Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
o cholera dokładnie dwa lata temu odbył się pierwszy testowy lot Starshipa 
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
Wczoraj rano zespoły NASA (a konkretniej Exploration Ground Systems) zakończyły integrację stopnia Interim Cryogenic Propulsion Stage przeznaczonego dla (jedynej) rakiety SLS, która ma zostać wykorzystana w załogowej misji Księżycowej Artemis II, w ramach której trójka astronautów NASA oraz jeden astronauta CSA przelecą nad powierzchnią Księżyca. Interim Cryogenic Propulsion Stage stopień rakietowy SLS'a, który zapewnia napęd dla statku kosmicznego Orion i ma być on wykorzystywany podczas wszystkich misji Artemis.

Jeszcze tak na marginesie zastanawiam się nad rozszerzeniem tego wątku o Królestwo Dreamlandu, więc prawdopodobnie omawianie budżetu NASA i takie krótkie podsumowanie będzie już dostępne także w Dreamlandzie. W sumie jest to nawet śmieszne, bo sam nie tak dawno sądziłem, że w tym roku już ten wątek nie będzie już rozbudowywany, no ale cóż XD
Źródło informacji:
nasa.gov
NASAGroundSys na 𝕏
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Małymi? Toż to prawie zaraz.
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dla mnie jest to bardzo długoHeinz-Werner Grüner pisze: ↑02 maja 2025, 21:01Małymi? Toż to prawie zaraz.![]()
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Cóż, wstałem dzisiaj rano i zauważyłem, że w głosowaniu zakończonym 3 maja mieszkańcy zagłosowali za utworzeniem miasta Wynik to 212 głosów za i tylko 6 przeciw. Decyzja ta oczywiście była wspierana głównie przez pracowników SpaceX. Ogólnie sama sytuacja mnie nie specjalnie dziwi, bo już w grudniu zeszłego roku SpaceX oficjalnie złożyło wniosek do hrabstwa Cameron o stworzenie miasta o nazwie Starbase, co doprowadziło do właśnie do tych wyborów, które zakończyły się 3 maja 2025 roku. No ogólnie to wynik był niemal pewny, bo 60% uprawnionych do głosowania to pracownicy SpaceX xD

Dzisiaj się zastanawiałem, dlaczego SpaceX aż tak bardzo chciało, aby Starbase uzyskało status miasta. Powód jest bardzo prosty i moje przypuszczenia potwierdza artykuł POLITICO. Ogólnie to w stanach działa to tak, że jako miasto, Starbase może bezpośrednio zarządzać pozwoleniami budowlanymi, co znacznie zmniejszy wszystkie urzędowe opóźnienia. Co ciekawe obecnie tylko hrabstwo mogło zamykać Hwy-4, czyli autostradę łączącą Starbase z placówką Sanchez no i Sanchez z placówką Massey, Teoretycznie status miasta dałby SpaceX kontrolę właśnie nad tą autostradą, co może znacznie przyśpieszyć transport prototypów do poszczególnych placówek.
Źródło informacji:
StarbaseTX na 𝕏
politico.com
cameroncountytx.gov (str. 2)
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
CIekawa historia! I w sumie dało mi do myślenia, że w Edelweiss powinien powstać pierwszy ośrodek astrologii.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
astrologii?Femme Mystere pisze: ↑05 maja 2025, 13:51 CIekawa historia! I w sumie dało mi do myślenia, że w Edelweiss powinien powstać pierwszy ośrodek astrologii.
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tak, bo nie wiem, czy w latach międzywojennych można było mówić od podbojach kosmosu 
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum