Prace edelweisskie

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Prace edelweisskie

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jestem po wstępnych rozmowach z faktotum de Espadą i słusznie zauwazył, że należy uporządkować drobnostki na forum.

Pierwsze nad czym bym się pochylił to rody.
Tutaj dwie sprawy. Sam wizerunek herbów rodowych obecnie wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
Jak sami widzicie - mały burdel. Proponuje zatem, za pomocą "edelweisskiej tarczy" czyli tej, której wykorzystujemy do herbów miast, wsi i osad (tutaj również należy się poprawka - pozwoliłem na ustępstwa, ale skoro porządkujemy to musi być ordnung) niejako "wpisać" ją w naszą tarcz. Poprawi to spójność, wizualnie będzie ładniej i w dodatku nada klimatu edelweisskiego.
Pierwsze co się nasuwa to pytanie, co robimy z herbami Robingrenów i Romanowów, one nie są czysto edelweisskie, ba nawet w wypadku tych pierwszych to wcale.
Herb Grünerów, Cargalho to prostota wpisać w tarcz i spokój. W przypadku Augentrost chyba też nie będzie problemu, pomimo, że ten symbol rodowy jest znacznie bardziej rozbudowany.
Herb Romanowów po prostu chyba bym zrobił samą tarcz (nawet zachowując pierwotny kształt). To samo chyba u Robingrenów - tarcz w ich kształcie. Nie wiem tylko co z koroną.

Tyle na początek. Prosze o uwagi, komentarze.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Prace edelweisskie

Ustalmy jeszcze raz. Cała forma ujednolicenia mnie się bardzo podoba. Tylko mam kilka pytań.

1. Czy KAŻDY herb rodowy poprawiamy i osadzamy w "tarczy edelweisskiej" (edel. edeltartsche) czy TYLKO rodów uznanych za edelweisskie czyli:
-Augentrost
-Cargalho
-Espada
-Grüner
-Romanoff (Romanow, Romanov, Romanaav) - pisownia edelweisska do ustalenia

Robingren czy jakikolwiek inny zagraniczny można umieszczać, ja nie widzę przeciwskazań, tym bardziej, że to własnie członkowie tego rodu wyszli do mnie z taką propozycją. Kwestia jego eksponowania. Czy dostsoswujemy go do naszych warunków czy zostawiamy bez zmian? Mimko wszystko, jesli doszłoby do ustaleń, że kształt tarczy może odbiegać od naszej edeltartsche, to skupiłbym się tylko na ekspozycji herbu, bez żadnych koron i ozdób poszerzjących, gdyż zaburzy to spójność całości, a własnie tego zamierzamy się pozbyć (patrz jak obecnie wygląda herb Romanow :) ).

2. Zamiana herbu Romanow na edeltartsche jest świetna. Mnie odpowiada i taką formę przyjął bym bez gadania. Herr @Peetri Romanaav u nas posługuje się, w końcu ma obywatelstwo takim "herbem".

3. No właśnie, herbem czy symbolem rodowym? Może ustalmy to, a ja spisze w formie rozporządzenia, że ustalamy, że rody edelweisskie mogą posiadac swój herb, wpisany w edeltartsche. Będzie to miało sens.
Od razu zaznaczę, że ród Cargalho zostanie poproszony o wybranie "koloru bazowego" jako tło. To samo tyczy się z rodem Augentrost. Ustalimy czy pozostanie on w niezmienionej formie.

4. Co do mojego symbolu rodowego, bo tak go w zasadzie traktowałem, to jestem jak najbardziej za zmianą. Nigdy nie patrzyłem na to jak na "japoński symbol rodowy", ale na 99% to własnie nim jest. Po prostu przypasował mi. Nie w tym rzecz żeby raził po oczach i był tak odległy kulturowo. Bije sie w pierś, że wcześniej tego nie zauważyłem. Obiecuję zmianę tutaj na coś idealnie edelweisskiego. Będzie na pewno zielone tło i coś z lasu, albo jakaś szarotka. Zobaczymy. No, ale to już dopieszczanie. A my chcemy podstaw.

Czy wszystkie punkty są jasne i czytelne?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Damiano Robingren pisze: 19 marca 2026, 21:19
Heinz-Werner Grüner pisze: 18 marca 2026, 19:32 Pierwsze co się nasuwa to pytanie, co robimy z herbami Robingrenów i Romanowów, one nie są czysto edelweisskie, ba nawet w wypadku tych pierwszych to wcale.
Fede teraz letko niedostępny ale dzisiaj już powinien być to go spytam. Na razie robicie co wam @Sheldon Anszlus Robingren przyzwoli i nie róbta żadnego bajzlu :D
Jak na moje, jesteśmy tutaj gościnnie, więc nie widzę problemu, aby pozbyć się korony i zamiast herbem, posługiwać się samym symbolem, to jest pingwinem, zresztą takowy też posiadam w opisie na forum. Herb oficjalny jest przez nas używany w dokumentach, więc symbol jako reprezentacja przynależności do rodu (samo nazwisko o tym świadczy), moim zdaniem będzie wystarczająca. Pozostałbym przy kolorach, jednak nie wiem czy wtedy gwiazdki też by zostawały? @Benjamin
Obrazek
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Propozycja herbu
Propozycja herbu
file_000000000e98722f9ad9083f56f25ff1.png (1.45 MiB) Przejrzano 8127 razy
Z telefonu i przy pomocy AI, ale jak już chcę id przerabiać, to bardziej w takim kierunku polecam
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tutaj zaczekam na samych zainteresowanych i pomysłodawcę.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Nieironiczne na tą chwilę to ten przerobiony na nasz standard herb Romanaava wygląda chyba najlepiej ze wszystkich.

Problem z naszą heraldyką jest taka iż jest ona bardzo niespójna w nie tyle w tematyce co formie prezentacji, z jednej strony mamy heraldykę Grüner oraz Cargalho która jest wyjątkowo prosta i banalna. Potem mamy przejście w drugą stronę skrajności z nade szczegółowym i skomplikowanym herbem Augentrost starającym się być aż fotorealistycznym. No i na koniec mamy po środku herby takie jak mój czy Romanaava które są takie najbardziej pospolitym rodzajem heraldyki w mikroświecie.

Natomiast w nawiązaniu do pierwszego punktu @Heinz-Werner Grüner, faktycznie zdałem sobie sprawę z pewnego faktu.
Herby edli w formie o jakiej rozmawiamy powinny przysługiwać jedynie edlom. Jeżeli obcokrajowiec chce się posługiwać swoją heraldyką to oczywiście może to robić ale wykluczyłbym nie edlowskie herby z oficjalnych rang na forum. Natomiast jeżeli obywatel Kotliny ma już herb nadany w innym kraju może posługiwać się nim w oryginalnej formie ale jeżeli chce go zarejestrować również w Kotlinie musiałby on zmodyfikować go do naszych standardów aby oficjalnie go zatwierdzić.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

W sumie to ja się dostosuje. Chciałbym tylko to ładnie spisać i egzekwować. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Zgadzamy się do jednego że herby umieszczamy w tarczy. teraz kwestia czy standaryzujemy formę prezentacji treści czy zostawiamy swobodę.

Sugeruję taktyczną ankietę z pytaniem czy zostawiamy swobodę i standaryzujemy ewentualnie jeżeli standaryzujemy to w jakiej formie, prostej jak Grüner czy bardziej konwencjonalne jak mój.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 20 marca 2026, 21:54 Zgadzamy się do jednego że herby umieszczamy w tarczy. teraz kwestia czy standaryzujemy formę prezentacji treści czy zostawiamy swobodę.

Sugeruję taktyczną ankietę z pytaniem czy zostawiamy swobodę i standaryzujemy ewentualnie jeżeli standaryzujemy to w jakiej formie, prostej jak Grüner czy bardziej konwencjonalne jak mój.
Herb w tarczy to już w takim razie klepniemy.
Skoro to mają być "herby rodowe", to nie symbole, więc muszą spełniać zasady heraldyczne choćby w minimalnym stopniu (Twój nie spełnia, paw jest ucięty, ale możemy to ew. obejść ;) ). Lis musiałby być lisem, kwiat kwiatkiem, a wierzba wierzbą, czy tam cokolwiek innego, ale w heraldycznym wydaniu. Kwestia czy inni są skorzy do zmian. Ja tam bardzo chętnie zmienię.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 20 marca 2026, 22:37
Albert Fryderyk de Espada pisze: 20 marca 2026, 21:54 Zgadzamy się do jednego że herby umieszczamy w tarczy. teraz kwestia czy standaryzujemy formę prezentacji treści czy zostawiamy swobodę.

Herb w tarczy to już w takim razie klepniemy.
Skoro to mają być "herby rodowe", to nie symbole, więc muszą spełniać zasady heraldyczne choćby w minimalnym stopniu (Twój nie spełnia, paw jest ucięty, ale możemy to ew. obejść ;) ). Lis musiałby być lisem, kwiat kwiatkiem, a wierzba wierzbą, czy tam cokolwiek innego, ale w heraldycznym wydaniu. Kwestia czy inni są skorzy do zmian. Ja tam bardzo chętnie zmienię.
Mi to również odpowiada.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA