Wygląd forum

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wygląd forum

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jak w temacie. Tutaj podejmiemy uwagi co do dalszego rozwoju forum.
Co potrzebujemy w pierwszej kolejności, co na później...

To co mnie najbardziej trapi to sposób prezentacji tego co mam w głowie. Chciałbym wam oddać moją wizję Edelweiss, ale jak na razie wychodzi mi "biurokrata" z serca. :D
Mało widowiskowo, ale za to przepełnione wzorcami. No, ale od czegoś musiałem zacząć. :)
Do sedna...
Pierwsze nad czym chciałbym się głębiej pochylić to wygląd bannerku. Jak łatwo sobie dedukuje nie wszędzie one są potrzebne, ale by zbudować pewien klimat jestem w stanie pokombinować. Do czego zmierzam:

Jaką wizualizację wybrać dla miasteczek?
OPCJA A:
Obrazek
viewforum.php?f=11

OPCJA B:
Obrazek
Obrazek
Poniżejw wersji brzydszej na forum
viewforum.php?f=12

OPCJA C:
połączenie obu wariantów.
Obrazek

Po pierwsze, czy bannerek nie jest za wysoki? Czy napis nie jest za duży?
Po drugie, która opcja najlpesza?
Po trzecie, przyjmę każdą uwagę, łacznie z taką by zrobić od nowa, ale proszę projekt. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Wygląd forum

Ponawiam zapytanie do wszystkich posiadaczy "preorderowego" dostępu do Edelweiss odnośnie poprzedniego posta, ale chciałbym także dopytać co sądzicie o "lajkowaniu"?
Czy bawimy się w to czy nie? Implementacja tego nie jest podobno trudna. Chętny do pomocy się znalazł, zatem nalezy wybrać tylko stosowną ikonkę, ale i sam rodzaj, jak to miałoby wyglądać.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Osobiście jestem za lajkami. Czasem lepiej chyba dać lajka niż spamować krótką informacją o tym, że z czymś się zgadzamy albo coś się nam podoba. Daje to też znać, czy ktoś czytał posta i jest zainteresowany.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 30 stycznia 2022, 19:49 Osobiście jestem za lajkami. Czasem lepiej chyba dać lajka niż spamować krótką informacją o tym, że z czymś się zgadzamy albo coś się nam podoba. Daje to też znać, czy ktoś czytał posta i jest zainteresowany.
Kwestia tego co byśmy chcieli.
Jako symbol - Szarotka?
Takie niby zwyczajne, ale jednak charakterystyczne.

Co do sposobu:
-System z MAW jakoś mnie nie jest potrzebny (kilka rodziajów buziek do wyrażenia opinii), ale może Wy byście chcieli podobny? Dodam,że całość jest zliczana.
-System leocki - łapki w górę jest oklepany jak serduszka w Sarmacji, ale czy właśnie takie szarotki nie byłyby spoko? Tutaj nie jest zliczana ilość, ale są wyświetlane dane osoby, która "lajkuje"
-System Orientyki - tam mamy serduszka, ale zliczane w ilość, jak w MAW i chyba po najechaniu można odczytać kto dał.
Każda opcja jest fajna i tylo kwestia przyzwyczajenia by ją obczaić, ale jakbym musiał wybierać to zdecydowałbym się na Orientykę. A wy?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Szarotka to bardzo fajny pomysł i spójny koncepcyjnie - jestem za, a wręcz lobbuję ten pomysł.

Wydaje mi się, że fajnie by było, gdyby symbole wyświetlały się jedna obok drukiej i po najechaniu kursorem, pojawiałoby się, kto szarotkę podarował. A przy ilości więcej niż 10 szarotek mógłby wyświetlać się tylko numer ilości i sybol szarotki albo bukiecik :lol:

Ewentualnie można by wybrać kilka kolorów kwiatków dla różnych "emocji", kierując się jakąś ustaloną symboliką, np. niebieska szarotka jako zaskoczenie, czerwona jako wzburzenie, różowa... itp - choć to już chyba lekko przekombinowane.

Z pewnością chciałabym wiedzieć, kto szarotki wręczył, więc ta funkcjonalność jest ważna. A czy to się będzie wyświetlało jak w Sarmacji czy po najechaniu kursorem, wszystko mi jedno. Choć w sumie... System sarmacki jest nieco bardziej... userfriendly dla użytkowników smartfonów, bo osoby lajkujące są po prostu wyświetlone w stopce. Na telefonie nie da się najechać kursorem.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 30 stycznia 2022, 22:47 Szarotka to bardzo fajny pomysł i spójny koncepcyjnie - jestem za, a wręcz lobbuję ten pomysł.

Wydaje mi się, że fajnie by było, gdyby symbole wyświetlały się jedna obok drukiej i po najechaniu kursorem, pojawiałoby się, kto szarotkę podarował. A przy ilości więcej niż 10 szarotek mógłby wyświetlać się tylko numer ilości i sybol szarotki albo bukiecik :lol:

Ewentualnie można by wybrać kilka kolorów kwiatków dla różnych "emocji", kierując się jakąś ustaloną symboliką, np. niebieska szarotka jako zaskoczenie, czerwona jako wzburzenie, różowa... itp - choć to już chyba lekko przekombinowane.

Z pewnością chciałabym wiedzieć, kto szarotki wręczył, więc ta funkcjonalność jest ważna. A czy to się będzie wyświetlało jak w Sarmacji czy po najechaniu kursorem, wszystko mi jedno. Choć w sumie... System sarmacki jest nieco bardziej... userfriendly dla użytkowników smartfonów, bo osoby lajkujące są po prostu wyświetlone w stopce. Na telefonie nie da się najechać kursorem.
No to wiemy już, że szarotka.
Co do najeżdżania itd, a tym bardziej bukiecików musiałbym zapytać "pomoc kuchenną". ;)

Z kolorami to nie będzie intuicyjne. Natomiast zastanawiam się czy da się może coś takiego jak u Winków.
Jest kufel i jest...paw. I suma np 1kufel+1paw = 0, bo to działa na zasadzie kufel +1, pawik -1.
Zapytam czy to jest w ogólemożliwe.

Ok. "userfriendly" wersja przemawia do mnie.
Będzie pytane.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

:E - masz szartokę :D
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 31 stycznia 2022, 09:42 :E - masz szartokę :D
A wyobraża sobie Szanowna jakbyśmy tak sobie przyznawali "szarotki". :D
Co drugi post :E :E :E :D

Nie wiem czy zauważyliście, ale na naszym jeszcze nieodwiedzonym discordzie mamy i symbol "jodelnmeistra". :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Szarotka zdecydowanie musi być symbolem lajka. Jeśli chodzi o system, to byłbym za wprowadzenia rankingu zdobytych lajków i systemu dzielenia się nimi. Jeśli daje szarotkę komuś, z mojego konta mi ubywa.

Po pierwsze, każdy lajk będzie bardziej przemyślany i nie będzie klikania wszystkiego jak leci.
Po drugie, można wykorzystać ten ranking i nagradzać najbardziej aktywnych, a sama nagroda mogą też być szarotki, do wykorzystania później.

Oczywiście to już jest nieco bardziej zaawansowany technologicznie pomysł i pytanie na ile możemy sobie pozwolić.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL