Wniosek o budowę Opery

Państwowe konsorcjum budowlane założone 25 marca 1922 roku, którego zadaniem jest zarząd nad budową skomplikowanych technologicznie budynków oraz strategicznie ważnych lokacji o charakterze państwowym. EdelBau zajmuje się również przetwórstwem kamienia i wytwarzaniem asfaltu, by koordynować pracę nad budową dróg o takim włąśnie podłożu
Awatar użytkownika
Krzysztof Windsor Stempel
Ambasador Królestwa Voxlandu

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Wniosek o budowę Opery

Post autor: Krzysztof Windsor »

Heinz-Werner Grüner pisze: 08 lutego 2024, 21:27 Ok. To dla wzbogacenia "dramaturgii" i majestatu budowli postanawiam co następuje:

- Rozbudowa o Centrum Kultury im.Dzieci Wolkenbadu (nazwa tymczasowa) = koszt 500Қ - @inwestor @Femme Mystere ?

- Rozbudowa o Salę Małą im.Ignatsa ik Rutha (bez oznaczania :) ) (wraz z "wiecznym" nazwaniem jego imienia) = 500Қ - @inwestor [/b] @Helwetyk

Sprawdziłem dzisiaj jak to wygląda w największych operach świata odnośnie miejsc.
- 3800 Metropolitan Opera
- 2200 Opera Garnier Paris
- 1800 Opera w Warszawie
i chyba najbardziej znana wizualnie : Sydney Opera House - 1550 miejsc
To ile może mieć sala główna Opery Wolkenbadzkiej (czyżby zwana Christoph Windsor Wolkenbader Opernhaus? )?
500-100-1500?
Proszę o sugestię...

Ignats ik Ruth Saal - to sądzę, że mogłaby właśnie być wykorzystywana przez społeczność młodzieżową, jakieś koncerty dziecięce, czy coś w tym stylu o pojemności maksymalnej rzędu 250-300 miejsc siedzących...
Co sądzicie?
Zależy dla mnie jak duży jest Wolkenbad. W sumie póki co miałaby być to jedyna opera w kraju, ja liczyłem na samym początku albo 850, albo 1000 miejsc. Więcej raczej nie, gdyż są to faktycznie spooore sale. Tu właśnie chodzi o samą mieścinę, żeby było to adekwatne. Jeśli średnie miasto, dałbym 800-900 miejsc, max 1000.

Co do sali Ignaca. Myślę, że mniejsza sala tak właśnie 250 była by całkiem dobra.

Jeszcze szybkie pytanie - 1924 - w jakiej stylistyce czy mają być to raczej sale bogate czy już drewniane (trochę nowocześniejsze)?
Awatar użytkownika
Krzysztof Windsor Stempel
Ambasador Królestwa Voxlandu

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Krzysztof Windsor »

Heinz-Werner Grüner pisze: 08 lutego 2024, 22:59
Helwetyk pisze: 08 lutego 2024, 22:08
Heinz-Werner Grüner pisze: 08 lutego 2024, 21:27 - Rozbudowa o Salę Małą im.Ignatsa ik Rutha (bez oznaczania :) ) (wraz z "wiecznym" nazwaniem jego imienia) = 500Қ - @inwestor [/b] @Helwetyk

Ignats ik Ruth Saal - to sądzę, że mogłaby właśnie być wykorzystywana przez społeczność młodzieżową, jakieś koncerty dziecięce, czy coś w tym stylu o pojemności maksymalnej rzędu 250-300 miejsc siedzących...
Co sądzicie?
Wchodzę w to, ale preferowałbym, o ile to możliwe, żeby na tej sali serwowano współczesnych kompozytorów. Zainteresowanie powinno być zbliżone.
Repretuar to już nie moja dola. Tu chyba słowo od dyrektora Windsora by się przydało.
Repertuary w operach szeroookie. Wszystko poza Operą za 3 grosze w wersji polskiej XD
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Bardzo prosze o dobudowanie prywatnej loży. Z kotarą .

Obrazek
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Wracając do pytań Herr @Krzysztof Windsor, jakoś przeoczyłem, oczywiście cała wizualizacja zależy wyłącznie od autora. Skoro przekroczyliśmy wskazany budżet to można sobie pozwolić nieco więcej "popłynąć". Wszak nasz słynny Grand Hotel też nie należy do biednych. Przede wszystkim niech to będzie obiekt godny edelweisskiej, a w zasadzie wolkenbadzkiej kultury. Czy to będzie z drewna, kamienia łupanego czy kawałków makaronu, zależy już wyłącznie od inicjatora i Frau Augentrost.

Femme Mystere pisze: 15 lutego 2024, 12:03 Bardzo prosze o dobudowanie prywatnej loży. Z kotarą .

Obrazek
Za tyle to myślę, że pięć takich ta się wybudować.
Wolkenbad liczone jest na ok. 70tysięcy osób. Tak założyliśmy spory czas temu (Stadt to 120, a Grunerwald 50, Glanzberg myślę, że to podobne ilosci), ale z biegiem czasu może się rozwijać.

Zatem postanowione - opera z salą główną z max.800-1000miejsc(do potwierdzenia na dokładną ilość miejsc) siedzących oraz 5 prywatnymi lożami, a także sala mniejsza na max.250osób.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

To może prywatna loża również dla @Heinz-Werner Grüner ? :>
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Femme Mystere pisze: 16 lutego 2024, 10:07 To może prywatna loża również dla @Heinz-Werner Grüner ? :>
Z urzędu to mnie się chyba należy, ale jestem w stanie ustępować ją gościom specjalnym. ;)

Ja poproszę o pełną wizualizację jak ma wyglądać obiekt, na razie na mapę naniosłem przykładowy wygląd budynku. :)

@Krzysztof Windsor jeśli masz już w głowie obraz jak to ma wyglądać, to poproszę o info. Czy bazujemy tutaj na AI czy na realnym miejscu. Moze być na pw.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „EdelBau”