Wstępne próby organizacji EFF
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Wstępne próby organizacji EFF
Może coś luźnego pokroju "Morskie opowieści"
Taki jest plan i raczej zastosuję go w przypadku większych okrętów lub w ogóle gdy dorobimy się dostępu do pełnego morza.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑27 września 2023, 09:34 Co do budowy okrętów, to jasne to może być fajne. ale... niech to będzie droga inwestycja i pzreprowadzona tak jak "prawo edelwajskie" nakazuje. Do banku i zbieramy fundusze.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Pierwsze zaraz wdrożę, drugie tak, oczywiście! Takie "jebitne" i tylko na pełne morze.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑27 września 2023, 19:44Może coś luźnego pokroju "Morskie opowieści"![]()
Taki jest plan i raczej zastosuję go w przypadku większych okrętów lub w ogóle gdy dorobimy się dostępu do pełnego morza.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑27 września 2023, 09:34 Co do budowy okrętów, to jasne to może być fajne. ale... niech to będzie droga inwestycja i pzreprowadzona tak jak "prawo edelwajskie" nakazuje. Do banku i zbieramy fundusze.
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Hej ha kolejkę nalej @Albert Fryderyk de Espada ! 
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dostałem potwierdzenie od @Roman Schädel iż wybrał on swój przydział oraz nazwę okrętu.
Teraz mamy jeszcze do nazwania 6 kutrów i zamieniam się w słucha co do propozycji ich nazw a tymczasem ja biorę się za finalizację zamówienia, wodowanie okrętów oraz sformowanie pierwszych grup w EFF.
Teraz mamy jeszcze do nazwania 6 kutrów i zamieniam się w słucha co do propozycji ich nazw a tymczasem ja biorę się za finalizację zamówienia, wodowanie okrętów oraz sformowanie pierwszych grup w EFF.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ok, a Herr Schadel wybrał nazwę z jakiej dziedziny? Niech to wszystko trzyma się kupy.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑28 września 2023, 22:08 Dostałem potwierdzenie od @Roman Schädel iż wybrał on swój przydział oraz nazwę okrętu.
Kutry to bym nazywał jakoś śmieszniej, nie wiem - Kaczka.
Za wikipedią:
Rodzaje o niejasnym pokrewieństwie i nieklasyfikowane w żadnej z podrodzin:
Thalassornis – jedynym przedstawicielem jest Thalassornis leuconotus – pokraczka.
Stictonetta – jedynym przedstawicielem jest Stictonetta naevosa – pstrokaczka.
Biziura – jedynym przedstawicielem jest Biziura lobata – bisiorka.
Plectropterus – jedynym przedstawicielem jest Plectropterus gambensis – gęsiec.
Hymenolaimus – jedynym przedstawicielem jest Hymenolaimus malacorhynchos – krzywonos.
Merganetta – jedynym przedstawicielem jest Merganetta armata – zbrojówka.
Salvadorina – jedynym przedstawicielem jest Salvadorina waigiuensis – nowogwinejka.
Tylko kto nam to przetłumaczy?
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
W sumie mogę zdradzić bo jakaś tajemnica to nie jest, okrętem pod dowództwem @Roman Schädel będzie SET "Szczupak".Heinz-Werner Grüner pisze: ↑28 września 2023, 22:15 Ok, a Herr Schadel wybrał nazwę z jakiej dziedziny? Niech to wszystko trzyma się kupy.
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑28 września 2023, 22:15 Kutry to bym nazywał jakoś śmieszniej, nie wiem - Kaczka.
Za wikipedią:
Thalassornis – jedynym przedstawicielem jest Thalassornis leuconotus – pokraczka.
Hymenolaimus – jedynym przedstawicielem jest Hymenolaimus malacorhynchos – krzywonos.
Salvadorina – jedynym przedstawicielem jest Salvadorina waigiuensis – nowogwinejka.
Tylko kto nam to przetłumaczy?Oczywiscie nie po niemiecku tylko po edelwajsku (może być z flandryjskim zacięciem
)@Femme Mystere @Isabella Swann ?
Dzikie te nazwy, niby dobre ale faktycznie dzikie. Zamiast wyszukiwać jakieś takie rzadkie nazwy można by je nazwać po prostu, Czajka, Czapla, Łabędź.
Ja mam w zasadzie trzy nazwy dla swojego okrętu ale ten dopiero powstanie, mogę je w zasadzie też zdradzić.
Pierwszym pomysłem jest "Himera", drugim, "Lusankya" albo trzecia opcja czyli "Obrońca".
Jeżeli ktoś wie skąd są te nazwy to będę pod wrażeniem ale prosiłbym tego otwarcie nie ujawniać.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ok, czyli bardziej pod wodą niż na wodzie.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑28 września 2023, 22:21W sumie mogę zdradzić bo jakaś tajemnica to nie jest, okrętem pod dowództwem @Roman Schädel będzie SET "Szczupak".Heinz-Werner Grüner pisze: ↑28 września 2023, 22:15 Ok, a Herr Schadel wybrał nazwę z jakiej dziedziny? Niech to wszystko trzyma się kupy.
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑28 września 2023, 22:15 Kutry to bym nazywał jakoś śmieszniej, nie wiem - Kaczka.
Za wikipedią:
Tylko kto nam to przetłumaczy?Oczywiscie nie po niemiecku tylko po edelwajsku (może być z flandryjskim zacięciem
)@Femme Mystere @Isabella Swann ?
Dzikie te nazwy, niby dobre ale faktycznie dzikie. Zamiast wyszukiwać jakieś takie rzadkie nazwy można by je nazwać po prostu, Czajka, Czapla, Łabędź.
Ja mam w zasadzie trzy nazwy dla swojego okrętu ale ten dopiero powstanie, mogę je w zasadzie też zdradzić.
Pierwszym pomysłem jest "Himera", drugim, "Lusankya" albo trzecia opcja czyli "Obrońca".
Jeżeli ktoś wie skąd są te nazwy to będę pod wrażeniem ale prosiłbym tego otwarcie nie ujawniać.![]()
Czaple, czajki etc. dla mnie spoko
Twoje są ok. nawet bardzo, chyba kojarzę o co kaman, ale nie mam pewności. Musiałbym szperać po internetach, a na to nie mam czasu.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Trzeba będzie tylko się zastanowić, nazwy przerzucamy na niemieckie czy zachowujemy polskie?