Wstępne próby organizacji EFF

Flotylla Rzeczna Edelweiss
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Wstępne próby organizacji EFF

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Femme Mystere pisze: 25 września 2023, 11:33 Ja bym dała w dziale okrętów jeden wątek ze spisem okrętów i dowódcami. A jeżeli dany dowódca chce prowadzić fabularyzację, to zakłada sobie nowy wątek i tam wstawia specyfikację swojego okrętu i dalej pisze, cokolwiek chce, na jego temat.

Tak chyba będzie najprościej i najwygodniej.

Femme Mystere pisze: 25 września 2023, 11:33 A może nie szalejmy z tym, by dowódca sam wymyślał nazwę, bo wtedy powstaną jakieś kwiatki, tylko nazywajmy okręty po prostu od nazwiska dowódcy?

A jeśli nie, to dowódca mógłby wymyślać polską nazwę dla swojego okrętu, a ja to przetłumaczę na niemiecki np. w 3 wariantach i wybiera spośród nich. Niemieckie nazwy dla laików i tak zawsze będą spójne, bez względu na to, czy odnoszą się do zwierząt, pogody czy czegokolwiek innego.

Nazwę można dodawać odgórnie przy wodowaniu a jeżeli po otrzymaniu przydziału dowódca będzie chciał to zmienić może o to zawnioskować do przełożonego.
O ile nazwa nie będzie jakoś wyjęta z czapy a będzie nazwą pogody, zwierzęcia, czyimś imieniem lub czymkolwiek pochodnym to raczej nie będzie problemu.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Fabio Rhyner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Fabio Rhyner »

Femme Mystere pisze: 25 września 2023, 11:33
Załóżmy że powstanie 1. Grupa Okrętów Bojowych a w jej skład będzie wchodzić 10 okrętów, z czasem takich grup może powstać więcej i trochę mało praktyczne wydaje się dla mnie eksponowanie każdego okrętu z kolei.
Zamiast tego można by wydzielać pojedyncze okręty gdy do takowego zostanie ktoś przypisany tylko trzeba będzie się zastanowić jak to ułożyć żeby się schludnie i estetycznie prezentowało na forum.
Ja bym dała w dziale okrętów jeden wątek ze spisem okrętów i dowódcami. A jeżeli dany dowódca chce prowadzić fabularyzację, to zakłada sobie nowy wątek i tam wstawia specyfikację swojego okrętu i dalej pisze, cokolwiek chce, na jego temat.
Jeśli chodzi o nazewnictwo - to technicznie każdy powinien mieć coś w stylu (oczywiście tylko proponuje) rodzaj okretu/numer seryjny/rok czy coś w tym stylu. W momencie kiedy, tak jak proponuje Herr Major, marynarz zostanie przypisany do jednostki - nadaje mu unikatową nazwę, ale pod warunkiem jakiegoś klucza (nie wiem: nazwiska wymyślonego dowódcy, imiona kobiet, zwierzęta, cokolwiek by to było w miarę (w miarę!) spójne).
Nastepnie wydzielamy dla niego wątek.
A może nie szalejmy z tym, by dowódca sam wymyślał nazwę, bo wtedy powstaną jakieś kwiatki, tylko nazywajmy okręty po prostu od nazwiska dowódcy?

