XXVII MW Meisterschaft - Strefa Fana

Kotlina Edelweiss zorganizuje Dwudzieste Siódme Mistrzostwa Mikroświata w piłce nożnej. Sukces organizatorów musi zostać jednak poparty właściwą pracą. By ugościć ponad trzydzieści reprezentacji nalezy się solidnie do tego przygotować. I nie chodzi tylko o obiekty sportowe, ale o całą infrastrukturę
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

XXVII MW Meisterschaft - Strefa Fana

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

KOMUNIKAT PRASOWY nr 1
21 IX 1925r.

Szanowni Obywatele Kotliny Edelweiss!
Drodzy Goście!

Dziś zaczynamy codzienne relacje związane z organizacją mundialu. Będzie o przedsięwzięciach, wywiady z mieszkańcami, strefa fana, życie podczas mistrzostw i wiele, wiele innych wydarzeń! Zapraszamy!

Mamy zaszczyt ogłosić, iż już w październiku nasza ojczyzna stanie się gospodarzem XXVII Mistrzostw Mikroświata w Piłce Nożnej organizowanych pod egidą MUP. To wydarzenie bez precedensu – pierwszy raz w historii sportu mikroświatowego, Edelweiss ma zaszczyt ugościć drużyny z tylu zakątków mikroświata.

Obecnie trwają intensywne przygotowania: modernizujemy stadiony (uspokajam są na ukończeniu ;) ), budujemy trybuny z nowoczesnymi zadaszeniami w najnowocześniejszych, dostępnych nam technologiach, a wzdłuż głównych arterii miast montujemy dekoracje narodowe i flagi drużyn przybyłych z zagranicy.
Do tego należy dodać kwestie transportowe – Centrala uruchomiła dodatkowe kursy autobusów międzymiastowych oraz kolei, aby kibice mogli łatwo poruszać się pomiędzy miastami-gospodarzami.

Pragniemy wszystkich zachęcić do aktywnego uczestnictwa. Niech Edelweiss pokaże światu, że choć historycznie osadzeni w roku 1925, technologicznie i organizacyjnie jesteśmy już w przededniu 2050 roku! ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: XXVII MW Meisterschaft - Strefa Fana

KOMUNIKAT PRASOWY nr 2
22 IX 1925r.

Szybkie sprawozdanie uliczne z rozmowy z mieszkańcem Freiwaldu:

- Muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie widziałem takiego poruszenia w moim rodzinnym miasteczku. Sklepy dosłownie toną w barwach narodowych, dzieci biegają po ulicach z samodzielnie robionymi proporczykami, a starsi panowie w kawiarniach rozprawiają o tym, kto ma szansę zostać królem strzelców.
Nawet moja sąsiadka, która zwykle narzeka, że "piłka to nie poważna sprawa", tym razem wciągnęła się na dobre. Codziennie pyta w kiosku o nowe wydanie gazety, bo w środku znajdują się sylwetki zawodników.
Czuję, że Mistrzostwa nie są tylko turniejem sportowym – to święto jednoczące ludzi ponad wszelkimi podziałami.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

KOMUNIKAT PRASOWY nr 3
23 IX 1925r.

Wywiad z anonimowym kierownikiem robót na jednym z budowanych niedawno stadionów:

– Panie XXX (nazwisko znane redakcji), jak idą przygotowania do turnieju?
– Proszę pana, od rana do wieczora łopata w ruch, asfalt się leje, a bruk kładziemy tak równiutko, że i sam król mógłby tędy przejechać.
– Jak reagują ludzie na te remonty?
– Jedni narzekają, że hałas i kurz, ale większość cieszy się, że wreszcie będą porządne drogi do stadionu. Proszę pamiętać, że przyjadą do nas goście z całego Mikroświata, nie możemy się wstydzić dziur na szosach!
– Ile ludzi pracuje przy robotach?
– Setka chłopa, wszyscy z Edelweiss. To dla nich zaszczyt i powód do dumy, bo wiedzą, że po tych drogach przejdą kibice, piłkarze i delegacje z innych krajów.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

KOMUNIKAT PRASOWY nr 4
24 IX 1925r.

Kibic pasjonat zaczepiony na ulicy powiada tak:

- Dla mnie te mistrzostwa to spełnienie marzeń. Od dziecka zbierałem pocztówki z wielkich stadionów, wycinałem artykuły o futbolu z Jodeln Zeitung i marzyłem, że kiedyś u nas, w Kotlinie, też pojawi się takie wydarzenie.
Wczoraj kupiłem bilet na mecz otwarcia, wydałem trzy miesięczne pensje, ale to co! Już sama świadomość, że będę siedział na trybunach, słuchał hymnu i oglądał Potężna Szarotki z rywalami z różnych stron mikroświata, sprawia, że nie mogę spać po nocach. To coś więcej niż sport. To dowód, że Edelweiss stało się ważnym punktem na mapie piłkarskiego światka.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

KOMUNIKAT PRASOWY nr 5
25 IX 1925r.

Nota o bezpieczeństwie

Władze ogłosiły plan zapewnienia bezpieczeństwa podczas mistrzostw. Policja zyskała nowe mundury oraz gwizdki sygnałowe sprowadzane aż z Wiednia. Wokół stadionów pojawią się posterunki konne, a w miastach-gospodarzach – dodatkowe patrole piesze.

Co ciekawe, strażacy przygotowują specjalne wozy gaśnicze z pompami wodnymi, które mogą być użyte także do… schładzania kibiców w razie gorąca. Organizatorzy zapewniają, że bezpieczeństwo i komfort gości są priorytetem.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

KOMUNIKAT PRASOWY nr 6
28 IX 1925r.

Po słabym sezonie Potężnych Szarotek przyszedł czas na zmiany. Czasem w życiu bywa tak, że trzeba wziąć sprawy w swoje ręce. Tak też zrobił Oberhaupt Kotliny Edelweiss, który nie bedzie próżnował podczas Mundialu i sam siebie powołał na turniej. Znany z zamiłowania do sportu widocznie nie był w stanie odmówić sobie udziału w imprezie w swoim kraju. Zobaczymy co z tego wyniknie. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

KOMUNIKAT PRASOWY nr 7
30 IX 1925r.

Obrazek

Rozmowa z piłkarzem reprezentacji Edelweiss, Otto Drissen

– Jak nastroje przed turniejem?
Ogromna ekscytacja. Trenowaliśmy całe lato w górach, pracowaliśmy nad kondycją i taktyką. Wiemy, że nasi rywale są mocni - nie będziemy faworytami, ale gra u siebie daje nam dodatkową siłę.

– Czego się obawiacie?
Chyba tylko tego, że presja będzie zbyt duża. Kibice oczekują zwycięstw, oberhaupt również, a my musimy pamiętać, że to sport – tutaj każdy wynik jest możliwy.

– A co będzie największym sukcesem?
Jeśli pokażemy charakter, waleczność i damy ludziom radość. Wynik wtedy będzie sprawą drugorzędną.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

KOMUNIKAT PRASOWY nr 8
1 X 1925r.

Relacja gospodyni domowej, Lutgardy Klose z Freiwaldu

- Dla nas, kobiet, Mistrzostwa to też nie lada wyzwanie. W mojej kamienicy wszystkie gospodynie szykują przysmaki, aby częstować przyjezdnych kibiców. Ja sama planuję piec strudel jabłkowy niemal co drugi dzień, bo podobno najbardziej smakuje zagranicznym gościom.
Moja córka nauczyła się kilku zwrotów w językach innych mikronacji, by móc witać kibiców. To piękne, że sport otwiera nas na innych ludzi i kultury.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA