Horace Richelieu- Przybyły z Ciepłego Kraju.

Szanowny przybyszu, jeśli dotarłeś do rogatki to znaczy, że włożyłeś wiele trudu by ujrzeć całe piekno górskiej krainy. To jednak musi jeszcze chwilę poczekać - jesteś zapewne zmęczony podróżą. Spocznij więc na przydrożnym kamieniu, a następnie przekazując dokumenty straży granicznej opowiedz coś o sobie... i dowiedz się więcej o samym Edelweiss.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Horace Richelieu Stempel

ODZNACZENIA

Horace Richelieu- Przybyły z Ciepłego Kraju.

Post autor: Horace Richelieu »

Według plotek, a później z potwierdzonych raportów straży granicznej, mężczyzna średniego wieku o bujnych, brązowych włosach i niebieskich oczach przekroczył granicę Kotliny Edelweiss wykorzystując bliźniacze klify w najmniej strzeżonym miejscu, które uważano za nieprzejścia- ale ów człowiek im uświadomił, że można to dokonać wykorzystując zmodyfikowane czekany i raki do wspinaczki. Po tym jak odkrył, iż nie odbył protokołu granicznego, zgłosił się do najbliższego stanowiska, zaskakując tym strażników. Zgodnie z protokołem uważano mężczyznę za przemytnika, ale po sprezentowaniu Stempla- paszportu mikronacji (Obrazek) oraz dosyć wiarygodnej historii, postanowiono go uwolnić.

Obecnie Horace Richelieu, bo tak nazywa się, znajduję się pod opieką ciepła oraz gorącej czekolady w małej kawiarni "Heiße Schokolade", mało brakowało do hipotermii- nie jest człowiekiem, którego góry uwielbiają, jednakże był na tyle wytrwały i ambitny, aby dokonać niemożliwego dla siebie samego

W-Witam s-s-serdecznie w-wszystk-ich. Jam jest Rycerz, Kawaler i Marynarz Horace Richelieu. Przybyłem z Królestwa Lumerii, aby poznać s-s-sąsiadów.
M-M-Miło mi was p-p-poznać wszystkich!
Stara się mówić wpół zamrożony, otulony w kocyk podróżnik.
Sa Chevalerie Horace de la Maison de La Rocque; Hauptarchitekt EdelBau.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Horace Richelieu- Przybyły z Ciepłego Kraju.

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Przybycie Herr Richelieu zaskoczyło wszystkich na granicy, ale i w dalszej częsci szarotkowych włości. Nikt, ale to doprawdy nikt nie spodziewał się wizyty Lumeryjczyka, a już na pewno nie przedzierającego się przez górskie przełęcze, skoro przez Gamsentor prowadzi droga - byle jak, ale jednak droga.

Witamy serdecznie, proszę się ogrzać, a w razie problemów ze pogorszeniem stanu zdrowia zgłosić się do szpitala na oddział ratunkowy. Tymczasem polecam sowicie wypocząć. Gdy nabierze Szanowny sił, być może wyjawi nam co sprowadza go do naszej Kotliny.
Życzymy przyjemnego wypoczynku!
:E :E :E
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Horace Richelieu Stempel

ODZNACZENIA

Horace Richelieu to mężny chłop, a nie byle płotka i szybko wrócił do zdrowia. Aby odwdzięczyć się mości Pani Esser, pracuje u niej w kawiarni jako kelner. Na początku ma problem z językiem i miejscowymi dielektami osób przybyłych poza stolicą, ale poradził sobie zapisując na uboczu swego notatnika kelnerskiego wymowy potraw i ich nazwy. To przyśpieszyło jego pracę. Po zmianie ubrał się w strój zimowy, który kupił, czyli skórzano-puchowo-futrzana kurtka, czapka uszatka i kominiarkę. Był porządnie przygotowany na zimową pogodę.

Celem mojej podróży jest poznanie nowych ludzi, kultur, języków oraz promocja Królestwa Lumerii za granicą swoich pseudorealistycznych wypraw. Mam unikalny styl prowadzenia narracji, gdyż nie jestem jak typowy użytkownik mikronacji wszędzie na raz, tylko ja muszę się pojawić w danej nacji za sprawą wątku fabularnego "wyruszam" albo coś podobnego. Wtedy przygotowuje ekwipunek i tak dalej. Na przykład teraz się nie udzielam na forum mojego Królestwa, gdyż mnie tam nie ma fabularnie. Ja jestem tutaj.
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Horace Richelieu pisze: 04 kwietnia 2022, 19:40 Horace Richelieu to mężny chłop, a nie byle płotka i szybko wrócił do zdrowia. Aby odwdzięczyć się mości Pani Esser, pracuje u niej w kawiarni jako kelner. Na początku ma problem z językiem i miejscowymi dielektami osób przybyłych poza stolicą, ale poradził sobie zapisując na uboczu swego notatnika kelnerskiego wymowy potraw i ich nazwy. To przyśpieszyło jego pracę. Po zmianie ubrał się w strój zimowy, który kupił, czyli skórzano-puchowo-futrzana kurtka, czapka uszatka i kominiarkę. Był porządnie przygotowany na zimową pogodę.

Celem mojej podróży jest poznanie nowych ludzi, kultur, języków oraz promocja Królestwa Lumerii za granicą swoich pseudorealistycznych wypraw. Mam unikalny styl prowadzenia narracji, gdyż nie jestem jak typowy użytkownik mikronacji wszędzie na raz, tylko ja muszę się pojawić w danej nacji za sprawą wątku fabularnego "wyruszam" albo coś podobnego. Wtedy przygotowuje ekwipunek i tak dalej. Na przykład teraz się nie udzielam na forum mojego Królestwa, gdyż mnie tam nie ma fabularnie. Ja jestem tutaj.
Bardzo ciekawy sposób prowadzenia "postaci". W Edelweiss kreujemy życie fabularne w stopniu dość znacznym, także winien się Szanowny odnaleźć. Co prawda "wierzymy" w bilokację, bo to chociażby z moim "wszędobylstwem" by się wykluczało. Nie mniej zapraszam do zabawy z nami.
Co do zakupu sprzętu to szkoda, że przegapił Szanowny jedyny w swoim rodzaju sklep ze sprzętem wysokogórskim "GRAT".

Napotkany przez Herr Richelieu mieszkaniec Stadt Edelweiss na proste pytanie gdzie można zakupić smakołyki, bez zawahania wskazał drogę do cukierni Zerbröckelnów. To pracownia preferująca iście wspaniały smak, ale i wyjątkowość w doznaniach wizualnych. Nie sposób być tam raz. Tam się zawsze wraca, bo ich wypieki rozbudzają wszystko co kryją nasze marzenia

Zapewne teraz zapytałby Szanowny gdzie to jest, a ja z iście niekłamaną sympatią do tego miejsca wskazałbym drogowskaz...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Horace Richelieu Stempel

ODZNACZENIA

Popatrzył chwilę na drogowskaz, aby następnie wyjąć listę rzeczy, które musi szczególnie przywieźć do domu i się uśmiechnął. Zwinął list, kładąc go do kieszeni plecaka. Popatrzył na Heinza-Wernera Grünera z wdzięcznością, na twarzy i we uśmiechu
Nie wiem jak mogę podziękować za tą gościnność, Panie-Przyjacielu. Przywiozłem z sobą jedną rzecz, gdyż już plecak był ciężki, ale myślę, że będzie w sam raz.
Horace Richelieu wyjął z bocznej kieszeni mały upominek, który zabrał z Królestwa Lumerii, czyli własnoręcznie wykonane dwa cygara. Mają kolor biały i pachną dobrej jakości tytoniem z nutką czekolady- podał je dla Grünera delikatnie.
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Horace Richelieu pisze: 05 kwietnia 2022, 05:35 Popatrzył chwilę na drogowskaz, aby następnie wyjąć listę rzeczy, które musi szczególnie przywieźć do domu i się uśmiechnął. Zwinął list, kładąc go do kieszeni plecaka. Popatrzył na Heinza-Wernera Grünera z wdzięcznością, na twarzy i we uśmiechu
Nie wiem jak mogę podziękować za tą gościnność, Panie-Przyjacielu. Przywiozłem z sobą jedną rzecz, gdyż już plecak był ciężki, ale myślę, że będzie w sam raz.
Horace Richelieu wyjął z bocznej kieszeni mały upominek, który zabrał z Królestwa Lumerii, czyli własnoręcznie wykonane dwa cygara. Mają kolor biały i pachną dobrej jakości tytoniem z nutką czekolady- podał je dla Grünera delikatnie.
-Dziękuje Podróżniku, ale białe? A dlaczego Herr Richelieu te cygara są białe? Co to za tytoń? - Grüner wziął jedno do ręki i starannie obwąchał otrzymany oprezent, po czym bez żadnych ceregieli schował do kieszeni marynarki, na później.
-Szanowny Panie, nam nie trzeba dziekować. Wystarczy, że spędzi Szanowny z nami parę dłuższych chwil i sam zauważy, że my, lud z Kotliny jesteśmy usposobieni radośnie do każdego, pod warunkiekm, że nam nie wadzi i nie uraża naszego dobrego imienia. Proszę mi więcej opowiedzieć o pańskiej Lumerii. Kim właściwie Pan jest? Czym raczy się zajmować w rodzinnych stronach?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Horace Richelieu Stempel

