Prace edelweisskie

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Prace edelweisskie

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jestem po wstępnych rozmowach z faktotum de Espadą i słusznie zauwazył, że należy uporządkować drobnostki na forum.

Pierwsze nad czym bym się pochylił to rody.
Tutaj dwie sprawy. Sam wizerunek herbów rodowych obecnie wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
Jak sami widzicie - mały burdel. Proponuje zatem, za pomocą "edelweisskiej tarczy" czyli tej, której wykorzystujemy do herbów miast, wsi i osad (tutaj również należy się poprawka - pozwoliłem na ustępstwa, ale skoro porządkujemy to musi być ordnung) niejako "wpisać" ją w naszą tarcz. Poprawi to spójność, wizualnie będzie ładniej i w dodatku nada klimatu edelweisskiego.
Pierwsze co się nasuwa to pytanie, co robimy z herbami Robingrenów i Romanowów, one nie są czysto edelweisskie, ba nawet w wypadku tych pierwszych to wcale.
Herb Grünerów, Cargalho to prostota wpisać w tarcz i spokój. W przypadku Augentrost chyba też nie będzie problemu, pomimo, że ten symbol rodowy jest znacznie bardziej rozbudowany.
Herb Romanowów po prostu chyba bym zrobił samą tarcz (nawet zachowując pierwotny kształt). To samo chyba u Robingrenów - tarcz w ich kształcie. Nie wiem tylko co z koroną.

Tyle na początek. Prosze o uwagi, komentarze.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Prace edelweisskie

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinz-Werner Grüner pisze: 22 marca 2026, 19:53 No dobrze, to czas w takim razie chyba zaproponować coś dalej, bo zaraz utkniemy we własnym wirze. Nie dziś, bo słabo z czasem, ale na jutro, pojutrze, owszem :)
Chciałbym powiedzieć że mamy konsensus ale w obecnej chwili opinię wyraziło dwóch obywateli co jest średnio miarodajnym wyznacznikiem. Ja wiem ze słonce narodu i pierwszy góral Edelweiss jednym dekretem może ustanowić co mu się podoba ale jednak fajnie byłoby żeby ktokolwiek jeszcze się wypowiedział.

DW: @Femme Mystere @Joachim Cargalho
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 23 marca 2026, 19:59
Heinz-Werner Grüner pisze: 22 marca 2026, 19:53 No dobrze, to czas w takim razie chyba zaproponować coś dalej, bo zaraz utkniemy we własnym wirze. Nie dziś, bo słabo z czasem, ale na jutro, pojutrze, owszem :)
Chciałbym powiedzieć że mamy konsensus ale w obecnej chwili opinię wyraziło dwóch obywateli co jest średnio miarodajnym wyznacznikiem. Ja wiem ze słonce narodu i pierwszy góral Edelweiss jednym dekretem może ustanowić co mu się podoba ale jednak fajnie byłoby żeby ktokolwiek jeszcze się wypowiedział.

DW: @Femme Mystere @Joachim Cargalho
Rozumie się. Możemy oczekiwać, nie ma problemu.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Tarcza mi jak najbardziej pasuje. Co do kwestii zapisu nazwiska w Edelweiss jestem zwolennikiem pozostawienia niemieckiej wersji mojego nazwiska tj. Romanoff lub Romanov jak kto woli. ;)
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Peetri Romanaav pisze: 25 marca 2026, 21:11 Tarcza mi jak najbardziej pasuje. Co do kwestii zapisu nazwiska w Edelweiss jestem zwolennikiem pozostawienia niemieckiej wersji mojego nazwiska tj. Romanoff lub Romanov jak kto woli. ;)
Zgodnie z wytycznymi, dostosujemy się. Tymvczasem sam muszę pomyśleć jak ma wyglądać "mój herb".
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ok. Ja bym nawet coś takiego przyjął:
Obrazek