Wstępne próby organizacji EFF

Flotylla Rzeczna Edelweiss
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Wstępne próby organizacji EFF

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Aha! I jak ma się nazywać wątek narracyjny?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinz-Werner Grüner pisze: 27 września 2023, 09:34 Aha! I jak ma się nazywać wątek narracyjny?
Może coś luźnego pokroju "Morskie opowieści" :lol:

Heinz-Werner Grüner pisze: 27 września 2023, 09:34 Co do budowy okrętów, to jasne to może być fajne. ale... niech to będzie droga inwestycja i pzreprowadzona tak jak "prawo edelwajskie" nakazuje. Do banku i zbieramy fundusze.
Taki jest plan i raczej zastosuję go w przypadku większych okrętów lub w ogóle gdy dorobimy się dostępu do pełnego morza.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 27 września 2023, 19:44
Heinz-Werner Grüner pisze: 27 września 2023, 09:34 Aha! I jak ma się nazywać wątek narracyjny?
Może coś luźnego pokroju "Morskie opowieści" :lol:

Heinz-Werner Grüner pisze: 27 września 2023, 09:34 Co do budowy okrętów, to jasne to może być fajne. ale... niech to będzie droga inwestycja i pzreprowadzona tak jak "prawo edelwajskie" nakazuje. Do banku i zbieramy fundusze.
Taki jest plan i raczej zastosuję go w przypadku większych okrętów lub w ogóle gdy dorobimy się dostępu do pełnego morza.
Pierwsze zaraz wdrożę, drugie tak, oczywiście! Takie "jebitne" i tylko na pełne morze.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Hej ha kolejkę nalej @Albert Fryderyk de Espada ! :D
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dostałem potwierdzenie od @Roman Schädel iż wybrał on swój przydział oraz nazwę okrętu.

Teraz mamy jeszcze do nazwania 6 kutrów i zamieniam się w słucha co do propozycji ich nazw a tymczasem ja biorę się za finalizację zamówienia, wodowanie okrętów oraz sformowanie pierwszych grup w EFF.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 28 września 2023, 22:08 Dostałem potwierdzenie od @Roman Schädel iż wybrał on swój przydział oraz nazwę okrętu.

Teraz mamy jeszcze do nazwania 6 kutrów i zamieniam się w słucha co do propozycji ich nazw a tymczasem ja biorę się za finalizację zamówienia, wodowanie okrętów oraz sformowanie pierwszych grup w EFF.
Ok, a Herr Schadel wybrał nazwę z jakiej dziedziny? Niech to wszystko trzyma się kupy.

Kutry to bym nazywał jakoś śmieszniej, nie wiem - Kaczka.
Za wikipedią:
Rodzaje o niejasnym pokrewieństwie i nieklasyfikowane w żadnej z podrodzin:

Thalassornis – jedynym przedstawicielem jest Thalassornis leuconotus – pokraczka.
Stictonetta – jedynym przedstawicielem jest Stictonetta naevosa – pstrokaczka.
Biziura – jedynym przedstawicielem jest Biziura lobata – bisiorka.
Plectropterus – jedynym przedstawicielem jest Plectropterus gambensis – gęsiec.
Hymenolaimus – jedynym przedstawicielem jest Hymenolaimus malacorhynchos – krzywonos.
Merganetta – jedynym przedstawicielem jest Merganetta armata – zbrojówka.
Salvadorina – jedynym przedstawicielem jest Salvadorina waigiuensis – nowogwinejka.

Tylko kto nam to przetłumaczy? :D Oczywiscie nie po niemiecku tylko po edelwajsku (może być z flandryjskim zacięciem :D )@Femme Mystere @Isabella Swann ?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 września 2023, 22:15 Ok, a Herr Schadel wybrał nazwę z jakiej dziedziny? Niech to wszystko trzyma się kupy.
W sumie mogę zdradzić bo jakaś tajemnica to nie jest, okrętem pod dowództwem @Roman Schädel będzie SET "Szczupak".

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 września 2023, 22:15 Kutry to bym nazywał jakoś śmieszniej, nie wiem - Kaczka.
Za wikipedią:

Thalassornis – jedynym przedstawicielem jest Thalassornis leuconotus – pokraczka.
Hymenolaimus – jedynym przedstawicielem jest Hymenolaimus malacorhynchos – krzywonos.
Salvadorina – jedynym przedstawicielem jest Salvadorina waigiuensis – nowogwinejka.

Tylko kto nam to przetłumaczy? :D Oczywiscie nie po niemiecku tylko po edelwajsku (może być z flandryjskim zacięciem :D )@Femme Mystere @Isabella Swann ?

Dzikie te nazwy, niby dobre ale faktycznie dzikie. Zamiast wyszukiwać jakieś takie rzadkie nazwy można by je nazwać po prostu, Czajka, Czapla, Łabędź.

Ja mam w zasadzie trzy nazwy dla swojego okrętu ale ten dopiero powstanie, mogę je w zasadzie też zdradzić.
Pierwszym pomysłem jest "Himera", drugim, "Lusankya" albo trzecia opcja czyli "Obrońca".
Jeżeli ktoś wie skąd są te nazwy to będę pod wrażeniem ale prosiłbym tego otwarcie nie ujawniać. ;)
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 28 września 2023, 22:21
Heinz-Werner Grüner pisze: 28 września 2023, 22:15 Ok, a Herr Schadel wybrał nazwę z jakiej dziedziny? Niech to wszystko trzyma się kupy.
W sumie mogę zdradzić bo jakaś tajemnica to nie jest, okrętem pod dowództwem @Roman Schädel będzie SET "Szczupak".

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 września 2023, 22:15 Kutry to bym nazywał jakoś śmieszniej, nie wiem - Kaczka.
Za wikipedią:

Dzikie te nazwy, niby dobre ale faktycznie dzikie. Zamiast wyszukiwać jakieś takie rzadkie nazwy można by je nazwać po prostu, Czajka, Czapla, Łabędź.

Ja mam w zasadzie trzy nazwy dla swojego okrętu ale ten dopiero powstanie, mogę je w zasadzie też zdradzić.
Pierwszym pomysłem jest "Himera", drugim, "Lusankya" albo trzecia opcja czyli "Obrońca".
Jeżeli ktoś wie skąd są te nazwy to będę pod wrażeniem ale prosiłbym tego otwarcie nie ujawniać. ;)
Ok, czyli bardziej pod wodą niż na wodzie.

Czaple, czajki etc. dla mnie spoko

Twoje są ok. nawet bardzo, chyba kojarzę o co kaman, ale nie mam pewności. Musiałbym szperać po internetach, a na to nie mam czasu.
:)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Trzeba będzie tylko się zastanowić, nazwy przerzucamy na niemieckie czy zachowujemy polskie?
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazek