Wieści z Księstwa Sarmacji
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Wieści z Księstwa Sarmacji
Sporo tych ustaw, uhh! Musiało to być ciężkie, pracować nad tym. Zastanawia mnie też, po co zmiana nazwy dla waluty?
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Pavel van der Gibson • Stempel
- Ambasador Księstwa Sarmacji
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zmiana nazwy jest głównie po to, żeby łatwiej można było odróżnić, o której walucie mowa, tej w Banku Sarmacji czy MBP, w kontekście powstającego kantora.Femme Mystere pisze: ↑19 listopada 2024, 07:02 Sporo tych ustaw, uhh! Musiało to być ciężkie, pracować nad tym. Zastanawia mnie też, po co zmiana nazwy dla waluty?
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No z jednej strony racja, ale z drugiej nie wiem czy ma to sens.Pavel van der Gibson pisze: ↑19 listopada 2024, 09:56Zmiana nazwy jest głównie po to, żeby łatwiej można było odróżnić, o której walucie mowa, tej w Banku Sarmacji czy MBP, w kontekście powstającego kantora.Femme Mystere pisze: ↑19 listopada 2024, 07:02 Sporo tych ustaw, uhh! Musiało to być ciężkie, pracować nad tym. Zastanawia mnie też, po co zmiana nazwy dla waluty?
Można jak na Kubie pesos wymienialne i pesos niewymienialne (libert sarmacki i libert mikroświatowy).
- Pavel van der Gibson • Stempel
- Ambasador Księstwa Sarmacji
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
To był jeden z pomysłów, ale chodziło też o nazwę krótką i od razu mówiącą o który bank chodzi.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑19 listopada 2024, 20:06No z jednej strony racja, ale z drugiej nie wiem czy ma to sens.Pavel van der Gibson pisze: ↑19 listopada 2024, 09:56Zmiana nazwy jest głównie po to, żeby łatwiej można było odróżnić, o której walucie mowa, tej w Banku Sarmacji czy MBP, w kontekście powstającego kantora.Femme Mystere pisze: ↑19 listopada 2024, 07:02 Sporo tych ustaw, uhh! Musiało to być ciężkie, pracować nad tym. Zastanawia mnie też, po co zmiana nazwy dla waluty?
Można jak na Kubie pesos wymienialne i pesos niewymienialne (libert sarmacki i libert mikroświatowy).
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Serio? Ile osób zapamięta?Pavel van der Gibson pisze: ↑19 listopada 2024, 23:09To był jeden z pomysłów, ale chodziło też o nazwę krótką i od razu mówiącą o który bank chodzi.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑19 listopada 2024, 20:06No z jednej strony racja, ale z drugiej nie wiem czy ma to sens.Pavel van der Gibson pisze: ↑19 listopada 2024, 09:56
Zmiana nazwy jest głównie po to, żeby łatwiej można było odróżnić, o której walucie mowa, tej w Banku Sarmacji czy MBP, w kontekście powstającego kantora.
- Fatima Popow-Chojnacka • Stempel
-
ODZNACZENIA
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nie wiem czy zdążę się ze...spawnować w tylu miejscach naraz... Niec nie obiecuje, tym razem będzie naprawdę ciężko.Fatima Popow-Chojnacka pisze: ↑24 lutego 2025, 21:40 Zapraszamy na rocznicowe skoki narciarskie!
https://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?f=1036&t=37015
- Fatima Popow-Chojnacka • Stempel
-
ODZNACZENIA
Da się da i czekamy!Heinz-Werner Grüner pisze: ↑24 lutego 2025, 21:56Nie wiem czy zdążę się ze...spawnować w tylu miejscach naraz... Niec nie obiecuje, tym razem będzie naprawdę ciężko.Fatima Popow-Chojnacka pisze: ↑24 lutego 2025, 21:40 Zapraszamy na rocznicowe skoki narciarskie!
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Chyba, że uda się to zrobić za wczasu... czyli np. jutro z rana. Tylko żebym nie zapomniał...Fatima Popow-Chojnacka pisze: ↑25 lutego 2025, 01:41Da się da i czekamy!Heinz-Werner Grüner pisze: ↑24 lutego 2025, 21:56Nie wiem czy zdążę się ze...spawnować w tylu miejscach naraz... Niec nie obiecuje, tym razem będzie naprawdę ciężko.Fatima Popow-Chojnacka pisze: ↑24 lutego 2025, 21:40 Zapraszamy na rocznicowe skoki narciarskie!
- Prokrustes
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA
W dniach 22–23 lutego br. odbyły się wybory do Sejmu LXXXIII kadencji. Relacje ze sztabów i podsumowanie można przeczytać w tym wątku. Natomiast z wynikami można zapoznać się tutaj. Jednak wskutek protestu wyborczego, wybory zostały unieważnione. Nie znana jest data nowych wyborów, ponieważ trwa głosowanie nad nowelizacją Ordynacji Wyborczej, która ma je ułatwić i naprawić luki w prawie.
W Sejmie trwa także debata nad nowelizacją ustawy o Kantorze Książęcym.
Zapadł wyrok w sprawie nadania obywatelstwa.
W Hasselandzie przyjęto nowelizację Konstytucji Królestwa oraz ustawy o finansach.
25 lutego Starosarmacja świętowała 15 rocznicę powstania.
W niedzielę, 23 lutego odbyła się coroczna gala rozdania Złotych Wędek. Z wynikami można zapoznać się tutaj oraz z relacją z tego wydarzenia.
W prasie:
– Jak opowiadać o Mikroświecie? Na przykład tak!
– Jak angażować obywateli w mikronacjach
– Mały przegląd biurokratyczny #2
– Wieści z Poligonu cz 47/2025
– Gibson kandydat, na którego wciąż czekamy? Wizja, kompetencje, determinacja
– Mikronacje – teatr politycznych intryg
– Bez prasy nie ma kołaczy
– Większa aktywność czy magnes na sezonowych obywateli? Pokłosie decyzji TK
– Wywiad: Aurelio de Medici y Zep dla PNiL!
– Kącik filozoficzny: Sartre i sens wirtualnego życia
– Aww-Czarek 12 | W końcu się doczekaliście