Edelweisskie NASA - temat przygotowawczy

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Edelweisskie NASA - temat przygotowawczy

Post autor: Femme Mystere »

Moi Drodzy,

W wyniku dyskusji, która toczyła się niezależnie w wątku Edelweisskiego Wątku Kosmicznym chciałabym zapoczątkować prace nad naszą agencją kosmiczną, która mogłaby zająć się pracami nad odkrywaniem kosmosu.

Rozpocznijmy oczywiście od... nazwy :)

Będzie to agencja państwowa, więc rozważamy tylko niemieckobrzmiące nazwy. Zbierzmy najpierw propozycje, a potem zrobimy głosowanie.

Moje propozycje to:
Edelweiss Weltraumagentur (EWA) (w tłumaczeniu Agencja Kosmiczna) - profesjonalnie
Sternenwacht Edelweiss (SWE) (w tłumaczeniu Gwiezdna Straż ) - nieco bardziej bajkowo
Edelweiss Raumfahrtbehörde (ERB) (w tłumaczeniu Urząd Lotów Kosmicznych) - też profesjonalnie
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweisskie NASA - temat przygotowawczy

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Femme Mystere pisze: 17 kwietnia 2026, 09:02 Ta kolejność to dobre pytanie. Najpierw chyba złożę wniosek o powołanie instytucji państwowej. Ja jako prezes oraz rada nadzorcza/komitet w składzie @Isabella M. Neumann-Swann , @Albert Fryderyk de Espada oraz @Damiano Robingren . Potem wniosek o nadanie funduszy ze skarbu państwa na budowę budynków z przesłaniem projektów. potem wzniesienie budynków i dopiero wtedy pierwszy projekt. Co ty na to?
Pasuje mi :)
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Agencja Informacyjna Edelweiss (ENA)”