Chciałbym poruszyć z Wami, moi Drodzy Edle, dyskputę na temat "ważnych dat Kotliny".
Żeby nie pierniczyć za wiele, a konkrety pisać, bo to w dzisiejszym, pędzącym życiu najważniejsze ustalmy co mamy, co możemy mieć...
(przy okazji jak ktoś kojarzy wątek, gdzie o tym pisaliśmy wczesniej podrzućcie, bo nie mogę znaleźć.

)
1-15 marca - Schmelzfest - Święto Roztopów
15 marca - Rocznica Proklamacji Suwerenności i Przekazania Władzy Zwierzchniej
1-31 października - Oktoberfest
czerwiec - lipiec (ruchome święto) - Edeliebe - Święto Miłości i Przyjaźni
24-26 grudnia - Święta Bożego Narodzenia
31 XII - 1 I - Ostatni dzień roku i Nowy Rok
PROPOZYCJE:
- Święto Wojska Edelweisskiego (Święto ESK) -
@Joachim Cargalho proponował kiedyś na pewno datę "ataku" na aktualną Nową Kurlandię, a dla nas ciągle żywą La Palmę. Przypomnieć datę, ustalić co i jak i mamy to.
- Święto Rodziny - jako datę święta, to tutaj mam pomysł by nagrodzić powstanie pierwszego oficjalnego rodu w Edelweiss (Augentrost-Cargalho), "narodziny" pierwszego dziecka (chyba Sophie lub Izabella) lub "narodziny" oberhauptowskiego potomka. Czekam na wasze opinie.
- Oficjalnie już uznać Dzień Kobiet Edelweisskich za święto - 8 marca, bo ze względu na czas trwania Roztopów zapominamy o wynagrodzeniu trudów wychowawczych Edli naszym paniom. A jak wiecie oberhaupt ceni sobie dobre zdanie wśród kobiet.
Jakieś coś inne?
Z kościelnych jedyne co mi przychodzi to Dzień Pierwszego Katechona (czyli obchody pierwszego "prawie świętego" w naszej religii - propozycja obchodów 19 I (imieniny Heinza Henryka) lub 20 VI (chyba data "objawienia" się w mikro jako Heinz-Werner. Ewentualnie data katechonizacji Grunera etc...