ODZNACZENIA

Moja drogie Królestwo Lumerii jest na początku swej podróży, choć znaleźliśmy naprawdę dobrych obywateli i mieszkańców, którzy dbają o ciągłość serwera oraz innowacje, czy to systemowe, czy fabularne. Aby rozejrzeć się po forum, trzeba się zalogować. Układ forum jest przejrzysty. Jak kafelki w Windowsie, tylko lepiej. Biznes się kręci 24 godziny i 7 dni w tygodniu, gdyż mamy trzy surowce, które nawzajem się uzupełniają- drwal bez kamienia i żelaza nie ulepszy swej siedziby ani swej siekiery, i tak dalej.

Łatwiej mi powiedzieć kim nie jestem. Jestem Kawalarem w Lumerii, szlachtą dziedziczną niższą, marynarzem w Res Republice, i z rodziny Rycerzem. Nawet mam swe godło rycerskie.
Wyjmuję z plecaka przypinkę do koszul i marynarek w kształcie tarczy i przypina ją do plecaka, do prawej uprzęży.
Obrazek
Jestem podróżnikiem, jak mnie nazwałeś, to też mój oficjalny "zawód". Zbieram pamiątki i ciekawe rzeczy z sobą do domu, aby mieć co opowiadać.
A skoro zapytałeś o tytoń, to jest specjalna lumeryjska odmiana, która zakwita tylko raz w roku. Młode są zakłady rodzinne, które przetwarzają tytoń do cygar, dlatego mają swoją wartość. Ciężko jest je zdobyć, a zapach czekolady jest specjalnością syna właściciela firmy, który się nazywa Patrice Descoteaux. Specjalizuję się w biologii, modyfikacji roślinnej, mówiąc dokładniej.
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Horace Richelieu pisze: 05 kwietnia 2022, 09:16 Moja drogie Królestwo Lumerii jest na początku swej podróży, choć znaleźliśmy naprawdę dobrych obywateli i mieszkańców, którzy dbają o ciągłość serwera oraz innowacje, czy to systemowe, czy fabularne. Aby rozejrzeć się po forum, trzeba się zalogować.
Herr Horace, nie byłbym sobą jakbym nie zawitał do Lumerii i nie rozejrzał się, także po zalogowaniu. Znam, co prawda ze słyszenia, osoby tworzące trzon lumeryjskiej społeczności i faktycznie daje to nadzieje na dobry start. Liczne systemy na pewno są "kartą przetargową".
Horace Richelieu pisze: 05 kwietnia 2022, 09:16 Układ forum jest przejrzysty. Jak kafelki w Windowsie, tylko lepiej. Biznes się kręci 24 godziny i 7 dni w tygodniu, gdyż mamy trzy surowce, które nawzajem się uzupełniają- drwal bez kamienia i żelaza nie ulepszy swej siedziby ani swej siekiery, i tak dalej.
Jestem raczej w miarę poukładany i dość szybko sobie przyswajam różne rzeczy, ale akurat dla mnie system "kafelkowy" nie jest aż tak czytelny. Pewnie to kwestia przyzwyczajenia, a jednak nie bywam w Lumerii regularnie, ale "rozeznanie" w nowych postach jest dość trudne. :)
Co do systemu surowców, owszem ciekawa inicjatywa.
Horace Richelieu pisze: 05 kwietnia 2022, 09:16 Łatwiej mi powiedzieć kim nie jestem. Jestem Kawalarem w Lumerii, szlachtą dziedziczną niższą, marynarzem w Res Republice, i z rodziny Rycerzem. Nawet mam swe godło rycerskie.
Wyjmuję z plecaka przypinkę do koszul i marynarek w kształcie tarczy i przypina ją do plecaka, do prawej uprzęży.
Ciekawie Szanowny opisal swoje role.
Kawaler w Lumerii to szlachta, tak czy odpowiednik jakiegoś statusu społecznego? Wybaczy mi Szanowny tą dociekliwość, ale może inni mieszkańcy Edelweiss zechcą się także dowiedzieć...
Szlachta dziedziczna niższa - to ciekawe zagadnienie, można prosić o więcej informacji? :)
Czy ja dobrze pamiętam, że Lumeria jest wyspą? Czy grupą wysp?
Horace Richelieu pisze: 05 kwietnia 2022, 09:16 A skoro zapytałeś o tytoń, to jest specjalna lumeryjska odmiana, która zakwita tylko raz w roku. Młode są zakłady rodzinne, które przetwarzają tytoń do cygar, dlatego mają swoją wartość. Ciężko jest je zdobyć, a zapach czekolady jest specjalnością syna właściciela firmy, który się nazywa Patrice Descoteaux. Specjalizuję się w biologii, modyfikacji roślinnej, mówiąc dokładniej.
Ten tytoń to bardzo intrygująca sprawa. Takiej odmiany chyba się nie spodziewałem. Może warto zastanowić się nad sprowadzaniem tego produktu do Edelweiss.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Horace Richelieu Stempel

