mapy.
Mapa Polityczna Mikroświata
Re: Mapa Polityczna Mikroświata
Dodatkowa informacja dotycząca Kompasu:
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ale się tam zadziało. Ostatnio jak spogladałem, to nie było tak "kolorowo". No, ale niech się bawią.Ronon Dex pisze: ↑15 marca 2025, 06:50 Dodatkowa informacja dotycząca Kompasu:
Link do aktualizowanej mapy Kompasu mi udostępniono i jest on umieszczony na stronie Bastionu w formie przycisku pod aktualną mapą.Ronon Dex pisze: ↑13 marca 2025, 19:25 6/ Zgodnie z propozycją Joahima von Ribertrop - Kompas został oznaczony jako całość. Nie sposób w przypadku "mikroświata z klocków" na bieżąco to korygować, a do tego informacje są tylko na jakiś discordach. Podobno maja własną mapę, którą na bieżąco korygują. Jeżeli gdzieś to jest umieszczane i dostępne ogółowi to chętnie podam link w legendzie mapy.
- Santi Vilarte
-
ODZNACZENIA
@Heinz-Werner Grüner @Ronon Dex jeśli chodzi o Hasseland - na Orientyce bezsprzecznie leży jego część lądowa - Dornostia - i wyspa Vienbien, położona przy jej brzegu. Z kolei główny archipelag jest tak w połowie drogi między kontynentami. Nawet autor artykułu o Nordacie na Micropedii nie mógł się zdecydować, bo na mapach umieścił archipelag jako część kontynentu, ale poniżej nie wymienił nas na żadnej z list.
Jeśli chodzi o taką codzienną aktywność, to faktycznie więcej więzi nawiązujemy z Orientyką. Ale tytuł "kraj trzech kontynentów" brzmi fajnie
Jeśli chodzi o taką codzienną aktywność, to faktycznie więcej więzi nawiązujemy z Orientyką. Ale tytuł "kraj trzech kontynentów" brzmi fajnie
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tak, wszystko jasne. Nie mniej decyduje chyba też położenie stolicy.Santi Vilarte pisze: ↑20 marca 2025, 22:58@Heinz-Werner Grüner @Ronon Dex jeśli chodzi o Hasseland - na Orientyce bezsprzecznie leży jego część lądowa - Dornostia - i wyspa Vienbien, położona przy jej brzegu. Z kolei główny archipelag jest tak w połowie drogi między kontynentami. Nawet autor artykułu o Nordacie na Micropedii nie mógł się zdecydować, bo na mapach umieścił archipelag jako część kontynentu, ale poniżej nie wymienił nas na żadnej z list.
Jeśli chodzi o taką codzienną aktywność, to faktycznie więcej więzi nawiązujemy z Orientyką. Ale tytuł "kraj trzech kontynentów" brzmi fajnie![]()
- Joahim von Ribertrop • Stempel
- Zmarły
-
ODZNACZENIA
Bo, że tak sparafrazuję kogoś (chyba Ronona) "fakt zaznaczania na mapie jakiegoś Kontynentu nie oznacza, że dany kraj do niego należy; na mapach Europy też widać kawałek Afryki".Santi Vilarte pisze: ↑20 marca 2025, 22:58 Nawet autor artykułu o Nordacie na Micropedii nie mógł się zdecydować, bo na mapach umieścił archipelag jako część kontynentu, ale poniżej nie wymienił nas na żadnej z list.
A Hasseland na Nordacie to jakiś nowy wymysł, udowadniający tylko potęgę naszego kontynentu - jeszcze parę lat temu wszyscy chcieliby od nas zwiewać, dzisiej sami chcą się do nas przenosić! XD
(Ale serio, Hasseland zawsze był orientycki, nie wiem co to za nowomoda by go liczyć do Nordaty).
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
I to mnie się podoba. Głos rozsądku!Joahim von Ribertrop pisze: ↑22 marca 2025, 22:46Bo, że tak sparafrazuję kogoś (chyba Ronona) "fakt zaznaczania na mapie jakiegoś Kontynentu nie oznacza, że dany kraj do niego należy; na mapach Europy też widać kawałek Afryki".Santi Vilarte pisze: ↑20 marca 2025, 22:58 Nawet autor artykułu o Nordacie na Micropedii nie mógł się zdecydować, bo na mapach umieścił archipelag jako część kontynentu, ale poniżej nie wymienił nas na żadnej z list.
A Hasseland na Nordacie to jakiś nowy wymysł, udowadniający tylko potęgę naszego kontynentu - jeszcze parę lat temu wszyscy chcieliby od nas zwiewać, dzisiej sami chcą się do nas przenosić! XD
(Ale serio, Hasseland zawsze był orientycki, nie wiem co to za nowomoda by go liczyć do Nordaty).
- Santi Vilarte
-
ODZNACZENIA
Bez wątpienia, tylko wówczas ta Afryka jest na szaro lub w inny sposób wskazana jako niewchodząca w skład Europy, tymczasem na mapie z Mikropedii Hasseland jako żywo jest oznaczony tak samo, jak reszta krajów. A w legendzie mapy KH również jest na liście "Innych terytoriów". Gdyby autor mapy chciał wykazać, że to się jego zdaniem nie zalicza, to zapewne by to wykazałJoahim von Ribertrop pisze: ↑22 marca 2025, 22:46 Bo, że tak sparafrazuję kogoś (chyba Ronona) "fakt zaznaczania na mapie jakiegoś Kontynentu nie oznacza, że dany kraj do niego należy; na mapach Europy też widać kawałek Afryki".
Joahim von Ribertrop pisze: ↑22 marca 2025, 22:46 A Hasseland na Nordacie to jakiś nowy wymysł, udowadniający tylko potęgę naszego kontynentu - jeszcze parę lat temu wszyscy chcieliby od nas zwiewać, dzisiej sami chcą się do nas przenosić! XD
Ja to z naszej strony widzę bardziej jak swoiste kolekcjonowanie kontynentów
Tak czy inaczej, to może być zacny punkt wyjścia do jakichś dram w przyszłości
Kolejna aktualizacja mapy - stan na na 1.05.2025
Zmiany uwzględniają:
1/ Powstanie Republiki Hazystanu na Hiperborei.
Państwo (głownie narracyjne) zostało zlokalizowane na forum Bastionu i jest to pomysł Pavla van der Gibson, który w tym celu utworzył postać Şahina Zendî. Z tego co mi przekazano jest to dawny projekt, który ileś tam czasu "przeleżał w szufladzie", a teraz ujrzał "światło dzienne".
Trochę dziwnie wyglądająca granica jest efektem dostosowania jej przebiegu do warunków naturalnych (przebiegu pasma górskiego i rzek) dawnego Aryunu - w celu spójności historycznej.
2/ Przekazanie przez Ligę Morską i Kolonialną wyspy Nowej Hirshbergii do Winkulii.
Liga Morska i Kolonialna funkcjonuje obecnie na Bastionie (do niedawna była na forum Winkulii).
3/ Przyłączenie Batyksu do Winkulii.

Link do Kustosza
Link do strony Bastionu
Zmiany uwzględniają:
Państwo (głownie narracyjne) zostało zlokalizowane na forum Bastionu i jest to pomysł Pavla van der Gibson, który w tym celu utworzył postać Şahina Zendî. Z tego co mi przekazano jest to dawny projekt, który ileś tam czasu "przeleżał w szufladzie", a teraz ujrzał "światło dzienne".
Trochę dziwnie wyglądająca granica jest efektem dostosowania jej przebiegu do warunków naturalnych (przebiegu pasma górskiego i rzek) dawnego Aryunu - w celu spójności historycznej.
2/ Przekazanie przez Ligę Morską i Kolonialną wyspy Nowej Hirshbergii do Winkulii.
Liga Morska i Kolonialna funkcjonuje obecnie na Bastionie (do niedawna była na forum Winkulii).

Link do Kustosza
Link do strony Bastionu
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zainteresował mnie Gamelland. Czy obywatele tamtego kraju grają często na konsolach? o_ORonon Dex pisze: ↑01 maja 2025, 07:43 Kolejna aktualizacja mapy - stan na na 1.05.2025
Zmiany uwzględniają:
Link do Kustosza
Link do strony Bastionu
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

W tej materii nie pomogę... Gemelland naniósł Joahim von Ribertrop w połowie lutego czyli w czasie gdy cierpiałem na ciężką realiozę.
Forum, strona... ponoć mają jeszcze jakiegoś discorda, ale tym, to się akurat brzydzę...
Nie wiem... nie mam nawet mglistego pojęcia o "konsolach". Graczem jestem, ale "od zawsze" (czyli od początku komputeryzacji w tym kraju czyli jakoś na początku lat 90-tych) używałem do tego komputerów...Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑01 maja 2025, 14:03 Czy obywatele tamtego kraju grają często na konsolach? o_O