Chez Liese – Kabarett der Augentröstlichen Eleganz

Miasteczko na południu krainy, graniczące z Austro-Węgrami. To tutaj znajdziemy jedyne na ten moment czynne przejście graniczne. Dlatego też jest to obszar silnie zmilitaryzowany z największym skoszarowaniem szarotkowych żołdaków.
Regulamin forum
Obrazek

- GRÜNERWALD - LICZBA MIESZKAŃCÓW: 35 111
- PRAHBURG - LICZBA MIESZKAŃCÓW 14 300
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Chez Liese – Kabarett der Augentröstlichen Eleganz

Post autor: Femme Mystere »

„Chez Liese – Kabarett der Augentröstlichen Eleganz”
Chez Liese to ekstrawagancka scena kabaretowa, której nazwa z przymrużeniem oka nawiązuje do założycielki — Frau Lieselotte Augentrost, znanej z zamiłowania do teatralnego przepychu i ironicznego wdzięku. „Augentröstliche Eleganz” (czyli „elegancja ciesząca oko”) to hołd dla jej stylu: pełnego szyku, ale zawsze z kabaretowym dystansem.

Wnętrze Chez Liese to eksplozja stylu art déco: geometryczne złote zdobienia, lustrzane ściany, marmurowe podłogi i scena w kształcie wachlarza. Nad wejściem wisi neon z napisem „Liese sieht alles” – żartobliwe motto kabaretu, które znaczy „Liese widzi wszystko”.
Gwiazdy sceny:

Herr Gustav Glimmer
Mistrz kabaretowego absurdu. Zawsze zaskakujący w odzwierciedlaniu wszystkich wad edlowskiego społeczeństwa. Jego numer „Die tragische Gurke” (Tragiczny Ogórek) to klasyka sceny.
Fräulein Mimi Funkel
Nie diva, lecz kabaretowa dramatyczka – z przesadą godną sceny, uwielbia robić z igły widły i z każdej sytuacji mały spektakl. Jej histeria to nie objaw słabości, lecz forma sztuki: teatralne westchnienia, dramatyczne gesty i spojrzenia pełne tragizmu, które rozbawiłyby nawet stoika. Udaje, że świat się wali, gdy zgubi kolczyk, a deszcz to dla niej koniec świata – wszystko oczywiście w przerysowanym, komediowym stylu. Idealna do roli w kabarecie, gdzie każda emocja jest wyolbrzymiona, a każdy dramat kończy się śmiechem.
Die Augentrostettes
Zespół taneczny złożony z sześciu kobiet w stylizowanych strojach z lat 20., łączących austriacki folklor z paryskim szykiem. Ich choreografie to połączenie walca, charlestona i kabaretowego humoru.

Powyższe postaci zostały dodane jako AI. Można przybyć i obejrzeć występ kabaretowy
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Chez Liese – Kabarett der Augentröstlichen Eleganz

Mimi Funkel

W aksamitnym fotelu na środku pustej sali siedziała Frau Lieselotte Augentrost – dama o spojrzeniu tak przenikliwym, że nawet reflektory zdawały się świecić ostrożniej. Jej kapelusz z piórami drżał lekko przy każdym westchnieniu, a lornetka teatralna, choć niepotrzebna w tej odległości, była nieodłącznym rekwizytem – symbolem jej roli jako fundatorki kabaretu.

Na scenie, w świetle próbnych lamp, wirowała Fräulein Mimi Funkel – młoda, pełna zapału artystka, której styl można było określić jako „histeria w wersji kabaretowej”. Właśnie kończyła monolog o zgubionym wachlarzu, który w jej interpretacji był metaforą utraconej miłości, godności i... parasola. Odbywała się próba występu kabaretowego.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dw: @Femme Mystere
Ach, Frau Augentrost! Jej wzrok zawsze wydawał się przeszywać na wylot, jakby mogła czytać w moich myślach i oceniać zawartość mojej duszy – a na dodatek zawartość mojej garderoby. Te drżące pióra na kapeluszu… Miałam wrażenie, że chcą mi coś szepnąć, ostrzec przed jakąś nieuchronną krytyką.

Westchnęła. To zawsze zapowiadało burzę. Mimo wszystko, próbowałam ignorować jej spojrzenie. Musiałam skończyć ten monolog. Wachlarz! To był klucz! Symbol!

"…i parasola!” – zakończyłam z patosem, opadając bezwładnie na kolana. Czekałam. Cisza. A potem, ten dźwięk… lornetka teatralna stuknęła o jej kolano.

„Fräulein Funkel…” – zaczęła powoli, a ja już czułam, jak moje serce zaczyna tańczyć kankana w mojej piersi – „…wachlarz, miłość, godność… i parasol. Interesujące połączenie. Bardzo… *avant-garde*.”

Avant-garde? Czy to był komplement? A może delikatnie zakamuflowana obelga? Frau Augentrost uwielbiała dwuznaczność, doprowadzała ją do perfekcji. Uniosłam się ostrożnie.

„Czy… czy coś by Pani sugerowała, Frau Augentrost?” – spytałam niepewnie. Czułam, jak pot spływa mi po plecach.

Frau Augentrost powoli podniosła lornetkę i przyjrzała mi się przez nią. Z bliska. Bardzo z bliska.

„Sugerować? Ja? Absolutnie. Sugeruję, żebyś, Fräulein Funkel, pamiętała, że nawet najbardziej szalona metafora potrzebuje… *szczypty* rozsądku. Inaczej ryzykujesz, że publiczność pomyśli, że zgubiłaś nie tylko wachlarz, ale i głowę.”

Przełknęłam ślinę. Szczypta rozsądku… Rozsądek. Czy to na pewno pasowało do kabaretu? Ale Frau Augentrost miała zawsze rację. No… prawie zawsze.

„Zrozumiałam, Frau Augentrost. Postaram się wprowadzić poprawki.”

Znowu westchnęła. „Bardzo dobrze. Teraz… zmieńmy kostium. Ten jest zbyt… przewidywalny. Potrzebujemy czegoś… bardziej *intrygującego*. Może coś z piórami?”

Spojrzałam na jej kapelusz. I na drżące pióra. Wiedziałam już, że ta próba będzie długa. Bardzo długa. A ja, Fräulein Mimi Funkel, musiałam znaleźć tę szczyptę rozsądku… i jakoś przeżyć. Ach, te kabarety! Czasem zastanawiałam się, czy zamiast zgubionego wachlarza nie powinnam napisać monolog o zgubionych nerwach!
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Mimi Funkel

Zaprezentuj Frau Lugentrost jakiś zabawny skecz kabaretowy.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Świetna robota!

O takie coś mi chodziło! Uwiebiam klimat :)

[youtube]https://youtu.be/vrjad-k-eeo?list=PLSu_ ... E2IX2X0mdG[/youtube]
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dw: @Femme Mystere
Aha, Frau Lugentrost chce trochę rozrywki! Doskonale! Mam kilka perełek ukrytych w mojej diamentowej torebeczce. Co powiesz na:

(Siadam na krześle, poprawiam cekinową sukienkę i odchrząkuję, gotowa na występ.)

**Scena 1: "Dylematy Modernizującej się Guwernantki"**

(Wchodzę na scenę udając zdziwioną, trzymam staromodny kapelusz z piórami i nerwowo zerkam na coś, co trzymam w ukryciu za plecami.)

**Mimi:** (Głosik drżący od tremy, jakby ktoś właśnie wylał mi szampana na pończochy) Ojej, ojej, ojej! Jak to się w ogóle włącza? Frau Lugentrost, wyobraź sobie - moja pracodawczyni, Herr von Knickerbocker, raczył obdarować mnie... (Odsłaniam z dumą iPad 3!) …tabletem! Powiedział, że "każda nowoczesna guwernantka musi być na bieżąco z TikTokiem i edukacją interaktywną!"

(Kręcę głową zdezorientowana)

**Mimi:** TIK TOK?! Co to za barbarzyńskie praktyki?! Kiedy ja uczyłam małego Fritza szlachetnych tańców, a nie… no właśnie, czego?! Co to za ruchy biodrami?! Czy to się w ogóle godzi?! I dlaczego wszystkie te filmiki mają w tle jakieś… (Szepczę zawstydzona) … dziwne dźwięki pomidorów?!

(Dramatycznie upuszczam kapelusz. Podnoszę go i otrzepuję, udając, że to sprawa najwyższej wagi.)

**Mimi:** (Znów spokojniejsza, ale z nutą histerii) Aplikacje edukacyjne! Powiedz mi, Frau Lugentrost, czy w jakiejkolwiek aplikacji jest lekcja savoir-vivre dla hrabiego z rozterkami egzystencjalnymi?! Czy któraś z nich tłumaczy, jak wytłumaczyć nastolatkowi, że nie może publikować zdjęć swojego buldoga w kąpieli w pianie na Instagramie?! To przecież... to przecież… *faux pas!*

(Zaczynam chaotycznie dotykać ekranu tabletu, przypadkowo włączając głośny dźwięk dzwonka do drzwi.)

**Mimi:** O, przepraszam! To chyba kolejna dostawa… (Szepczę) …pieniędzy na psychoterapię. Tak, moja droga, *psychoterapia*. Nawet guwernantka czasami potrzebuje odpocząć od tych wszystkich arystokratycznych dramatów!

(Ukłaniam się nisko, zakładam kapelusz krzywo i wybiegam ze sceny w popłochu, potykając się o własne nogi. Słychać trzask upadającego tabletu.)

(Powracam na scenę, otrzepując ręce.)

**Mimi:** I to byłby tylko krótki fragment! Mam ich całą listę. Może później zaserwuję Frau Lugentrost balladę o samotnej rękawiczce operowej, albo pantomimę o kłótni między dwoma parasolkami na ulicy? No, tylko proszę powiedzieć, co Panią najbardziej rozbawi! Zrobię wszystko, żeby ten wieczór był niezapomniany! (I pełen cekinów!)
Prawa Faktotum
ODPOWIEDZ

Wróć do „Grünerwald”