Entwickulgsliste - Schmelzfest

Święto Roztopów to jedno z najważniejszych wydarzeń w roku każdego Edla. Zwieńczeniem dwutygodniowego imprezowania jest wspólna celebracja oficjalnego przekazania władzy na rzecz Oberhaupta Grünera.
Same uroczystości to niezliczone gry, zabawy, koncertowanie i ucztowanie bez końca. Kto jeszcze tego nie przezył, to musi koniecznie zrobić to w tym roku! 1924 roku w ramach konkursu krajowego wybrano Wolkenbad jako miejsce odbywania się wszelkich uroczystości.

Moderator: Isabella M. Neumann-Swann

Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Entwickulgsliste - Schmelzfest

Post autor: Femme Mystere »

Drodzy Edle oraz Goście Zagraniczni,

W związku ze zbliżającym się Schmelzfest, zdecydowaliśmy się na zmianę dotychczasowej konwencji. W tym roku chcemy stawiac na rozwój regionalny, dzięki czemu raz w roku jeden z regionów EDL dostanie zastrzyk rozwojowy. Nasza ankieta wskazała Wolkenbad, dlatego zebrałam wszystkie punkty, jakie widzę w potrzebach rozwojowych regionu.

Poniższa lista jest zbiorem moich pomysłów, ale możemy dodać również Wasze pomysły.

Lista ma służyć jako zbiór tematów, które każdy z Was może wziąć i opracować na Schmelzfest, jeśli macie na to ochotę. Im więcej uda nam się przygotować, tym lepiej skorzysta na tym miasto :)
Myślę, że z czasem uda się też zebrać na tę okazję sponsorów.

Entwicklungsliste Wolkenbad

Gospodarka
a. Landwirtschaftsagentur (Opis SLB, wybór racjonalizatorów, opis sadów, gatunków owoców produkowanych, co robimy z tymi owocami (mrożenie, przetwory, targi, transport krajowy i zagraniczny, ceny) - proces trwa. Realizacja @Femme Mystere
b. Dopracowanie transportu rzecznego, dodanie racjonalizatorów, proprowadzenie jakiegoś transportu produkcji sadowniczej? - proces trwa. Realizacja @Femme Mystere , @Albert Fryderyk de Espada @Heinz-Werner Grüner @Ronon Dex
d. Robimy coś z energetyką w tym regionie? - @Fabio Rhyner może ty? - temat odrzucony
e. Nadel: stworzenie strojów ludowych regionu - proces trwa. Realizacja @Femme Mystere , @Heinz-Werner Grüner
f. Mapa miasta aktualizacja? - zakończone, realizacja @Heinz-Werner Grüner[/color]

Sport
a. Stadnina Koni: Opracowanie mechaniki, opis dostępnych koni wraz ze statystykami oraz koszt ich wynajęcia/zakupu/hodowli ) , opis gry, zapisy do gry i przeprowadzenie rozgrywki. - @Heinz-Werner Grüner i @Joachim Cargalho może uda nam się to zrobić? - temat odrzucony
b. Biathlon -trwa, realizacja @Gaetano Kohlmeise
c. Zespół piłkarski dopracowanie -@Pavel van der Gibson -? czy tu się coś zadziało? Wybaczcie, ale nie śledzę sportu zbyt uważnie

Kultura
a. Budowa Opery im. Krzystzofa Windsachen i prośba o koncert na otwarcie, dodanie racjonalizatorów - proces trwa, realizacja @Krzysztof Windsor + koncert :D
b. Sanatorium: opisy zabiegów, dopracowanie miejsca, stworzenie Racjonalizatorów. - poces trwa, realizacja @Pavel van der Gibson + konkurs!
c. Chciałabym nagrać jakiś materiał opisujący Wolkenbad - to dla mnie :), może uda się coś w tygodniu nagrać
d. Kościół: Msza? - zlecone @Piwski Sroczyński :)

Zabawa fabularna
a. wycieczka po Wolkenbad? Przejście po trakcie rekreacyjnym? Przejście przez najważniejsze miejsca w Wolkenbad? - zapowiadziane i planowane na jutro start @Femme Mystere
b. Opowiadanie/Stworzenie legend dla regionu/ taki konkurs? Na najlepszą legendę? -trwa, realizacja @Femme Mystere
c. Kronika EDL? - @Joachim Cargalho tu się chyba nic nie zadzieje?

