Legendy Edelweiss

Święto Roztopów to jedno z najważniejszych wydarzeń w roku każdego Edla. Zwieńczeniem dwutygodniowego imprezowania jest wspólna celebracja oficjalnego przekazania władzy na rzecz Oberhaupta Grünera.
Same uroczystości to niezliczone gry, zabawy, koncertowanie i ucztowanie bez końca. Kto jeszcze tego nie przezył, to musi koniecznie zrobić to w tym roku! 1924 roku w ramach konkursu krajowego wybrano Wolkenbad jako miejsce odbywania się wszelkich uroczystości.

Moderator: Isabella M. Neumann-Swann

Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Legendy Edelweiss

Post autor: Femme Mystere »

Drodzy Edle oraz Goście Zagraniczni,

Z okazji Schmelzfest chcielibyśmy stworzyć tomik opowieści zwanych Legendami Edelweiss i do tego celu potrzebujemy WASZEGO wsparcia :)

Każda osoba, która prześle nam wymyśloną przez siebie legendę do dnia zakończenia wydarzenia, tj. do 15 marca 1924r. może liczyć na nagrodę pieniżęną od Fundacji Narodowej w wysokości 300 Қ. Ponadto zwycięzca w głosowaniu na najlepszą legendę otrzyma nagrodę w wysokości 1000Қ . Osoba, która zajmie 2 miejsce, otrzyma dodatkowe 500Қ

Zasady są proste:
:E wystarczy opublikować w tym wątku dowolnie wymyśloną legendę na temat Edelweiss, w szczególności okolic Wolkenbad.
:E Opowieść może dotyczyć na przykład tajemniczego zwierzęcia, rdzennych mieszkańców i ich zwyczajów, tajemniczych zdarzeń, niecodziennej flory i fauny itd.
:E Opowiadaniu należy nadać tytuł
:E Nie wyznaczamy minimalnej długości tekstu.
:E Opowiadania można publikowac do końca dnia 15 marca 1924r.
:E Następnie opublikowane zostanie ankieta, wyniki głosowania ujawnią zwycięzców
:E Legendy zostaną zebrane i opublikowane na mediach społecznościowych wraz z nickami autorów.
:E Administracja Edelweiss rości sobie prawo do wprowadzenia niewielkich zmian w opowiadaniach, jesli ich treść będzie stała w sprzeczności z przyjętym kanonem.
:E Administracja Edelweiss rości sobie prawo do dokonania niezbędnej korekty redaktorskiej przed publikacją na mediach społecznościowych.

Obrazek

ZAPRASZAMY!!
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Legendy Edelweiss

Legenda o krwawym rubinie
Obrazek
W dawnych czasach, gdy jeszcze Edelweiss nie zaznało wpływów postaustriackiego panowania, wielkie lodowce skuwały wszelkie przesmyki górskie, osady ludzkie były odcięte od świata zewnętrznego. W jednej z tych osad, ukrytej w gęstych koronach lasów, mieszkał mężczyzna zwany Pietem. Był on nie tylko urodziwym młodzieńcem, ale i dzielnym wojownikiem, który przyciągał wzrok kobiet. Jednakże jego serce zarezerwowane było tylko dla jednej - Zosi, córki wodza wioski Jakuba.
Piet, pełen ambicji, wiedział, że musi zdobyć przychylność Zosi i jej ojca, jeśli chce poślubić ukochaną. Musiał udowodnić swoje zasługi, aby uzyskać przywództwo. Dlatego często wyruszał samotnie w głąb lasu, by pomagać przy wyrębach drzew, patrolować okolice i polować.
Podczas jednej z takich wypraw, natrafił na kobietę uwięzioną w łowieckiej pułapce.
- Kim jesteś, kobieto? – zapytał, gdyż na pewno nie należała do miejscowych. Podejrzewał, że przybyła z innej, odleglejszej wioski, co oznaczałoby, że została wygnana. Mimo to odplątał ją, sprawdził, czy nie zrobiła sobie krzywdy i pomógł jej wstać.

- Dziękuję za pomoc. – odparła. Lico kobiety skrywał kaptur. – Nazywam się Sorcha. Jestem zielarką i raz w roku zbierałam tutaj zioła na swoje napary. – stwierdziła. – Proszę, weź ten w zamian za pomoc. – odpowiedziała kobieta, ofiarowując mu bukłak z magicznym napojem w zamian za pomoc.– To napar witalności.

Piet przyjął podarek z wdzięcznością, gdyż zaschło mu w gardle. Wziął łyk napoju, lecz ten zasmakował mu tak bardzo, że nie mógł oderwać ust od butelki i wypił go do dna. Nie minęło pięć minut, gdy poczuł się pełen sił i gotów do wszelakich zadań. Z podziwem dla siebie samego spostrzegł, że jego lędźwie również.

Wtedy kobieta ściągnęła z głowy kaptur, ukazując szalenie urodziwą twarz z ustami czerwonymi niczym maliny, oczami czarnymi jak smoła i kaskadami diabelskich, rudych, kręconych włosów spływających wnet po jej ramionach. Wyciągnęła do niego rękę.
Obrazek

- Umiem dotrzymywać sekretów. Jeśli tylko tego pragniesz. – rzekła, a Piet rzeczywiście nie mógł odwrócić wzroku od jej krągłości skrywanych pod mniszą szatą.
- Wybacz. – powiedział, przecierając ręką jej policzek. – Jesteś piękna i uprzejma. Lecz ja nie mogę tego zrobić. Kocham Zofię i nie mógłbym żyć z poczuciem winy. – rzekł dzielnie.

Kobieta była zaskoczona tym wyznaniem, lecz wyczuwała szczerość w jego głosie.
- Kim jest wybranka twego serca? – zapytała, z podziwem dla jego wytrwałości, lecz i nieskrywanym żalem.
- To córka wodza wioski. – odparł.
- Więc to tobie przypadnie rola wodza w przyszłości.
- Jeśli Zofia mnie wybierze i dostąpię zaszczytu, to tak. – odrzekł.
- To odpowiedzialna rola. Czy chciałbyś tego? – dopytywała zaciekawiona.
- Tak, to byłoby dla mnie wspaniałe wyróżnienie. – rzekł szczerze.
- Zapewniam cię, prawy i mężny rycerzu, że poślubisz kobietę, która da ci władzę.
Sorcha zrozumiała jego uczucia i pożegnali się, życząc sobie powodzenia.

Jednak los okazał się niełaskawy dla Piet'a, gdy dowiedział się, że Zofia miała zostać zaślubiona z innym mężczyzną, Krystem. Zrozpaczony Piet patrzył z żalem, jak para młoda przysięga sobie wieczną miłość. On zaś mógł utopić swe smutki w szklance wódki, rozmyślając o tym, że Sorcha myliła się.

Siedem dni później, Piet odnalazł na progu swego domostwa niewielkie zawiniątko. W chuście tkwił drogocenny, złoty medalion z licznymi zdobieniami oraz rubinem, którego czerwone wnętrze nietypowo przelewało się zamiast tkwić nieruchome.

Założył go na szyję i ruszył do centrum wioski, skąd dobiegały niepokojące krzyki. Okazało się, że Liza, żona Jakuba, rozpacza, gdyż zarówno jej córka, jak i zięć i mąż przepadli bez wieści w przepastnych lasach. I choć poszukiwania trwały jeszcze wiele miesięcy, nigdy ich już nie odnaleziono. Piet poślubił Lizę, z szacunkiem choć bez miłości i stał się najsłynniejszym i najbardziej docenionym przez mieszkańców władzcą.

Legenda głosi jednak, że nad wodzem boszniackiej wioski ciąży klątwa. Żaden przywódca nie zazna szczęścia w miłości. Dane mu będzie tylko spełnienie w roli władcy.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Normalnie jakbym znał tych bohaterów osobiście. Bardzo przykra i wzruszajaca historia. Życie wodza nie jest łatwe.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Fabio Rhyner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Fabio Rhyner »

@Femme Mystere widzę, że cały czas jesteś w formie! Bardzo fajnie się to czyta. Już wiem dlaczego człowiek tak tęskni za Edelweiss :D . Oj moi drodzy :E podnośicie poprzeczkę w tej zacnej inicjatywie każdego dnia :D Kto wie być może i ja coś niebawem wrzucę, choć sądząc po poziomie konkurencji to chwilę mi jeszcze zejdzie (ps. no może taką dłuższą chwilę) :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dziękuję za miłe słowo, Herr @Fabio Rhyner .

Konkurs na legende trwa do 15 marca, więc liczę na pański udział. Wtedy poziom wywindujemy maksymalnie ;)
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Fabio Rhyner pisze: 05 marca 2024, 23:08
@Femme Mystere widzę, że cały czas jesteś w formie! Bardzo fajnie się to czyta. Już wiem dlaczego człowiek tak tęskni za Edelweiss :D . Oj moi drodzy :E podnośicie poprzeczkę w tej zacnej inicjatywie każdego dnia :D Kto wie być może i ja coś niebawem wrzucę, choć sądząc po poziomie konkurencji to chwilę mi jeszcze zejdzie (ps. no może taką dłuższą chwilę) :)
Pamiętam poziom Pańskich postów i one były na pewno z górnej półki. Czekam na legendę edelweisską widzianą oczami Fabio. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Schmelzfest 1924”