A jeśli nie, to dowódca mógłby wymyślać polską nazwę dla swojego okrętu, a ja to przetłumaczę na niemiecki np. w 3 wariantach i wybiera spośród nich. Niemieckie nazwy dla laików i tak zawsze będą spójne, bez względu na to, czy odnoszą się do zwierząt, pogody czy czegokolwiek innego.
Popieram w całości przedmówcę, takie wątki tematyczne statków mogłyby też w przyszłości posłużyć do fabularyzacji i opisywać szereg działań związanych z ich szeroko rozumianą eksploatacją. Co do nazewnictwa myślę że możemy ustalić jakąś główną koncepcję i to co wskazuje Szanowna @Femme Mystere jest logiczne i usystematyzowane. Jeśli chodzi o pomysł @Albert Fryderyk de Espada to fakt, faktem dowódcy powinni mieć teoretycznie możliwość nazywania jednostek, jednak jak sam słusznie wskazuje trzeba to ubrać w ogólne ramy. Troszkę się podkręciłem tym tematem, podoba mi się takie dojrzałe i profesjonalne podejście do organizacji floty. Ostatnio mnie "trochę" nie było ale jak się znowu przewlekła realioza podleczy to może również postaram się coś wymyśleć w tym przedmiocie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Wszyscy się chya zgadzamy w zarysie głównym.
Ja bym może zaproponował coś w stylu "działu służbowego", gdzie odgórnie przydzielony żołnierz ma "obowiązek", a raczej przyzwolenie na to by założyć wątek danego pułku czy tam eskadry(tu o piechocie i lotnictwie), a także okrętu etc. (raczej bym tego nie mieszał, a taki działy stworzył w każdym z rodzajó broni) i tam opisywać swoją działaność, na wyznaczonej pozycji, w wyznaczonym miejscu.

Co do działań... kto gdzie ma i w czym chce pomagać. To Panowie, wiem, że nas jest mało, ale skupiajmy się także na swoich zadaniach. Jeden chce być w lotnictwie to niech służy w lotnictwie i dla jego dobra, jeden jest w marynarce, to niech 95%energii poświeca na ten rodzaj broni.
Co innego doradzanie fachowe, czy też sugerowanie co byłoby dobre. Chciałbym jednak, żeby każdy wiedział, że więcej zdziała w wybranym przez siebie rodzaju broni, bo po to dostał taki przydział, z własnej woli, prawda? :)

Co do nazewnictwa jednostek... To może ustalmy tak, że niech to będzie w porozumieniu z przełożonym/i, ok?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 25 września 2023, 20:06 Wszyscy się chya zgadzamy w zarysie głównym.
Ja bym może zaproponował coś w stylu "działu służbowego", gdzie odgórnie przydzielony żołnierz ma "obowiązek", a raczej przyzwolenie na to by założyć wątek danego pułku czy tam eskadry(tu o piechocie i lotnictwie), a także okrętu etc. (raczej bym tego nie mieszał, a taki działy stworzył w każdym z rodzaju broni) i tam opisywać swoją działalność, na wyznaczonej pozycji, w wyznaczonym miejscu.
Czyli co tworzymy jeszcze jakiś dział w Siłach zbrojnych jak "Koszary" gdzie będzie odbywać się fabularyzacja służby tylko dotyczącą stricte swoich jednostek w których sił służy?

Heinz-Werner Grüner pisze: 25 września 2023, 20:06 Co do nazewnictwa jednostek... To może ustalmy tak, że niech to będzie w porozumieniu z przełożonym/i, ok?
Tak będzie najprościej i chyba najlepiej ale mowa tu dopiero o sytuacji gdzie ktoś zostanie już do oktetu przypisany.
Wypadałoby też nazwać te bezpańskie i ja w zasadzie jestem otwarty na jakąś większą burzę mózgów z wymyślaniem nazw.

Możemy stworzyć naprawdę różne nazwy. Może to być zwierzę, Orzeł, Wilk, Lew, Tur; pogoda, Burza, Grom; nazwa geograficzna, miasta, rzeki, góry, doliny i kotliny. Na poczekaniu przyszły mi do głowy jeszcze nazwy jak Nieuchwytny, Obrońca, Tryumfator, można też zaczerpnąć coś z mitologii, Minotaur, Achilles. W tym ostatnim szczególnie specjalizowali się Brytyjczycy.

Na pewno jedną nazwę do wyboru otrzyma @Roman Schädel, który jako podoficer otrzyma pod komendę jeden z nowo budowanych okrętów.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Roman Schädel Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Roman Schädel »

Albo nazwiska jakiś zasłużonych mikronautów. ;)
(-) ks. bp obsmt. Roman Schädel

Superintendent Generalny Kościoła Ewangelicznego w Edelweiss
Biskup Wolkendbadzki Kościoła Powszechnego Pollinu
Bootsmannmatt EFF
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Można jak najbardziej ale wpierw trzeba było mieć nazwiska którymi można by okręt nazwać a u nas z tym może być średnio i jeżeli już trzeba będzie się pobawić w wymyślanie.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 25 września 2023, 23:04
Heinz-Werner Grüner pisze: 25 września 2023, 20:06 Wszyscy się chya zgadzamy w zarysie głównym.
Ja bym może zaproponował coś w stylu "działu służbowego", gdzie odgórnie przydzielony żołnierz ma "obowiązek", a raczej przyzwolenie na to by założyć wątek danego pułku czy tam eskadry(tu o piechocie i lotnictwie), a także okrętu etc. (raczej bym tego nie mieszał, a taki działy stworzył w każdym z rodzaju broni) i tam opisywać swoją działalność, na wyznaczonej pozycji, w wyznaczonym miejscu.
Czyli co tworzymy jeszcze jakiś dział w Siłach zbrojnych jak "Koszary" gdzie będzie odbywać się fabularyzacja służby tylko dotyczącą stricte swoich jednostek w których sił służy?

Ja tylko zaproponowałem. Co sadzicie Herr Major?

Co do nazewnictwa to fajne propozycje już się posypały! Widzę tutaj niezły potencjał.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 26 września 2023, 20:21 Ja tylko zaproponowałem. Co sadzicie Herr Major?
Można pomyśleć o wątku narracyjnym dla marynarki podobnie jak wojsko ma swoje koszary. Na pewno wszystko byłoby przez to bardziej estetyczne ale nie wiem czy już nie będzie za dużo podobnych od siebie wątków w jednym miejscu.

I już nie major tylko komandor porucznika marynarki. ;)

Heinz-Werner Grüner pisze: 26 września 2023, 20:21 Co do nazewnictwa to fajne propozycje już się posypały! Widzę tutaj niezły potencjał.
Ja mam już kilka takich unikatowych dla siebie pomysłów ale zostawię je na swój okręt flagowy, a resztę mogę w zasadzie pozostawić innym do wyboru gdyż fajnie byłoby gdyby mieszkańcy kotliny mogli sobie sami je ponazywać a nie potem narzekać że jakiś dziad zza biurka zrobił to za nich.

Chciałbym w zasadzie już brać się za wodowanie nowych jednostek więc jeżeli do tego czasu nie wymyślimy im nazw to dostaną po prostu swoje oznaczenia numeryczne a nazwy się uzupełni potem.
Tylko co jakaś ankieta, burza mózgów, kto pierwszy ten lepszy ?

Tak jeszcze odskakując od tematy ale dalej chodzi poczęci o nazywanie okrętów to przyszedł mi do głowy nawet ciekawy pomysł.
Kiedyś okręty fundowano nie tyle co za państwowe pieniądze co publiczne subskrypcje. Mieszkańcy Nowej Zelandii przed wybuchem I wojny zgromadzili fundusze za które Royal Navy zbudowała nowiusieńki krążownik liniowy nazwany dla uczczenia darczyńców od nazwy dominium czyli HMS New Zealand.
U nas skala jest znacznie mniejsza ale zasada działania podobna, gdybyśmy chcieli zorganizować zb9urkę funduszy na przyszłe okręty darczyńcy mogli by za wpłaty mieć prawo do nadania im nazw.(oczywiście dalej w granicach rozsądku).
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Roman Schädel Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Roman Schädel »

Taki wątek narracyjny byłby świetny. I nie mogę doczekać się swojego okrętu.
(-) ks. bp obsmt. Roman Schädel

Superintendent Generalny Kościoła Ewangelicznego w Edelweiss
Biskup Wolkendbadzki Kościoła Powszechnego Pollinu
Bootsmannmatt EFF
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dobra to ustalone jest:
- wątek narracyjny dla marynarki
- major to komandor podporucznik (przepraszam! :) )
- nazewnictwo najpierw numeryczne, a dopiero później z nadaniem nazwy - pod kontrolą przełożonego lub za jego wyborem, osoba przydzielona do służby

Co do budowy okrętów, to jasne to może być fajne. ale... niech to będzie droga inwestycja i pzreprowadzona tak jak "prawo edelwajskie" nakazuje. Do banku i zbieramy fundusze.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