Konkursy - konkursy przejęte przez @Heinz-Werner Grüner
a. Plastyczny? Stwórz obraz pokazujący klimat w Wolkenbad - @Heinz-Werner Grüner mógłbyś ogarnąć taki konkurs?
b. Konkurs na wiersz o Wolkenbad - @Heinz-Werner Grüner mógłbyś ogarnąć taki konkurs?
c. Konkurs na znaczek? - @Heinz-Werner Grüner mógłbyś ogarnąć taki konkurs?

Akademia
a. Wykłady dla Medi Akademie @Isabella Swann liczę na Ciebie - temat odrzucony
b. Wybór dyskusji, temat kontrowersyjny, np. operacje plastyczne, czy warto? - realizacja trwa

Promocja w social mediach - w sumie robię to ja
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Entwickulgsliste - Schmelzfest

Post autor: Pavel van der Gibson »

Jeśli chodzi o sport w Wolkenbadzie, to są dwa kluby piłkarskie, jeden nawet jest aktualnym mistrzem 8-)

Mógłbym zająć się budową (moja firma tylko czeka) nowego stadionu w mieście albo dla jednego klubu (pewnie mojego), albo nowego stadionu miejskiego.

W przypadku promocji, to przede wszystkim Radio Mikronacje może objąć patronatem wydarzenie. Dawno nic nie obejmowaliśmy więc bardzo chętnie. Parę postów na forach + w naszych socialach dodamy.
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jestem jak najbardziej za.

Jeśli chodzi o budowę takich miejsc jak stadion, będziesz musiał zgłosić się do EdelBau (mogę wrócić na stanowisko Dyrektora @Heinz-Werner Grüner ) . Następnie Edelbau wyceni całkowitą inwestycję, otrzymasz dotację od EdelBau, a resztę pieniędzy będziesz musiał zebrać od sponsorów. Wystarczy ogłosić zbiórkę, czyli zakup udziałów w stadionie. Myślę, że ok. 40% inwestycji możemy rozłożyć na udziałowców. Potem przeprowadzisz budowę i :) można z tego zrobić mnóstwo fajnych materiałów na sociale.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 10:03 Jestem jak najbardziej za.

Jeśli chodzi o budowę takich miejsc jak stadion, będziesz musiał zgłosić się do EdelBau (mogę wrócić na stanowisko Dyrektora @Heinz-Werner Grüner ) . Następnie Edelbau wyceni całkowitą inwestycję, otrzymasz dotację od EdelBau, a resztę pieniędzy będziesz musiał zebrać od sponsorów. Wystarczy ogłosić zbiórkę, czyli zakup udziałów w stadionie. Myślę, że ok. 40% inwestycji możemy rozłożyć na udziałowców. Potem przeprowadzisz budowę i :) można z tego zrobić mnóstwo fajnych materiałów na sociale.
Ale żeście to skomplikowali :D
Ale nie ma sprawy, jak coś to mogę się tym zająć :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

W razie czego :) Jestem żeby pomóc
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Witamy w Edelweiss! Nic nie ma się od razu! I o to chodzi!
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 a. Landwirtschaftsagentur (Opis SLB, wybór racjonalizatorów, opis sadów, gatunków owoców produkowanych, co robimy z tymi owocami (mrożenie, przetwory, targi, transport krajowy i zagraniczny, ceny) - To chętnie wezmę dla siebie
Wszystko ok, ja bym chciał wykorzystać potencjał rynkowy i umieścić wszystkie produkty w domu towarowym (to także zacznie powstawać na dniach, choć na zapleczu istnieje od roku) Dlatego prosiłbym o wykorzystywanie także naszych "patisonów" i co tam jeszcze było, by to było spójne.
W razie czego pomogę przy wizualizacjach - AI nigdy nie śpi. :)

Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 c. Zbudowanie oddziału banku? dodanie racjonalizatorów
Pomysł ok, ale jak to się ima do fabularnego wykorzystania, bo zakładam, że taki ma cel.

Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 d. Robimy coś z energetyką w tym regionie? - @Fabio Rhyner może ty?
Myślę, że w naszych oczach tam już energetyka jest, ale nie ma tego przedstawionego w postaci posuwanych prac. Tym miał się zajać Fabio, który zapadł się pod ziemię, nie mogę się z nim żaden sposób skontaktować.

Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 e. Nadel: stworzenie strojów ludowych regionu - @Sophie może popracujemy nad tym razem?
Czy ja ewentualnie mógłbym dodać swoje trzy grosze, co do męskiego odzienia?

Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 f. Mapa miasta aktualizacja? - @Heinz-Werner Grüner i @Isabella Swann to chyba coś dla was
Na ten moment wygląda to tak:
Obrazek
uwaga mapa jest spora...
Co brakuje możemy dodawać na bieżąco. Chciałbym by to własnie tak wyglądało, że dopracujemy to na tip top, także z mapą, dlatego jak widzicie, że czegoś brakuje, coś stworzymy, to szybciutko dodamy do planu miasta
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 a. Budowa Opery im. Krzystzofa Windsachen i prośba o koncert na otwarcie, dodanie racjonalizatorów - @Krzysztof Windsor czy dałbyś radę?
b. Sanatorium: opisy zabiegów, dopracowanie miejsca, stworzenie Racjonalizatorów. - TEMAT WOLNY (JEST KTOŚ CHĘTNY?)
c. Chciałabym nagrać jakiś materiał opisujący Wolkenbad - to dla mnie
d. Kościół: Msza? - @Roman Schädel byłoby cudnie
A. Da radę, a jak nie to foch ewer. :) Czy kontem racjonalizatorów myślałaś raczej o kasjerze, dyrektorze czy o członkach grupy operowej (zwał jak zwał) - dla mnie im więcej tym fajniej. :D

B. Na tym się nie znam w ogóle. Jechałbym żywcem z reala, a to słabe by było.

C. ❤❤❤

D. Byłoby super, ale taka sama sytuacja jak z Fabio - nie mam kontaktu, a próbowałem na wszelkie dostępne sposoby.

Odnośnie zabaw fabularncyh, to nie ma chyba lepszego prowadzącego jak Ty, więc się nawet nie wtryniam. :)
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 Konkursy
a. Plastyczny? Stwórz obraz pokazujący klimat w Wolkenbad - @Heinz-Werner Grüner mógłbyś ogarnąć taki konkurs?
b. Konkurs na wiersz o Wolkenbad - @Heinz-Werner Grüner mógłbyś ogarnąć taki konkurs?
To wszystko się da. Nawet nie problem, ale czy nie za dużo? :D Pytam, nie sugeruje.
a i troszkę mi się pokrywają. Ja bym to zrobił może tak, że zwycięzca plastycznego trafia na znaczek, bo jak pokazuje mirkoświat nie każdy umie w znaczki. Niby nie ma przy tym wiele pracy, ale ktoś musi ogarniać program graficzny na tyle by ząbki zrobić.
b - wiersz super. Pewnie jak będzemy mieli wszystko ustawione, to będę rozgłaszał wszem i wobec, że są takie, a takie zabawy.
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 Sport
a. Stadnina Koni: Opracowanie mechaniki, opis dostępnych koni wraz ze statystykami oraz koszt ich wynajęcia/zakupu/hodowli ) , opis gry, zapisy do gry i przeprowadzenie rozgrywki. - @Heinz-Werner Grüner i @Joachim Cargalho może uda nam się to zrobić?
b. Narty? - TEMAT WOLNY (JEST KTOŚ CHĘTNY?)
c. Zespół piłkarski dopracowanie - TEMAT WOLNY (JEST KTOŚ CHĘTNY?)
Na stadninę pomysl był. Pogadamy z JC jak to ma wyglądać. Mam nadzieję, że się uda. :)
Narty, tutaj też jest już pomysł - albo rozegramy dodatkowe zawody w narciarstwie alpejskim albo zawody biathlonowe. Nie sądzę, że damy radę (choć kto wie!) ogarnąć oba konkursy sportowe. Tutaj pomoc @Gaetano Kohlmeise jest konieczna.

