Warunki krycia i narodzin

Na początku września 1923 roku przeprowadzono na terenach Edelweiss przedsięwzięcie, które ostatecznie ulokowano w Komitacie Wolkenbad. Projekt "Nationalgestüt für Edelweiß-Pferde" zakładał utworzenie narodowego zasięgu stadniny koni, w celu wyhodowania i popularyzacji tej rasy konia. Unormowaniem i wszelkimi zabudowaniami zajęli się obywatele-pasjonaci z oberhauptem Grünerem na czele.

Moderator: Isabella M. Neumann-Swann

Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Warunki krycia i narodzin

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Tak się zastanawiałem jak to odnieść do warunków mikronacyjnych i pomysł rozwoju stadniny padał wielokrotnie.
W końcu zdecydowałem się by na świat trafił pierwszy koń edelweisskiej krwi. I całe szczęście, ze jest to klacz. Los nam sprzyjał.
W każdym razie... oficjalnie do pokrycia Aurory przez Rychłego Borisza - co miało być zalążkiem powstania rasy i pierwszego potomstwa w Stadninie - doszło w sierpniu zeszłego roku.
Klacz w życiu realnym nosi ciążę przez 11 miesięcy, tak długi zamierzalem czekać, ALE...
No własnie czy real to odpowiedni wyznacznik czasu ciąży dla konia w mikro? Chyba nie. Zatem okres pół roku jaki minął i tak jest stosunkowo długi. \Natomiast chciałbym ustalić jakieś "ogólnomikronacyjne" widełki czasowe kiedy to oficjlnie dochodzi do pokrycia klaczy, czas ciąży i okres dorastania.

Moja propozycja jest taka, choć wiem, że to bardziej dla edelweisskiej fabuły, a jak zrobią inne mikronacje to się okaże (tylko czy ktoś ma takie podejście do stadniny jak ja?):

- ciąża będzie trwać ok.3 miesięcy (powiedzmy 90 dni) od pokrycia, ale ani jeden dzień mniej. Więcej owszem, bo kto bedzie pamiętał idealnie?

- okres dorastania - źrebię powinno w miarę prędko mieć możliwość przejścia w okres dorosłości, nazwijmy okresem rozpłodowym, a ten wyznaczyłbym na 1 miesiąc. Lata będą oczywiście liczone normalnie, ale sam fakt istnienia stadnin w mikronacjach, które tak podchodzą do sprawy wydaje się niszowy.

Ze swojej strony chciałbym też jakoś "propagować" ten "system", tak by wartość konia była jakimś odzwierciedleniem jego urody, dokonań, pochodzenia etc... Wtedy aukcje, gonitwy i inne takie tam mają sens.

Przy okazji... poszukuję klaczy do pokrycia. Szukać zamierzam tam gdzie tradycja konna istnieje, a więc w RON, Sarmacji, Koribi (Muratyka via Kugaria) i Bialenii.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Warunki krycia i narodzin

Post autor: Jürgen Voller »

A już myślałem, że nam się szykuje jakiś edelwajski program Lebensborn w ramach powiększania liczby ludności i kolonizacji wewnątrz kraju! :lol:

Ogólnie, to mam pomysł i mam nadzieję, że się przyjmie XD

Przyspieszamy czas ciąży u klaczy tak, że 1 dzień realny daje 3 dni w mikronacji i dzięki temu, mamy 4 miesiące XDDD

Co sądzicie o tym systemie?
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jürgen Voller pisze: 24 lutego 2026, 13:39 A już myślałem, że nam się szykuje jakiś edelwajski program Lebensborn w ramach powiększania liczby ludności i kolonizacji wewnątrz kraju! :lol:

Ogólnie, to mam pomysł i mam nadzieję, że się przyjmie XD

Przyspieszamy czas ciąży u klaczy tak, że 1 dzień realny daje 3 dni w mikronacji i dzięki temu, mamy 4 miesiące XDDD

Co sądzicie o tym systemie?
Można i przyjąć zasadę 120 dni, nie ma problemu. Co prawda nie jest to wspomniane przyśpieszenie względem mojej opcji, ale jestem w stanie tutaj zatwierdzić opcję Herr Vollera.
A co z okresem "przygotowania rozrodczego" - 30 dni zostaje? To i tak daje 5 miesięcy zanim będziemy mogli wykorzystać klaczkę czy ogierka do "masowej produkcji" :P
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Tu też podobny system, czyli z 30 dni robimy 10 dni ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Narodowa Stadnina Koni Edelwajskiej Krwi”