ODZNACZENIA

Ciekawie Szanowny opisal swoje role.
Kawaler w Lumerii to szlachta, tak czy odpowiednik jakiegoś statusu społecznego? Wybaczy mi Szanowny tą dociekliwość, ale może inni mieszkańcy Edelweiss zechcą się także dowiedzieć...
Ciekawość to cecha każdego dobrego podróżnika i kucharza, więc spokojnie. Można pytać ile można.
Według konstytucji Królestwa Lumerii już Kawaler jest szlachtą pełnoprawną, choć jest na samym początku drogi. Stąd wyszło określenie
Szlachta dziedziczna niższa
przez mnie ukute. Albowiem na początku całej drabiny jest Kawaler i Baronet, albo Szlachetna Dama i Baronessa, jeśli obywatel jest kobietą. Dopiero później jest "zwykła szlachta", kończąc drabinę szlachty na Arcyksięciu-przy czytaniu tego czułem się jakbym był u Habsburgów.
Czy ja dobrze pamiętam, że Lumeria jest wyspą? Czy grupą wysp?
Tak, Panie Grüner, dobrze Pan pamięta. To jest pojedyńcza wyspa.

Teraz czas na pytanie z mej strony -
Tymczasowe lokum i pracę, gdzieś by się dało to załatwić? Sam to zrobię, tylko potrzebuje pokierowania. Nawet mogę pracować dorywczo. Morze mnie nauczyło, iż w każdej pracy znaleźć można ziarnko mądrości na przyszłość.
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Horace Richelieu pisze: 05 kwietnia 2022, 13:09 Teraz czas na pytanie z mej strony -
Tymczasowe lokum i pracę, gdzieś by się dało to załatwić? Sam to zrobię, tylko potrzebuje pokierowania. Nawet mogę pracować dorywczo. Morze mnie nauczyło, iż w każdej pracy znaleźć można ziarnko mądrości na przyszłość.
Lokum? Z tym nie ma problemu. Proszę sobie wybrać kamienicę (zakłada Szanowny temat, w którym opisuje swoje lokum i co tylko zechce). Mamy ich jeszcze sporo wolnych.

Natomiast co do pracy, to w jakiej branży by się Szanowny czuł najlepiej? Czynnych zakładów pracy mamy niewiele, ale od wyboru do koloru jest w Stadt Edelweiss, tam polecam zwrócić się w pierwszej kolejności. No chyba, że chciałby Szanowny popracować w Wolkenbad we wspomnianym wcześniej sanatorium. A może coś z zakładów zbrojeniowych (uzbrojenia lub pojazdów)?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rogatka graniczna - Powitania”