Pavel van der Gibson pisze: 05 lutego 2024, 09:06 Mógłbym zająć się budową (moja firma tylko czeka) nowego stadionu w mieście albo dla jednego klubu (pewnie mojego), albo nowego stadionu miejskiego.

W przypadku promocji, to przede wszystkim Radio Mikronacje może objąć patronatem wydarzenie. Dawno nic nie obejmowaliśmy więc bardzo chętnie. Parę postów na forach + w naszych socialach dodamy.
Raczej bym szedł na razie w jeden, chyba, że koniecznie chcesz mieć dla VfB swój. Upierać się nie będę, tylko tak jak napisała @Femme Mystere - wniosek do EdelBau i jazda. :)

Co do RM - byłoby miło.
No i jeszcze a propos sociali to chyba @Gaetano Kohlmeise wczoraj wspominał, że byłby chętny do podjęcia się części social mediów.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Absolutnie się nie upieram przy nowym stadionie. Pomyślałem, że skoro jest pomysł rozwoju w zakresie futbolu, to może właśnie stadion wybuduję. Ale w jakąkolwiek inną formę rozwoju piłkarskiego/sportowego w Wolkenbadzie również się zaangażuje.

Jeśli będziecie poszukiwać firm do różnych budów, którym chcecie zlecić jakieś projekty to również się polecam. Przedsiębiorstwo jest w fazie tworzenia i będzie częścią czegoś dużo większego, więc wszelkie kontrakty są mile widziane ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Windsor Stempel
Ambasador Królestwa Voxlandu

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Krzysztof Windsor »

Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 Kultura
a. Budowa Opery im. Krzystzofa Windsachen i prośba o koncert na otwarcie, dodanie racjonalizatorów - @Krzysztof Windsor czy dałbyś radę? :)
b. Sanatorium: opisy zabiegów, dopracowanie miejsca, stworzenie Racjonalizatorów. - TEMAT WOLNY (JEST KTOŚ CHĘTNY?)
c. Chciałabym nagrać jakiś materiał opisujący Wolkenbad - to dla mnie :)
Myślę, że da się zrobić!
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 05 lutego 2024, 11:35 Witamy w Edelweiss! Nic nie ma się od razu! I o to chodzi!
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 a. Landwirtschaftsagentur (Opis SLB, wybór racjonalizatorów, opis sadów, gatunków owoców produkowanych, co robimy z tymi owocami (mrożenie, przetwory, targi, transport krajowy i zagraniczny, ceny) - To chętnie wezmę dla siebie
Wszystko ok, ja bym chciał wykorzystać potencjał rynkowy i umieścić wszystkie produkty w domu towarowym (to także zacznie powstawać na dniach, choć na zapleczu istnieje od roku) Dlatego prosiłbym o wykorzystywanie także naszych "patisonów" i co tam jeszcze było, by to było spójne.
W razie czego pomogę przy wizualizacjach - AI nigdy nie śpi. :)
Dom Towarowy - super pomysł. Jak najbardziej.
Jeśli chodzi o wykorzystanie dotychczasowych produktów - mam nadzieję, że uda mi się wszystkie wyłapać. Nie wiem, gdzie mogą być na forum.
Heinz-Werner Grüner pisze: 05 lutego 2024, 11:35
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 c. Zbudowanie oddziału banku? dodanie racjonalizatorów
Pomysł ok, ale jak to się ima do fabularnego wykorzystania, bo zakładam, że taki ma cel.
W sumie myślałam np. o pożyczkach. Gdyby ktoś potrzebował.
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 d. Robimy coś z energetyką w tym regionie? - @Fabio Rhyner może ty?
Myślę, że w naszych oczach tam już energetyka jest, ale nie ma tego przedstawionego w postaci posuwanych prac. Tym miał się zajać Fabio, który zapadł się pod ziemię, nie mogę się z nim żaden sposób skontaktować.
Liczę na niego. Może wróci do tego czasu, zobaczymy.
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 e. Nadel: stworzenie strojów ludowych regionu - @Sophie może popracujemy nad tym razem?
Czy ja ewentualnie mógłbym dodać swoje trzy grosze, co do męskiego odzienia?
TAK, oczywiście :D
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 a. Budowa Opery im. Krzystzofa Windsachen i prośba o koncert na otwarcie, dodanie racjonalizatorów - @Krzysztof Windsor czy dałbyś radę?
c. Chciałabym nagrać jakiś materiał opisujący Wolkenbad - to dla mnie
A. Da radę, a jak nie to foch ewer. :) Czy kontem racjonalizatorów myślałaś raczej o kasjerze, dyrektorze czy o członkach grupy operowej (zwał jak zwał) - dla mnie im więcej tym fajniej. :D

B. Na tym się nie znam w ogóle. Jechałbym żywcem z reala, a to słabe by było.

C. ❤❤❤

D. Byłoby super, ale taka sama sytuacja jak z Fabio - nie mam kontaktu, a próbowałem na wszelkie dostępne sposoby.

Odnośnie zabaw fabularncyh, to nie ma chyba lepszego prowadzącego jak Ty, więc się nawet nie wtryniam. :)
A. Gdyby Krzysztofowi chciało się stworzyć aktorów/śpiewaków, obsługę i cały skład osobowy, byłoby świetnie!!!
B. Poczekamy, czy ktoś się skusi.
C. ;)
D. To czekamy. Może ktoś się skusi na rolę wikariusza?
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 Konkursy
To wszystko się da. Nawet nie problem, ale czy nie za dużo? :D Pytam, nie sugeruje.
a i troszkę mi się pokrywają. Ja bym to zrobił może tak, że zwycięzca plastycznego trafia na znaczek, bo jak pokazuje mirkoświat nie każdy umie w znaczki. Niby nie ma przy tym wiele pracy, ale ktoś musi ogarniać program graficzny na tyle by ząbki zrobić.
b - wiersz super. Pewnie jak będzemy mieli wszystko ustawione, to będę rozgłaszał wszem i wobec, że są takie, a takie zabawy.
Widzę, że przemawia przez Ciebie doświadczenie. W takim razie możemy tak skonsendować, jak proponujesz. Tak samo możemy dać napisz wiersz lub legendę.
Pavel van der Gibson pisze: 05 lutego 2024, 11:52 Absolutnie się nie upieram przy nowym stadionie. Pomyślałem, że skoro jest pomysł rozwoju w zakresie futbolu, to może właśnie stadion wybuduję. Ale w jakąkolwiek inną formę rozwoju piłkarskiego/sportowego w Wolkenbadzie również się zaangażuje.

Jeśli będziecie poszukiwać firm do różnych budów, którym chcecie zlecić jakieś projekty to również się polecam. Przedsiębiorstwo jest w fazie tworzenia i będzie częścią czegoś dużo większego, więc wszelkie kontrakty są mile widziane ;)
To może umiałbyś dopracować to, co mamy?
Krzysztof Windsor pisze: 05 lutego 2024, 12:15
Femme Mystere pisze: 05 lutego 2024, 08:55 Kultura
a. Budowa Opery im. Krzystzofa Windsachen i prośba o koncert na otwarcie, dodanie racjonalizatorów - @Krzysztof Windsor czy dałbyś radę? :)
c. Chciałabym nagrać jakiś materiał opisujący Wolkenbad - to dla mnie :)
Myślę, że da się zrobić!
<33333333
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika