Ustalmy jeszcze raz. Cała forma ujednolicenia mnie się bardzo podoba. Tylko mam kilka pytań.
1. Czy KAŻDY herb rodowy poprawiamy i osadzamy w "tarczy edelweisskiej" (
edel. edeltartsche) czy TYLKO rodów uznanych za edelweisskie czyli:
-Augentrost
-Cargalho
-Espada
-Grüner
-Romanoff (Romanow, Romanov, Romanaav) - pisownia edelweisska do ustalenia
Robingren czy jakikolwiek inny zagraniczny można umieszczać, ja nie widzę przeciwskazań, tym bardziej, że to własnie członkowie tego rodu wyszli do mnie z taką propozycją. Kwestia jego eksponowania. Czy dostsoswujemy go do naszych warunków czy zostawiamy bez zmian? Mimko wszystko, jesli doszłoby do ustaleń, że kształt tarczy może odbiegać od naszej
edeltartsche, to skupiłbym się tylko na ekspozycji herbu, bez żadnych koron i ozdób poszerzjących, gdyż zaburzy to spójność całości, a własnie tego zamierzamy się pozbyć (patrz jak obecnie wygląda herb Romanow

).
2. Zamiana herbu Romanow na
edeltartsche jest świetna. Mnie odpowiada i taką formę przyjął bym bez gadania. Herr
@Peetri Romanaav u nas posługuje się, w końcu ma obywatelstwo takim "herbem".
3. No właśnie, herbem czy symbolem rodowym? Może ustalmy to, a ja spisze w formie rozporządzenia, że ustalamy, że rody edelweisskie mogą posiadac swój herb, wpisany w
edeltartsche. Będzie to miało sens.
Od razu zaznaczę, że ród Cargalho zostanie poproszony o wybranie "koloru bazowego" jako tło. To samo tyczy się z rodem Augentrost. Ustalimy czy pozostanie on w niezmienionej formie.
4. Co do mojego symbolu rodowego, bo tak go w zasadzie traktowałem, to jestem jak najbardziej za zmianą. Nigdy nie patrzyłem na to jak na "japoński symbol rodowy", ale na 99% to własnie nim jest. Po prostu przypasował mi. Nie w tym rzecz żeby raził po oczach i był tak odległy kulturowo. Bije sie w pierś, że wcześniej tego nie zauważyłem. Obiecuję zmianę tutaj na coś idealnie edelweisskiego. Będzie na pewno zielone tło i coś z lasu, albo jakaś szarotka. Zobaczymy. No, ale to już dopieszczanie. A my chcemy podstaw.
Czy wszystkie punkty są jasne i czytelne?