O zamyśle słów kilka

System gospodarczy ma spowodować, że wszyscy będziemy pływać w mleku kozic z Edelweiss i popijać najlepszymi trunkami winnymi czy chmielnymi z regionu. No cóż, na razie musimy czekać na efekty prac naszych racjonlizatorów.
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: O zamyśle słów kilka

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

W zasadzie to zgadzam się co do joty z przedmówcą. Wygląda to teraz znacznie przyjemniej i faktycznie łatwiej jest człowiekowi znaleźć czego potrzebuje. Tak samo usunąłbym wspomniane przekierowania z sił zbrojnych gdzie są one teraz raczej tam zbędę.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

O widzę, że słusznie chcecie zgrupować instytucje w jednym miejscu. Mnie to również bardzo sie przyda.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Zrobimy to tak jak chcieliście, ale dla tych kopalni/hut etc i np. portów/hubów przeładunkowych zrobimy trzeci dział, ok? Chyba tak będzie łatwiej się rozeznać.
W każdym razie przysiedzę jeszcze dzisiaj nad tym. A nie uważacie, że w działach np. wojskowych, nie powinno być odnośników do fabryk militarnych? Potencjalny piechur, nowy soldat nie musi przecież wiedzieć, że w dziale gospodarki coś takowego istnieje, a być może byłby zainteresowany rozwojem tejże gałęzi gospodarki. Upierać się jednak nie będę. Dla duble to akurat nie problem, ważne, żeby trafiało do potencjalnego odbiorcy.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ponawiam zapytanie. Chcę w końcu ogarnąć porządnie to nasze edelwajskie klepisko. :)

1. Czy dodajemy trzeci sektor - jak go nazwać?
2. Co z odnośnikami np. w działach militarnych? Czy to nie upraszacza nowym poszukiwań?
3. Czy dublowanie to faktycznie zły pomysł? Link i tak prowadzi do jednego miejsca.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinz-Werner Grüner pisze: 01 czerwca 2023, 22:35 1. Czy dodajemy trzeci sektor - jak go nazwać?
Można by jakoś wyłączyć komunikację, porty, lotniska, linie kolejowe itp. Tylko jak go nazwać "Transport" ?
Heinz-Werner Grüner pisze: 01 czerwca 2023, 22:35 2. Co z odnośnikami np. w działach militarnych? Czy to nie upraszacza nowym poszukiwań.
Dla mnie jest to zasadza wszystko albo nic. Czyli jeżeli już chcemy dawać odnośniki to do każdej firmy zajmującej się przemysłem zbrojeniowym, od koncernu Atlas, przez wszystkie firmy @Ronon Dex kończąc na państwowych przedsiębiorstwach. (Nie koniecznie w tej kolejności.)
Heinz-Werner Grüner pisze: 01 czerwca 2023, 22:35 3. Czy dublowanie to faktycznie zły pomysł? Link i tak prowadzi do jednego miejsca.
No może i nie jest ale też żeby nie było tego w nadmiarze, gdyż na upartego nie byłoby to potrzebne. Zasadniczo jeżeli gospodarka będzie w jednym miejscu to nawet kompletnie zielona osoba załapie od razu że tam należy szukać wszelkich firm.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 01 czerwca 2023, 22:56 Można by jakoś wyłączyć komunikację, porty, lotniska, linie kolejowe itp. Tylko jak go nazwać "Transport" ?
Sektor transportu owszem powinien się tu znaleźć, ale takie kopalnie chyba też, co? Sam nie wiem. :D

Sektor strategiczny, to zbyt górnolotnie, gdyż taki jest w państwowym także.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 01 czerwca 2023, 22:56 Dla mnie jest to zasadza wszystko albo nic. Czyli jeżeli już chcemy dawać odnośniki to do każdej firmy zajmującej się przemysłem zbrojeniowym, od koncernu Atlas, przez wszystkie firmy @Ronon Dex kończąc na państwowych przedsiębiorstwach. (Nie koniecznie w tej kolejności.)
Można też w dziale wojskowym dać inny podział, by to się za bardzo nie rozrastało. Zamiast wyszczególniać każdy z osobna, to na poziomie obecnym dać coś takiego: "Fabryki Sprzętu Wojkowego" i tam dopiero umieszczać zbiorczo linki do wszystkich, łacznie z tymi prywatnymi, a nawet jakby znalazł się zaprzyjaźniony "element" to i z innego forum/mikronacji.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 01 czerwca 2023, 22:56 No może i nie jest ale też żeby nie było tego w nadmiarze, gdyż na upartego nie byłoby to potrzebne. Zasadniczo jeżeli gospodarka będzie w jednym miejscu to nawet kompletnie zielona osoba załapie od razu że tam należy szukać wszelkich firm.
Szczerze powiedziawszy to mam spory kontakt z każdym potencjalnym Edlem i wiem, że organizacja forum, choć byłaby najbardziej możliwie czytelna to i tak będzie niejasna. :)
Fan militariów nawet nie zajrzy do gospodarki i odwrotnie. Natomiast podlinkowanie to dla mnie żaden problem. Kwestia tylko ustalenia czy mam to robić czy nie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Może na podstawie powyższych ustaleń warto stworzyć jakieś robocze drzewko kategorii i odnośników, które mają się w nich znaleźć? Będzie łatwiej na tym pracować.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 07 czerwca 2023, 07:26 Może na podstawie powyższych ustaleń warto stworzyć jakieś robocze drzewko kategorii i odnośników, które mają się w nich znaleźć? Będzie łatwiej na tym pracować.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chyba wszytsko co chcieliśmy jest posegregowane poza tymi portami, dworcami etc. Czy ja coś źle zrozumiałem?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA